Skip to main content
abdominalna

Liječenje upala želuca i jednjaka

Pretražite

Uvod

Upale želuca i jednjaka - gastritis i ezofagitis predstavljaju zapaljenje sluzokože želuca ili jednjaka izazvane djelovanjem raznih uzročnika: infektivnih, hemijskih i mehaničkih, kao i peptičkih.

Kao infektivni uzročnici upalu jednjaka mogu izazvati: bakterije, virusi, gljivice i paraziti. 

Otkriće veze između infekcije s Helicobacter pylori i ulkusne bolesti dovela je do revolucije u njenom liječenju. Rješavanje infekcije ne samo da liječi ulkus, nego i sprječava njegovo ponovno javljanje. Kada se utvrdi ulkusna bolest, odmah se započinje liječenje tzv. antisekretornim lijekovima koji smanjuju lučenje želučane kiseline. Radi se o antagonistima H2-receptora (ranitidin, famotidin) i potentnijim (djelotvornijim) inhibitorima protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol) koji se prosječno uzimaju od 4 do 8 sedmica.

Kod bolesnika kod kojih se dokaže infekcija s Helicobacter pylori provodi se njena eradikacija trojnom terapijom, koja se sastoji od dva različita antibiotika i jednim inhibitorom protonske pumpe koji se uzimaju kontinuirano kroz 7-14 dana. U svakom slučaju potrebno je eliminirati i sve dodatne faktore i navike koji doprinose pojavi ulkusa, poglavito uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova i acetilsalicilne kiseline. 

Hemijski uzročnici mogu biti jake kiseline (sumporna, azotna, sirćetna, hlorovodonična) i baze (kamena soda) unesene spolja, ili unutrašnji sekreti želuca, pankreasni sok. 

Mehanička oštećenja mogu nastati dejstvom stranih tijela unijeti zadesno ili namjerno, ili fizičkim dejstvom pretoplih ili previše hladnih napitaka i jela. 

Česti uzročnici su i refluks želučane kiseline, nuspojave određenih lijekova, bakterijske ili virusne infekcije, alergije na hranu te autoimune bolest. Također, upali sluznice mogu doprinijeti loše navike, poput: prejedanja, pušenja, pretilosti, smanjenog imunitet zbog AIDS-a, dijabetesa i drugih oboljenja, te slično. 

Šta je liječenje upala želuca i jednjaka?

Liječenje upala želuca i jednjaka često je neophodno kako bi se pacijentima pružilo olakšanje od bolova, nelagode i potencijalnih komplikacija koje se javljaju kao rezultat ovih upala.

Liječenje upala želuca i jednjaka može se sprovoditi različitim metodama, ovisno o ozbiljnosti i uzroku upale. Moguće opcije liječenja uključuju medikamentozno liječenje, endoskopske procedure i, u težim slučajevima, hirurške intervencije. Cilj je smanjiti upalu, eliminirati uzrok i spriječiti komplikacije.

Ko su kandidati za liječenje upala želuca i jednjaka?

Neki od mogućih simptoma koji se javljaju i koji bi mogli ukazivati na to da Vam je potrebno liječenje gastritisa ili ezofagitisa su:

 • poteškoće s gutanjem
 • grlobolja
 • žgaravica
 • bolovi u prsima
 • povraćanje
 • mučnina
 • bolovi u trbuhu
 • kašalj
 • smanjenje apetit
 • gubitak težine.

Pacijenti koji ne reagiraju na konzervativne metode liječenja, kao što su promjene u prehrani i medikamentozna terapija, potencijalni su kandidati za invazivnije metode liječenja.

Izvođenje

U nekim slučajevima endoskopske procedure mogu biti dovoljne za tretiranje upale, dok će teži slučajevi možda zahtijevati hiruršku intervenciju. Bez obzira na metodu, liječenje se obično provodi pod anestezijom kako bi se osigurala udobnost pacijenta.

1. Medikamentozno liječenje:

Medikamentozno liječenje upala želuca i jednjaka obično je prva linija obrane. Lijekovi se koriste za smanjenje količine kiseline u želucu, ublažavanje simptoma i poticanje iscjeljenja upaljenih tkiva.

Antacidi: Neutraliziraju želučanu kiselinu i pružaju brzo olakšanje. Primjeri uključuju magnezijev hidroksid, aluminijev hidroksid i kalcijev karbonat.

H2 blokatori: Smanjuju proizvodnju želučane kiseline. Primjeri uključuju ranitidin (Zantac), famotidin (Pepcid) i cimetidin.

Inhibitori protonske pumpe (PPIs): Blokiraju "pumpu" unutar stanica koje proizvode želučanu kiselinu. Primjeri su omeprazol (Prilosec), esomeprazol (Nexium) i lansoprazol (Prevacid).

2. Endoskopija:

Endoskopija je nehirurški postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti probavnog trakta. Tanak, fleksibilan instrument zvan endoskop, koji ima svjetlo i kameru na svom vrhu, umetne se kroz usta u jednjak i želudac. 

 

Postoje dvije vrste endoskopije:

 1. Dijagnostička endoskopija: Ovaj postupak se koristi za identifikaciju upalnih promjena, čireva, tumora ili drugih abnormalnosti u jednjaku i želucu.
 2. Terapeutska endoskopija: Osim pregleda, endoskop može biti korišten za izvođenje tretmana, kao što su zaustavljanje krvarenja, uklanjanje polipa ili širenje suženog područja.

3. Hirurška intervencija:

Hirurški zahvati se obično razmatraju kad medikamentozno liječenje i endoskopske procedure nisu uspješne ili kada su prisutne komplikacije, kao što su perforacija, krvarenje ili opstrukcija. Postoji nekoliko hirurških metoda za liječenje, neke od njih su:

 1. Fundoplikacija: Hirurški postupak koji se koristi za liječenje GERD-a (gastroezofagealna refluksna bolest). Uključuje omotavanje gornjeg dijela želuca oko donjeg jednjaka kako bi se ojačao sfinkter između jednjaka i želuca.
 2. Resekcija: Uklanjanje dijela želuca ili jednjaka koji je zahvaćen teškim upalama, čirevima ili tumorima.
 3. Gastroenterostomija: Stvaranje novog izlaza iz želuca do tankog crijeva, obično se radi kada postoji opstrukcija izlaza iz želuca.

Bez obzira na vrstu tretmana, važno je da pacijenti redovito komuniciraju s ljekarima i prate sve preporuke kako bi se osigurali najbolji moguće ishodi liječenja.

Rizici

 1. Neliječeni ezofagitis može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija povezanih s funkcijom i strukturom jednjaka koje uključuju:

·        Barrettov jednjak – oštećenje sluznice jednjaka koje može dovesti do pretkancerozne promjene u tkivu

·        suženje jednjaka – dovodi do začepljenja i problema s gutanjem

·        rupe i čireve u jednjaku.

 • Rizik za razvoj raka jednjaka

Kao i svaka medicinska procedura, liječenje upala želuca i jednjaka nosi određene rizike. Mogući rizici uključuju infekcije, krvarenje, ožiljke, komplikacije zbog anestezije, perforaciju želuca ili jednjaka te potrebu za dodatnim operacijama. 

Priprema za liječenje upala želuca i jednjaka

Naravno, i priprema za liječenje upala želuca i jednjaka ovisi o vrsti zahvata koji će se izvesti. 

1. Medikamentozno liječenje:

·        Konsultacija s ljekarom

·        Pridržavanje uputa.

 

2. Endoskopija:                             

·        Post: Pacijenti će biti upućeni da ne jedu i ne piju ništa najmanje 8-12 sati prije zahvata kako bi želudac bio potpuno prazan.

·        Medikacije: Od pacijenta se može tražiti da privremeno prestane uzimati određene lijekove, posebno one koji mogu povećati rizik od krvarenja, poput aspirina ili antikoagulanata.

·        Transport: Budući da se za endoskopiju često koristi sedacija, pacijentu će trebati nekoga da ga vozi kući nakon postupka.

3. Hirurška intervencija:

·        Pravila koja važe kod endoskopije vezane za post i medikacije, važe i u ovom slučaju. Dodatno postoji:

 •      Fizička priprema: Pacijentu može biti preporučeno da se tušira ili kupa antibakterijskim sapunom dan prije operacije kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Preoperativni pregledi: Mogu se zahtijevati dodatne pretrage poput krvnih pretraga, elektrokardiograma ili rendgenskih snimaka prsnog koša, kako bi se procijenila sposobnost pacijenta za operaciju.

Oporavak

Oporavak nakon liječenja upala želuca i jednjaka varira ovisno o vrsti zahvata koji je izveden. Pacijenti koji su podvrgnuti endoskopskim procedurama obično se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima za nekoliko dana. Međutim, oni koji su imali hiruršku intervenciju možda će trebati duže vrijeme za oporavak. Važno je da pacijenti slijede sve postoperativne upute, uključujući uzimanje propisanih lijekova, ograničenje fizičke aktivnosti i pridržavanje dijetetskih smjernica.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje upala želuca i jednjaka

Prihvaćam uslove korištenja