Skip to main content
abdominalna

Laparoskopska apendektomija

Pretražite

Uvod

Apendektomija je hirurški zahvat uklanjanja organa kojeg nazivamo crvuljak (apendiks). To je maleni, tanki i početni dio debelog crijeva, smješten u donjem desnom dijelu trbuha.

Laparoskopski postupak predstavlja minimalno invazivnu proceduru. To znači da operacija neće uključivati stvaranje velikog reza na području trbuha, već stvaranje nekoliko manjih.

Prednosti laparoskopske operacije u odnosu na otvoreni hirurški zahvat jesu:

 • manja bol
 • brži oporavak
 • bolji estetski rezultati uz minimalne ožiljke.

Šta je laparoskopska apendektomija?

Apendektomija jeste operacija kojom uklanjamo apendiks (crvuljak). Najčešće se izvodi pri upali crvuljka (apendicitis) pa je ubrajamo u hitnu hiruršku proceduru. Upaljeni crvuljak se odmah mora ukloniti jer u suprotnom može doći do njegovog pucanja, što može biti jako opasno te ugroziti Vaš život. Stoga je vrlo važno što prije pristupiti ovom operativnom zahvatu. Općenito, crvuljak nema značajnu funkciju u organizmu.

Ko su kandidati za laparoskopsku apendektomiju?

Kandidati su najčešće:

 • pacijenti koji imaju upalu crvuljka ili
 • pacijenti kod kojih je već došlo do pucanja crvuljka (u tom se slučaju ipak obično pristupa otvorenom hiruškom zahvatu).

Izvođenje

Laparoskopska apendektomija jeste medicinska procedura koju izvodi naš tim zdravstvenih djelatnika u sastavu - hirurg, anesteziolog te medicinske sestre. Evo detaljnog opisa postupka laparoskopske apendektomije:

 1. Priprema za zahvat:

Prije samog zahvata medicinsko osoblje će Vam ljubazno objasniti korake hirurškog postupka. Obavit će se detaljna anamneza (uzimanje podataka o Vama i općenitom opsegu bolesti) i pregled hirurga.

 1. Anestezija:

Zahvat započinje primjenom opće anestezije kako biste duboko zaspali.

 1. Pristup i tehnike laparoskopske apendektomije:

Hirurg pravi mali rez na trbušnom zidu u blizini pupka. Kroz taj rez se umetne mali otvor pa se kroz njega uvodi cjevčica koju zovemo kanila. Kanilu koristimo da bismo trbušnu šupljinu napunili ugljendioksidom. Potom se kroz otvor unosi laparoskop - duga cijev sa kamerom na kraju, kako bi hirurg imao jasan uvid u stanje u trbušnoj šupljini. 

 1. Uklanjanje crvuljka:

Na različitim mjestima na trbuhu se prave manji rezovi, kroz koje se također unose otvori, te se kroz takve otvore unosi niz hirurških instrumenata, kako bi se izvršio sam operativni zahvat. Iako broj može varirati, smatra se da se ukupno pravi od 1 do 3 reza. Crvuljak se odvoji od debelog crijeva te se ukloni kroz napravljene rezove.

 1. Postavljanje drena:

Obično se nakon uklanjanja crvuljka, na područje rane plasira tzv. “dren”. To je malena, tanka cjevčica koja doseže upravo do mjesta u trbušnoj šupljini odakle je uklonjen crvuljak. Cilj je da se kroz tu cjevčicu uklanja krv i tečnost koja se neminovno nakuplja tokom procesa zacjeljenja. Dren se uklanja tek nakon nekog vremena.

 1. Kraj zahvata:

Po završetku postupka napravljeni rezove se zatvaraju šavovima, a za prekrivanje rana koriste se sterilne gaze i zavoji.

Nekad se tokom izvođenja laparoskopske operacije hirurg može odlučiti da ipak izvede otvorenu hiruršku proceduru. To se obično događa u slučaju postojanja komplikacija (naprimjer, ukoliko postoji jaka upala, pucanje crvuljka, ukoliko se ne omogući jasan prikaz trbušne šupljine putem kamere i sl.) No, važno je napomenuti da ta promjena ne mora nužno značiti komplikaciju samog operativnog zahvata. Operacija se nastavlja po standardnim procedurama.

Rizici

Komplikacije laparoskopske apendektomije su izrazito rijetke, no postoje minimalni rizici od:

 • opsežnog krvarenja koje može zahtijevati transfuziju
 • infekcije rane
 • stvaranje krvnih ugrušaka
 • nastajanje kile (hernije)
 • ozljeda obližnjih organa (tankog, debelog crijeva ili mokraćnog mjehura)
 • stvaranje apscesa (nakupine gnoja) na mjestu operativnog zahvata
 • začepljenja crijeva
 • reakcije na anesteziju.

Priprema za laparoskopsku apendektomiju

Apendektomija kao hirurški zahvat se u većini slučajeva zakaže unutar 24 h nakon dijagnosticiranja upale crvuljka. Liječenje počinje odmah - primjenom antibiotika putem postavljene cjevčice u venu. Terapija antibioticima će se nastaviti i nakon operacije. Naš zdravstveni tim će izvršiti i preoperativnu procjenu Vašeg stanja, uključujući krvne testove i slikovne preglede poput ultrazvučnog, rendgenskog snimka i slično.

Za potpunu pripremu za postupak potrebno je da:

 • pacijent ne konzumira hranu ili piće barem 6-8 sati prije procedure - za sprječavanje dehidratacije obezbjeđuju se infuzije tečnosti;
 • u konzultaciji s ljekarom može se zahtijevati privremeni prestanak konzumiranja određenih lijekova te Vaš pristanak na operaciju.

S obzirom na to da će biti aplicirana anestezija tokom postupka, te lijekovi protiv boli tokom oporavka, potrebno je obezbijediti prijevoz nakon procedure.

Oporavak

Dužina oporavka ovisi o tome koliko je jaka upala crvuljka bila te kako je Vaše tijelo reagiralo na operaciju. 

Nakon operacije se možete probuditi uz određenu bol na području rezova i u trbuhu, te se može očekivati pojava zamora, mučnine i zatvora. Može se osjećati i bol u području ramena ili grudi, zbog zraka koji se upuhivao u trbušnu šupljinu. Bol i navedene nuspojave bi se trebale značajno smanjiti kroz nekoliko dana. Uz savjetovanje s Vašim ljekarom, možete koristiti lijekove protiv bolova ili led na području reza kako biste ublažili ove simptome. 

Za potpuni oporavak najčešće je potrebno do šest sedmica. 

Na mjestu rane i šava obično će se nalaziti gaze, flasteri, a po potrebi i kateter (cjevčica koja uklanja urin iz mjehura), dren (cjevčica koja uklanja krv sa područja ispod rane). Sve se uklanja nakon minimalno 24 sata. Obično se u bolnici ostaje 1-2 dana, ali, po potrebi moguće je i duže. Ukoliko je ranije došlo do pucanja crvuljka, pacijent ostaje duže u bolnici.

Bitno je da kod kuće rez održavate čistim i suhim, a od liječnika ćete dobiti upute kako se okupati.

Prvu sedmicu ili dvije biste trebali pretežno mirovati te po potrebi i u dogovoru s ljekarom uzimati lijekove protiv boli. Poželjno je da se što prije krenete s laganim kretanjem, barem do toaleta. Nakon toga se preporučuje postepeno vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Nikako se ne smiju podizati teški predmeti, i poželjno je dosta odmarati kako bi se organizam oporavio. Ukoliko kašljete, smijete se ili se krećete, pritisnite trbuh jastukom kako bi se bol smanjila.

Smatra se da je za povratak svakodnevnim aktivnostima potrebno barem 1-2 sedmice, međutim dužina oporavka ovisi o tome koliko je jaka upala crvuljka bila te kako je Vaše tijelo reagiralo na operaciju. Za potpuni oporavak najčešće je potrebno do šest sedmica. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Laparoskopska apendektomija

Prihvaćam uslove korištenja