Skip to main content
abdominalna

Hemikolektomija - Uklanjanje dijela debelog crijeva

Pretražite

Uvod

Hemikolektomija predstavlja operativni zahvat putem kojeg se uklanja dio (polovina)  debelog crijeva, a kontinuitet probavnog trakta uspostavlja rekonstrukcijom i anastomozom. Postoje dvije vrste hemikolektomije: 

 • desna hemikolektomija - u kojoj se uklanja cekum (slijepi dio kolona) i ascendentni kolon sa dijelom poprečnog kolona uz anastomozu završnog dijela tankog crijeva i poprečnog dijela debelog crijeva.
 • lijeva hemikolektomija - u kojoj se uklanja dio poprečnog kolona, silazni dio debelog crijeva (colon descendens) i dio sigmoidnog kolona, uz anastomozu poprečnog dijela debelog i pravog crijeva.

Šta je hemikolektomija?

Primarni tretman karcinoma debelog crijeva je operacija. Odstranjuje se dio debelog crijeva s karcinomom, zajedno sa okolnim limfnim čvorovima. Uklanjanje polovice debelog crijeva naziva se hemikolektomija. Preostalo crijevo se zatim spaja. Spajanje crijeva naziva se anastomoza. Kada se pronađe rak u uzlaznom debelom crijevu, desna strana se uklanja. Debelo crijevo se zatim spaja sa tankim crijevom.  Većina operacija debelog crijeva i rektuma se izvodi minimalno invazivnim tehnikama (laparoskopija). Prednosti minimalno invazivne operacije uključuju manje boli nakon operacije, brži povratak funkcije crijeva, brže zacjeljivanje, manje ožiljaka i manje dana u bolnici za oporavak. Međutim, laparoskopija možda nije prikladna za sve pacijente. 

Ko su kandidati za hemikolektomiju?

Hemikolektomija je postupak koji se provodi u slučaju bolesti debelog crijeva. Stanja koja mogu zahtijevati hemikolektomiju su:

 • karcinom debelog crijeva
 • traume ili ozljede trbušnog područja
 • upalna bolest crijeva (IBD), poput: ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti
 • polipi ili tkivni rast u debelom crijevu koji može postati kancerogen
 • divertikulitis, koji se događa kada se diverticula (male vrećice) u debelom crijevu zaraze.

Izvođenje

Operativni postupak započinje sa nekoliko sitnih rezova na abdomenu. To je poznato pod nazivom laparoskopska operacija. U nekim će slučajevima trebati operativni zahvat. To znači da se koža i tkivo oko debelog crijeva moraju u potpunosti otvoriti. Nakon što se napravi rez, hirurg će ukloniti dio debelog crijeva zahvaćenog patološkim procesom. Također, moraju se ukloniti svi segmenti crijeva koji su direktno povezani s dijelom debelog crijeva koji se uklanja, poput kraja tankog crijeva ili dijela rektuma. Također, moraju se ukloniti svi limfni čvorovi i krvne žile koje su povezane sa zahvaćenim dijelom debelog crijeva.

Nakon što se dio debelog crijeva ukloni, hirurg ponovno povezuje ostatak debelog crijeva. Ako vam je uklonjen uzlazni dio debelog crijeva, bit će potrebno povezati ostatak debelog crijeva s krajem tankog crijeva. Ako je silazno debelo crijevo uklonjeno, spojit će se ostatak debelog crijeva s rektumom. To ponovno spajanje poznato je kao anastomoza.

U slučaju da hirurg ne može uspostaviti anastomozu između debelog crijeva sa drugim dijelom probavnog trakta, onda se može postaviti stoma. Stoma podrazumijeva stanje u kojem se debelo crijevo spaja direktno sa Vašom kožom, a fekalni sadržaj iz crijeva se direktno prazni u vrećicu pričvršćenu na stomu. Ovo rješenje može biti privremeno ili trajno, u zavisnosti od patološkog procesa i veličine odstranjenog dijela debelog crijeva. Hemikolektomija obično traje oko dva sata, ali može potrajati i duže, ovisno o komplikacijama tokom postupka.

Rizici

Postoje rizici povezani s anestezijom i sa samom operacijom. Svaki operativni postupak, pa tako i hemikolektomija imaju potencijalne rizike i komplikacije, kao što su: 

 • proljev ili zatvor koji traje nekoliko dana
 • groznica sa povišenom tjelesnom temperaturom
 • iritacija ili gnoj oko posjekotina na trbuhu
 • bol u trbuhu koji ne prestaje s lijekovima
 • formiranje krvnih ugrušaka u plućima ili nogama tokom ili nakon operacije
 • infekcije
 • oštećenja organa koji okružuju debelo crijevo
 • blokada u debelom crijevu zbog ožiljnog tkiva.

Priprema za hemikolektomiju

Priprema za ovaj operativni postupak obuhvata kompletan fizički pregled. To omogućava ljekaru da provjeri postoje li stanja koja mogu uzrokovati komplikacije tokom operacije. Prije operativnog zahvata potrebno je konsultirati se sa ljekarom u slučaju upotrebe nekih lijekova. Ljudi općenito trebaju prestati uzimati bilo koja sredstva za razrjeđivanje krvi, poput varfarina ili aspirina. To može povećati rizik od komplikacija tokom operacije. Preoperativna priprema obuhvata suzdržavanje od unošenja hrane 12 sati prije operativnog zahvata. Ponekad može biti indicirana upotreba laksativa nekoliko dana prije operacije, zbog čišćenja crijeva. 

Oporavak

Oporavak od hemikolektomije može trajati više sedmica. Postoperativni oporavak obuhvata boravak u bolnici, obično tokom 1-2 sedmice. U tom periodu se prate uspješnost operativnog zahvata, pojava infekcije ili neke druge komplikacije. Prije nego što odete kući, ljekar će vam vjerovatno propisati lijekove poput ibuprofena koji će pomoći u upravljanju vašom boli i dokumat kako bi se spriječio zatvor. Tokom boravka u bolnici nosit ćete specijalne kompresivne čarape i dobijati injekcije koje se daju pod kožu  u cilju sprečavanja nastanka krvnih ugrušaka (tromboze). Nakon što se vratite kući, možda nećete moći obavljati uobičajene dnevne aktivnosti još dvije do tri sedmice. Također, zabranjeno je dizanje teških predmeta najmanje šest sedmica. Liječnik će Vas obavijestiti hoćete li nakon operacije morati imati stomu. Stoma podrazumijeva stanje kada se debelo crijevo spaja direktno sa Vašom kožom. Fekalni sadržaj iz crijeva se prazni u vrećicu pričvršćenu na stomu. 

Nakon nekoliko mjeseci, urezi će zacijeliti i više nećete osjećati bol u crijevima ili abdomenu. Nakon operativnog postupka vjerovatno ćete moći zadržati svoju normalnu prehranu. Preporučuje se da uzimate  količinski manje obroke, češće tokom dana, da izbjegavate začinjenu hranu  i hranu bogatu biljnim vlaknima bar prvih sedmica nakon operacije. Međutim u nekim slučajevima će možda biti potrebno promijeniti prehranu ili način života kako biste osigurali da debelo crijevo ostane zdravo.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Hemikolektomija - Uklanjanje dijela debelog crijeva

Prihvaćam uslove korištenja