Skip to main content
abdominalna

Uklanjanje kožnih tumora

Pretražite

Uvod

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Izrasline na koži nazivamo kožnim tumorima, a oni mogu biti dobroćudni i zloćudni. 

Uklanjanje kožnih tumora predstavlja zahvat kojim se uklanjaju razne izrasline na koži. Najčešće je riječ o bradavicama, madežima i ateromima, te o kožnim tumorima niskog stupnja malignosti, koje ipak treba odstraniti u cijelosti, kako se ne bi ponavljali.

Šta je uklanjanje kožnih tumora?

Koža i potkožno tkivo podložni su tokom života razvoju tvorbi različite veličine i karakteristika. Uglavnom su to madeži, bradavice, fibromi, ateromi, hemangiomi, kondilomi, kožni tumori – najčešće se radi o dobroćudnim promjenama ili promjenama niskog stupnja malignosti (‘prekanceroze’). Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se odstranjuju iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno hirurško odstranjivanje – pravilno i u potpunosti, da se ne ponavljaju.

Odstranjivanje laserom vrlo je jednostavno, posve atraumatski – omogućuje izuzetnu preciznost, značajno smanjuje oštećenje okolnog tkiva, koagulira ga tako da nije potrebno šivati ranu. Omogućuje normalnu toaletu i higijenu, šminkanje, te nije potrebno prethodno brijati dlake ukoliko se izraslina nalazi u vlasištu.

Neke su kožne promjene vrlo široke baze ili se nalaze na podlozi nepovoljnoj za laserski tretman, tada se odstranjuju hirurškim putem.

Ko su kandidati za uklanjanje kožnih tumora?

Indikacije za uklanjanje kožnih tumora su:

 • svi izraštaji na koži čiji je prečnik veći od 7 do 8 mm
 • ksantelazme
 • displastični i kongenitalani nevusi – mladeži bez obzira na veličinu
 • prekanceroze (sve promjene na koži koja se klasificiraju u prekanceroze – aktinične keratoze, suspektne pigmentne promjene, cornu cutaneum, i ostalo)
 • ateromi (sebacealne – epidermalne ciste)
 • dermatofibromi
 • epitelioma basocellulare – liječi se jednostavnom hirurškom ekscizijom do zdravog tkiva, u lokalnoj anesteziji
 • biopsije.

Ljudi se često odlučuju na odstranjenje kožne tvorbe (madeža) tek ako se mehanički ozlijedi, ili ako počne rasti, krvariti, mijenjati boju i rubove, dobije neravnine ili bijeli/crvenkasti okvir; ako se odjednom osjeti peckanje, mravinjanje, svrbež – to je znak za uzbunu i neophodno je javiti se ljekaru.

Neki su madeži nezgodno smješteni na mjestima izloženim čestoj iritaciji – gdje su rubovi odjeće, nakit, u pregibima ili području izrazitog znojenja. Tada se pacijenti odlučuju na odstranjenje.

Izvođenje

Uklanjanje kožnih tumora se izvodi tako što se najprije vrši aplikacija lokalnog anestetika. Postupak se sprovodi veoma tankom iglicom, tako da pacijent ne osjeća bol pri aplikaciji anestetika. Potom se pristupa klasičnoj hirurškoj eksciziji promjene skalpelom po dubini i širini do zdravog tkiva. Procedura je potpuno bezbolna i traje nekoliko minuta. Zatim se napravi hemostaza i plasira nekoliko šavova finim hirurškim koncima. Ožiljak je minimalan i idealno uklopljen u reljef kože, tako da bude skoro nevidljiv.

Lasersko uklanjanje kožnih tumora je veoma brz postupak i provodi se pod malom količinom lokalne anestezije. U ovom slučaju njega nakon zahvata je jednostavna; potrebni su vam flaster i krema za zacjeljivanje. Uklanjanje laserom djeluje tako da voda u vašim ćelijama kože apsorbira fokusiranu lasersku svjetlost. Ta apsorbirana energija uzrokuje isparivanje ciljanih ćelija. Kako laser prolazi preko kože, istovremeno se ukloni gotovo 30 do 50 mikrona tkiva. Ova terapijska procedura omogućuje doktoru precizno uklanjanje promjene na koži.

Rizici

Moguće komplikacije kod hirurškog uklanjanja kožnih tumora su eventualne hiperpigmentacije na mjestu odstranjene promjene, ali one obično izblijede tijekom nekoliko mjeseci. Također, rijetko je moguć nastanak keloida – hipertrofičnih ožiljaka.

Komplikacije nakon laserskog uklanjanja dobroćudnih madeža izuzetno su rijetka pojava. Ponekad površina tretirane kože može biti lagano podignuta ili spuštena u usporedbi s okolnim područjem, ali i to se izjednači kroz određeno vrijeme. Trljanje i grebanje rukama po tretiranom mjestu dovodi do upale i gnojne sekrecije, zbog čega treba izbjegavati prstima prelaziti preko rane. Prije svakog nanošenja kreme potrebno je pridržavati se higijenskih pravila pranja ruku.

Priprema za uklanjanje kožnih tumora

Prije uklanjanja promjene, mala količina lokalnog anestetika ubrizgava se oko ili ispod patološke promjene. To se vrši tankom preciznom iglom. Lokalni anestetik će otupiti dobroćudni madež ili neku drugu promjenu zahvaljujući čemu je tretman laserom apsolutno bezbolan i bez ikakve nelagode.

Oporavak

Većina zahvata (hirurško uklanjanje tumora) se izvodi u lokalnoj anesteziji, te pacijent može napustiti bolnicu isti dan. Nakon što popusti anestezija, pacijent može osjećati minimalnu bol. Ako je nakon zahvata postavljen zavoj, on se može odstraniti drugi dan nakon zahvata. Bolesniku se savjetuje da leži s podignutim uzglavljem i na rani drži hladni, suhi oblog kako bi se smanjio postoperativni otok. Zbog istoga razloga treba izbjegavati i veće tjelesne napore. Šavovi se uklanjaju između petog i sedmog dana. Za oporavak je potrebno od 10 do 14 dana. 

Oporavak nakon laserskog tretmana je jednostavan. Bitno je tretirano područje ne izlagati suncu prva tri mjeseca. Potrebno je izbjegavati nanošenje teške kozmetike na kožu tokom 7 dana nakon zahvata. Pacijentima se preporučuje određena krema za svakodnevno nanošenje na tretiranu promjenu, dok se flaster obično koristi tokom prvog dana, te noću u narednih nekoliko dana. Za kožne promjene na licu potrebno je, otprilike, 5-7 dana za oporavak, dok je za promjene na tijelu potrebno malo više, u prosjeku od 10 do 16 dana.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Uklanjanje kožnih tumora

Prihvaćam uslove korištenja