Skip to main content
radiologija

CT angiografija pankreasa

Pretražite

Uvod

Gušterača je vitalni organ smješten u trbušnoj šupljini, koji ima ključnu ulogu u probavi i regulaciji razine šećera u krvi. Krvne žile koje opskrbljuju gušteraču igraju presudnu ulogu u održavanju njegove funkcije. CT angiografija pankreasa postala je važan dijagnostički alat za proučavanje vaskularne strukture ovog organa, omogućavajući precizno vizueliziranje arterija i vena u pankreasu.

Šta je CT angiografija pankreasa?

CT angiografija gušterače je dijagnostička metoda koja kombinira kompjuteriziranu tomografiju (CT) s angiografijom kako bi se dobila detaljna slika krvnih žila u području gušterače. Ova tehnika omogućava liječnicima da bolje razumiju protok krvi u gušterači i identificiraju vaskularne abnormalnosti ili bolesti. CT angiografija kombinira princip CT-a s kontrastnim sredstvom, kako bi se dobila visokokvalitetna slika krvnih žila. Pacijentu se intravenozno daje kontrastno sredstvo koje poboljšava vidljivost krvnih žila na CT snimcima. CT skener rotira oko tijela pacijenta, hvatajući detaljne presjeke pankreasa i okolnih krvnih žila. 

Ko su kandidati za CT angiografiju pankreasa?

CT angiografija pankreasa obično se naručuje kada postoji sumnja na vaskularne promjene ili patologiju u području pankreasa. Kandidati za CT angiografiju gušterače su osobe sa određenim simptomima, bolestima ili stanjima su vezana za vaskularno opskrbljivanje gušterače. Kandidati za CT angiografiju pankreasa su pacijenti sa sumnjom na: 

 • tumorske promjene u pankreasu
 • vaskularne malformacije ili aneurizme
 • kod planiranja hirurških zahvata na pankreasu
 • kod ocjenjivanja krvnih žila u trbušnoj šupljini - sumnja na aterosklerozu i trombozu
 • pankreatitis
 • poremećaji protoka krvi. 

Izvođenje

Izvođenje CT angiografije pankreasa uključuje nekoliko ključnih koraka kako bi se dobile preciznije slike vaskularne strukture pankreasa. 

Zbog davanja kontrastnog sredstva za pregled su potrebne aktuelni nalazi bubrega (Krea) i štitne žlijezde (TSH).

Prije početka postupka medicinsko osoblje postavlja intravenski kateter u venu, obično u ruci ili podlaktici. Kroz ovaj kateter ubrizgava se kontrastno sredstvo koje će poboljšati vidljivost krvnih žila na CT snimcima. Pacijent se postavlja na stol CT skenera, obično leži na leđima.

Važno je zadržati mir tokom postupka kako bi se izbjeglo zamućenje slike. Kada je pacijent pravilno postavljen, kontrastno sredstvo se ubrizgava putem intravenskog katetera. Brzina i količina kontrasta koja se koristi mogu varirati ovisno o specifičnostima postupka i liječničkoj procjeni. CT skener rotira oko tijela pacijenta, uzimajući niz rendgenskih snimaka ili presjeka pankreasa. Snimke se često rade u nekoliko faza kako bi se pratilo širenje kontrasta kroz krvne žile u određenim vremenskim intervalima.

Dobivene slike CT angiografije pankreasa pomažu liječnicima u analizi vaskularne strukture, identifikaciji eventualnih promjena ili patologija te donošenju dijagnoze.

Nakon dovršetka postupka, pacijent može napustiti dijagnostički centar.

Liječnici će pregledati dobivene slike i pružiti daljnje smjernice za liječenje ili dodatne pretrage ako je potrebno. Važno je napomenuti da se CT angiografija pankreasa izvodi pod nadzorom kvalificiranog medicinskog osoblja, a pacijenti se obično podvrgavaju ovom postupku samo ako postoji opravdan razlog temeljem simptoma, prethodnih testova ili drugih kliničkih indikacija.

Rizici

CT angiografija pankreasa smatra se sigurnim postupkom, ali kao i svaki medicinski test nosi određene rizike. Potencijalni rizici ovog zahvata su: 

 • Alergijske reakcije na kontrastno sredstvo

Kontrastna sredstva koja se koriste tokom CT angiografije sadrže jod. Pacijenti koji su alergični na jod ili imaju preosjetljivost na kontrastna sredstva mogu doživjeti alergijske reakcije, uključujući osip, svrbež ili, rijetko, ozbiljne anafilaktičke reakcije.

 • Problemi s bubrezima

Kontrastna sredstva mogu imati utjecaj na bubrege. Osobe s postojećim problemima s bubrezima, poput zatajenja bubrega, mogu biti u većem riziku od komplikacija. U takvim će slučajevima ljekar pažljivo procijeniti korist i rizik postupka.

 • Pojačanje funkcije štitne žlijezde 

Budući da je u sastavu kontrastnog sredstva jod, potreban je oprez kod pacijenata koji imaju poznatu pojačanu funkciju štitne žlijezde. 

 • Izloženost zračenju

CT angiografija uključuje upotrebu rendgenskih zraka, što podrazumijeva određenu dozu jonizirajućeg zračenja. Iako su savremeni CT uređaji dizajnirani kako bi smanjili dozu zračenja, dugotrajna izloženost zračenju može povećati rizik od razvoja raka. Liječnici obično uzimaju u obzir ovaj aspekt, posebno kod trudnica i djece.

 • Kontrastna nefropatija

Ovaj rijedak, ali ozbiljan rizik povezan je s upotrebom kontrastnog sredstva i može uzrokovati oštećenje bubrega, posebno kod osoba s prethodnim problemima s bubrezima.

 • Loša reakcija na invazivne postupke

U nekim slučajevima pacijenti mogu doživjeti nelagodu ili bol tokom ubrizgavanja kontrastnog sredstva, posebno ako je potrebno umetnuti intravenski kateter.

Važno je da pacijenti obavijeste svog liječnika o svojim alergijama, prethodnim reakcijama na kontrastna sredstva, trudnoći, te o bilo kakvim problemima s bubrezima ili drugim zdravstvenim stanjima. Na osnovu tih informacija doktor će donijeti odluku o prikladnosti postupka, te o tome da li je veća korist ili šteta od samog postupka. 

Priprema za CT angiografiju pankreasa

Prije zahvata obavijestite svog doktora o svim sadašnjim ili prethodnim zdravstvenim problemima, alergijama na lijekove, osjetljivosti na kontrast, trudnoći ili bilo kakvim problemima s bubrezima. Ukoliko uzimate bilo kakve lijekove, pitajte svog doktora trebate li nastaviti uzimati lijekove prije zahvata ili ih prilagoditi. 

Kod većine CT angiografija gušterače može vam se savjetovati da ne jedete ništa nekoliko sati prije postupka. To je obično potrebno kako bi se smanjila prisutnost plinova u crijevima, poboljšavajući kvalitetu dobivenih slika. Ako trebate kontrastno sredstvo, doktor će vam reći kada i kako ga koristiti. Možda ćete biti upitani trebate li natašte prije primanja kontrastnog sredstva.

Prije zahvata potrebno je skinuti odjeću ili dijelove odjeće koji prekrivaju područje snimanja. Također uklonite sav nakit, osobito ako se nalazi u području snimanja.

Razgovarajte s medicinskim osobljem o mogućim nuspojavama, kao što su alergijske reakcije na kontrastno sredstvo. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome nakon primjene kontrasta, odmah obavijestite liječnički tim.

Ako imate problema s bubrezima, obavijestite svog liječnika. Pravilna priprema pomaže osigurati visokokvalitetne dijagnostičke slike i smanjuje rizike tokom CT angiografije gušterače.

Oporavak

Oporavak nakon CT angiografije pankreasa obično je brz i ne zahtijeva posebne mjere, budući da je ovaj postupak većinom neinvazivan. Većina pacijenata može odmah nakon postupka nastaviti s normalnim aktivnostima. Nema potrebe za posebnim mirovanjem ili odmorom, osim ako vam ljekar ne preporuči suprotno. Nakon primjene kontrastnog sredstva, možda će vam ljekar savjetovati povećani unos tekućine kako bi se ubrzala eliminacija kontrasta iz tijela, posebno ako nema problema s bubrezima. U većini slučajeva pacijenti nemaju ozbiljnih nuspojava nakon CT angiografije pankreasa, a oporavak je brz i bezbolan.  

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

CT angiografija pankreasa

Prihvaćam uslove korištenja