Skip to main content
pedijatrija

Endoskopski pregled (distalna endoskopija dojenčeta)

Pretražite

Uvod

Endoskopski pregled, posebno distalna endoskopija, predstavlja ključni medicinski postupak koji omogućava precizno ispitivanje unutrašnjih dijelova donjeg digestivnog trakta. Distalna endoskopija, visoko korisna dijagnostička tehnika, je specifično usmjerena na donji gastrointestinalni trakt, rektum i debelo crijevo, omogućava liječnicima dublji uvid u strukturu i stanje ovih organa. Osim što je koristna u dijagnostici, ovaj postupak također igra ključnu ulogu u praćenju i kontroli toka različitih gastrointestinalnih bolesti kod djece.

Što je distalna endoskopija?

Distalna endoskopija se odlikuje minimalno invazivnim dijagnostičkim postupkom koji uključuje upotrebu endoskopskog instrumenta, poznatog kao sigmoidoskop, kako bi se detaljno pregledali unutrašnji dijelovi donjeg gastrointestinalnog trakta. Ovaj postupak omogućava precizan uvid u stanje rektuma i donjih dijelova debelog crijeva, što omogućava otkrivanje potencijalnih patologija, upalnih procesa, prisutnost polipa i drugih odstupanja od normalnih parametara. U slučaju djece, posebna se pažnja posvećuje sigurnosti i udobnosti kako bi se osiguralo da se postupak izvodi s najvišim standardima skrbi.

Ovaj postupak se često primjenjuje kod djece kako bi se dijagnosticirale i pratile različite gastrointestinalne bolesti, poput Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, divertikulitisa i drugih patoloških stanja. Iako je distalna endoskopija rutinski izvođena kod odraslih, kod djece zahtijeva posebnu stručnost i nježnost kako bi se osiguralo precizno i bezbolno ispitivanje.

Tko su kandidati za distalnu endoskopiju?

Distalna endoskopija se primjenjuje kod djece koja ispoljavaju simptome gastrointestinalnih problema ili su izložena povećanom riziku od gastrointestinalnih oboljenja. Česti razlozi za izvođenje distalne endoskopije kod djece su:

 • Krvarenje iz rektuma: Pojava krvi u stolici djeteta može ukazivati na različite gastrointestinalne probleme, uključujući analne fisure, upale crijeva ili prisutnost polipa.
 • Hronični proljev ili zatvor: Djeca s hroničnim probavnim smetnjama, kao što su česti proljevi ili zatvor, mogu biti kandidati za distalnu endoskopiju kako bi se utvrdio uzrok tih problema.
 • Nepoznati poremećaji prehrane: Ako dijete ne dobija na težini ili pokazuje znakove problema s prehranom, distalna endoskopija može pomoći u procjeni stanja unutrašnjih organa.
 • Uporne abdominalne boli: Djeca za koju se sumnja pate od hroničnih ili upornih bolova u trbuhu mogu biti podvrgnuta distalnoj endoskopiji kako bi se isključili potencijalni uzroci.
 • Rizik od genetskih poremećaja: Djeca izložena povećanom riziku od gastrointestinalnih bolesti zbog porodične historije ili genetskih faktora također mogu biti kandidati za ovu proceduru.

Izvođenje

Prije samog postupka distalne endoskopije, važno je temeljito pripremiti dijete kako bi se osigurala njegova sigurnost i udobnost tokom pregleda. Prvi korak u pripremi uključuje postavljanje male klistirske cijevi kako bi se crijeva potpuno ispraznila. To je ključno za omogućavanje jasne vizualizacije tokom pregleda i minimiziranje nelagodnosti za pacijenta. Također se primjenjuje lokalna anestezija kako bi se smanjila potencijalna nelagodnost ili bol.

Nakon što je dijete pripremljeno, sigmoidoskop, endoskopski uređaj, pažljivo se postavlja u analni otvor i nježno potiskuje kroz crijeva. Na vrhu sigmoidoskopa je postavljena mala kamera i hladno svjetlo što omogućava vizualizaciju zida crijeva na ekranu. Ovaj proces zahtijeva iznimnu pažnju kako bi se izbjeglo oštećenje tkiva ili nelagodnost za dijete.

Tokom postupka, liječnik pažljivo pregledava unutrašnje strukture donjeg gastrointestinalnog trakta, uključujući rektum i debelo crijevo. Sve sluznice se temeljito pregledavaju kako bi se identificirali znakovi upale, prisutnost polipa, eventualna krvarenja ili druge odstupanja od normalnog stanja. Osim vizualnog pregleda, moguće je uzimanje uzoraka tkiva, tzv. biopsija, radi dodatnih laboratorijskih analiza. Po završetku pregleda, sigmoidoskop se izvlači iz digestivnog trakta djeteta nakon čega je pregled završen, a dijete će biti upućeno na medicinski nadzor tokom oporavka od pregleda. 

Svi nalazi i zapažanja liječnika pažljivo se dokumentiraju. Promjene ili abnormalnosti koje se primijete za vrijeme pregleda se bilježe kako bi se osiguralo postavljanje precizne dijagnoze i razvijanje odgovarajućeg plana liječenja.

Rizici

Iako je distalna endoskopija općenito siguran postupak, nije bez određenih rizika i potencijalnih komplikacija. Neki od tih rizika uključuju:

 • Krvarenje: Nakon distalne endoskopije, može se javiti manje krvarenje iz sluznice rektuma ili debelog crijeva. U većini slučajeva, ovo krvarenje nije ozbiljno i može spontano prestati.
 • Infekcija: Unatoč strogim higijenskim mjerama, postoji potencijalni rizik od infekcije nakon distalne endoskopije. Ovo može uključivati infekciju na mjestu ulaska endoskopa.
 • Perforacija: Iako rijetka, distalna endoskopija može uzrokovati oštećenje crijevne stijenke, što rezultira perforacijom. Perforacija zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju kako bi se sanirala.
 • Reakcije na anesteziju: Primjena lokalne anestezije može rezultirati alergijskim reakcijama ili neželjenim nuspojavama kod djeteta.
 • Nelagodnost i bol: Dijete može osjećati određenu nelagodnost ili bol tokom i nakon postupka. Ova nelagodnost može se ublažiti primjenom anestezije i brzim oporavkom.

Priprema za distalnu endoskopiju

Priprema za distalnu endoskopiju uključuje niz ključnih koraka kako bi se osigurala sigurnost pacijenta i uspješnost postupka. Liječnici prvo provode temeljitu procjenu medicinske historije djeteta kako bi razumjeli specifične simptome i prateća stanje koje zahtijeva distalnu endoskopiju. Roditelji djeteta obavještavaju se o samom postupku, njegovoj svrsi, potencijalnim rizicima i prednostima te se potiče na postavljanje pitanja i razumijevanje procesa.

Prije samog postupka, roditelji ili skrbnici djeteta obavještavaju se o posebnim smjernicama u vezi prehrane prije endoskopije, uključujući zabranu unosa hrane i tekućina tokom određenog vremenskog razdoblja.

Kako bi se omogućila što bolja vizualizacija tokom pregleda i smanjila nelagodnost pacijenta, prije distalne endoskopije postavlja se mala klistirska cijev kako bi se crijeva potpuno ispraznila. Ovaj važan korak osigurava čistu i jasnu sliku unutrašnjih struktura gastrointestinalnog trakta.

Djeci se pruža emocionalna podrška kako bi se smanjila anksioznost i strah prije postupka. Ovo je ključno za uspješno izvođenje distalne endoskopije kod dojenčeta.

Oporavak

Oporavak nakon distalne endoskopije ovisi o specifičnostima svakog pacijenta, vrsti pregleda i pronađenim promjenama tokom postupka. Nakon postupka, dijete se pažljivo prati kako bi se osiguralo da se dobro oporavlja. To uključuje praćenje svih simptoma ili komplikacija koje bi se mogle pojaviti.

Nakon određenog vremenskog razdoblja, obično istog dana, dijete može početi ponovno unositi tekućine i hranu. To se čini postupno kako bi se izbjegle probavne tegobe. Ako dijete pokazuje znakove patnje, od bola ili nelagodnost, nakon distalne endoskopije, liječnik može propisati odgovarajuće lijekove za kontrolu boli.

Rezultati endoskopije, uključujući nalaze i zaključke liječnika, dijele se s roditeljima ili skrbnicima. Ovisno o rezultatima pregleda, liječnik će razgovarati o daljnjim koracima i planu liječenja ako je to potrebno.

Oporavak nakon distalne endoskopije može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o postupku i specifičnostima pacijenta. Važno je pridržavati se uputa liječnika kako bi se osigurao siguran i brz oporavak dojenčeta.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Endoskopski pregled (distalna endoskopija dojenčeta)

Prihvaćam uslove korištenja