Skip to main content
ivf

IUI (intrauterina inseminacija)

Pretražite

Uvod

Intrauterina inseminacija (IUI) postupak je medicinske potpomognute oplodnje koji se koristi za povećanje šanse za trudnoću. Ovaj postupak se provodi tako da se pažljivo obrađeni spermatozoidi unesu izravno u maternicu žene u vrijeme kada je vjerovatnost ovulacije najveća.

Šta je IUI?

Intrauterina inseminacija predstavlja manje invazivan postupak u usporedbi s in vitro oplodnjom (IVF). Proces obično uključuje praćenje ženskog ciklusa kako bi se odredio optimalni trenutak za inseminaciju. Zatim se spermiji pripremaju u laboratoriju, uklanjaju se neaktivni ili manje pokretni spermiji, a zatim se tankom cjevčicom (kateterom) ubacuju izravno u maternicu.

IUI se može koristiti u raznim situacijama, uključujući probleme sa spermom, neobjašnjivu neplodnost ili kada je potrebna pomoć u postizanju trudnoće iz drugih medicinskih razloga. Važno je napomenuti da uspjeh IUI postupka može značajno varirati i ovisi o različitim faktorima, uključujući uzrok neplodnosti i zdravstveno stanje pacijentice. Preporučuje se da parovi koji razmišljaju o IUI-u razgovaraju o mogućim prednostima, rizicima i alternativama sa svojim ljekarom prije nego što se odluče za ovaj tretman.

Ko su kandidati za IUI?

Intrauterina inseminacija (IUI) se često preporučuje parovima koji imaju određene medicinske probleme ili probleme s plodnošću, ali nisu u potrebi za invazivnim tretmanima, poput in vitro oplodnje (IVF).

 Evo nekoliko situacija u kojima parovi mogu biti kandidati za IUI:

 • Problemi sa spermom: Ako muškarac ima problema s pokretljivošću spermatozoida ili smanjenim brojem spermatozoida, IUI može pomoći povećanju šanse za trudnoću.
 • Problemi s ovulacijom: Ako žena ima redovne, ali nepravilne cikluse ili probleme s ovulacijom, IUI se može koristiti kako bi se povećala vjerovatnost da spermatozoidi dosegnu jajnu ćeliju u pravom trenutku.
 • Neobjašnjena neplodnost: Parovi koji se suočavaju s neobjašnjenom neplodnošću, gdje nema očiglednih problema s plodnošću ni kod žene ni kod muškarca, mogu razmotriti IUI kao manje invazivnu opciju prije nego što prijeđu na naprednije postupke.
 • Problemi cerviksa: Ako postoji problem sa sluzi cerviksa koji otežava prolazak spermatozoida prema jajnoj ćeliji, IUI može pomoći zaobilaženjem tog problema.

Prije nego što vam preporuči IUI, ljekar će obaviti detaljnu analizu oba partnera kako bi utvrdio uzrok neplodnosti i procijenio je li IUI odgovarajući tretman. Važno je razgovarati s ljekarom o svim opcijama i razumjeti prednosti, rizike i očekivanja povezana s IUI prije nego što se odlučite za ovaj postupak.

Izvođenje

Intrauterina inseminacija (IUI) je postupak koji se obavlja u medicinskoj ustanovi. 

Evo općeg pregleda kako se obavlja IUI:

 • Praćenje menstrualnog ciklusa: Prvi korak je praćenje menstrualnog ciklusa žene kako bi se odredilo optimalno vrijeme za inseminaciju. Ovo uključuje praćenje rasta i sazrijevanja folikula, koji sadrži jajnu ćeliju.
 • Stimulacija ovulacije: U nekim slučajevima ljekar može preporučiti stimulaciju ovulacije kako bi se pospješio rast folikula. To se može postići primjenom lijekova koji stimuliraju rast folikula.
 • Prikupljanje spermatozoida: Spermatozoidi se pripremaju u laboratoriju kako bi se uklonili neaktivni ili manje pokretni spermatozoidi. Ovaj proces pomaže poboljšanju šanse za trudnoću ubacivanjem samo najpokretnijih spermatozoida u matericu.
 • Inseminacija: Kada su spermatozoidi spremni, postupak inseminacije može započeti. Žena leži na stolu ginekološke ordinacije, a ljekar koristi tanku cjevčicu (kateter) kako bi pažljivo ubacio spermatozoide direktno u matericu. Ovaj proces obično nije bolan i traje samo nekoliko minuta.
 • Odmor nakon postupka: Nakon inseminacije žena obično odmara neko vrijeme prije nego što napusti ordinaciju. 
 • Praćenje trudnoće: 12 dana nakon IUI-a uradi se test na trudnoću (B HCG hormon iz krvi). Ukoliko se potvrdi trudnoća, redovnim pregledima prati se daljnji tok. Ukoliko trudnoća izostane, u dogovoru sa pacijentima odluči se koji je idući korak.

Važno je naglasiti da IUI može imati različitu stopu uspjeha kod različitih parova i ovisi o različitim faktorima, uključujući uzroke neplodnosti i zdravstveno stanje žene. Parovi koji razmišljaju o IUI trebaju razgovarati sa svojim ljekarom o svim aspektima postupka, i postaviti pitanja kako biste razumjeli što možete očekivati.

Rizici

Iako je intrauterina inseminacija (IUI) manje invazivna od nekih drugih postupaka asistirane reprodukcije, kao što je in vitro fertilizacija (IVF), i dalje može biti povezana s određenim rizicima i komplikacijama. Evo nekih od potencijalnih rizika i faktora koji se moraju uzeti u obzir:

 • Višeplodna trudnoća: IUI može povećati rizik od višeplodne trudnoće (blizanačke, trojke itd.), posebno ako se primjenjuje stimulacija ovulacije kako bi se povećao broj dostupnih jajnih ćelija.
 • Infekcije: Postupak može povećati rizik od infekcije, posebno ako postoji bilo kakvo oštećenje.

Priprema za IUI

Priprema pacijentice za intrauterinu inseminaciju (IUI) uključuje nekoliko ključnih koraka kako bi se maksimizirale šanse za uspjeh postupka. Evo općih koraka u pripremi pacijentice za IUI:

Inicijalna procjena:

 • Ljekar će sprovesti temeljitu procjenu plodnosti kako bi identificirao uzrok neplodnosti. Za ženu je potrebno uraditi ultrazvučni pregled jajnika, provjere prohodnosti jajovoda i druge relevantne analize. Za muškarca analiza sperme će se izvršiti kako bi se procijenila kvaliteta spermatozoida.
 • Stimulacija ovulacije (opciono) se radi kod žena od koje izostaju ovulacije ili kako bismo dobili veći broj jajnih ćelija za oplodnju, ljekar može preporučiti stimulaciju ovulacije lijekovima. Ovo se često radi kako bi se poboljšale šanse za uspjeh IUI postupka.
 • Praćenje menstrualnog ciklusa: Pacijentica će pratiti svoj menstrualni ciklus kako bi odredila optimalan trenutak za inseminaciju. Redovni ultrazvučni pregledi i praćenje nivoa hormona pomažu u preciznom određivanju trenutka ovulacije.
 • Prikupljanje i priprema spermatozoida: Spermatozoidi će biti pažljivo pripremljeni u laboratoriju kako bi se uklonili neaktivni ili manje pokretni spermatozoidi. Ovaj proces pomaže u poboljšanju šanse za trudnoću ubacivanjem samo najpokretnijih spermatozoida u matericu.
 • Inseminacija: Sam postupak inseminacije se obavlja u medicinskoj ordinaciji. Pacijentica će ležati na ginekološkom stolu, a ljekar će koristiti tanki kateter za ubacivanje spermatozoida direktno u matericu.
 • Odmor nakon postupka: Nakon inseminacije pacijentica će obično odmarati dvadesetak minuta prije nego što napusti ordinaciju. 

Oporavak

Postupak oporavka nakon intrauterine inseminacije (IUI) obično nije potreban i većina žena može nastaviti svoje svakodnevne aktivnosti odmah nakon postupka. Evo nekoliko smjernica koje se obično preporučuju:

 • Odmor nakon postupka: Iako nije obavezno, neki ljekari preporučuju pacijentima da odmaraju neko vrijeme nakon IUI postupka prije nego što napuste ordinaciju. Ovo može trajati od nekoliko minuta do pola sata.
 • Izbjegavajte teže fizičke aktivnosti: Izbjegavajte intenzivne vježbe ili teže fizičke aktivnosti u narednim danima kako biste smanjili rizik od bilo kakvog nelagodnosti ili komplikacija.
 • Ostanite hidrirani: Održavajte dobru hidrataciju pijenjem dovoljno vode.
 • Izbjegavajte toplinu: Izbjegavajte dugačke vruće kupke, saune i slične izvore toplote u prvim danima nakon postupka, kako biste izbjegli eventualno povećanje tjelesne temperature koje bi moglo negativno utjecati na proces implantacije.
 • Izbjegavajte alkohol i duhan: Izbjegavajte konzumaciju alkohola i pušenje u vrijeme kada čekate rezultate testa na trudnoću, kako biste očuvali opće zdravlje.
 • Pratite uputstva ljekara: Slijedite sva uputstva koja vam je dao ljekar u vezi sa lijekovima, ako su vam propisani.
 • Pratite simptome: Ako osjetite bilo kakve neobične simptome, poput jakih bolova, krvarenja ili groznice, odmah se obratite svom ljekaru.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

IUI (intrauterina inseminacija)

Prihvaćam uslove korištenja