Skip to main content
ivf

Kultura blastociste

Pretražite

Uvod

Kultura blastociste je proces uzgoja embrija do stadija blastociste izvan ljudskog tijela, u laboratorijskim uvjetima. Nakon što dođe do oplodnje, formira se embrij. Embrionalne stanice se dijele i množe tokom 5 do 6 dana da bi postale blastocista.

Šta je kultura blastociste?

Kultura blastociste je proces uzgoja embrija do stadija blastociste izvan ljudskog tijela, u laboratorijskim uvjetima. Nakon što dođe do oplodnje, formira se embrij. Embrionalne stanice se dijele i množe tokom 5 do 6 dana da bi postale blastocista. U ovoj fazi dolazi do odvajanja posebnih dijelova embriona koji je do sad imao samo nakupine ćelija, tako da embrion u fazi blastociste ima odvojene regije. U fazi blastociste embrionalne stanice će se diferencirati u 2 tipa stanica, "unutarnju staničnu masu" koja će se na kraju razviti u bebu i "trofektoderm" koji će se na kraju razviti u placentu i gestacijsku vrećicu.

Prijenos embrija u fazi blastociste omogućava veću stopu implantacije i veće šanse za trudnoću.

Ko su kandidati za kulturu blastociste?

Transfer embrija u stadiju blastociste je jedna od opcija IVF liječenja za mnoge parove.

Izvođenje

Nakon uspješne oplodnje u in vitro uvjetima, embrij se uzgaja u aseptičnom laboratoriju uz strogu kontrolu temperature, svjetla, vlage i pritiska. Embrij se uzgaja u inkubatoru u posebnom mediju kulture koji je pogodan za održavanje rasta embrija do stadija blastociste. U inkubatoru vladaju uvjeti koji su bliski onim koji vladaju u ljudskom tijelu, tačnije maternici žene. U uvjetima IVF kulture samo oko 60 do 70% embrija napreduje u stadij blastociste nakon 5. dana oplodnje. Nekoliko jajnih ćelija (oocita) se možda u početku oplodilo, ali neće sva napredovati do stadija blastociste. Jednostavno rečeno, ovaj se proces može posmatrati kao "opstanak najsposobnijih“. Nakon spajanja jajne ćelije i spermatozoida (oplodnje) nastaje embrij, koji se počinje razvijati. Već drugoga dana se mikroskopski vide takozvani "2-4 ćelijski stadiji“, a trećega dana već "6-8 ćelijski stadiji“ embriona. U idealnom slučaju embrioni, petog dana nakon oplodnje, dosežu višećelijski stadij koji se naziva “blastocista”.

Za razliku od transfera embrija treći dan nakon oplodnje, embrij u stadiju blastociste dobijamo peti ili šesti dan nakon oplodnje. Prednost transfera embrija u stadiju blastociste jeste što omogućava bolje rezultate, jer možemo sa sigurnošću prepoznati koji su embriji najkvalitetniji, te time povećavamo vjerovatnoću za ostvarivanje trudnoće i rođenje zdravog djeteta.

Rizici

 • Embrij se prestaje razvijati u laboratoriji. Ukoliko se sve oplođene jajne stanice iz svakog ciklusa drže u kulturi do 5 odnosno 6 dana, tada postoji rizik da u nekim ciklusima ni jedan embrij ne bude sposoban doći do stadija blastociste te u tim ciklusima neće biti embrija koji bi se mogli vratiti u maternicu pacijentice.
 • Embrij se prestaje razvijati nakon transfera u maternicu.

Priprema za kulturu blastociste

Kako bismo uopće dobili kulturu blastociste, potrebna je priprema kako muškarca, tako i žene. Prvi korak uključuje razgovor sa našim stručnim medicinskim timom. Uzima se detaljna anamneza (podaci) i razgovara se o mogućim metodama liječenja, te sporovode odgovarajući dijagnostički postupci. Nakon toga je potrebno prikupljanje jajnih ćelija od žene, odnosno sperme od muškarca.

Kako bi se prikupile jajne ćelije, potrebno je:

 • Stimulacija jajnika. Tretman počinje u periodu od drugog ili trećeg dana menstruacijskog ciklusa. Liječenje se sprovodi terapijom koju pacijentica može davati sebi samostalno. Terapija za cilj ima stimulaciju jajnika na rast folikula. Stimulacija i praćenje rasta folikula traje oko 10 dana, a prati se pomoću testova krvi (porast hormona) i ultrazvučnog pregleda.
 • Prikupljanje jajnih ćelija. Nakon uspješne stimulacije jajnika vrši se prikupljanje jajnih ćelija putem transvaginalnog mikrohiruškog zahvata. Ljekar koristi transvaginalni ultrazvuk za uvođenje tanke igle kroz zidove vagine u jajnike. Ovaj postupak se izvodi u općoj anesteziji, tako da nema bolova. Uređaj koji je spojen na iglu vrši usisavanje i izvlačenje jajnih ćelija, te ih prikuplja.

Kako bi se prikupila sperma, potrebno je:

 • Suzdržavati se spolnih odnosa i masturbacije dva do tri dana.
 • Masturbacija kod kuće ili u privatnoj sobi naše klinike kako bi se prikupila sperma u laboratorijsku bočicu. Uzorak sperme se mora dostaviti u laboratoriju u narednih 60 minuta od ejakulacije.

Uzorkovana sperma pregleda se i priprema u embriološkoj laboratoriji. Uporedo se pregledaju jajne ćelije. Nakon detaljne kontrole embriolog pohranjuje jajne ćelije s hranjivim medijima u inkubator. 

Idući korak jeste oplodnja jajne stanice. Danas na raspolaganju imamo više metoda in vitro oplodnje jajne stanice. Tokom klasičnog IVF -a, koji se danas gotovo i ne koristi, jajne ćelije se spajaju sa spermatozoidima u laboratorijskim uvjetima čime se dozvoljava da najbolji spermatozoidi sami izaberu put do jajne ćelije. U najvećem broju slučajeva koristimo metode ICSI ili PICSI. Narednog dana znamo koliko je jajnih ćelija oplođeno. 

Oporavak

Nakon uspješnog uzgoja kulture blastocite, slijedi transfer embrija u stadiju blastocite. Transfer embrija se izvodu pod kontrolom ultrazvuka, naš ljekar će umetnuti kateter (dugu, tanku cijev) u vaginu i ubrizgati embrij u maternicu pacijentice. Da bi postupak bio uspješan, embrij se mora implantirati (pričvrstiti) za vašu maternicu. U tom slučaju dolazi do trudnoće. Test na trudnoću zakazuje se 12 dana od dana transfera. Do samog testa pacijentici se preporučuje da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti bez težih fizičkih napora. 

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, zakazuje se ultrazvučni pregled, kako bi ljekar potvrdio trudnoću i čuo otkucaje srca bebe. 

U većini slučajeva imamo na raspolaganju više od dva embrija u stadiju blastocite. One koje ne koristimo možemo zamrznuti i čuvati, te ih pacijentica može iskoristiti kasnije, ukoliko to bude potrebno.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Kultura blastociste

Prihvaćam uslove korištenja