Skip to main content
pedijatrija

Terapije disanja

Pretražite

Uvod

Disanje je spontana fiziološka aktivnost respiratornog sistema, odnosno pluća i pomoćne disajne muskulature kao što su pasivne koštane strukture grudnog koša i aktivni respiratorni mišići. Kad gledamo osobu koja kvalitetno diše, ne vidimo podizanje ramenog obruča, već uočavamo povećanje trbuha ispod rebrenog luka. Tako se i uči kvalitetno disanje.

Šta su terapije disanja?

Usvajanjem različitih tehnika disanja možete utjecati na: san, smirenje, usporavanje ritma srca, smanjenje znojenja, ubrzavanje periferne cirkulacije, popravljanje fizičkih sposobnosti kod rada, treninga ili u sportu, te možete zajedno uz pomoć fizioterapeuta popraviti i funkciju disanja. Većina tehnika disanja oduzima samo nekoliko minuta od cijelog dana, a mogu biti od velike koristi za tijelo i um. Vježbe je moguće raditi 10 minuta ili više za još bolji efekt.

Redoslijed postupaka kod respiratorne terapije je relaksacija, posturalna drenaža, perkusija (lupkanje) i vibracija grudnog koša (ručno ili uz pomoć aparata) te vježbe disanja.

Ko su kandidati za terapije disanja?

Terapije disanja se izvode zbog: 

 • sprječavanja respiratornih komplikacija
 • evakuacija sekreta (nakon upalnih procesa ili kod cistične fibroze)
 • održavanje prohodnosti respiratornog puta
 • poboljšanje odnosa ventilacije i perfuzije – izmjena plinova, odnosno kisik kroz udah ulazi u tijelo, a ugljendioksid izlazi kroz izdah, uz istovremeno povećanje prokrvljenosti plućnog tkiva
 • povećanje snage respiratorne muskulature
 • povećanje fleksibilnosti grudnog koša.

Izvođenje

Relaksacija dovodi do potpunog opuštanja mišića, posebice respiratornih, a također i do psihičke opuštenosti. Izvodi se u ležećem, sjedećem i stojećem položaju, u prozračnoj i tihoj prostoriji. Nužna je dobra pozicija lopatica koje trebaju biti čim više uz kralježnicu i dolje s opuštenim mišićima. Provodi se dva puta dnevno u trajanju od 15 do 20 minuta. Ako postoji sekret koji sprječava adekvatnu razmjenu plinova u plućima te dovodi do kolapsa plućnih alveola i fascije, koristi se pozicioniranje pacijenta u drenažni položaj. U tom se položaju omogućuje da sluz iz bronha spontano može kliziti pod utjecajem gravitacije.

Položajna (posturalna) drenaža izvodi se u specijaliziranim ustanovama, ali i kod kuće. Pacijent se namješta u ležeći položaj tako da je segment koji treba drenirati u što okomitijem (uzdignutom) položaju u odnosu na glavne bronhije.

Vibracija i perkusija (lupkanje) su metode za pokretanje sekreta i odvajanje od zida bronhija i pokretanje iz manjih u glavne bronhe, kako bi se sekret mogao izbaciti van disajnih puteva. Vrijeme vibracije za svaki segment je tri minute. Perkusija se vrši u drugoj trećini izdaha da bi izdah bio što potpuniji i čišći.

Vježbe disanja provode se uvijek nakon relaksacije i položajne drenaže.

Vrste disanja orijentacijski dijelimo na dijafragmalno i torakalno disanje. Pritom treba naglasiti da se u oba slučaja zrak udiše na nos, a izdiše na usta.

 • Vježbe dijafragmalnog disanja – pacijent leži na leđima s lagano savijenim nogama u koljenima ispod kojih je položen jastučić. U sjedećem položaju bolesnik sjedi s leđima oslonjenim na naslon stolice, s malo razmaknutim koljenima i nogama savijenim pod pravim uglom. U početku je brzina udisanja jednaka brzini izdisanja (1:1), a onda se nastoji produljiti vrijeme izdisanja na 1:3. Vježbu treba ponoviti pet do deset puta.
 • Torakalno disanje se može trenirati u sjedećem i stojećem položaju. Dlanovi se oslone na rebrene lukove. Vježba počinje dubokim udisajem. Prsni koš se širi, zatim se, koliko god je moguće, uvuče prsni koš i izdahne, a pri samom kraju izdaha se dlanovima potisnu donja rebra kako bi se istisnulo što više zraka.

Duboko disanje - ova tehnika pomaže kod otežanog disanja tako što sprječava zadržavanje zraka u plućima i omogućuje udisanje svježijeg zraka. Zahvaljujući njoj osjećat ćete se opuštenije i fokusiranije. Izvodi se u stojećem ili sjedećem stavu, tako što lagano povučete laktove unatrag kako biste omogućili prsima da se rašire. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah dok ne nabrojite do pet i polako izdišite kroz nos.

Disanje s napućenim usnama tjera vas da usporite disanje primjenom svjesnog napora pri svakom udahu. Možete vježbati disanje napućenim usnama bilo kada, a posebno prilikom radnji kao što su hodanje, saginjanje, dizanje predmeta ili uspinjanje po stepenicama. U početku provodite ovu tehniku četiri do pet puta dnevno dok ne usvojite obrazac disanja. Kasnije možete i više puta. Izvodi se tako što opustite vrat i ramena. Zatvorenih usta polako udahnite kroz nos brojeći do dva. Napućite usne kao da ćete zazviždati, pa polako kroz njih izdišite brojeći do četiri.

Rizici

Potencijalni rizici prilikom izvođenja vježbi disanja su: pojava boli, vrtoglavica, mučnina ili slabost. U tom slučaju odmah prestanite s vježbom, te nekoliko puta udahnite polako kroz nosnice, zatim napučite usne kao da ćete zviždati ili puhati svjećice, potom izdahnite kroz usne najsporije što možete. Izdah bi trebao trajati barem duplo duže od udaha.

Priprema za terapije disanja

Najvažnije je da ne forsirate određenu tehniku ako se ne osjećate dobro izvodeći je, jer time možete postići suprotan efekt. Prije nego što počnete prakticirati tehnike disanja, obratite pažnju na nekoliko stvari:

 • mjesto – neka prostor u kojem vježbate disanje bude ugodan; tehnike disanja možete prakticirati na krevetu, podu, stolici ili bilo gdje se osjećate ugodno i udobno
 • odjeća – tokom vježbanja ovih tehnika disanja nosite udobnu odjeću
 • vrijeme – pokušajte prakticirati tehnike disanja u otprilike isto vrijeme svaki dan, 1-2 puta dnevno.

Oporavak

S obzirom na jednostavnost ovog terapijskog pristupa nije potreban poseban oporavak. Pacijenti se odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Terapije disanja

Prihvaćam uslove korištenja