Skip to main content
abdominalna

Biopsija - Uzimanje uzorka tkiva radi dijagnoze

Pretražite

Uvod

Biopsija predstavlja dijagnostičku proceduru kojom se uzima dio tkiva, organa ili čitava promjena, te se nakon detaljnih ispitivanja postavlja konačna dijagnoza pacijenta. U zavisnosti od dijela tijela i promjene koja se ispituje, razlikujemo mnogo vrsta biopsije. Ova se procedura najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji te je u potpunosti bezbolna i ne zahtijeva oporavak nakon izvođenja, dok ukoliko se ustanovi da je za pacijenta bolje da biopsiju izvede u općoj anesteziji, pacijent se nakon izvođenja procedure zadržava na promatranju. Isječak tkiva ili čitav preparat se nakon tretiranja alkoholom, zbog fiksacije, promatraju mikroskopom kako bi se uvidjele sumnjive promjene i njihova priroda. Biopsija je metoda izbora za sve pacijente bez obzira na godine i spol te se uvijek čini kod otkrivanja sumnjivih promjena, provjera metastaza i postojanja karcinomskih ćelija i za dijagnostiku upalnih bolesti.

Šta je biopsija?

Biopsija je dijagnostička procedura kojom se uzima dio tkiva organa ili ćelije te se šalju na daljnja ispitivanja radi potvrđivanja postavljene dijagnoze. Daljnja ispitivanja podrazumijevaju hemijsko ispitivanje ili ispitivanje uzorka tkiva pod mikroskopom. Razlikujemo više vrsta biopsije od kojih je uobičajena generalna podjela na incizionu gdje se uzima djelić tkiva/promjene, ekscizionu biopsiju koja podrazumijeva odstranjivanje čitave promjene i aspiracionu biopsiju pri kojoj se odstranjuje ili uzima djelić tekućine ili dijela tkiva. Osim ove podjele, postoje i podjela na biopsiju koštane srži, endoskopsku biopsiju, biopsiju iglom, biopsiju kože i hiruršku biospiju. Ova procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, ali se može raditi i prilikom operativnih zahvata kad se uoči promjena, te da bi se otkrila narav promjene i takva biopsija se naziva hitnom biopsijom. Najčešće se ova metoda koristi zbog razlikovanja dobroćudnih i zloćudnih promjena, potvrda kancerskih stanica, metastaza i infekcija te u cilju razlikovanja vrsta tumora. 

Ko su kandidati za biopsiju?

Biopsija se najčešće preporučuje kod dijagnosticiranja različitih stanja i bolesti kao što su:
- inflamatorne/upalne bolesti crijeva (Cronova bolest i Ulcerozni kolitis)
- inflamatorne bolesti bubrega (nefritisi)
- inflamatorne bolesti jetre (hepatitisi)
- infekcije (tuberkuloza)
- imune bolesti (hronični pankreatitis)
- endometrioza.
 

Obavezno je nakon uočavanja neke sumnjive promjene ili izrasline uzeti isječak tkiva kako bi se potvrdila dijagnoza i krenulo sa pravovremenim tretiranjem i liječenjem te promjene. Kod sumnje na karcinom ili tumor i kod potvrđivanja vrste zloćudne promjene, obavezno je uraditi biopsiju promjene. Također, biopsija se radi i kod osoba sa raznovrsnim promjenama na mladežima ili koži te u razlikovanju dobroćudne i zloćudne promjene i raširenosti promjene na okolno tkivo i ostale organe. 

Izvođenje

Na mjestu izvođenja biopsije aplicira se lokalni anestetik pomoću igle koji će umrtviti to područje i učiniti da procedura bude bezbolna za pacijenta, a ujedno i spriječiti moguće komplikacije. Pošto razlikujemo mnogo vrsta biopsije, tako se i izvođenje razlikuje u zavisnosti od dijela tijela i organa s kojeg se uzima uzorak.

Biopsija koštane srži: Ukoliko ljekar ima sumnje za postojanje anemije, infekcija, limfoma, leukemija i karcinoma, uputit će pacijenta na uzimanje uzorka iz koštane srži dugih kostiju (bedrena kost, kuk). Igla se uvodi kroz kosti te može stvarati neugodan osjećaj kod pacijenta.

Endoskopska biopsija: Koristi se kod otkrivanja promjena unutar šupljih organa. Izvodi se uz pomoć endoskopa (duga šuplja cijev sa kamerom) pomoću koje se vizuelizira unutrašnjost cjevastog organa te se kroz otvor endoskopa uvlači dugačka sprava za uzimanje uzorka tkiva ili promjene.

Biopsija iglom: Ova vrsta biopsije se koristi kod dijagnosticiranja promjena iz dojke, testisa, mozga, limfnih čvorova, štitnjače i bilo kojeg unutrašnjeg organa. Kako bi se spriječile povrede unutrašnjih organa prilikom uvođenja igle, obavezno je u isto vrijeme uz pomoć CT-a ili UZV pratiti iglu.

Biopsija kože: Ukoliko postoji sumnja na infekciju, vaskulitis, malignu promjenu kože ili alteraciju mladeža, čini se biopsija kože. Ukoliko se ispitivajuća promjena nalazi površno, preparat tkiva se dobija brijanjem te promjene. Ako je promjena dublja, uzorak tkiva se dobija bušenjem posebnim aparatom namijenjenim za uzimanje tkiva u obliku kupole.

Hirurška biopsija: Podrazumijeva biopsijsku metodu uzimanja uzorka tkiva sa teško dostupnog mjesta zbog svog položaja i blizine vitalnih krvnih sudova. Kako bi se izbjegle moguće neželjene komplikacije, ova biopsija se izvodi uz pratnju laparoskopa ili činjenjem reza za bolju vidljivost.

Incizijska biopsija podrazumijeva odstranjivanje jednog dijela promjene, dok se kod ekscizijske biopsije uz pomoć skalpela upotpunosti uklanja čitava promjena (melanom, mladež, polip). 

Nakon uzimanja preparata tkivo se stavlja u posudu sa alkoholom koji će spriječiti raspadanje tkiva usljed bakterijske invazije ili bilo kakvog oštećenja. Nakon tretiranja preparata pristupa se pregledu isječka pod mikroskopom. 

Rizici

Veoma su rijetke komplikacije koje mogu nastati nakon izvođenja biopsije, a neke od njih su:

- pretjerano krvarenje

- oteklina

- infekcija

- ožiljak (ukoliko se koristio skalpel u toku biopsije)

- crvenilo mjesta biopsije

- svrab nakon biopsije.

Priprema za biopsiju

Nekoliko dana prije biopsije pacijentu se savjetuje da ne uzima lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, kao što je aspirin ili varfarin kako bi spriječili moguće komplikacije zbog prevelikog krvarenja, kao i ostale lijekove, vitamine ili biljne preparate koje bi mogli dovesti do oštećenja preparata.

U zavisnosti od organa i dijela tijela na kojem će se raditi biopsija, ljekar može pacijentu sugerirati da ne unosi hranu i tekućinu više od 8 sati prije biopsije. Za biopsije kože i površinskih promjena nije potrebna priprema.

Ljekar je dužan da pacijenta uputi u sam proces biopsije i ukoliko primijeti da pacijent neće moći izdržati na regularan način biopsiju, ponudi mu mogućnost izvođenja u općoj anesteziji.

Ljekar je dužan da se upozna sa detaljnom anamnezom pacijenta, mogućoj trudnoći i obavezno ispita njegove potencijalne alergije od kojih je najbitnija alergija na lateks, jer se u toku izvođenja biopsije od ljekara zahtijeva da nosi rukavice koje su od lateksa. 

Oporavak

Ukoliko se biopsija izvodi u lokalnoj anesteziji, pacijent se nakon procedure otpušta kući na ambulantno liječenje. 
Ako se biopsija izvodila u općoj anesteziji, pacijent se prebacuje na odjel i prati mu se stanje kroz narednih 24 h kad će biti otpušten kući, ukoliko ljekar ocijeni da nema opasnosti od komplikacija. 
Rezultati ispitivanja uzorka biopsije zavise od laboratorije, ali najčešće budu gotovi od 7 do 14 dana te na osnovu rezultata biopsije, ljekar postavlja pravu dijagnozu pacijenta, a s tim i odgovarajuću terapiju.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Biopsija - Uzimanje uzorka tkiva radi dijagnoze

Prihvaćam uslove korištenja