Skip to main content
pedijatrija

Neurološki pregled malog djeteta (1-6 godina)

Pretražite

Uvod

Neurološki pregled je jednostavan i bezbolan pregled koji omogućuje ljekaru evaluaciju živčanog sistema djeteta. Obavlja se u ljekarskoj ordinaciji i traje oko 30 minuta. Pregled uključuje nekoliko dijelova, a oni na koje će se ljekar posebno fokusirati ovise o simptomima, stanju i dobi djeteta.  

Što je neurološki pregled malog djeteta?

Neurološki pregled podrazumijeva procjenu statusa nervnog sistema djeteta koja se može obaviti u ambulantnim uvjetima. Ljekar obično koristi instrumente poput neurološke lampice i čekića za ispitivanje refleksa. Pregled obuhvata nekoliko aspekata: procjenu mentalnog statusa, ispitivanje moždanih nerava, motorike, senzibiliteta, refleksa, koordinacije i ravnoteže te hoda. Kod sumnje na iritaciju moždanih ovojnica ispituju se i meningealni znakovi. Opseg pregleda zavisi od početnog problema, dobi i stanja djeteta. Pregled je obično bezbolan.  

Tko su kandidati za neurološki pregled?

Neurološki pregled može biti neophodan ukoliko dijete ima neku od sljedećih tegoba:

 • Glavobolja
 • Vrtoglavica
 • Gubitak svijesti
 • Smetnje vida
 • Smetnje sluha
 • Smetnje govora
 • Problemi s ravnotežom i koordinacijom
 • Tremor (nevoljno podrhtavanje određenih dijelova tijela)
 • Promjene u ponašanju
 • Trnci u rukama i nogama
 • Slabost ili ukočenost mišića
 • Poremećaj mokrenja

Neurološki pregled provodi se i nakon ozljede glave, vrata ili leđa, te kod djece sa bilo kojom urođenom anomalijom glave ili kičme. Neurološki pregled često se nadovezuje na rutinski fizikalni pregled.

Izvođenje

Neurološki pregled provodi se određenim redoslijedom. U nastavku su ukratko opisani sastavni dijelovi neurološkog pregleda.

Procjena mentalnog statusa. Ispitivanje mentalnog statusa počinje tokom razgovora. Mlađe dijete se obično posmatra u interakciji s roditeljem dok se od starijeg djeteta može tražiti da slijedi upute ili odgovara na određena pitanja.

Ispitivanje moždanih nerava. Postoji 12 moždanih nerava koji imaju motoričke, osjetne i autonomne (one koje nisu pod uticajem volje) funkcije. Neki od njih polaze iz mozga, a neki iz moždanog debla. Abnormalnost u funkciji moždanih nerava pomaže u lokalizaciji nivoa lezije.

I kranijalni nerv (njušni nerv): ispitivanje funkcije uključuje procjenu osjeta mirisa.

II kranijalni nerv (vidni nerv): ispituju se vidna oštrina i vidno polje.

III, IV i VI kranijalni nerv (okulomotori): inerviraju mišiće pokretače očnih jabučica. Ljekar može tražiti od djeteta da prati pokrete olovke ili prsta u različitim smjerovima. Treći kranijalni nerv odgovoran je i za veličinu zjenice koja se obično ispituje pomoću neurološke lampe.

V kranijalni nerv (trigeminalni nerv): daje osjet licu i inervira mišiće uključene u žvakanje. Ljekar može tražiti od djeteta da stisne čeljust ili posmatrati dijete dok žvače. Osjet se ispituje dodirivanjem simetričnih mjesta na licu, obično komadićem vate.

VII kranijalni nerv (lični nerv): inervira mimičnu muskulaturu lica. Ljekar može tražiti od djeteta da podigne obrve, čvrsto zatvori oči, nasmiješi se i napuše obraze.

VIII kranijalni nerv (statoakustični nerv): osigurava funkcije sluha i ravnoteže. Ljekar testira sluh djeteta, a posebnim testovima ispituje ravnotežu.

IX i X kranijalni nerv: inerviraju ždrijelo i stražnju trećinu jezika. Ljekar sluša dijete dok govori, s osvrtom na promuklost, nazalni govor. Može tražiti da proguta malo vode i promatrati da li kašlje ili grglja u govoru. Ljekar će možda tražiti od djeteta da otvori usta i kaže 'a' radi procjene pozicije resice, nepčanih lukova. Devijacija i asimetrija mogu upućivati na leziju ovih nerava.

XI kranijalni nerv: inervira mišiće prsnog koša, leđa i ramena. Procjena uključuje traženje od djeteta da okrene glavu u stranu protiv otpora i sliježe ramenima.

XII kranijalni nerv: inervira mišiće jezika. Procjena uključuje pregled jezika u opuštenom položaju u ustima, nakon čega se zamoli dijete da isplazi jezik.   

Ispitivanje motorike. Procjenjuje se tonus muskulature, provjerava ima li mlohavosti, spastičnosti, rigidnosti, slabosti, odnosno kakva je mišićna snaga. Od djeteta se može tražiti da skoči, stisne prste ili pruža otpor ispitivaču.

Ispitivanje senzibiliteta. Procjenjuju se osjet boli, temperature, vibracije i položaja. Koriste se različiti instrumenti: tupe igle, tupferi, epruvete sa toplom i hladnom vodom i drugi predmeti. Ljekar obično dodiruje različite dijelove tijela i traži od djeteta da prepozna osjećaj (toplo, hladno…)   

Ispitivanje dubokih tetivnih refleksa. Ljekar koristi neurološki čekić kojim tapka određene tetive i promatra refleksnu kontrakciju mišića.

Ispitivanje ravnoteže i koordinacije. Ljekar može tražiti od djeteta da zatvori oči i vrhom kažiprsta naizmjenično dodiruje vrh nosa ili postaviti svoje kažiprste u prostor ispred djetetova lica i tražiti da ih naizmjenično dodiruje svojim kažiprstima. Od djeteta se može tražiti da stoji sastavljenih nogu, sa rukama ispruženim i okrenutim ka gore, uz otvorene ili zatvorene oči.

Procjena hodaProcjena hoda počinje još ulaskom u ambulantu. Ljekar će možda tražiti od djeteta da napravi nekoliko koraka u prostoriji s osvrtom na harmoniju kretnji, brzinu, držanje glave i ramena, odizanje nogu, sukretanje i naginjanje. Od djeteta će se možda tražiti da hoda na prstima i peti.

Meningealni znakovi. Prisutnost meningealnih znakova odražava iritaciju moždanih ovojnica. Ljekar obično procjenjuje ukočenost vrata pasivnim savijanjem vrata djeteta, a pojava boli i otpora ukazuje na pozitivan rezultat. Ostali manevri uključuju Kernigov znak, gdje pasivno istezanje koljena dok je noga savijena u kuku kod ležećeg pacijenta uzrokuje bol, i Brudžinskijev znak, gdje pasivno savijanje vrata uzrokuje refleksno savijanje koljena u ležećem položaju.

Rizici

Neurološki pregled uglavnom nema rizika.

Priprema za neurološki pregled djeteta

Za neurološki pregled nije potrebna posebna priprema.

Oporavak

Nema potrebe za posebnim odmorom ili ograničenjima nakon neurološkog pregleda. Dijete može normalno nastaviti sa svojim aktivnostima.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Neurološki pregled malog djeteta (1-6 godina)

Prihvaćam uslove korištenja