Skip to main content
abdominalna

Liječenje želučanog rafluksa endoskopski

Pretražite

Uvod

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je često stanje koje se javlja kada želučani sadržaj vraća iz želuca u jednjak. To može izazvati simptome kao što su žgaravica, regurgitacija (povratak hrane), bol u prsima i promuklost. Dok su mnogi slučajevi GERB-a blagi i mogu se kontrolirati promjenom načina života i primjenom lijekova, neki pacijenti se suočavaju s težim oblicima bolesti koji zahtijevaju naprednije tretmane. Endoskopsko liječenje refluksa postaje sve popularnija opcija za takve pacijente. Ovaj napredni tretman ima za cilj olakšati simptome GERB-a i poboljšati kvalitetu života. 

Šta je endoskopsko liječenje refluksa?

Endoskopsko liječenje refluksa je minimalno invazivna procedura koja se koristi za liječenje pacijenata s gastroezofagealnom refluksnom bolešću koja ne reagira na konvencionalne metode liječenja, kao što su promjene u načinu života i korištenje lijekova. Ovaj postupak ima za cilj ojačati donji sfinkter jednjaka i smanjiti ili potpuno eliminirati povrat želučanog sadržaja u jednjak. Najčešće se koristi endoskopska tehnika koja se izvodi uz pomoć fleksibilne cijevi s kamerom (endoskop) koja se postavlja kroz usta pacijenta.

Ko su kandidati za endoskopsko liječenje refluksa?

Endoskopsko liječenje refluksa razmatra se za pacijente koji pate od ozbiljnog oblika gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i ne postižu zadovoljavajuće olakšanje ili kontrolu svojih simptoma putem promjena u načinu života ili lijekova. Kandidati za ovu proceduru obično ispunjavaju sljedeće kriterije:

 • Dijagnosticirana GERB: pacijent mora biti prethodno dijagnosticiran GERB-om putem endoskopije, pH-metrije (koja mjeri kiselost u jednjaku) ili drugih relevantnih dijagnostičkih testova
 • Neadekvatna kontrola simptoma: pacijent ne može postići zadovoljavajuću kontrolu svojih simptoma, kao što su žgaravica, regurgitacija ili bol u prsima, upotrebom lijekova za GERB
 • Komplikacije GERB-a: pacijenti koji pate od komplikacija GERB-a, kao što su erozivni jednjak, Barrettov jednjak ili teški plućni simptomi, često se smatraju kandidatima za endoskopsko liječenje
 • Opći zdravstveni status: pacijent mora biti u općenito dobrom zdravstvenom stanju kako bi podnio sam postupak i oporavak nakon njega.

Izvođenje

Procedura endoskopskog liječenja refluksa je pažljivo izveden postupak koji zahtijeva stručno vođenje i preciznost. Detaljniji opis koraka koji čine ovu proceduru:

 • Prije početka postupka, pacijent će biti podvrgnut osnovnim pripremama. To uključuje provjeru vitalnih znakova i potvrdu zdravstvenog statusa. Pacijent će biti obaviješten o postupku i potencijalnim rizicima, te će mu se dati prilika da postavi pitanja i izrazi svoje zabrinutosti.
 • Endoskopsko liječenje refluksa obično se provodi pod općom anestezijom kako bi se osigurala potpuna bezbolnost tokom cijelog postupka.
 • Nakon što je pacijent pod anestezijom, liječnik pažljivo postavlja endoskop kroz usta i vodi ga prema jednjaku i želucu. Endoskop je fleksibilna cijev s minijaturnom kamerom na vrhu, što omogućava liječniku precizno vođenje i vizuelizaciju unutrašnjih struktura.
 • Glavni cilj postupka je stvaranje "fundoplikacije" ili preklopa u gornjem dijelu želuca. Ovaj preklop ima svrhu ojačati donji sfinkter jednjaka, koji je odgovoran za sprječavanje povrata želučanog sadržaja u jednjak. Liječnik pažljivo formira fundoplikaciju koristeći specijalizirane instrumente i tehniku koja će biti efikasna za svakog pacijenta.
 • Nakon stvaranja fundoplikacije, ona se može osigurati na mjestu pomoću šavova. Ovo osigurava stabilnost i dugotrajnost preklopa.
 • U nekim slučajevima, može biti potrebno izraditi manje incizije za bolju manipulaciju instrumentima. Nakon završetka postupka sve incizije će biti pažljivo zatvorene kako bi se osigurao brz i bezbolan oporavak.
 • Nakon završetka postupka pacijent će biti pažljivo praćen dok se budi iz opće anestezije. Medicinski tim će osigurati da pacijent nema neposrednih komplikacija ili nelagodnosti.

Rizici

Iako se endoskopsko liječenje refluksa smatra relativno sigurnim postupkom, kao i kod svake medicinske intervencije, postoje određeni rizici i moguće komplikacije koje treba uzeti u obzir. Potencijalni rizici i komplikacije uključuju:

 • Infekcija: rizik od infekcije na mjestu incizija, iako nizak, uvijek postoji, iako se poduzimaju odgovarajuće mjere sterilnosti tokom postupka
 • Nepotpuna uspješnost: neki pacijenti ne doživljavaju potpuno ili trajno olakšanje od simptoma GERB-a nakon endoskopskog liječenja, iako se očekuje poboljšanje u većini slučajeva
 • Poteškoće sa gutanjem: nakon procedure pacijenti mogu privremeno iskusiti poteškoće sa gutanjem hrane ili tekućine, ali ovo obično prolazi s vremenom.

Oštećenje susjednih organa: iako se to dešava rijetko, postupak može uzrokovati oštećenje susjednih organa, kao što su pluća ili jednjak, zbog blizine tokom izvođenja procedure.

Priprema za endoskopsko liječenje refluksa

Pacijenti će možda morati proći niz dijagnostičkih testova kako bi se potvrdila dijagnoza GERB-a i procijenilo opće zdravstveno stanje. Ljekar će obavijestiti pacijente o tome da prestanu uzimati određene lijekove prije postupka kako bi se osiguralo da nema interferencije s postupkom. Obično se zahtijeva da pacijenti ne jedu ili ne piju ništa na dan postupka kako bi se osiguralo da je želudac prazan i spremnost za izvođenje.

Oporavak

Oporavak nakon endoskopskog liječenja refluksa obično je brz i bez komplikacija. Pacijent će biti pažljivo promatran u postoperativnom periodu kako bi se osiguralo da nema neposrednih komplikacija. Većina pacijenata primjećuje značajno olakšanje simptoma GERB-a u narednim danima i sedmicama nakon postupka. Ljekar će pacijentima pružiti smjernice o pravilnoj prehrani i izbjegavanju određenih namirnica (kisele i ljute namirnice, kofein, alkohol, čokolada, gazirani napici) kako bi se olakšao proces oporavka i ozdravljenje želuca. Pacijenti se obično mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima nakon nekoliko dana, iako se brzina oporavka može razlikovati od osobe do osobe.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje želučanog rafluksa endoskopski

Prihvaćam uslove korištenja