Skip to main content
abdominalna

Liječenje upale debelog crijeva

Pretražite

Uvod

U hronične upalne bolesti debelog crijeva ubrajaju se dva klinička zasebna entiteta nepoznatog uzroka: ulcerozni kolitis i Kronova bolest. U tipičnim oblicima ih nije teško razlikovati zbog toga što ulcerozni kolitis isključivo zahvata debelo crijevo, dok Kronova bolest može zahvatati bilo koji dio digestivne cijevi, ali najčešće zahvata tanko crijevo. Ulcerozni kolitis se hirurški može izliječiti, dok Kronova bolest se ne može jer najčešće poslije operacije dolazio do opetovanog javljanja bolesti.

Šta je terapija upale debelog crijeva?

Terapija upale debelog crijeva se odnosi na dva zasebna entiteta, terapija ulceroznog kolitisa te terapija Kronove bolesti. Primarno liječenje ulceroznog kolitisa je medikametozno, dok se hirurško liječenje indicira kada konzervativna terapija ne daje više rezultate. Kronova bolest se isključivo liječi medikametozno, a hirurški se saniraju komplikacije Kronove bolesti. Najčešća zahvat koji se tiče Kronove bolest jeste resekcija oboljelog dijela kolona.

Ko su kandidati za terapiju upale debelog crijeva?

Kandidati za terapiju liječenja upale debelog crijeva su pacijenti sa dijagnosticiranim ulceroznim kolitisom ili Kronovom bolesti, a rjeđe bakterijski ili amebni kolitis.

Izvođenje

Prvi izbor liječenja ovih entiteta jeste medikamentozno liječenje. Kod terapije upalne bolesti debelog crijeva koristimo sljedeće medikamente:

·        Preparati 5-aminosalicilne kiseline (mesalazin)

·        Kortikosteroidi

·        Imunosupresivi.

Svi ovi pobrojani lijekovi učestvuju u suprimiranju upale.

U slučaju da konzervativna medikamentozna terapija ne daje nikakve rezultate, sljedeća je opcija hirurgija. Hirurška procedura jeste odstranjenje dijela debelog crijeva koji je zahvaćen upalom. Operacija započinje uvođenjem pacijenta u opću anesteziju te nakon toga hirurg dezinficira operaciono područje. Na stomaku pravi inciziju i pristupa debelom crijevu. Ponekad se tokom hirurškog liječenja i uklanjanja dijela crijeva njegov ostatak ne može ponovo pripojiti na završni dio debelog crijeva, što onemogućuje pražnjenje stolice, no rješenje ovog problema predstavlja kolostoma – otvor na trbušnoj stijenci koji preuzima ulogu analnog otvora. Na njegovom kraju pričvršćena je vrećica  za prikupljanje stolice nakon svakog pražnjenja crijeva kroz otvor na trbuhu.

Ako se radi o Kronovoj bolesti, ovaj proces resekcije upalom zahvaćenog dijela debelog crijeva neće riješiti problem, nego se rješavamo komplikacije. 

Rizici

Rizici od korištenja preparata 5-aminosalicilne kiseline su glavobolja, proljev, vrtoglavica, hemolitička anemija, smanjenje pokretljivosti spermija.

Rizici od korištenja kortikosteroida su hiperglikemija, hipertenzija, nesanica, hiperreaktivnost, akutni psihotični napadi, usporeno zarastanje rana, osteoporoza.

Rizici od korištenja imunosupresiva su pojave opetovanih infekcija, smanjen broj neutrofila, povišene vrijednosti transaminaza (markeri upale jetre), nefrotoksičnost, alergijska reakcija, mučnina, povraćanje, opadanje kose, slabost te povećan rizik za nastajanje karcinoma.

Rizici koji se tiču operacije jesu infekcija, sepsa, krvarenje, oštećivanje okolnih struktura, perforacija crijeva.

Postoje rizici koji su povezani za općom anestezijom, a to su alergijska reakcija, anafilaktički šok, delirij, koma, smrt.

Priprema za terapiju upale debelog crijeva

Najadekvatnija priprema za početak terapije upalne bolesti debelog crijeva jeste edukacija o Vašoj terapiji. Najbitnije je da Vašeg liječnika dobro poslušate i da Vam on objasni šta ćete vi to uzimati od terapije, kako ona djeluje i šta od nje da očekujete. Neki od ovih lijekova, pogotovo ako se radi o imunosupresivima, imaju znatno teže nuspojave i bitno je da znate šta Vas čeka jer oni znaju znatno oslabiti kvalitet života.

Priprema za operaciju uključuje RTG i EKG snimak uz internistički nalaz, laboratorijske pretrage (KKS, Na, K, ŠUK, urin biohemijski, APTT, INR) te anesteziološki pregled.

Uz rutinsku pripremu za operaciju, jako je bitno da se psihički pripremite za ono što slijedi poslije operacije. U slučaju da je kolostoma neizbježna, posavjetujete se s Vašim psihologom ili psihijatrom. Mentalna priprema je od velike važnosti za Vaš daljnji oporavak.

Oporavak

Operacija može biti veliki šok za Vaše tijelo, psihički i fizički. Vaš apetit se može promijeniti i možda nećete osjećati veliku glad. Možda će trebati neko vrijeme da vam se apetit vrati, posebno ako niste bili dobro prije operacije. Ovisno o vrsti operacije, možda ćete moći početi piti vodu unutar 12 sati nakon operacije. Zatim ćete prijeći na tekuću dijetu kao što su supa. Nakon operacije Vaša crijeva mogu privremeno prestati pokretati hranu i plinove kao što je to inače slučaj. Zbog toga možete osjećati mučninu i nadutost. Vaš liječnik može predložiti da ne jedete tokom tog vremena, obično oko 1 do 2 dana. Ako imate stomu, Vaša medicinska sestra će vas naučiti kako se brinuti o njoj i kako upravljati svojom stomom. Ako imate bilo kakvih problema, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć. Upalna bolest crijeva obilježena je manjkom vitamina i minerala pa bi se u skladu sa time obroci trebali bazirati na adekvatnom energetskom unosu s ciljem rasta i održavanja zadovoljavajuće tjelesne.

Preporuka je da bi se prehrana kod ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti trebala sastojati od dvopeka, domaćih voćnih kompota i kuhanog zelenog lisnatog povrća, piletine, puretine te ribe, povrtnih supa i fermentiranih mliječnih proizvoda s probioticima.

Ukoliko osjetite smetnje poput proljevastih stolica, bolova u trbuhu te mučnine i povraćanja koji traju duže vrijeme, potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje upale debelog crijeva

Prihvaćam uslove korištenja