Skip to main content
orl

Tretman hrkanja

Pretražite

Uvod

Hrkanje je promukao ili hrapav zvuk koji se stvara prolaskom zraka kroz nos i grlo tokom spavanja. Može biti povremeno te ne ometati svakodnevne aktivnosti i tuđi san, ali ako je teško i dugotrajno, može značajno narušiti kvalitetu života osobe koja hrče, te njenih ukućana. U nekim slučajevima hrkanje je simptom koji ukazuje na određeno zdravstveno stanje ili poremećaj spavanja u pozadini.

Hrkanje je često udruženo s apnejama (prestanak disanja tokom spavanja u trajanju od desetak sekundi i nastaje kao posljedica začepljenja disajnog puta. Ako postoje apneje, narušava se kvaliteta spavanja, smanjuje se opskrba kisikom te to može voditi do poremećaja srčanog ritma, povišenog krvnog pritiska i promjena na srcu. 

Šta je tretman hrkanja?

Tretman hrkanja je medicinska procedura koja se često izvodi u okviru otorinolaringologije, a uključuje nehirurške i/ili hirurške metode. 

Jedna od najčešćih hirurških metoda jeste operacija na mekim tkivima u grlu i nosu kako bi se eliminirali uzroci hrkanja. Ova procedura može uključivati uklanjanje viška mekih tkiva, popravku devijacije nosne pregrade ili uklanjanje tonzila i/ili adenoida. Osim toga, postoje i nehirurške metode, poput aparata za kontinuirani pozitivni pritisak (CPAP), dentalnih uređaja i terapijske podrške za promjenu načina života.

Ko su kandidati za tretman hrkanja?

Trebalo bi da razmislite o posjeti ljekaru ukoliko postoje sljedeći znakovi:

 • prestanak disanja tokom spavanja
 • učestalo buđenje
 • jutarnja glavobolja
 • hronična nenaspavanost
 • otežano koncentriranje
 • nadraženost grla nakon ustajanja
 • bol u grudima tokom noći
 • mokrenje noću.

Izvođenje

Apneja u snu mjeri se pomoću poligrafije, dijagnostičkog testa koji prati različite fiziološke parametre tokom spavanja.

Nakon završetka poligrafije stručnjaci će analizirati prikupljene podatke, kako bi dijagnosticirali i procijenili težinu apneje te odredili odgovarajući plan liječenja. Ovisno o rezultatima, moguće je da pacijentu bude preporučeno liječenje CPAP (kontinuirani pozitivni pritisak u dišnim putovima), promjena životnog stila, gubitak težine ili druge terapije koje će poboljšati kvalitetu spavanja i smanjiti simptome apneje. 

Higijensko dijetetski režim

·        reguliranje tjelesne težine, spavanje na boku, smanjenje upotrebe alkohola te pušenja cigareta, izbjegavanje teške hrane te uspostava redovnog ritma spavanja.

Upotreba zubnih i nosnih uređaja

·        Zubni aparati se postavljaju na donju vilicu i imaju ulogu da korigiraju položaj donje vilice i jezika čime se regulira strujanje zraka u usnoj šupljini i sprječava hrkanje. Oni su obično napravljeni od polimera i slični su štitnicima usta i zuba koje koriste neki sportaši (npr. boksači...). Ovi aparati su efikasni u smanjenju hrkanja i apneje za vrijeme spavanja, u slučajevima blage do umjerene apneje.

Liječenje začepljenja ili opstrukcije nosa (provodi se putem antihistaminika, antibiotika i drugih lijekova za liječenje infekcije ili alergijske reakcije).

Hirurško liječenje

·        Uvulopalatofaringoplastika je hirurško liječenje koje rekonstruira mekana tkiva u grlu i nepcu. Ovom metodom se vrši proširenje dišnih puteva, uklanjanjem dijela tkiva u zadnjem dijelu grla, uključujući resicu i ždrijelo. Ova metoda je obično predviđena za ljude koji imaju umjerene ili teške opstruktivne apneje za vrijeme spavanja.

·        Laserska uvulopalatoplastika (Laser-assisted uvula palatoplasty (LAUP) je laserski postupak otklanjanja opstrukcija dišnih putova. Ovaj tretman se obavlja pod lokalnom anestezijom u ljekarevoj ordinaciji i namijenjen je osobama s blagom opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja.

·        Radiofrekvencijska ablacija (somnoplastika) je minimalno invazivna procedura koja koristi energiju radiofrekvencijskih valova za smanje pretjeranog povećanja tkiva nepca, resica, jezik i drugih tkiva. Procedura traje manje od jednog sata, obično se izvodi u ambulantnim uvjetima, i najčešće zahtijeva nekoliko tretmana. Radiofrekvencijska ablacija je često učinkovita u smanjivanju težine hrkanja, ali ponekad ne eliminira hrkanje u potpunosti. Ovaj tretman se može koristiti i za ublažavanje nosnih opstrukcija.

·        Korekcija jezičnih i podjezičnih mišića je hirurški tretman koji ima za cilj onemogućiti zapadanje jezika prema grlu, njegovim povlačenjem prema naprijed.

·        Korekcija nosne pregrade (septoplasika) je hirurški tretman na nosnoj pregradi koji kod hrkanja ima za cilj smanjenje otpora protoku zraka kroz nos.

·        Operacija krajnika je vađenje krajnika i adenoidnih vegetacija ponekad je neophodno da se spriječi hrkanje (ako su toliko uvećani da sužavaju dišne puteve), što je osobito prisutno kod pojedine djece.

Primjena pozitivnog pritiska: ostvaruje se preko specijalnih uređaja (u obliku maske za lice koja je crijevom povezana s pumpom), koji održavaju stalni pritisak vazduha u dišnim putevima tokom spavanja i omogućavaju normalno disanje.

Rizici

Iako tretman hrkanja obično ima visoku stopu uspješnosti, postoje i određeni rizici i komplikacije koje treba uzeti u obzir. Hirurški zahvati mogu dovesti do krvarenja, infekcija ili privremenih promjena u glasu. Najopasniji rizik je ožiljak koji nastaje nakon operacije i koji može uzrokovati suženje dišnih puteva više nego što su bili prije operacije (smanjenjem vazdušnog prostora u ždrijelu).  Neke nehirurške metode mogu uzrokovati nelagodnost ili iritaciju.

Priprema za tretman hrkanja

Prije pristupanja liječenju samog hrkanja, neophodno je uzeti kvalitetne informacije o historiji samog poremećaja sna (anamneza). Informacije od bračnog partnera su često značajnije i vjerodostojnije od onih koje nam nudi sama osoba kod koje je prisutan problem, Također, potreban je detaljan ORL pregled, kod kojeg se primjenjuje i endoskop. Za detaljnu analizu kvaliteta spavanja, bolesnik sa problemom hrkanja treba proći polisomnografsko snimanje, gdje se tokom sna bilježi stanje vezano za apneje i mjeri se nivo kisika u krvi. Na osnovu tih rezultata se i pristupa daljnjim tretmanima. Zavisno od izabranog tretmana, može biti potrebno prestati koristiti određene lijekove te ograničiti hranu i piće. 

Oporavak

Oporavak nakon tretmana hrkanja zavisi od vrste zahvata koji je izvršen. Pacijenti koji su podvrgnuti hirurškim zahvatima mogu očekivati određeni period oporavka, tokom kojeg će osjećati nelagodnost i možda imati otežano disanje. Nakon nehirurških zahvata, poput korištenja CPAP aparata, pacijenti se često brzo prilagode i mogu očekivati poboljšanje kvalitete sna. Važno je pratiti upute ljekara i ostati u komunikaciji i tokom ovog perioda.

U zaključku, tretman hrkanja je važan korak za poboljšanje kvaliteta života pacijenata i njihovih partnera, a otolaringolozi nude različite metode liječenja, prilagođene pojedinačnim potrebama pacijenata.  

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Tretman hrkanja

Prihvaćam uslove korištenja