Skip to main content
abdominalna

Popravak sfinktera anusa

Pretražite

Uvod

Rekonstrukcija analnog sfinktera je hirurški zahvat kojim se liječe defekti mišića oko anusa. Anus predstavlja završetak debeloga crijeva, a okružen je kružnim mišićima zvanim analni sfinkteri. Postoje dva takva mišića, to su unutarnji i vanjski analni sfinkter.

Glavna uloga analnih sfinktera jeste regulirati eliminiranje fecesa iz tijela. 

Također, postoji refleks analnog sfinktera, a to je proces kada se stolica spušta kroz probavni trakt te dolazi u završetak debelog crijeva - rektum. Tada se unutarnji sfinkter opusti, a vanjski se steže te ne dopušta pražnjenje crijeva. Ovako se događa voljno kontroliranje ispuštanja stolice. Ono može izostati ukoliko se analni sfinkter ošteti ili oslabi. Tada može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema koji će narušiti njihov pravilan rad. No, upravo rekonstrukcijom analnog sfinktera možemo popraviti spomenute nedostatke Vašega anusa te Vam pružiti bolju kvalitetu života. 

Šta je rekonstrukcija analnog sfinktera?

Rekonstrukcija analnog sfinktera predstavlja hirurški zahvat koji se izvodi s ciljem povratka funkcije i integriteta mišića koji okružuje Vaš anus, tzv. analnog sfinktera. Njegova ključna uloga jeste u zadržavanju stolice i sprječavanju nekontroliranog pražnjenja crijeva. Oštećenje ili slabost ovog mišića često uzrokuje probleme s analnom inkontinencijom, što znači gubitak kontrole nad izlučivanjem fecesa. Ovim hirurškim zahvatom želimo Vam povratiti kontrolu nad Vašim crijevima osiguravanjem pravilnog rada analnog sfinktera.

Ko su kandidati za rekonstrukciju analnog sfinktera?

Potencijalni kandidati za rekonstrukciju analnog sfinktera su:

 • Pacijenti koji pate od analne inkontinencije, a čiji je razlog u oštećenju ili slabosti analnog sfinktera. Faktori koji mogu uzrokovati njegovo oštećenje su trauma ili porođaj, a s druge strane razlog slabosti sfinktera često se krije u neurološkim problemima.
 • Analna stenoza - predstavlja suženje analnog kanala, a najčešće je uzrokovana ožiljnim tkivom. Ožiljno tkivo će spriječiti rastezanje anusa te tako otežati pražnjenje crijeva.
 • Urođene mane - kod beba može izostati razvoj anusa ili može postojati pogrešno postavljen analni otvor bez analnih sfinktera. Ovakvu otvoru uobičajeno nedostaje mišićna kontrola.

Ukoliko ne reagirate na konzervativne metode liječenja, poput promjene prehrane, terapije vježbanjem ili lijekova, potencijalni ste kandidat za ovaj zahvat.

Prije nego što se odlučite za rekonstrukciju analnog sfinktera, Vaš će ljekar provesti temeljnu procjenu Vašeg zdravstvenog stanja, uključujući fizički pregled, testove i dijagnostičke postupke kako bi se utvrdila prikladnost za zahvat. 

Izvođenje

Rekonstrukcija analnog sfinktera jeste medicinska procedura koju naš tim zdravstvenih djelatnika obavlja precizno i sigurno. Njena svrha jeste obnoviti i omogućiti funkcionalan analni kanal. 

Obično se izvodi pod općom anestezijom kako bi se osiguralo potpuno odsustvo boli i nelagodnosti tokom operacije. Postupak može uključivati nekoliko različitih tehnika, ovisno o specifičnostima svakog pacijenta. 

 1. Priprema pacijenta:

Prije samog zahvata medicinsko osoblje će Vam ljubazno objasniti korake hirurškog postupka. Obavit će se detaljna anamneza (uzimanje podataka o Vama i općenitom opsegu bolesti) i pregled hirurga. 

 1. Anestezija:

Ovaj zahvat se obavlja pod općom anestezijom kako biste duboko zaspali.

 1. Pristup analnim sfinkterima:

Prilikom zahvata uobičajeno jeste da ležite na leđima. Na samom početku, hirurg će električki stimulirati kontrakciju Vašeg analnog mišića. Na taj način će vizuelizirati njihov položaj.

 1. Tehnike zahvata:
   
 • Liječenje analne inkontinencije se može izvesti na tri načina, a to su:

Sfinkteroplastika - obavlja se ukoliko se utvrdi da je problem u analnoj inkontinenciji. U ovom postupku se oštećeni analni mišići uklanjaju, a preostali mišići se stežu i jačaju. 

U slučaju oštećenja ili slabosti analnog sfinktera, operacija se također može izvesti uzimanjem mišića iz drugog dijela tijela (poput bedra), a onda se koriste za zamjenu oštećenih mišića u sfinkteru.

Treća opcija u hirurškom liječenju inkontinencije jeste umetanje implantata sfinktera kako bi se pojačala njegova funkcija. To su uglavnom uređaji koji se postave u anus kako bi podržali rad mišića.

 • Liječenje analne stenoze - najčešći uzrok jeste prisutnost ožiljnog tkiva koje će hirurg ukloniti kako bi se anus proširio. Na mjestu uklanjanja ostaje praznina koja će se popuniti kožom s područja neposredno izvan anusa. Rana se zatvara šavovima.
 • Liječenje urođenih mana - ukoliko otvor analnog kanala izostaje, hirurg će napraviti otvor koji će biti na kraju debeloga crijeva.

   

 1. Kraj zahvata:

Ukoliko postoje rezovi, hirurg će ih zatvoriti šavovima. Rane će biti prekrivene sterilnim gazama i zavojima.

Naše stručno medicinsko osoblje pobrinut će se da u dogovoru s Vama odaberu odgovarajuću tehniku ovisno o stanju analnog sfinktera.

Rizici

Kao i svaka hirurška procedura, rekonstrukcija analnog sfinktera nosi potencijalne rizike i moguće komplikacije. Neke od mogućih komplikacija uključuju:

 

1.   Infekcija: tokom zacjeljivanja rane može se pojaviti infekcija, iako se stroge higijenske mjere i antibiotici obično koriste kako bi se smanjila ta mogućnost.

2.   Krvarenje: tokom ili nakon operacije može se potencijalno dogoditi.

3.   Bol: može biti prisutna na mjestu zahvata tokom perioda oporavka, iako bi trebala biti podnošljiva i smanjivati se s vremenom.

4. Hematom: predstavlja nakupinu krvi koja se skuplja unutar tkiva koje zacjeljuje.

5. Zadržavanje mokraće: nakon operacije mogu se javiti poteškoće s mokrenjem.

6. Zatvor: nakon operacije mogu se javiti poteškoće s pražnjenjem crijeva.

7. Neuspjeh operacije: postoji rizik da može biti potrebno ponoviti operaciju, mada je rekonstrukcija analnog sfinktera često uspješna.

Priprema za rekonstrukciju analnog sfinktera

Priprema za rekonstrukciju analnog sfinktera uključuje niz koraka kako bi osigurali da budete dobro pripremljeni za operaciju. To uključuje:

 1. Ljekar će Vam provesti detaljnu procjenu kako bi utvrdio prikladnost za rekonstrukciju analnog sfinktera. Također će Vas provesti kroz postupak operacije.
 2. Prije hirurškog zahvata trebat ćete očistiti crijeva oralnim laksativima.
 3. Nužno je, također, pridržavanje posebne dijete nekoliko dana prije uzimanja laksativa. Dva dana ćete trebati uzimati hranu siromašnu vlaknima, a onda zadnji dan moguće je samo uzimanje tekućine. 

Oporavak

Oporavak nakon rekonstrukcije analnog sfinktera može varirati ovisno o vrsti izvedene operacije te reagiranju Vašega tijela na zahvat. Proces oporavka najčešće traje četiri do osam sedmica.

Možete očekivati blagu bol i nelagodu koju ćemo ublažiti analgeticima. Isto je tako tokom početnih dana moguće da Vaš anus malo prokrvari, s tim da je to normalna pojava. Tokom perioda oporavka nastojte izbjegavati teže fizičke poslove te se pridržavajte uputa o prehrani koje Vam preporuči liječnik.  

 Ovakav zahvat trebao bi Vam moći trajno poboljšati kvalitetu života.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Popravak sfinktera anusa

Prihvaćam uslove korištenja