Skip to main content
orl

Terapija glasa

Pretražite

Uvod

Glasovna terapija koristi vježbe glasnih žica za sprječavanje ili liječenje poremećaja glasa kao što su promuklost i laringitis. Govorni patolozi, respiratorni terapeuti i glasovni treneri pružaju glasovnu terapiju.

Šta je terapija glasa?

Terapija glasom pomaže osobama s poremećajima glasa da promijene vokalno ponašanje i izliječe svoje glasne žice. Terapija pomaže da vaš glas zvuči jače i više kao prije poremećaja glasa.

Cilj glasovne terapije je otklanjanje ili poboljšanje problema sa stvaranjem vokalnih zvukova (fonacija) u larinksu (glasovnica). Nakon završetka terapije Vaš glas bi trebao biti jači i zvučati kao prije. Glasovna terapija se može koristiti i za prevenciju, za treniranje glasa kako bi se takvi problemi u potpunosti izbjegli. Glasovna terapija uključuje različite individualno prilagođene vježbe koje se mogu naučiti od logopeda, glasovnog trenera ili respiratornog terapeuta.

Glasovna terapija je pogodna za većinu vrsta poremećaja glasa (disfonija). Poremećaj glasa je uporna promjena u nečijem glasu. Glas je tada često promukao, ali može biti i napet, hrapav ili bez zvuka. Tada je i slabiji i manje moćan: naprimjer, neko s poremećajem glasa možda neće moći držati skalu onoliko dugo koliko je mogao prije, ili više neće moći da pjevaju veoma visoke ili niske tonove, ili da govore veoma visokim ili dubokim glasom. Ponekad nečiji glas može potpuno nestati (afonija).

Koji su ciljevi glasovne terapije?

Ciljevi glasovne terapije mogu biti isti i za odrasle i za djecu. Međutim, tehnike mogu biti različite.

Naučit ćete kako da koristite svoj glas na efikasniji način. Ovo može pomoći ako često koristite svoj glas na poslu, naprimjer ako ste učitelj, prodavač ili advokat.

Također možete očekivati da naučite kako projektirati svoj glas i kako koristiti pravilne tehnike disanja. Ovo Vam može pomoći da govorite glasnije i duže vrijeme bez umora glasa.

Neki tipični ciljevi glasovne terapije uključuju:

Smanjuje oticanje i upalu glasnih žica

Glasovna terapija može pomoći u smanjenju otoka i upale glasnica ili govorne kutije pokazujući vam kako eliminirati ili spriječiti štetna ponašanja.

Poboljšati funkciju glasnih žica

Vokalna terapija također može olakšati dobro glasovno zdravlje tako što će vas naučiti da govorite i pjevate efikasnije, smanjujući rizik od promuklosti.

Smanjuje napetost mišića

Tokom glasovne terapije naučit ćete da smanjite napetost u mišićima glasovne kutije. Tehnike glasovne terapije koje prakticirate mogu vam pomoći da poboljšate glasnoću vašeg glasa i smanjite rizik od razvoja disfonije napetosti mišića.

Povećajte izdržljivost i izdržljivost

Glasovna terapija također može pomoći u povećanju Vaše izdržljivosti i izdržljivosti, omogućavajući Vam da govorite ili pjevate duži period bez pojave promuklosti.

Poboljšajte podršku dahu

Glasoterapeut može Vas naučiti određenim vježbama koje će Vam pomoći da poboljšate podršku pri disanju. Dobra podrška dahu je neophodna za održavanje dobrog kvaliteta glasa.

Poboljšajte kontrolu tona i jačine zvuka

Mnoge različite vježbe glasovne terapije, kao što su vježbe glasovne funkcije, mogu pomoći u modificiranju visine tona i jačine zvuka. Za osobe sa Parkinsonovom bolešću, programi kao što su Lee Silverman Voice Treatment Program (LSVT) ili Speak OUT dizajnirani su da pomognu u poboljšanju glasnoće glasa i jasnoće govora. Terapijske sesije provodi glasovni terapeut certificiran u ovim programima.

Ko su kandidati za terapiju glasa?

Glasovna terapija pomaže djeci i odraslima. Vaš ljekar može preporučiti glasovnu terapiju ako imate poremećaj glasa, kao što su:

Laringitis: Alergije ili infekcija gornjih disajnih puteva iritiraju vašu govornu kutiju, uzrokujući njeno oticanje. Laringitis se obično poboljšava kada se osnovno stanje izliječi.

Disfonija napetosti mišića: Prekomjerni stres na glasnim žicama uzrokuje zatezanje mišića.

Spazmodična disfonija/glasni tremor: mišići glasovne kutije se grče ili tresu, uzrokujući periodične prekide u govoru. Spazmodična disfonija je neurološki poremećaj.

Disfunkcija glasnih žica (VCD): Glasne žice žele da se zatvore kada bi trebale biti otvorene. Disfunkcija glasnih žica može dovesti do problema s disanjem tokom vježbanja ili kada je vaše grlo iritirano.

Lezije glasnih žica: Benigne (nekancerozne) izrasline se formiraju na glasnim žicama koje utječu na vaš glas. Tipovi lezija glasnih žica uključuju čvorove, polipe i ciste. Pjevači i ljudi koji puno govore, poput nastavnika i advokata, skloniji su lezijama glasnih žica.

Paraliza glasnih žica: Jedna ili obje glasnice nemaju pokrete ili su smanjeni, što ne možete kontrolirati. To je zbog oštećenja ožiljaka ili živca. Paraliza glasnih žica može uzrokovati promuklost, otežano gutanje (disfagiju) i kratak dah (dispneju).

Izvođenje

Tokom glasovne terapije Vaš logoped će vas naučiti vježbama za poboljšanje vašeg glasa. Vježbe koje Vam se preporučuju mogu se razlikovati ovisno o uzroku vašeg vokalnog problema. Oni mogu uključivati:

Vježbe disanja

Vježbe disanja vam pomažu da koristite dijafragmu za kontrolu daha, što može pomoći u stvaranju jačeg, konzistentnijeg glasa.

Rezonantne vježbe

Vježbe rezonancije pomažu vam da naučite kako koristiti usta, nos i sinuse za proizvodnju punijeg zvuka, što vam može pomoći da govorite bogatijim, rezonantnijim glasom.

Vježbe rezonantne glasovne terapije za poboljšanje vašeg glasa mogu uključivati tehniku zijevanja-uzdaha, pjevušenje usana, pjevušenje i slamnatu fonaciju.

Vježbe projekcije glasa

Vježbe projekcije glasa pomažu vam da naučite kako koristiti svoj dah i glasne žice za projiciranje glasa. Ove vježbe vam također mogu pomoći da govorite glasnijim i dosljednijim glasom.

Vježbe visine i intonacije

Vježbe za visinu i intonaciju pomažu vam da proizvedete zvukove na različitim nivoima visine, što vam može pomoći da poboljšate intonaciju vašeg glasa.

Vježbe istezanja i opuštanja

Ove vježbe su dizajnirane da smanje napetost u grlu, kao što su istezanje i masaža.

Rizici

Ne postoje rizici za izvođenje terapije glasa.

Priprema

Ne treba posebna priprema za terapiju glasa.

Oporavak

Oporavak od vježbi za terapiju glasa je potpun.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Terapija glasa

Prihvaćam uslove korištenja