Skip to main content
orl

Tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha

Pretražite

Uvod

Upale vanjskog i/ili srednjeg uha najčešće se javlja kao posljedica infekcije srednjeg uha. To je zrakom ispunjeni prostor iza bubnjića vašeg uha. U njemu su smještene slušne koščice koje prenose zvuk u unutrašnje uho kako biste mogli čuti. 

Tu se nalazi i slušna (Eustahijeva) cijev povezana s gornjim dijelom ždrijela. Pomoću nje se regulira pritisak u srednjem uhu te se onemogućava nakupljanje tekućine u tom prostoru. No, ukoliko slušna cijev ne funkcionira dobro, tekućina se ipak nakuplja u srednjem uhu te prigušuje sluh. Postoje tri vrste upale vanjskog i/ili srednjeg uha:

 1. akutna - najčešća kod djece i dojenčadi, zahvaća Eustahijevu cijev što rezultira šumom u uhu te jakim, pulsirajućim bolovima
 2. sekretorna - rezultat je skupljanja sekreta u srednjem uhu, a javlja se sa simptomima osjećaja punoće u uhu, boli i nagluhosti
 3. hronična - postoji trajni gnojni iscjedak kroz puknuti bubnjić uz koji dolazi gubitak sluha. 

Šta je tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha?

Upale vanjskog i/ili srednjeg uha obično je rezultat infekcije prostora srednjeg uha bakterijom ili virusom. No, nakon što infekcija nestane, može se nastaviti skupljati sluz i tekućina u srednjem uhu. 

Tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha prije svega obuhvaća terapiju koja smanjuje simptome boli te snižava temperaturu (analgetici, acetaminofen, ibuprofen). 

Ukoliko se radi o bakterijskoj upali, potrebno je uključiti antibiotik. Obično se pri blagoj upali pričeka do tri dana kako bismo vidjeli hoće li proći bez upotrebe antibiotika. Ukoliko ne prođe, liječenje se provodi antibiotikom. Kod težih upala liječenje antibiotikom kreće odmah.

Upala kod djece može se javiti kao posljedica širenja infekcije iz nosa putem Eustahijevog kanalića u srednje uho. U tom slučaju mogu pomoći kapi za nos koje će smanjiti oteklinu te omogućiti nesmetan prolazak sekreta iz srednjeg uha. Preporučuje se i ispiranje nosa fiziološkom otopinom.

Kod ponavljajućih infekcija koje se teško liječe preporučuje se timpanostomija.

Ko su kandidati za tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha?

Kandidati za ovaj tretman su svi pacijenti sa simptomima upale vanjskog i/ili srednjeg uha. Simptomi kod djece mogu uključivati: bol u uhu, povlačenje uha, povišenu temperaturu, poteškoće s reagiranjem na zvukove, istjecanje tekućine iz uha, gubitak apetita te ukočen vrat. Kod odraslih su to također bol u uhu, istjecanje tekućine, problemi sa sluhom, povišena tjelesna temperatura, pritisak i osjećaj punoće u uhu. Početak ovih znakova i razvoj simptoma obično je brz. 

Razvoj upale vanjskog i/ili srednjeg uha pospješuje:

 • mlađa životna dob -  upala se obično javlja u dobi između šest mjeseci i dvije godine
 • prehlada - povećava rizik razvoja upale
 • hronične bolesti - poput astme i cistične fibroze
 • lokalni faktor koji pogoduje razvoju upale vanjskog i/ili srednjeg uhamože biti rascjep nepca.

Izvođenje

Medikamentno liječenje jeste jako jednostavno, a provodi se primjenom tablete na usta ili kapanjem kapi za uho. 

Primjena kapi izvodi se: ukoliko dajete kapi sebi, najlakši način jeste da sjedeći nagnete glavu u stranu. Gornji dio uha nježno povucite prema gore i natrag. Najjednostavniji način za primjenu kapi kod djece jeste da leže i na boku, a Vi im nježno povučete donji dio uha prema dolje i natrag. Istisnite tačan broj kapi u uho. Upute ljekara reći će Vam koliko kapi trebate koristiti.

No, upala vanjskog i/ili srednjeg uha može biti ponavljajuća, učestala, bez velikog učinka antibiotika. U tom slučaju naš specijalist za uho, grlo i nos postavit će Vam cjevčicu postupkom nazvanim timpanostomija. Prilikom ovog postupka naš ljekar će napraviti maleni rez u Vašem bubnjiću u koju će umetnuti cjevčicu koja održava prohodnost. Na taj način omogućava se istjecanje tekućine koja se nakuplja u srednjem uhu i propušta se zrak. Ovo je kratak postupak koji traje otprilike 10 minuta. Cijev obično ostaje na mjestu 12 do 18 mjeseci, a nakon što cjevčica sama ispadne ili je uklonimo, rupa u bubnjiću će zacijeliti i zatvoriti se.

Rizici

Liječenje upale vanjskog i/ili srednjeg uha uha antibioticima i analgeticima je obično siguran, rutinski i niskorizičan tretman. 

Timpanostomija, također, predstavlja rutinski postupak, ali nosi određene rizike. Oni uključuju:

 • infekcija i krvarenje
 • perforacija (puknuće) bubnjića
 • začepljenje cijevi
 • cijevi ostaju predugo ili ispadaju prerano
 • stvaranje ožiljka na bubnjiću s posljedičnim slabljenjem sluha
 • bubnjić ne cijeli nakon uklanjanja cijevi.

Iako postoje rizici i komplikacije, timpanostomije se događaju rijetko. 

Priprema za tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha

Za medikamentozni tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha nije potrebna posebna priprema. Dovoljno je prethodno obaviti razgovor s Vašim ljekarom koji će Vam dati jasne i sigurne upute. Ukoliko ljekar zaključi da Vam je potrebna timpanostomija, ona može zahtijevati opću anesteziju, pa će Vam u tom slučaju biti preporučeno izbjegavanje hrane i pića poslije ponoći uoči tretmana. 

Oporavak

Konzervativni tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha je bezazlen i siguran terapijski pristup, nakon kojeg se možete vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima čim se simptomi utišaju. 

Oporavak nakon timpanostomije uključuje buđenje iz anestezije i praćenje u bolničkom okruženju. Nakon povratka kući pratite promjene ili komplikacije te o tome odmah obavijestite svog ljekara. Tokom oporavka izbjegavajte vodu u uhu i druge tvari koje bi mogle iritirati područje zahvata. Preporučuje se i nošenje zaštite za uho prilikom kupanja ili tuširanja. Tokom cijelog oporavka potrebne su redovite kontrole s Vašim ljekarom, kako bi se pratila drenaža, stanje bubnjića i slušna funkcija.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Tretman upale vanjskog i/ili srednjeg uha

Prihvaćam uslove korištenja