Skip to main content
kardiologija

Implantacija kardioverter-defibrilatora (ICD) za sprečavanje opasnih aritmija

Pretražite

Uvod

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) je uređaj koji se implantira potkožno ili dublje ispod grudnog mišića, najčešće ispod lijeve ključne kosti. Ovaj uređaj kontinuirano prati puls srca, a u slučaju pojave iregularnog ritma srca ima zadatak da ga detektira i zaustavi isporukom elektrošoka, te na takav način uspostavi normalan rad srca. Implantacija kardioverter-defibrilatora preporučuje se pacijentima koji imaju dokumentiran životno ugrožavajući iregularni ritam srca, kao što je ventrikularna tahikardija ili ventrikularna fibrilacija, odnosno pacijentima koji su preživjeli iznenadnu srčanu smrt usljed spomenutih aritmije. Osim toga preporučuje se pacijentima sa srčanim oboljenjima koja nose visok rizik od nastanka spomenutih aritmija. Važno je napomenuti da ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

Šta je Implantacija kardioverter-defibrilatora (ICD)?

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) je uređaj na baterije koji je implantiran najčešće ispod lijeve ključne kosti. Ako se detektira abnormalan srčani ritam, uređaj će izvršiti isporuku elektrošoka, kako bi uspostavio normalan rad srca. 

Srčani zastoj javlja se kada abnormalni srčani ritam poput ventrikularne tahikardije (VT) ili ventrikularne fibrilacije (VF) sprječava normalan srčani rad i cirkulaciju krvi do mozga i ostalih važnih organa. Te opasne aritmije bez upozorenja mogu biti fatalne u svega nekoliko minuta.

Prilikom isporuke električnog šoka ukoliko je pacijent pri svijesti, isporuka šoka je bolna i opisuje se kao "udarac u prsa“. Najčešće ipak šok kod opasne aritmije isporučuje se tek kada pacijent izgubi svijest i pritom ne osjeti isporuku šoka. 

ICD se sastoji od generatora pulsa i jedne ili više elektroda. ICD posjeduje memoriju u kojoj se snima srčana aktivnost pacijenta, kao i svaki poremećaj srčanog ritma i njihovo tretiranje ICD-a. Takav način ima veliku dijagnostičku vrijednost te olakšava liječnicima liječenje takvih pacijenata. Kod kombiniranih poremećaja ritma ICD vrši dodatnu stimulaciju srca na principu rada elektrostimulatora src (pejsmejker)

Ko su kandidati za Implantaciju kardioverter-defibrilatora (ICD)?

Ljekar će Vam preporučiti implantaciju kardioverter-defibrilatora (ICD)  ukoliko ste imali:

 • Ventrikularnu tahikardiju 
 • Iznenadni srčani zastoj usljed fibrilacije komora
 • Sindrom dugog QT intervala
 • Brugada sindrom
 • Teško oštećenu snagu srca.

Izvođenje

Implantaciju kardioverter-defibrilatora izvodi ljekar specijalista - invazivni kardiolog. Zahvat traje oko 60 minuta, te se izvodi u lokalnoj anesteziji i dubokoj sedaciji ili rijetko u općoj anesteziji. Naš medicinski tim odlučit će koja vrste anestezije je najbolja za Vas. 

U području ispod lijeve ili (rijetko) desne ključne kosti, ljekar aplicira injekciju lokalnog anestetika, te nakon toga napravi rez veličine 3-5 cm. Na takav način formira se hiruški džep u koji će se na kraju procedure postaviti generator pulsa. Kroz napravljeni rez ljekar punktira ili hirurški preparira jednu od većih vena, kroz koje će pod kontrolom naprednih tehnika snimanja uvesti jednu ili više elektroda kardioverter-defibirilatora. Nakon što se elektrode postave u odgovarajuću srčanu šupljinu, pretkomoru, komoru ili u oboje, testira se funkcija elektroda. Ukoliko je funkcija elektroda uredna, spajaju se s generatorom pulsa. Zatim se generator pulsa postavlja u prethodno formirani hiruški džep ispod kože, odnosno mišića. Rez se zatvara s nekoliko šavova i prekriva sterilnim gazama.

Ukoliko imate kontraindikacije za postavljanje uređaja na lijevu stranu, uređaj će biti postavljen ispod desne ključne kosti.

Rizici

Komplikacije implantacije kardioverter-defibrilatora (ICD) su sljedeće:

 • Kolaps pluća dešava se u 1% slučajeva te se uspješno zbrinjava postavljanjem drena
 • Krvarenje na operativnom rezu gdje je smješten generator ICD-a, povećan rizik kod pacijenata koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi
 • Infekcija na mjestu ugradnje uređaja, u tom slučaju se cijeli sistem mora izvaditi, te se vrši ponovna implantacija na drugom mjestu nakon što se izliječi infekcija
 • Pomak elektroda u srcu rijetko se javlja, u 1% slučajeva, te se zahvat mora ponoviti kako bi se elektrode adekvatno pozicionirale
 • Disfunkcija elektroda – elektrode su najosjetljiviji dio ICD-a, u slučaju poremećaja funkcije potrebno je izvršiti novi operativni zahvat i zamjenu elektrode
 • Neadekvatna detekcija i isporuka električnog šoka
 • Preuranjeno pražnjenje baterije ICD-a.

Priprema za implantaciju kardioverter-defibrilatora (ICD) za sprječavanje opasnih aritmija

Naš medicinski tim će vas detaljno uputiti kako da se pripremite za implantaciju kardioverter-defibrilatora (ICD). Razgovarajte sa ljekarom ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za proceduru. 

Obavezno obavijestite ljekara o lijekovima koje uzimate kao redovnu terapiju. Također, ukoliko imate neku od alergija na lijekove, obavijestite naš medicinski tim. 

Na dan procedure ne smijete konzumirati hranu i piće. Ukoliko ste trudni ili sumnjate, obavezno obavijestite ljekara.

Tokom procedure ne smijete nositi:

 • Sočiva
 • Protezu
 • Naočare
 • Nakit.

Oporavak

Poslije procedure, obično nakon jedan dan boravka u bolnici i kontinuiranog praćenja našeg medicinskog tima, možete ići kući. Nakon procedure područje gdje je implantiran ICD uređaj može biti bolno nekoliko narednih dana ili sedmica. Ljekar će Vam propisati lijekove za bolove. Ne smijete koristiti aspirin niti ibuprofen, jer ovi lijekovi povećavaju rizik za krvarenje. 

Nakon procedure bit će Vam potrebni redovni ljekarski pregledi koji se obavljaju na svakih 3-6 mjeseci. Na svakom pregledu vrši se potpuno bezbolna kontrola ICD uređaja pomoću posebnog uređaja. Deset dana nakon implantacije se vrši kontrola zarastanja rane.

Ukoliko ste osjetili da je došlo do isporuke šoka, potrebno je da se odmah javite u bolnicu u kojoj je uređaj ugrađen. Ljekari će utvrditi koji je razlog isporuke šoka, te da li je potrebno dodatno podesiti uređaj, uvesti dodatne lijekove kao Vašu redovnu terapiju ili pristupiti daljnjim invazivnim procedurama.

Neki pacijenti opisuju isporuku šoka kao vrlo neugodnu i bolnu. Međutim u većini slučajeva usljed nastupa aritmije koja ugrožava život dolazi do gubitka svijesti. 

Nakon ugradnje ICD-a, potrebno se konsultirati sa ljekarom vezano za upravljanje vozilom. Upravljati vozilom se može sedam dana nakon ugradnje uređaja. Ukoliko dođe do isporuke šoka ICD-a, narednih 6 mjeseci se ne preporučuje vožnja.

Kako rad ICD-a ovisi o adekvatnom registriranju električne aktivnosti srca, važno je izbjegavati jaka elektromagnetska polja koja bi mogla ometati rad kardioverter defibrilatora.

 • Mobilni uređaj koristite na strani suprotnoj od uređaja
 • Uređaji kućanstva (televizor, mikrovalna i slično) se mogu normalno koristiti, kuhinjski aparati na bazi indukcije nisu preporučeni
 • Medicinske pretrage poput RTG, CT, UZ, ne ometaju rad uređaja
 • Magnetna rezonanca (MR) može izazvati poremećaj funkcije te podliježe strogoj indikaciji
 • Pacijenti su dužni obavijestiti medicinsko osoblje da su nosioci ICD-a kako bi se pažljivo planirali i pratili medicinski zahvati kod takvih pacijenata.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Implantacija kardioverter-defibrilatora (ICD) za sprečavanje opasnih aritmija

Prihvaćam uslove korištenja