Skip to main content
abdominalna

Gastrektomija - Uklanjanje želuca

Pretražite

Uvod

Gastrektomija je medicinski postupak u kojem se hirurški uklanja cijeli ili dio želuca. Gastrektomija se često koristi u liječenju raka želuca. Rjeđe se koristi za liječenje životnougrožavajuće pretilosti, karcinoma jednjaka, čira na želucu (peptičkih čireva) i nekarcinogenih tumora. 

Šta je gastrektomija?

Postoje četiri glavne vrste gastrektomija, ovisno o tome koji dio vašeg želuca treba biti uklonjen:

 • Totalna gastrektomija – cijeli želudac se uklanja
 • Djelomična gastrektomija – donji dio želuca se uklanja
 • Sleeve gastrektomija – lijeva strana želuca se uklanja
 • Ezofagogastrektomija – gornji dio želuca i dio jednjaka (poznatog kao ždrijelo) te cijev koja povezuje grlo s želucem se uklanjaju.

Postoji dvije različite tehnike koje se mogu primijeniti prilikom izvođenja gastrektomije:

 • Otvorena gastrektomija – gdje se pravi veliki rez na vašem trbuhu ili grudnom košu
 • Laparoskopska gastrektomija – gdje se pravi nekoliko manjih rezova i koriste hirurški instrumenti.

Osobe koje se podvrgnu laparoskopskoj gastrektomiji obično se brže oporavljaju i manje osjećaju bol nakon zahvata nego osobe koje imaju otvorenu gastrektomiju. Također, mogli biste napustiti bolnicu nešto ranije.

Razine komplikacija nakon laparoskopske hirurgije slične su onima nakon otvorenih gastrektomija.

Otvorene gastrektomije obično su učinkovitije u liječenju naprednog raka želuca od laparoskopske hirurgije. To je zato što je obično lakše ukloniti pogođene limfne čvorove (male žlijezde koje su dio imunološkog sustava) tokom otvorene gastrektomije.

Ko su kandidati za gastrektomiju?

1. Rak želuca: Gastrektomija je primarno indicirana za pacijente s dijagnosticiranim rakom želuca, naročito u ranim stadijima kada je tumor ograničen samo na želudac i nije se proširio značajno na limfne čvorove ili udaljene organe. Odluka o gastrektomiji temelji se na faktorima kao što su veličina tumora, dubina invazije i opće zdravstveno stanje pacijenta.

2. Teški peptički čirevi: Gastrektomija se razmatra za pacijente s teškim i terapije neosjetljivim peptičkim čirevima koji ne reagiraju na konvencionalne medicinske tretmane. Ova terapija se obično uzima u obzir kao posljednja opcija kada svi drugi pristupi zakažu i kada čirevi dovedu do ozbiljnih komplikacija, kao što su nekontrolirano krvarenje, perforacija ili opstrukcija.

3. Gastrointestinalni stromalni tumori (GIST-ovi): Među indikacijama za gastrektomiju su pacijenti s nekarcinogenim tumorima želuca, poput gastrointestinalnih stromalnih tumora (GIST-ova), kada tumor dostigne određenu veličinu, postane simptomatičan ili predstavlja rizik od rupture ili krvarenja. Odluka se donosi nakon temeljite procjene malignog potencijala i karakteristika rasta tumora.

4. Pretilost: Za pacijente s teškom pretilošću koji nisu postigli značajno smanjenje tjelesne težine kroz dijetu, vježbanje ili druge metode, gastrektomija se može razmotriti kao dio hirurške terapije. Posebno sleeve gastrektomija, usmjerena na ograničenje unosa hrane, predstavlja učestalu proceduru s ciljem poticanja gubitka tjelesne težine.

Izvođenje

Preoperativna evaluacija:

Prije nego što se pristupi gastrektomiji, neophodna je temeljita preoperativna evaluacija. To uključuje pregled medicinske historije pacijenta, fizički pregled i različite dijagnostičke testove, poput slikovnih pretraga i endoskopije, kako bi se odredio obim zahvata i ukupno zdravstveno stanje pacijenta.

Anestezija:

Pacijent se stavlja pod opću anesteziju kako bi se osiguralo da je bez svijesti i bezbolan tokom zahvata.

Incizija ili postavljanje portova:

Hirurg pravi rez na trbušnom zidu (za otvorenu operaciju) ili pravi manje rezove za trokare (za laparoskopsku operaciju) kako bi se pristupilo trbušnoj šupljini.

Izlaganje želuca:

Nakon uspostavljanja pristupa, hirurg pažljivo izlaže želudac i okolne strukture, uzimajući u obzir organe kao što su jetra, slezena i crijeva.

Kontrola krvnih sudova:

Ako je gastrektomija potrebna zbog raka, hirurg može prvo identifikovati i kontrolirati krvne sudove koji snabdijevaju želudac. Ovaj korak pomaže u smanjenju rizika od krvarenja tokom zahvata.

Resekcija želuca:

Ovisno o vrsti gastrektomije koja je potrebna, hirurg će ili ukloniti dio želuca (djelomična gastrektomija) ili cijeli želudac (totalna gastrektomija). Nakon toga, hirurg pažljivo odvaja želudac od jednjaka i tankog crijeva, osiguravajući pravilnu cirkulaciju krvi prema preostalim organima za varenje.

Rekonstrukcija:

Nakon resekcije, hirurg rekonstruira digestivni trakt. To može uključivati ponovno povezivanje jednjaka s preostalim dijelom želuca ili direktno s tankim crijevom, ovisno o planu operacije.

Zatvaranje:

Incizije ili mjesta ulaska portova zatvaraju se šavovima ili spajalicama, a rana se previja.

Postoperativna njega:

Nakon operacije, pacijenti se pažljivo prate zbog mogućih komplikacija, i mogu ostati u bolnici nekoliko dana ili duže, ovisno o složenosti operacije i brzini oporavka pacijenta.

Dugoročno praćenje:

Pacijenti koji prođu kroz gastrektomiju zahtijevaju dugoročno praćenje radi upravljanja promjenama u ishrani i mogućim nutritivnim nedostacima.

Rizici

Kao i sa svakom vrstom hirurškog zahvata, gastrektomija nosi rizik od komplikacija, kao što su infekcija, krvarenje i curenje iz dijela koji je spojen šavovima.

Gastrektomija također može dovesti do problema, kao što su anemija ili osteoporoza, uzrokovani smanjenjem sposobnosti apsorpcije vitamina.

Priprema za gastrektomiju

Prije gastrektomije ključna je temeljita predoperativna evaluacija. Ovo uključuje opsežan pregled medicinske historije, fizikalni pregled i različite dijagnostičke testove. Ovi testovi mogu obuhvatiti slikovne studije poput CT pregleda, endoskopije i biopsija kako bi se utvrdio obim zahvaćenosti želuca i opće zdravstveno stanje pacijenta. Procjene nutritivnog statusa i priprema za operaciju su vitalne komponente.

Malnutricija može biti zabrinjavajuća kod nekih kandidata za gastrektomiju. Pacijenti mogu proći kroz nutritivnu procjenu i optimizaciju kako bi se riješile nutritivne deficijencije. Nutritivna podrška, poput enteralne ili parenteralne prehrane, može biti pokrenuta kako bi se poboljšao nutritivni status pacijenta prije operacije.

U nekim slučajevima, potrebna je priprema crijeva kako bi se smanjio rizik od infekcije tijekom operacije. Ovo može uključivati dijetu s prozirnim tekućinama u određenom razdoblju prije operacije i, u nekim slučajevima, laksative za čišćenje crijeva.

Oporavak

Proces oporavka će ovisiti o tome koliko hirurg ukloni želuca. Pacijenti koji podvrgnu djelomičnoj gastrektomiji mogu očekivati:

 • Provesti tri do pet dana u bolnici nakon operacije
 • Gubiti na težini tokom jednog do šest sedmica
 • Vratiti se normalnom (ili blizu normalnog) uzorku ishrane tri do šest mjeseci nakon operacije.

Za totalnu gastrektomiju pacijenti mogu očekivati:

 • Provesti pet do osam dana u bolnici nakon operacije
 • Gubiti na težini najmanje dva mjeseca
 • Prilagoditi se novom "normalnom" dijetetskom režimu tokom narednih nekoliko mjeseci, dok se sistem za varenje oporavlja
 • Koristiti multivitamine, kao što su kalcij i željezo, kako bi se izbjegla anemija
 • Koristiti dodatak vitamina B12.

Nakon operacije mnogi pacijenti doživljavaju sindrom brzog pražnjenja (dumping sindrom). Ovi simptomi se javljaju kratko vrijeme nakon obroka, kada hrana prebrzo prolazi u crijevo. Možete osjećati:

 • Bolove u trbuhu
 • Bol
 • Proljev
 • Vrtoglavicu.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Gastrektomija - Uklanjanje želuca

Prihvaćam uslove korištenja