Skip to main content
abdominalna

Holecistektomija - Uklanjanje žučnog mjehura

Pretražite

Uvod

Holecistektomija je hirurški zahvat uklanjanja žučnog mjehura, organa u obliku kruške koji se nalazi odmah ispod jetre na gornjoj desnoj strani vašeg trbuha. Žučni mjehur pohranjuje žuč, probavnu tekućinu koja se proizvodi u vašoj jetri.

Šta je holecistektomija?

Postoje 2 vrste operacija uklanjanja žučnog mjehura:

1.      Otvorena (tradicionalna) metoda

U ovoj metodi napravi se 1 rez dugačak oko 10–15 cm na gornjoj desnoj strani vašeg trbuha. Rez može ići ispod rebara na desnoj strani trbuha ili se može napraviti u gornjem dijelu vašeg trbuha. U nekim slučajevima 1 ili više drena može se staviti u rez. To omogućuje drenažu tekućine ili gnoja. Hirurg pronalazi žučni mjehur i vadi ga kroz rez.

2.      Laparoskopska metoda

Napravit će se oko 3 ili 4 mala reza na vašem abdomenu. U ovoj metodi koristi se duga, tanka cijev koja se naziva laparoskop. U trbuh se insuflira gas – ugljendioksid. To omogućuje lakši pregled žučnog mjehura i obližnjih organa. Laparoskop s kamerom i instrumenti provlače se kroz rezove kako bi se vidjela unutrašnjost vašeg trbuha. Hirurg izvodi operaciju gledajući u TV-monitor. Žučni mjehur se uklanja kroz jedan od rezova. Kada je operacija obavljena, laparoskop i instrumenti se uklanjaju. Ugljendioksid se dijelom ispušta kroz rezove, a dijelom ga apsorbira vaše tijelo.

Ko su kandidati za holecistektomiju?

Vaš ljekar može preporučiti kolecistektomiju ako imate:

·         žučne kamence u žučnom mjehuru (holelitijaza)

·         žučne kamence u žučnom kanalu (holedoholitijaza)

·         upalu žučnog mjehura (holecistitis)

·         velike polipe žučnog mjehura

·         upalu gušterače (pankreatitis) zbog žučnih kamenaca

·         bolove obično na desnoj strani ili u sredini gornjeg dijela trbuha, koji su konstantni ili se pogoršavaju nakon obilnog obroka i mogu se osjetiti u leđima i na vrhu desne lopatice.

Izvođenje

Holecistektomija se najčešće izvodi provlačenjem sićušne videokamere i posebnih hirurških instrumenata kroz četiri mala reza kako bi se vidjela unutrašnjost vašeg trbuha i uklonio žučni mjehur, što se naziva laparoskopska holecistektomija. U nekim se slučajevima jedan veliki rez može koristiti za uklanjanje žučnog mjehura. To se zove otvorena holecistektomija. Laparoskopska holecistektomija je manje invazivna. To znači da se rade vrlo mali rezovi na vašem trbuhu, manje je krvarenja i vrijeme oporavka obično je kraće od otvorene operacije.

Rizici

Moguće komplikacije holecistektomije mogu uključivati:

·         krvarenje

·         infekcije

·         ozljede žučnog kanala koji vodi žuč iz žučnog mjehura u tanko crijevo

·         ozljedu jetre

·         ožiljke i osjećaj utrnulosti na mjestu reza

·         izbočenje organa ili tkiva (kila) na mjestu reza.

Priprema za holecistektomiju

U postupku pripreme za zahvat od vas se može tražiti da potpišete obrazac pristanka kojim izražavate saglasnost za navedeni zahvat. Ljekar će vam postaviti pitanja o vašem prošlom zdravstvenom stanju i izvršiti fizikalni pregled, kako bi bio siguran da ste dobrog zdravlja prije zahvata. Možda će od vas tražiti krvne pretrage i druge dijagnostičke pretrage. 8 sati prije zahvata ne smijete jesti ni piti. To često znači da nema hrane ni pića nakon ponoći. Obavijestite ljekara ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni. Recite našem ljekaru ako ste osjetljivi ili alergični na bilo koje lijekove, lateks, trake i lijekove za anesteziju (lokalne i opće). Obavijestite ljekara o svim lijekovima koje uzimate. To uključuje i lijekove bez recepta i lijekove na recept. Također uključuje vitamine, biljke i druge dodatke. Recite ljekaru ako ste u historiji imali poremećaje krvarenja. Isto tako obavijestite našeg ljekara ako uzimate bilo kakve lijekove za razrjeđivanje krvi - aspirin, ibuprofen ili druge lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi. Možda ćete morati prestati uzimati ove lijekove prije zahvata. Način na koji se operacija izvodi može varirati ovisno o vašem stanju i praksi vašeg ljekara. Holecistektomija se općenito izvodi pod općom anestezijom. Od vas će se tražiti da skinete sav nakit ili druge predmete koji bi mogli smetati tokom operacije i da skinete odjeću i obučete jednokratnu operativnu haljinu. Otvorit će vam se intravenska linija. Bit ćete smješteni na leđima na operacijskom stolu.

Oporavak

Nakon zahvata bit ćete odvedeni u sobu za oporavak na nadzor. Vaš proces oporavka ovisit će o vrsti operacije i vrsti anestezije koju ste imali. Nakon što se vaš krvni pritisak, puls i disanje stabiliziraju, bit ćete odvedeni u bolničku sobu. Laparoskopska holecistektomija može se obaviti ambulantno. U tom slučaju možete biti otpušteni kući iz sobe za oporavak. Po potrebi ćete dobiti lijek protiv bolova. Može vam ga dati naša medicinska sestra ili ga možete dati sami putem uređaja spojenog na vašu intravensku liniju. Plastična cjevčica za uklanjanje zraka koji gutate će biti izvađena kada vaša crijeva budu normalno radila. Nećete moći jesti ni piti dok se cijev ne izvadi. Ovisno o vašoj situaciji, možete dobiti tekućinu za piće nekoliko sati nakon operacije. Polako ćete moći početi jesti čvrstu hranu koliko to podnosite. Možete imati jedan ili više drenova u rezu ako je učinjen otvoreni zahvat, koji će biti uklonjeni za dan ili dva nakon operacije. Od vas će se tražiti da ustanete iz kreveta nekoliko sati nakon laparoskopskog zahvata ili do sljedećeg dana nakon otvorenog zahvata. Kontrolni pregled je obično 2 do 3 sedmice nakon operacije. Po otpustu iz bolnice važno je održavati rez čistim i suhim. Ljekar će vam dati posebne upute za kupanje. Ako se koriste šavovi ili hirurške spajalice, oni će biti uklonjeni tokom naknadnog posjeta ljekaru, a ako se koriste ljepljive trake, treba ih držati suhima i obično će otpasti unutar nekoliko dana. Rez i trbušni mišići mogu boljeti, osobito nakon dugog stajanja. Hodanje i ograničeno kretanje općenito su uredu, ali biste trebali izbjegavati naporne aktivnosti. Ako ste imali laparoskopsku operaciju, mogli biste osjetiti bol od ugljendioksida koji je još uvijek u vašem trbuhu. Ova bol može trajati nekoliko dana. Svaki dan bi se trebali osjećati malo bolje. Uzmite lijek protiv bolova prema preporuci ljekara. Aspirin ili drugi lijekovi protiv bolova mogu povećati rizik od krvarenja. Budite sigurni da uzimate samo lijekove koje je odobrio naš ljekar.

Nazovite našeg ljekara ako primijetite nešto od sljedećeg:

·         temperatura

·         crvenilo, oteklina, krvarenje s mjesta reza

·         bol oko mjesta reza

·         žutilo kože ili bjeloočnica (žutica)

·         bol u trbuhu, grčevi ili oticanje

·         nema pražnjenja crijeva ili plinova 3 dana

·         bol iza grudne kosti.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Holecistektomija - Uklanjanje žučnog mjehura

Prihvaćam uslove korištenja