Skip to main content
pedijatrija

Terapija kisikom ili oksigenoterapija

Pretražite

Uvod

Prilikom udisanja organizam uzima zrak koji sadrži približno 80% azota i 20% kisika, a izbacuje ugljendioksid. Pluća filtriraju kisik iz zraka, nakon čega ga šalju krvnim sudovima do svih organa, tkiva i stanica tijela.

Kod nekih stanja i oboljenja smanjuje se mogućnost preuzimanja kisika iz zraka, te stanice tijela ne dobivaju dovoljno kisika za održavanje ispravnog funkcioniranja tijela i organa. To dovodi do sniženih nivoa kisika u krvi (hipoksemije). Vremenom hipoksemija može dovesti do oštećenja i poremećaja funkcije organa. Stoga, nedostatak kisika može predstavljati ozbiljan rizik po život. Terapija kisikom pomaže osobama s plućnim bolestima ili respiratornim problemima da dobiju dodatni kisik koji je potreban tijelu kako bi pravilno funkcioniralo. Ovaj dodatni kisik nadopunjuje onaj koji se normalno unosi udisanjem iz okoliša.

Šta je terapija kisikom?

Terapija kisikom predstavlja medicinski postupak koji se primjenjuje s ciljem povećanja nivoa kisika u organizmu pacijenata koji se suočavaju s respiratornim problemima. Kisik je neophodan element za normalno funkcioniranje tijela, te ovakva terapija može biti nužna kod raznih oboljenja i stanja koja utječu na sposobnost organizma da apsorbira dovoljno kisika iz okoliša. 

Ovaj postupak uključuje nadopunu organizma kisikom putem specijaliziranih uređaja s ciljem povećanja nivoa kisika u krvi i organima. Kisik se isporučuje pacijentima u koncentriranom obliku, često putem posebnih maski ili cijevi koje se postavljaju u disajne šupljine. Ova terapija može biti neophodna respiratornih infekcija, hronične bolesti pluća poput HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća), srčane bolesti i drugih stanja u kojima pacijenti ne dobivaju dovoljno kisika za održavanje normalnog funkcioniranja organizma. 

Ko su kandidati za terapiju kisikom?

Terapija kisikom se propisuje pacijentima koji ispunjavaju specifične kriterije i imaju nisku koncentraciju kisika u krvi. Kandidati za ovu terapiju obuhvataju:

 • Pacijente sa respiratornim oboljenjima: osobe koje pate od akutnih ili hroničnih respiratornih bolesti, kao što su pneumonija, astma, hronična opstruktivna bolest pluća, bronhitis ili fibroza pluća, često su kandidati za primjenu kisika kako bi podržali njihovo disanje i održali odgovarajuće nivoe kisika u krvi.
 • Osobe s kardiovaskularnim problemima: pacijenti sa srčanim oboljenjima, poput koronarne bolesti srca (infarkt miokarda), srčanog zatajenja ili hipertenzije mogu imati koristi od terapije kisikom kako bi smanjili opterećenje srca i poboljšali opskrbu organa kisikom.
 • Pacijente s hipoksijom: analize krvi, posebno arterijske plinske analize, mogu ukazivati na nisku koncentraciju kisika koja zahtijeva primjenu terapije kisikom kako bi se poboljšao unos kisika u tijelu.
 • Pacijente s akutnim stanjima: osobe koje prolaze kroz operacije, ozbiljne povrede ili druge akutne medicinske situacije gdje su nivoi kisika smanjeni, mogu zahtijevati privremenu terapiju kisikom kako bi se podržao proces ozdravljenja.

Izvođenje

Terapija kisikom se provodi pomoću specijaliziranih uređaja koji isporučuju kisik u respiratorni sistem pacijenta. Postupak uključuje sljedeće korake:

 • Prvo, liječnik će pažljivo ocijeniti stanje pacijenta kako bi odredio potrebu za terapijom kisikom. To uključuje mjerenje koncentracije kisika u krvi putem arterijske gasne analize te analizu simptoma i medicinske historije.
 • Na temelju stanja pacijenta ljekar će odabrati odgovarajuću opremu za isporuku kisika. To može uključivati različite vrste maski, nosnih katetera ili uređaja za kontinuiranu terapiju kisikom. 
 • Medicinsko osoblje postavit će opremu na pacijenta. To uključuje pravilno postavljanje maske ili nosnog katetera te prilagodbu protoka kisika prema potrebama pacijenta.
 • Tokom terapije ljekar će pažljivo pratiti pacijenta, njegove vitalne znakove i koncentraciju kisika u krvi, i reagirati ako su potrebne promjene u protoku kisika ili vrsti opreme kako bi se osigurala efikasna terapija.

Pacijentima se često pruža obuka o sigurnoj upotrebi i održavanju opreme za kisik kod kuće, ukoliko je terapija potrebna izvan bolnice.

Rizici

Iako je terapija kisikom uglavnom bezbjedan postupak, postoje određeni rizici i komplikacije koje treba uzeti u obzir:

 • Suhoća sluznica: Dugotrajna primjena terapije kisikom može uzrokovati sušenje sluznica disajnih puteva i nosa, što može rezultirati nelagodom, suhoćom ili krvarenjem. Korištenje ovlaživača zraka može pomoći u ublažavanju ovih simptoma.
 • Infekcije: Nepravilno održavanje ili nedovoljno čišćenje opreme za kisik može dovesti do kontaminacije i infekcije. Redovito održavanje i higijena opreme ključni su za smanjenje ovog rizika.
 • Ovisnost o kisiku: Dugotrajna ovisnost o terapiji kisikom može dovesti do smanjenja osjetljivosti tijela na prirodne mehanizme regulacije kisika. Ovaj fenomen se obično primjećuje kod pacijenata koji duže vrijeme koriste visoke koncentracije kisika.

Priprema za terapiju kisikom

Prvi korak u pripremi za terapiju kisikom jeste konsultacija s ljekarom. Ljekar će provesti temeljitu procjenu i dijagnostičke testove kako bi utvrdio potrebu za terapijom. Pacijent bi trebao biti spreman podijeliti svoju medicinsku historiju, uključujući prethodne bolesti, alergije i trenutne lijekove.

Nakon što je terapija odobrena, medicinsko osoblje će pomoći pacijentu da pravilno postavi opremu za kisik. To uključuje postavljanje maske ili nosnog katetera i pravilno podešavanje protoka kisika. Pacijent će biti educiran kako sigurno koristiti i održavati opremu za kisik. Također će biti obučen kako pravilno koristiti kisik, uključujući praćenje razine kisika u krvi pomoću pulsnog oksimetra.

Oporavak

Oporavak nakon terapije kisikom obično ne zahtijeva posebne mjere oporavka. Pacijenti mogu nastaviti s svojim svakodnevnim aktivnostima, uzimajući u obzir upute ljekara o trajanju terapije i korištenju opreme. Važno je redovito pratiti svoje stanje i bilježiti promjene u simptomima ili razinama kisika u krvi. Također, pacijenti koji koriste terapiju kisikom kod kuće trebaju pažljivo slijediti upute o održavanju opreme kako bi osigurali njenu efikasnu i sigurnu upotrebu.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Terapija kisikom ili oksigenoterapija

Prihvaćam uslove korištenja