Skip to main content
orl

Mikrohirurgija raka grkljana

Pretražite

Uvod

Grkljan je organ na vratu, a služi za disanje, govor te zaštitu donjih respiratornih puteva prilikom gutanja. Razvoj zloćudnih tumora u tom području dovodi do promuklosti, otežanog disanja te otežanog i bolnog gutanja. Od karcinoma grkljana, koji se najčešće pojavljuje poslije pedesete godine života, češće obolijevaju muškarci u odnosu na žene. Također je u našoj zemlji zabilježeno da se posljednjih decenija učestalost karcinoma grkljana kod žena povećava.  Zloćudni tumor grkljana se rijetko dijagnosticira kod osoba mlađih od 30 godina. Skoro tri četvrtine slučajeva prisutno je kod osoba starijih od 60 godina.

Šta je mikrohirurgija raka grkljana ?

Laringektomija je operacija kojom se uklanja dio ili cijeli grkljan, a u cilju liječenja tumora grkljana. Osobe koje se podvrgnu laringektomiji i dalje mogu imati dobru kvalitetu života, ali moraju naučiti nove načine disanja i govora.

Hirurško liječenje uvijek se mora prilagoditi stadiju bolesti i općem stanju bolesnika. Danas postoje mnogobrojne metode hirurškog liječenja, a zajednički cilj im je potpuno odstranjenje tumora uz što je moguće veću poštedu zdravog tkiva i funkcija grla (disanje i govor). Kod početnih, ranih tumora moguće je parcijalnim operativnim zahvatima odstraniti tumor i dio grkljana u kojem se nalazi tumor. Pri tome je očuvan prirodan način disanja, gutanja i govora. Totalne laringektomije su operacije kojima se hirurški uklanja cijeli grkljan s tumorom i dijelom okolnog tkiva. Pri tome je neophodno odvajanje dušnika od ždrijela i jednjaka, pa operirani pacijenti dišu kroz otvor na dušiku, na prednjoj strani vrata. Ovakav otvor se zove traheostoma i ona je kod pacijenata kod kojih je učinjena totalna laringektomija, definitivna i ostaje cijeli život. Gutanje se odvija prirodnim putem, a kako su obje glasnice odstranjene onemogućen je govor prirodnim načinom.

Ko su kandidati za mikrohirurgiju raka grkljana ?

Pacijenti sa malignim tumorom grkljana su kandidati za hirurški tretman. Takvi pacijenti najčešće imaju sljedeću simptomatologiju: 

 • promuklost ili promjene jačine i boje glasa koji se javljaju u najranijem stadiju bolesti
 • otežano ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu
 • oteklina poput čvora na vratu
 • otežano disanje
 • neugodan zadah iz usta
 • gubitak  tjelesne težine u kratkom vremenskom periodu.

Izvođenje

Tumore larinksa hirurški možemo liječiti endoskopskim pristupom kroz usta ili otvorenim zahvatima pristupom kroz vrat. Endoskopske metode se koriste kod karcinoma niskog stepena. Endoskopski operativni zahvat izvodi se u općoj anesteziji, kroz laringoskop koji hirurg postavi kroz usta u grkljan. Kroz operacijski mikroskop gleda uvećanu sliku unutrašnjosti grkljana, a uz pomoć mikrohirurških instrumenata i operacijskog lasera vrši operativni zahvat.  Prednosti ovakvog hirurškog pristupa su: manja hirurška rana, kraće vrijeme liječenja i brži oporavak. 

Otvoreni operativni zahvat na grkljanu se izvodi u općoj anesteziji. Ovaj operativni zahvat obuhvata pristup rezom kroz kožu vrata, pri čemu se u različitoj mjeri odstranjuje bolesni dio grkljana uz očuvanje preostaloga zdravog dijela. Osim uklanjanja tumora, istovremeno se odstranjuju i okolni limfni čvorovi vrata. Nakon tog dijela zahvata, rekonstruktivnim metodama se pokušava nadoknaditi nastali defekt grkljana kako bi se omogućila što bolja funkcija. U slučaju većih resekcija ponekad se formira traheostoma (radi osiguranja disanja), koja je privremenog karaktera. Ukoliko stadij tumora ne dozvoljava poštedni operativni zahvat, tada se  otvorenim operativnim pristupom uklanja grkljan u cijelosti. Nerijetko se u tim slučajevima mora uraditi i uklanjanje lokalnih limfnih čvorova što se naziva - disekcija limfnih čvorova vrata, a u cilju sprječavanja metastatske bolesti karcinoma grkljana. 

Nakon opsežnih zahvata normalan govor obično nije moguć. U nekim se slučajevima za vrijeme operacije ugrađuje govorna proteza od umjetnog materijala koja služi za rehabilitaciju govora.

Rizici

Opći rizici poslije bilo koje vrste operacija jesu: 

 • krvarenje
 • tromboza, odnosno embolija
 • infekcija rana
 • bolnost
 • alergijska reakcija na sredstvo ili lijek primijenjen u toku operacije, što može rezultirati i anafilaktičkim šokom i njegovim mogućim posljedicama (u vrlo rijetkim slučajevima teškim posljedicama, uključujući i smrt). 

Specifični rizici kod totalne laringektomije rijetko mogu imati povezani sa operativnom ozljedom okolnih struktura, kao što su:  

 • Poremećaji zacjeljivanja rana, 
 • Fistule ždrijela i jednjaka, 
 • Skupljanje sukrvice, limfe i tkivne tekućine u operiranom području.
 • Stvaranje većih ožiljaka i keloida. 

Postoperativno se mogu pojaviti oštećenje funkcije donje grane ličnog živca (pomičnost donje usne), smetnje u pomičnosti ramena i nadlaktice ("viseće rame“), oštećenje pomičnosti jezika.

Najčešći rizik je gubitak glasa i stigma, te nov način života i ograničenja zbog traheostome. Upravo ove komplikacije čine taj zahvat za pacijente teško prihvatljivim. Iako postoje različite mogućnosti rehabilitacije glasa, mnogi pacijenti izražavaju nezadovoljstvo rezultatima; društvena izolacija, gubitak posla i depresija česte su posljedice totalne laringektomije.

Priprema za mikrohirurgiju raka grkljana

Svrha pripreme bolesnika za operaciju grkljana jest omogućiti bolesniku fizičku, psihičku i duhovnu spremnost za zahvat. Priprema bolesnika prije operacije na grkljanu obuhvata opće i specijalne pretrage kojima se utvrđuje fizička spremnost bolesnika za operaciju, određivanje specijalne dijete, edukaciju i pripremu probavnog trakta. Tokom fizičke pripreme bolesnik mora obaviti pretrage koje su mu potrebne za hirurški zahvat i primjenu anestezije. Kod bolesnika sa zloćudnim tumorom grkljana vrlo su bitni biopsija i CT vrata i grudnog koša, kojima se dokazuju i određuju karakteristike tumora, stepen tumorske bolesti i uznapredovalost bolesti. Operativni zahvat se pažljivo planira i određuju se smjernice postoperativnog tretmana i rehabilitacije bolesnika. Također je bitna edukacija bolesnika i njegove porodice o pravilnoj pripremi i hirurškom zahvatu. 

Oporavak

Određeno vrijeme nakon operacije (dvije do tri sedmice) nije moguće normalno gutanje pa se pacijent hrani preko cijevi koja kroz nos ide u želudac (nazogastrična sonda). Zbog poremećenog disanja i gutanja u respiratornom se putu pojačano skuplja sekret, što često izaziva kašalj i pojačano iskašljavanje kroz traheostomu i kanilu.  Govor se može rehabilitirati i tzv. ezofagealnim govorom, govornim protezama ili upotrebom elektroničkog pomagala (elektrolarinks).

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Mikrohirurgija raka grkljana

Prihvaćam uslove korištenja