Skip to main content
orl

Tretman vrtoglavice

Pretražite

Uvod

Vrtoglavica (vertigo) je simptom koji upućuje na poremećaj funkcije centra za ravnotežu. Vrtoglavica je subjektivni osjećaj da se čovjek sam okreće (subjektni vertigo) ili da se predmeti vrte oko njega (objektni vertigo). 

Šta je tretman vrtoglavice ?

Kod liječenja vrtoglavice najvažnije je izliječiti njen uzrok. U slučaju upale uzrokovane bakterijama (otitis media, encefalitis) koriste se antibiotici. Osobama oboljelima od benigne položajne vrtoglavice trebao bi pomoći antiemetik (lijek koji sprečava mučninu i povraćanje) poput meklizina, metoklopramida ili tietilperazina.

Od pomoći mogu biti i sedativi iz benzodiazepinske skupine (klonazepam) ili antihistaminici (prometazin), imajući na umu da se uz te lijekove mogu javiti nuspojave kao što su pospanost, poremećaji koordinacije pokreta, tremor (drhtanje ruku) i nesanica.

Manireova bolest liječi se lijekovima koji smanjuju količinu endolimfe u labirintu. Kada dođe do napada, vrtoglavica se privremeno može ublažiti lijekovima koji se daju na usta, kao što su meklizin, metoklopiramid ili lorazepam. Mučnina i povraćanje mogu se ublažiti pilulama ili čepićima koji sadrže lijek proklorperazin. Ovi lijekovi ne pomažu u sprječavanju napada, i stoga ih se ne smije uzimati redovito, već samo tokom akutnih vrtoglavica. Za ublažavanje simptoma neki liječnici također daju kortikosteroide, kao što je prednizon peroralno ili ponekad injekciju kortikosteroida deksametazona iza bubnjića. Uz medikamente bitno je ograničiti unos soli te prekinuti konzumaciju crne kafe i jakog čaja. U teškim slučajevima može se javiti potreba i za hirurškim zahvatima.

Ko su kandidati za tretman vrtoglavice?

Svi pacijenti sa vrtoglavicom su kandidati za njen tretman. Vrtoglavica može biti centralnog i perifernog porijekla. Kada govorimo o tretmanu vertiga, najčešće se tretman odnosi na vertigo perifernog porijekla. U vrtoglavice perifernog porijekla ubrajamo: Manierovu bolest, vestibularni neuritis i benigni paroksizomalni pozicioni vertigo. U vrtoglavice centralnog porijekla ubrajamo: hemoragijska/ishemijska oštećenja malog mozga, moždanog stabla, velikog mozga (centar za ravnotežu), multipla skleroza može biti uzrokom centralnog vertiga, akustički neurinom itd. 

Izvođenje

Pojavu benigne paroksizmalne vrtoglavice mogu umanjiti razne vježbe, kao što su Epleyjev i Semontov manevar - kojima se pomoću promjene položaja tijela umanjuje pojava simptoma. Epleyev manevar se izvodi tako što je potrebno da pacijent legne na leđa, sa glavom okrenutom na jednu stranu, pri tome se jastuk nalazi ispod vrata, a ne ispod glave. Taj položaj se zadržava 30-60 s, nakon toga potrebno je glavu okrenuti na suprotnu stranu i zadržati u tom položaju još 30-60 s. Pacijent se potom okreće na bok još 30-60 s. Nakon toga potrebno je ustati u sjedeći položaj još 30-60 s, čime se završava ovaj manevar. 

Manierovu bolest kod pacijenata sa čestim i teškim napadima vrtoglavice, koji ne reagiraju na medikamentoznu terapiju, potrebno je hirurški liječiti. Endolimfatična dekompresija ima za cilj ili smanjenje pritiska tekućine u unutarnjem uhu ili uništavanje struktura unutarnjeg uha odgovornih za funkciju ravnoteže. Najmanje je destruktivna od ovih hirirških procedura. U ovom postupku, uklanja se kost koja leži iznad endolimfatične vrećice i tanka cjevčica od fleksibilnog plastičnog materijala se umeće u unutarnje uho. Ovaj postupak ne utječe na daljnji gubitak ravnoteže i rijetko šteti sluhu.

Ako dekompresija endolimfatične vrećice ne uspije, ljekari će možda trebati uništiti strukture unutarnjeg uha koje uzrokuju simptome ubrizgavanjem otopine gentamicina kroz bubnjić u srednje uho. Gentamicin selektivno uništava funkciju ravnoteže, prije nego što utječe na sluh, ali gubitak sluha je i dalje moguć. Rizik od gubitka sluha je manji ako liječnici ubrizgavaju gentamicin samo jednom, i čekaju 4 sedmice prije ponavljanja ako je potrebno.

Osobe koje još uvijek imaju česte, teške epizode usprkos ovim tretmanima, možda će trebati invazivniji hirurški zahvat. Rezanje vestibularnog živca (vestibularna neurektomija) trajno uništava sposobnost unutarnjeg uha da utječe na ravnotežu, obično čuva sluh i uspješno uklanja vrtoglavicu u oko 95% ljudi. Ovaj se postupak obično obavlja u pacijenata čiji se simptomi ne smanjuju nakon dekompresije endolimfatičkog sakula ili u pacijenata koji nikada ne žele doživjeti ponovni napadaj. Konačno, kada je vrtoglavica i dalje prisutna, a sluh se pogoršao u značajnoj mjeri, labirint se može ukloniti u postupku nazvanom labirintektomija. Obnova sluha u tim je slučajevima ponekad moguća pomoću kohlearnog implantata.

Rizici

Za medikamentozni tretman vertiga rijetke su komplikacije. Primjena benzodiazepina u tretmanu vrtoglavice može uzrokovati nuspojave kao što su: pospanost, poremećaji koordinacije pokreta, tremor (drhtanje ruku) i nesanica.

Komplikacije kod hirurškog tretiranja vrtoglavice uključuju: ​​krvarenje, infekciju na mjestu operacije i alergijske reakcije na lijekove i anesteziju koja se koristi tokom zahvata.

Priprema za tretman vrtoglavice

Priprema će zavisiti od vrste terapijskog postupka koji se primjenjuje u tretmanu vertiga. Nije potrebna posebna priprema za tretman koji uključuje medikamentoznu terapiju (primjenu lijekova) ili primjenu Epleyevog zahvata. 

Priprema za hirurški pristup u liječenju vertiga zahtjeva kompletan fizički pregled. To omogućava ljekaru da provjeri postoje li stanja koja mogu uzrokovati komplikacije tokom operacije. Prije operativnog zahvata potrebno je konsultirati se sa ljekarom u slučaju upotrebe nekih lijekova. Na dan operacije možete piti i jesti tečnu hranu sve do 6 h prije samog operativnog zahvata. 

Oporavak

Medikamentozni tretman vrtoglavice je bezazlen i siguran terapijski pristup, nakon kojeg se pacijent odmah može vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima. 

Nakon hirurškog tretmana ljekar će vam ispuniti uho pamučnim štapićem. Ovaj zavoj treba ostati u uhu pet do sedam dana nakon operacije. Zavoj se obično stavlja preko cijelog uha kako bi se zaštitio. Nakon operacije potrebno je nanositi kapi u uši. Da biste ih koristili, pažljivo uklonite pakiranje i kapnite kapi u uho. Promijenite tampon i ne stavljajte ništa više u uho. Pokušajte spriječiti da voda uđe u uho tokom oporavka. Izbjegavajte plivanje i nosite kapu za tuširanje kako biste spriječili prodor vode. Ako trebate kihati, učinite to otvorenih usta kako vam se ne bi stvarao pritisak u ušima. Ako se prehladite nakon operacije, to može povećati rizik od infekcije uha. Nakon operacije možete osjetiti bol u uhu ili osjećati se kao da vam je uho ispunjeno tekućinom. Također možete čuti pucketanje, klikove ili druge zvukove u uhu. Ovi simptomi su obično blagi i povlače se nakon nekoliko dana.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Tretman vrtoglavice

Prihvaćam uslove korištenja