Skip to main content
ivf

Aspiracija ovarijalne ciste

Pretražite

Uvod

Aspiracija ovarijalne ciste je medicinski postupak koji se koristi u dijagnostičke ili terapeutske svrhe kada žena razvije cistu na jajniku. Ovarijalne ciste su tečnosti ispunjene vrećicama koje se mogu formirati na ili unutar jajnika. Većina ovih cističnih lezija je benigna, ali u nekim slučajevima mogu uzrokovati nelagodu, bol ili druge simptome.

Postupak aspiracije ovarijske ciste često se koristi kako bi se utvrdila priroda ciste, tj. da li je benigna ili ima potencijal za ozbiljne komplikacije. Također se može koristiti i u terapeutske svrhe kako bi se smanjila veličina ciste ili olakšali simptomi.

Šta je aspiracija ovarijalne ciste?

Aspiracija ovarijalne ciste je medicinski postupak u kojem se tečnost iz ciste na jajniku uklanja pomoću igle. Ovarijalne ciste su tečnosti ispunjene vrećicama koje se formiraju na ili unutar jajnika. Ove ciste često nestaju same od sebe, ali u nekim slučajevima mogu uzrokovati simptome poput boli, nelagode ili komplikacije kao što je torzija ciste.

Ko su kandidati za aspiraciju ovarijalne ciste?

Aspiracija ovarijalne ciste se razmatra za pacijentice koje ispunjavaju određene kriterije i imaju određene simptome ili potrebe. Kandidati za ovaj zahvat obuhvataju: 

 • Simptomi i nelagoda

Pacijentice koji imaju značajne povezane simptome s ovarijalnom cistom, kao što su jaka bol, nelagoda ili pritisak u trbuhu, mogu biti kandidati za aspiraciju radi ublažavanja simptoma.

 • Rizik od komplikacija:

Ako postoji rizik povezan sa cistom, kao što je torzija ciste (vrtnja ciste oko vlastite osi) ili ruptura ciste, liječnik može preporučiti aspiraciju kako bi se smanjio taj rizik.

 • Problemi s plodnošću

Žene koje imaju problem sa začećem i istovremeno imaju ovarijalnu cistu mogu se razmotriti za aspiraciju, posebno ako se vjeruje da cista može ometati normalno funkcioniranje jajnika.

 • Dijagnostički razlozi

Ako se cista otkrije putem slikovne pretrage, i liječnik želi dobiti uzorak tekućine iz ciste radi dijagnostičke analize, aspiracija može biti indicirana.

 • Neplodnost ili ponavljajući gubitak trudnoće

Kod pacijentica koje imaju povijest neplodnosti ili ponavljajućih slučajeva, ovarijalne ciste mogu biti potencijalni uzrok. Aspiraciju je moguće razmotriti u sklopu evaluacije i liječenja tih stanja.

 • Velika cista

Ako je cista velika i uzrokuje pritisak na okolne organe, aspiracija može biti opcija kako bi se smanjila veličina ciste i olakšali simptomi.

Izvođenje

Pacijentica će obično ležati na leđima na operacijskom stolu. U nekim slučajevima može biti potreban poseban položaj ovisno o lokaciji ciste. Nakon dezinfekcija vagine pomoću aspiracijske igle vođene ultrazvukom ulazi se kroz zid vagine u cističnu formaciju i aspirira se sadržaj. Tekućina će biti poslana na analizu kako bi se utvrdila priroda ciste. Pacijentica će biti promatrana u određenom razdoblju kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

Rizici

Iako je aspiracija ovarijalne ciste rutinski izvedena procedura, kao i svaki medicinski zahvat, nosi određene rizike. Rizici mogu varirati ovisno o specifičnostima pojedinog slučaja i zdravstvenom stanju pacijentice. Neki od rizika koji su vezani za postupak aspiracije ovarijalne ciste: 

 • Infekcija

Postoji rizik od infekcije na mjestu uboda igle ili unutar trbušne šupljine. Pravilna sterilizacija opreme i područja tokom postupka ključna je u smanjenju ovog rizika.

 • Krvarenje

Postupak može uzrokovati manje krvarenje, posebno na mjestu uboda igle. U rijetkim slučajevima može doći do ozbiljnijeg unutarnjeg krvarenja.

 • Oštećenje okolnih struktura

Postupak može dovesti do oštećenja okolnih organa ili tkiva, poput crijeva, mjehura ili krvnih žila. To je rijetka komplikacija, ali se može pojaviti u složenim slučajevima.

 • Reakcije na anesteziju

Ako se koristi anestezija, postoji rizik od reakcije na anesteziju, uključujući alergijske reakcije ili komplikacije vezane uz samu anesteziju.

 • Ruptura ciste

Tokom postupka može doći do neočekivane rupture ciste, što može dovesti do širenja njenog sadržaja u trbušnu šupljinu. Ovo može uzrokovati bol i nelagodu.

 • Recidivna cista

Nakon aspiracije cista se može ponovno formirati (recidivirati). To se može dogoditi ako se ne ukloni potpuno ili ako osnovni uzrok ciste nije tretiran.

 • Neuspjeh aspiracije

U nekim slučajevima se aspiracija može teško izvesti ili može biti neuspješna u potpunom izvlačenju tekućine iz ciste.

 • Poremećaji hormonske ravnoteže

Aspiracija ciste može utjecati na normalnu funkciju jajnika, što može dovesti do hormonalnih promjena, posebno ako se odnosi na jajnik s važnom funkcijom.

 • Ponovno pojavljivanje simptoma

Iako je postupak namijenjen olakšavanju simptoma, postoji mogućnost da se simptomi neće potpuno ili će se riješiti ponovno pojaviti.

Rizici ovise o različitim faktorima, uključujući veličinu ciste, mjesto, vrstu anestezije, opće zdravstveno stanje pacijentice i iskustvo liječničkog tima. Prije donošenja odluke o aspiraciji ovarijalne ciste, liječnik će obično pažljivo procijeniti rizike i prednosti postupka u konkretnom slučaju.

Priprema za aspiraciju ovarijalne ciste

Priprema za aspiraciju ovarijalne ciste obuhvaća niz koraka kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito izvođenje postupka. Prije samog postupka liječnik će provesti detaljan pregled pacijentice, uključujući i prikupljanje anamneze. Ova procjena uključuje i pregled rezultata prethodnih dijagnostičkih pretraga, poput ultrazvučnih snimaka. Pacijenti trebaju pružiti sve relevantne informacije o postupku, uključujući svrhu, prednosti, rizike i alternativne opcije. To uključuje i potpisivanje informiranog pristanka. U nekim slučajevima liječnik može postaviti laboratorijske testove kako bi se provjerila normalna funkcija organa prije postupka. Veličina, oblik i karakteristike ciste na jajniku bit će pažljivo procijenjene kako bi se odredilo najbolje mjesto za ubod igle tokom aspiracije. Ako je potrebna anestezija, pacijentica će se raspraviti s anesteziološkom vrstom anestezije koja će se koristiti. To se može uključiti lokalnu anesteziju, regionalnu anesteziju ili opću anesteziju, ovisno o potrebama pacijentice i specifičnostima postupka. Ako se radi o aspiraciji koja se izvodi kroz trbušni zid, pacijentica će možda morati postaviti (ne jesti niti piti) određeno vrijeme prije postupka kako bi se smanjio rizik od komplikacija povezanih s anestezijom. Područje trbuha ili vaginalno područje, ovisno o pristupu, bit će temeljito dezinficirano kako bi se smanjio rizik od infekcije tijekom postupka. Liječnici mogu koristiti ultrazvuk ili druge metode za označavanje tačne lokacije ciste i mjesta za ubod igle radi preciznosti postupka.

Pacijent bi trebao slijediti specifične upute koje joj je dao liječnik na dan postupka, uključujući upute o uzimanju lijekova, prehrambenim ograničenjima i drugim smjernicama.

Priprema je ključna kako bi se postigla sigurnost i učinkovitost aspiracije ovarijalne ciste.

Oporavak

Oporavak nakon aspiracije ovarijalne ciste ovisi o složenosti postupka, veličini ciste, općem zdravstvenom stanju pacijentice te korištenoj anesteziji. Uobičajeno, postupak aspiracije ovarijalne ciste smatra se manje invazivnim u usporedbi s nekim drugim hirurškim zahvatima, pa je oporavak često brz. 

Nakon zahvata, pacijentica će provesti neko vrijeme u odjelu za oporavak pod medicinskim nadzorom. Liječnički tim pratiće vitalne znakove i osigurati da se pacijentica oporavlja stabilno.

Pacijentica može osjetiti slabu bol ili nelagodu nakon aspiracije. Liječnici će pružiti odgovarajuće analgetike ili preporučiti metode ublažavanja kako bi pacijenticama bio olakšan oporavak. Liječnički tim će pratiti pacijenticu na moguće nuspojave ili komplikacije, kao što su krvarenje, infekcija ili neki drugi problemi. U nekim slučajevima, posebno ako se koristi opća anestezija, može biti potrebno intravensko davanje tekućine kako bi se održala hidratacija tokom oporavka. Pacijenticama se obično preporučuje izbjegavanje tjelesnih fizičkih aktivnosti tokom prvih nekoliko dana do sedmica, ovisno o preporuci liječnika. 

Pacijentice mogu preporučiti određenu dijetu ili prehrambene smjernice tokom oporavka, ovisno o potrebama. Liječnik može zakazati redovite preglede kako bi pratio napredak oporavka i provjerio kako cista reagira na postupak. Kontrolni pregledi kod liječnika često su dio postupka oporavka kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da cista reagira na postupak kako se očekuje.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Aspiracija ovarijalne ciste

Prihvaćam uslove korištenja