Skip to main content
abdominalna

Obrada povreda kod djece

Pretražite

Uvod

Hitne traumatske procedure su ključni element pedijatrijske medicine, često provođene kako bi se obradile povrede djece nakon ozljeda, nesreća, ili hitnih situacija. U kritičnim trenucima takvih događaja, brza i stručna reakcija medicinskog osoblja može imati presudan utjecaj na preživljavanje i brz oporavak djece. Obrada povreda nakon traume je od izuzetne važnosti za siguran oporavak, a brzina i preciznost tih postupaka često znače razliku između života i smrti, pa je izuzetno važno razumjeti njihovu svrhu, pravilan tok izvođenja te sve ostale aspekte povezane s ovim hitnim intervencijama.

Šta je obrada povreda kod djece ?

Medicinski tretman nakon trauma i ozljeda, posebno u pedijatrijskom okruženju, odnosi se na brze i efikasne medicinske intervencije koje su usmjerene na pružanje hitne njege djetetu koje je pretrpjelo ozljede zbog nesreće, pada, sudara, sportske povrede ili drugih traumatskih događaja. Cilj ovih postupaka je pružiti brzu medicinsku pomoć, stabilizirati stanje pacijenta i pružiti odgovarajuće liječenje kako bi se smanjili rizici od komplikacija i potaknuo brz oporavak.

Svrha medicinske obrade povreda kod djece jeste minimizirale potencijalne štete, kontrolirati  krvarenje, sanirati ozljede i omogućiti početak procesa ozdravljenja. Ove procedure su ključne za pružanje optimalne njege u hitnim situacijama i smanjenje dugoročnih posljedica povezanih s ozljedama.

Kandidati

Kandidati za traumatske procedure obuhvataju djecu koja su pretrpjela različite ozljede, a uobičajeni scenariji koji zahtijevaju primjenu ovih postupaka uključuju:

 • Prometne nesreće: djeca koja su bila uključena u prometne nesreće, bilo kao vozači, putnici ili pješaci, često su suočena s ozljedama glave, vrata, grudnog koša, trbuha ili ekstremiteta koje zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.
 • Padovi: padovi s visine, posebno kod male djece, mogu rezultirati ozljedama glave, kičme, kostiju i drugih vitalnih struktura.
 • Sportske ozljede: djeca koja se bave sportskim aktivnostima izložena su riziku ozljeda, uključujući prelome kostiju, uganuća i povrede glave.
 • Ozljede tokom igre i zabave: djeca se povremeno ozljeđuju tokom igre, konflikata s vršnjacima, padova s igrališta i drugih svakodnevnih aktivnosti.
 • Ozljede povezane s kućanskim aparatima: djeca su osjetljiva na ozljede uzrokovane kućanskim aparatima, uključujući opekotine, rezove i povrede prstiju.
 • Poteškoće u disanju: medicinska skrb trauma često se primjenjuju kod djece koja imaju poteškoće u disanju, kao što su gušenje ili aspiracija stranih tijela.

Izvođenje

Izvođenje obrada povreda kod djece podrazumijeva prilagodbu svakoj situaciji, jer ozbiljnost i vrsta ozljede variraju. Ključni koraci u postupku uključuju:

 • Procjena hitnosti: Prvi korak u traumatskim procedurama je procjena hitnosti situacije. Liječnici i medicinsko osoblje procjenjuju ozbiljnost ozljeda i utvrđuju prioritetne intervencije. Djeca s ozbiljnim ozljedama disanja, oštećenjem krvnih žila ili traumom glave i vrata često zahtijevaju hitne mjere reanimacije i stabilizacije.
 • Stabilizacija: Stabilizacija pacijenta ključna je faza obrade povreda. Ova faza obuhvata uspostavu intravenoznih linija, primjenu lijekova za kontrolu boli, smanjenje oticanja (ukoliko postoji) te druge postupke s ciljem maksimalne stabilizacije pacijenta prije daljnje medicinske intervencije.
 • Radiološka dijagnostika: Radiološki pregledi, kao što su rendgenski snimci, CT ili MRI, često su neophodni kako bi se precizno ocijenila priroda ozljeda i njihova opsežnost.
 • Imobilizacija: U slučaju ozljeda kostiju ili kičme, pacijenta je potrebno imobilizirati kako bi se spriječilo dodatno pogoršanje ozljede. To uključuje primjenu gipsanih fiksacija ili nosiljki.
 • Obrada otvorenih rana: U slučaju otvorenih rana, pristup uključuje zaštitu od infekcija, čišćenje rane sterilnom otopinom, primjenu sterilnog obloga i osiguranje da je okolno područje čisto i suho. Ako je rana velika ili duboka, liječnik se može odlučiti za šivanje rane kako bi se omogućila bolja rekonstrukcija tkiva i minimizirala vidljivost ožiljaka.
 • Operacije: U nekim slučajevima, operativni zahvati su neophodni za popravak ozljeda, uklanjanje stranih tijela ili rekonstrukciju tkiva.
 • Kontrola krvarenja: U situacijama gdje postoji ozbiljno krvarenje, liječnici primjenjuju metode kontrole krvarenja kako bi zaustavili gubitak krvi. U slučaju manjeg krvarenja, primjenjuje se pritisak na ranu sterilnim gazama ili oblogama kako bi se zaustavilo krvarenje. Hemostatski agensi, kao što su hemostatske spužve ili prašci, koriste se za bržu kontrolu krvarenja iz manjih žila. U slučajevima ozbiljnog ili teško krvarenja, hirurška intervencija može biti potrebna kako bi se zatvorila ozljeda krvnih sudova. 

Praćenje vitalnih funkcija: Tokom i nakon traumatskih procedura, vitalne funkcije pacijenata se neprestano prate, uključujući krvni pritisak, puls, zasićenost kisikom i tjelesnu temperaturu.

Rizici

Unatoč neospornoj važnosti obrade povreda za hitnu medicinsku intervenciju, važno je prepoznati da postupci nose određene rizike i potencijalne komplikacije: 

 • Infekcija: Unatoč upotrebi strogo sterilnih procedura, uvijek postoji rizik od infekcije, posebno kod otvorenih rana koje su izložene vanjskom okolišu.
 • Oštećenje okolnih struktura: Tokom obrade povreda, postoji potencijal za oštećenje okolnih tkiva, živaca ili krvnih sudova, što može rezultirati dodatnim komplikacijama.
 • Anestezija: Primjena anestezije nosi svoje rizike, uključujući moguće alergijske reakcije i nuspojave kod pacijenata. Anestezija može izazvati nuspojave poput mučnine, povraćanja, glavobolje i pospanosti. Djeca su posebno osjetljiva na nuspojave anestezije, pa se pažljivo prate tokom oporavka.
 • Komplikacije tokom operacije: Ako su hirurški zahvati sastavni dio obrade povreda, postoji rizik od operativnih komplikacija, kao što su krvarenje, infekcija i nepredviđene reakcije na anesteziju.
 • Alergijske reakcije: Pacijenti, osobito djeca, mogu razviti alergijske reakcije na lijekove ili materijale koji se koriste tokom obrade povreda. Ove reakcije mogu varirati od blagih osipa do ozbiljnih anafilaktičkih reakcija.
 • Ponovljene intervencije: U nekim slučajevima, pacijenti mogu zahtijevati ponovljene obrade povreda ako prva procedura nije uspješno riješila problem. Svaka dodatna intervencija nosi dodatne rizike i stvara dodatni stres za dijete i njegovu porodicu.

Komplikacije povezane s implantatima: U slučaju kada se koriste implantati, poput metalnih ploča ili vijaka za fiksaciju kosti, postoji rizik od komplikacija povezanih s tim implantatima, kao što su alergijske reakcije na materijale ili migracija implantata.

Priprema

Priprema pacijenta za obradu povreda započinje odmah nakon dolaska u bolnicu ili hitnu medicinsku ustanovu. Medicinsko osoblje hitne službe odmah procjenjuje ozbiljnost ozljeda i hitnost zahvata kako bi odredilo prioritete. Ako je potrebno, pacijent se stabilizira kako bi se osiguralo normalno disanje, cirkulacija krvi i krvni pritisak. 

Po potrebi se koriste radiološki pregledi, kao što su rendgenski snimci, CT skeniranje ili MRI, kako bi se precizno procijenila priroda i opseg ozljeda. Roditelji ili skrbnici pacijenta često su obaviješteni o situaciji i procedurama koje će biti izvedene.

Pacijenti su podvrgnuti stalnom praćenju vitalnih funkcija, kao što su krvni pritisak, puls, razina kisika u krvi i tjelesna temperatura kako bi se pravovremeno reagiralo na promjene.

Oporavak

Oporavak djeteta nakon traume i obrade povreda varira ovisno o ozbiljnosti ozljeda i prirodi zahvata. Ključni aspekti procesa oporavka uključuju:

 • Praćenje u jedinici intenzivnog liječenja: Djeca s ozbiljnim ozljedama često su smještena u jedinicu intenzivnog liječenja, gdje su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.
 • Kontrola boli: Efikasna kontrola boli je od iznimne važnosti tokom procesa oporavka. Liječnici propisuju odgovarajuće lijekove kako bi se osigurala udobnost pacijenta.
 • Fizioterapija i rehabilitacija: Djeca koja su pretrpjela ozbiljne ozljede ili prošla kroz operacije često zahtijevaju fizioterapiju ili rehabilitaciju kako bi povratila normalno funkcioniranje tijela.
 • Psihološka podrška: Djeca koja su prošla kroz traumatske događaje često zahtijevaju emocionalnu podršku i terapiju kako bi se nosila s traumama i anksioznošću.
 • Redoviti pregledi: Nakon izlaska iz bolnice, pacijenti su često podvrgnuti redovitim kontrolnim pregledima kako bi se osiguralo da se ozljede pravilno zacijele i da nema komplikacija u procesu oporavka.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Obrada povreda kod djece

Prihvaćam uslove korištenja