Skip to main content
abdominalna

Obrada dubokih rana

Pretražite

Uvod

Prekid kontinuiteta tkiva, odnosno njegove vanjske ili unutrašnje površine, uzrokovano silom se naziva rana. One mogu biti najjednostavnije, kao što je ogrebotina, pa do onih dubokih koji mogu rezultirati oštećenjem unutrašnjih organa ili potpunim razdorom dijela tijela. Sve rane mogu biti akutne i hronične. U traumatske akutne rane ubrajamo sportske rane, ubode, ugrize, posjekotine, nagnječenja, laceracije, prostrjelne rane te rane usljed amputacije. Sve rane, ma kakve one bile, površne ili duboke, akutne ili hronične, zahtijevaju pravilnu obradu kako ne bi došlo do komplikacija prilikom zarastanja.

Šta je obrada dubokih rana?

Obrada duboke rane nakon traumatskog iskustva podrazumijeva adekvatnu obradu i profesionalnu obradu rane koja će rezultirati što bržem oporavku pacijenta te minimaliziranjem komplikacija koje se mogu desiti. Obrada rane počinje odmah na mjestu nesreće nakon dolaska medicinskog tima, nastavlja se i završava u medicinskoj ustanovi. U slučaju da se prilikom nastanka ovakve rane dođe do oštećenja nekih unutrašnjih struktura (kao što su arterije, vene, nervi, kosti) može biti indicirana multidisciplinarna operacija koja obuhvata općeg hirurga, vaskularnog hirurga, plastičnog hirurga te ortopeda.

Kandidati

Pacijenti kojima je potreban ovakav vid usluge su pacijenti koji su zadobili duboke rane prilikom saobraćajnih nesreća, uboda nožem, prostrjelnih rana, teških otvorenih prijeloma, dekubitalnih dubokih rana.

Izvođenje

Tretman rane uključuje: pregled (procjenu) rane, čišćenje i zatvaranje rane.

Potpuni pregled rane trebao bi zabilježiti pojedinosti o karakteristikama rane, mjestu i veličini kao početnu procjenu. Veličina rane može se izmjeriti direktno pomoću mjernih štapića, putem ocrtavanja rana ili fotografije ili putem volumetrijskog mjerenja. Bez obzira koja se metoda odabere za bilježenje veličine rane, bitno je da se zatim koristi dosljedno za svako sljedeće mjerenje. Ostale karakteristike rane koje treba opisati i dokumentirati za svaki pregled rane uključuju dno rane, rubove rane, razinu drenaže, kao i miris i boju rane. Nadalje, prisutnost edema ili otvrdnuća ili abnormalno povišene temperature može ukazivati ​​na infekciju rane, koju treba prioritetno riješiti.

Sljedeći i jedan od najbitnijih koraka jeste čišćenje rane. Primarni cilj ovog postupka jeste uklanjanje što je više moguće nečistoća na povrijeđenom prostoru radi sprječavanja razvijanja infekcije. Tokom čišćenja rane uklanjaju se nečistoće kao što su nekrotični dijelovi rane, plakovi, biofilm. Rana se može čistiti i mehanički, otopinama za ispiranje. Rana se može ispirati i pod mlazom vode iz česme s tim da je bolje koristiti sterilna sredstva da bismo izbjegli razvijanje infekcije. Poželjno je da se sredstvo koje koristimo za ispiranje rane zagrije na sobnu temperaturu. Zatim je potrebno uraditi dezinfekciju rane. Za ovaj proces se preporučuju antiseptici jer nema mogućnosti za stvaranje mikrobiološke rezistencije, dok je to s antibioticima moguće.

Postoji nekoliko metoda čišćenja rana (debridmani):

·        Hirurški debridman – uklanjanje nekrotičnih naslaga i ostataka rane pomoću pincete ili skalpela. Za potrebe hirurškog debridmana moguće je aplicirati lokalnu ili opću anesteziju.

·        Autolitički debridman – ovdje koristimo hidrogel kako bismo otopili nekrotičnu masu radi lakšeg ispiranja.

Zadnji korak ovog procesa je zatvaranje rane. U zavisnosti od lokalizacije rane, Vaš hirurg može koristiti šavove ili stapler. Kod dubokih rana je moguće šivanje po slojevima. Nakon zatvaranja rane ona se prekriva sterilnom gazom.

Rizici

Prilikom obrade rane postoje rizici koji se tiču samog zarastanja rane, zatim rizici prilikom obrade rane te rizici prilikom apliciranja anestezije.

Rizici koji se tiču zarastanja rana jeste infekcija, sepsa, usporeno zarastanje rane i dehiscijencija (nemogućnost stvaranje ožiljka, rana se otvara).

Rizici koji se odnose na obradu rane jeste krvarenje, oštećenje okolnih struktura, infekcija, kontaminacija rane raznim mikrobima.

Što se tiče apliciranja anestetika, kod apliciranje lokalnog anestetika se može javiti alergijska reakcija na anestetik, a kod apliciranja opće anestezije uz alergijsku se reakciju može javiti i anafilaktički šok, usporenje rada srca i pluća, delirij, koma i smrt.

Priprema za obradu dubokih rana

Duboke rane su hitno medicinsko stanje te je jako bitna brza reakcija medicinskog tima, tako da za ovu proceduru nema posebne pripreme za pacijenta. 

Oporavak

Ozbiljne rane ne zacjeljuju preko noći. Tijelu mogu trebati sedmice da izgradi novo tkivo. Dakle, nakon što napustite bolnicu ili ordinaciju, dobra kućna njega je važna za sprječavanje infekcije i smanjenje ožiljaka. Budući da rane mogu biti vrlo različite, ljekar će vam dati upute kako se brinuti o sebi nakon što odete kući iz bolnice. U većini slučajeva ljekari će od pacijenata tražiti sljedeće:

 

·        Držite ranu prekrivenu čistim zavojem sve dok iz nje ne prestane otjecati tekućina. Liječnik ili medicinska sestra dat će vam upute kako i koliko često mijenjati obloge.

·        Pričekajte otprilike 2-4 dana nakon operacije prije tuširanja. Budući da je svaki slučaj drugačiji, pitajte svoju medicinsku sestru ili ljekara što učiniti prije nego što se ponovno možete tuširati.

·        Izbjegavajte namakanje u kadi ili plivanje do sljedećeg posjeta ljekaru. Prljavština u vodi mogla bi prodrijeti u ranu i kontaminirati je. Također, postoji rizik da bi se rana raspala ako se previše smoči.

·        Pokušajte držati kućne ljubimce podalje od rane.

·        Izbjegavajte češanje krasta. Krasta može svrbjeti dok koža ispod zacjeljuje, ali čačkanje ili češanje može otrgnuti novu kožu ispod. Rani će trebati više vremena da zacijeli, a ožiljak koji ostavlja može biti još gori.

·        Naša tijela se oslanjaju na vitamine i minerale za liječenje. Pokušajte jesti zdravu hranu - osobito puno voća i povrća bogatog vitaminima i nemasnih proteina - dok Vaša rana zacjeljuje. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima poput cjelovitih žitarica kako biste izbjegli zatvor. (Zatvor može biti nuspojava lijekova protiv bolova.)

·        Vaša rana može brzo zacijeliti, ali ožiljci mogu potrajati duže. Za debele ožiljke pokušajte masirati područje losionom ili vazelinom.

Ako se duboka ili velika rana inficira, to može biti ozbiljan problem. Odmah nazovite svog ljekara ili hirurga ako se nešto od ovoga dogodi:

·        Dobijete temperaturu ili imate otečene žlijezde (ili oboje)

·        Osjećate pojačanu bol, iako koristite lijek protiv bolova ili se bol širi izvan područja rane

·        Područje oko rane sve više otiče

·        Postoji područje crvenila koje se širi oko rane ili crvene pruge na koži oko rane

·        Vidite krv ili gnoj kako curi iz rane

·        Imate znakove dehidracije, kao što je manje mokrenja, tamna mokrenja, suha usta ili upale oči.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Obrada dubokih rana

Prihvaćam uslove korištenja