Skip to main content
abdominalna

Uzimanje tkiva anusa za biopsiju

Pretražite

Uvod

Biopsija anusa predstavlja medicinski postupak namijenjen dobivanju uzorka tkiva iz anusa u svrhu analize i dijagnoze različitih stanja i bolesti. Anus, kao donji dio probavnog trakta, obavlja ključnu ulogu u eliminaciji otpadnih produkata iz organizma. Biopsija anusa se pokazala korisnom u identifikaciji i procjeni različitih patoloških promjena i bolesti koje mogu zahvatiti ovo područje.

Šta je biopsija anusa?

Biopsija anusa predstavlja invazivni medicinski postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka tkiva iz sluznice anusa. Ovaj uzorak se zatim šalje na detaljnu analizu radi otkrivanja eventualnih nepravilnosti, upala, infekcija ili tumorskih promjena u tom području. Kroz biopsiju anusa, ljekari mogu postaviti preciznu dijagnozu i razviti odgovarajući plan liječenja za pacijente.

Ko su kandidati za biopsiju anusa?

Biopsija anusa može biti preporučena za različite kategorije pacijenata, uključujući:

 • Pacijente sa tegobama koje upućuju na oboljenja probavnog trakta: Osobe koje se suočavaju s gastrointestinalnim simptomima kao što su bolovi u trbuhu, krvarenje iz anusa, promjene u stolici ili hronični proljev mogu biti potencijalni kandidati za biopsiju anusa kako bi se isključile različite gastrointestinalne bolesti.
 • Pacijente s prethodnim patološkim nalazima: Osobe koje su prethodno imale abnormalne nalaze tokom rektalnog pregleda, sigmoidoskopije ili kolonoskopije mogu zahtijevati biopsiju anusa kako bi se provodila dodatna dijagnostika i preciznija evaluacija njihovog stanja.
 • Pacijente s povećanim rizikom od analnog karcinoma: Osobe koje su izložene povećanom riziku za razvoj analnog karcinoma, kao što su pacijenti s HIV-om, osobe s oslabljenim imunim sistemom ili one s porodičnom anamnezom analnog karcinoma, mogu biti kandidati za biopsiju anusa kako bi se omogućila rana detekcija potencijalnih promjena.

Pacijente sa sumnjom na infekcije: Ljekari također mogu preporučiti biopsiju anusa kako bi dijagnosticirali infekcije u analnom području ili susjednim regijama.

Izvođenje

Prije same biopsije pacijent će imati konsultaciju s ljekarom koji će temeljito objasniti postupak i razgovarati o svim pitanjima i brigama pacijenta. Tokom postupka pacijent leži na boku s koljenima povučenim prema prsima.

 

Prvi korak u medicinskom postupku biopsije anusa jeste lokalno anesteziranje područja, kako bi se smanjila nelagoda ili bol tokom zahvata. Nakon što je pacijent adekvatno anesteziran, ljekar će koristiti poseban instrument, kao što su anoskop (tanka cijev sa svjetlom na kraju koja se koristi za pregled analnog kanala) ili proktoskop (nešto duža cijev pomoću koje se pregleda i rektum), kako bi pažljivo pregledao anus i identificirao područje s kojeg će se uzeti uzorak tkiva. Ljekar može primijeniti tekućinu na sluznicu anusa kako bi bolje istaknuo abnormalna područja. Uzorak se obično uzima pomoću biopsijske igle. Ovaj uzorak tkiva će služiti za daljnju analizu radi identifikacije bilo kakvih patoloških promjena, infekcija ili tumorskih stanica.

Nakon što je uzorak tkiva uspješno uzet, ljekar će obično koristiti šavove ili druge odgovarajuće tehnike kako bi zatvorio ranu. Ovo je bitno za sprječavanje krvarenja i zaštitu integriteta područja.

Rizici

Iako je biopsija anusa općenito siguran postupak, važno je razumjeti da, kao i kod bilo koje medicinske procedure, postoje određeni rizici i potencijalne komplikacije koje mogu nastati, uključujući:

 • Krvarenje: Nakon biopsije anusa moglo bi se pojaviti blago krvarenje iz područja anusa. U većini slučajeva ovo krvarenje je blago i prolazno, ali u rijetkim situacijama može zahtijevati dodatnu medicinsku pažnju.
 • Infekcija: Rizik od infekcije na mjestu biopsije obično je nizak, ali ne može se potpuno isključiti. Ljekari provode sterilne postupke kako bi smanjili ovu mogućnost.
 • Bol ili nelagoda: Pacijenti mogu osjetiti određenu bol, nelagodu ili iritaciju u području anusa nakon zahvata. Ovi simptomi obično su prolazni i mogu se ublažiti primjenom preporučenih lijekova za ublažavanje boli.

Alergijske reakcije na anesteziju: Iako su rijetke, alergijske reakcije na lokalnu anesteziju koja se koristi tokom postupka mogu se pojaviti. 

Priprema za biopsiju anusa

Prije samog zahvata pacijent bi trebao imati detaljan razgovor s liječnikom kako bi razumio postupak i imao priliku postaviti sva pitanja i izraziti brige. Ljekar će dati informacije o tome treba li privremeno prestati uzimati određene lijekove, posebno one koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi ili protuupalne lijekove. Pacijenti se potiču na pravilno čišćenje i održavanje higijene anusa prije zahvata kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Oporavak

Nakon biopsije anusa pacijenti obično mogu napustiti medicinsku ustanovu istog dana. Važno je da su pacijenti svjesni mogućeg blagog krvarenja iz anusa nakon biopsije. Ovo krvarenje obično brzo prolazi, ali u slučaju da postane jače ili da ne prestaje, trebali bi se obratiti svom ljekaru. Preporučuje se izbjegavanje naprezanja tokom pražnjenja crijeva kako bi se spriječilo povećanje pritiska na analno područje. Nakon zahvata pacijenti bi trebali konzumirati lagane obroke kako bi izbjegli probavne smetnje ili nelagodu. U slučaju neuobičajenih simptoma, kao što su povećana bol, groznica ili infekcija, trebali bi se konsultirati sa svojim ljekarom kako bi dobili odgovarajuću skrb i podršku.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Uzimanje tkiva anusa za biopsiju

Prihvaćam uslove korištenja