Skip to main content
ginekologija

Zbrinjavanje trudnoće izvan maternice (ektopična trudnoća)

Pretražite

Uvod

Ektopična (izvanmaterična) trudnoća predstavlja ozbiljno medicinsko stanje u kojem oplođena jajna stanica nije smještena unutar materice, već se implantira i razvija izvan nje. Ovaj neželjeni medicinski fenomen zahtijeva brzu i preciznu intervenciju kako bi se spriječile potencijalno ozbiljne posljedice po zdravlje žene.

Najčešće mjesto izvanmaterične implantacije oplođene jajne stanice su jajovodi. Međutim, materica je jedini organ koji može primiti rastući fetus, budući da se može rastezati i širiti kako fetus raste. Nasuprot tome, jajovodi nisu tako fleksibilni i mogu puknuti kako se oplođena jajna stanica razvija. Ovo može rezultirati ozbiljnim i potencijalno životno ugrožavajućim unutrašnjim krvarenjem. Stoga, ektopičnu trudnoću treba hitno liječiti kako bi se izbjegle ozljede jajovoda i drugih organa, unutrašnje krvarenje te eventualno i smrt.

Tretman ektopične trudnoće može se provesti hirurškim putem ili primjenom lijekova, ovisno o stanju pacijentice i fazi trudnoće. Svaka metoda ima svoje prednosti i rizike, pa je važno da ljekar zajedno s pacijenticom odabere najprikladniju terapiju. Rana dijagnoza i odgovarajući tretman su ključni za uspješno sprječavanje komplikacija ektopične trudnoće.

Šta je ektopična trudnoća?

Ektopična trudnoća je trudnoća koja se odvija izvan materice. To se događa kada se oplođena jajna stanica implantira na mjesto koje nije prikladno za njen rast. Najčešće se ektopična trudnoća javlja u jajovodu, strukturi koja povezuje jajnike i matericu. Rijetko se može dogoditi u jajniku, trbušnoj šupljini ili grliću materice. No, budući da samo materica može podržati normalan razvoj fetusa, ektopična trudnoća se mora prekinuti prije nego što izazove ozbiljne komplikacije za pacijenticu.

Cilj liječenja ektopične trudnoće je uklanjanje pogrešno implantirane oplođene jajne stanice kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije poput rupture jajovoda i unutrašnjeg krvarenja. Tretman može uključivati terapiju lijekovima ili hirurški pristup, a odabir pristupa liječenja ovisi o stadiju trudnoće, općem zdravstvenom stanju pacijentice i njenim medicinskim potrebama.

Medicinski tretman pomoću lijekova ima za cilj liječenje ektopične trudnoće bez potrebe za hirurškom intervencijom. U ovom pristupu koristi se lijek metotreksat, koji zaustavljaju rast izvanmaterične trudnoće te potiče da organizma pacijentice uradi njenu apsorpciju (uklanjanje). Metotreksat, inače korišten za liječenje određenih vrsta karcinoma, pokazao se efikasnim u suočavanju s ektopičnom trudnoćom.

S druge strane, hirurški tretman ektopične trudnoće se koristi kada stanje zahtijeva hitan postupak ili kada medicinski tretman lijekovima nije uspješan. 

Postoje dvije osnovne hirurške metode:

 • Laparoskopija: Ovo je minimalno invazivni zahvat u kojem se koristi laparoskop, uski instrument s kamerom, koji se postavlja kroz male rezove na trbušnom zidu. Hirurg koristi laparoskop za pronalaženje i uklanjanje ektopične trudnoće iz jajovoda ili drugih izvanmateričnih mjesta. Ovaj postupak ima kraće vrijeme oporavka i ostavlja manje ožiljke u usporedbi s otvorenom operacijom.

Otvorena operacija: U rijetkim slučajevima, kada je stanje pacijentice ozbiljno, može se primijeniti otvorena operacija. Ovaj postupak uključuje veći rez na trbušnom zidu kako bi hirurg mogao pristupiti i ukloniti ektopičnu trudnoću.

Ko su kandidati?

Medicinski tretman ektopične trudnoće korištenjem lijekova prikladan je samo za određenu skupinu kandidata. Uobičajeni kriteriji za ovu vrstu tretmana uključuju:

 • Tretman je najefikasniji kada se ektopična trudnoća dijagnosticira u ranim fazama. Što se ranije otkrije, to je veća vjerovatnoća da će tretman biti uspješan.
 • Niski nivoi hormona trudnoće (beta-humanog horionskog gonadotropina) koji ukazuju na manje naprednu trudnoću.
 • Kandidati moraju biti u stabilnom zdravstvenom stanju i nemati znakove teških komplikacija, kao što su unutrašnje krvarenje i ruptura jajovoda.
 • Medicinski tretman može biti djelotvoran samo kod manjih ektopičnih trudnoća. Ako je trudnoća prevelika ili je već došlo do rupture, hirurška intervencija može biti potrebna.

S druge strane, kandidati za hiruršku intervenciju ektopične trudnoće su obično pacijentice koje imaju:

 • Napredniju ektopičnu trudnoću s većim oštećenjem jajovoda ili drugih organa.
 • Visoke razine hormona trudnoće (beta-humanog horionskog gonadotropina) koje ukazuju na uznapredovalu trudnoću.
 • Prisutnost znakova unutrašnjeg krvarenja ili rupturiranog jajovoda, što može predstavljati hitnu situaciju.
 • Medicinski tretman lijekovima nije uspješan ili nije moguć zbog specifičnih okolnosti trudnoće.

Konačna odluka o liječenju lijekovima ili hirurškoj intervenciji ovisit će o kliničkoj procjeni ljekara i specifičnim karakteristikama svakog pojedinog slučaja ektopične trudnoće.

Izvođenje

Medicinski tretman lijekovima: 

Prije samog tretmana ljekar će provesti temeljitu procjenu zdravstvenog stanja pacijenta i izvršiti potrebne pretrage kako bi potvrdio dijagnozu ektopične trudnoće i odredio odgovarajući plan liječenja. Ako su ispunjeni kriteriji za medicinski tretman, pacijent će dobiti injekciju metotreksata.

Nakon primjene metotreksata prati se napredak tretmana. Ljekar će redovno pratiti nivo hCG hormona (humani horionski gonadotropin) u krvi kako bi pratio smanjenje nivoa hormona i resorpciju ektopične trudnoće. U nekim slučajevima može biti potrebno ponoviti tretman ako se nivo hCG hormona ne smanji dovoljno nakon prve doze. 

Laparoskopija: 

Prije nego što se pacijentica podvrgne laparoskopiji, provodi se temeljna preoperativna procjena. Ovo uključuje fizički pregled, uzimanje anamneze i dijagnostičke pretrage kao što su ultrazvuk i krvni testovi. Cilj je potvrditi dijagnozu ektopične trudnoće, procijeniti veličinu i mjesto implantacije, te utvrditi opće zdravstveno stanje pacijentice.

Koraci pri izvođenju laparoskopskog tretmana ektopične trudnoće uključuju: 

 • Hirurški tretman ektopične trudnoće provodi se u bolničkom okruženju pod općom anestezijom.
 • Kada je pacijentica pod anestezijom i mjesto reza pripremljeno, hirurg će napraviti nekoliko malih incizija (obično oko 0,5-1 cm) na prednjem trbušnom zidu. Kroz ove incizije u trbušnu šupljinu se postavlja laparoskop - tanka cijev s kamerom na vrhu koja omogućava hirurgu pregled unutrašnjih organa na monitoru.
 • Hirurg će pažljivo pregledati unutrašnje organe kako bi pronašao ektopičnu trudnoću. Ako je dijagnoza prethodno potvrđena, cilj je pronaći mjesto implantacije i procijeniti stepen oštećenja jajovoda i okolnih tkiva.
 • Na osnovu pregleda hirurg će donijeti odluku o najprikladnijem tretmanu za pacijenticu. To može uključivati uklanjanje pogođenog jajovoda (salpingektomija) ili pokušaj očuvanja jajovoda (salpingostomija), ovisno o stanju tkiva jajovoda. 
 • Nakon uklanjanja elemenata ektopične trudnoće hirurg će šavovima pažljivo zatvoriti male incizije u trbuhu.
 • Poslije operacije pacijentica započinje svoj oporavak koji će zahtijevati detaljno promatranje tokom boravka u postoperacijskoj njezi bolnice kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da se oporavak odvija bez poteškoća.

Otvorena operacija: 

Tretman ektopične trudnoće otvorenom operacijom predstavlja tradicionalni hirurški postupak kojim se uklanja ektopična trudnoća. Ova vrsta operacije koristi se kada je ektopična trudnoća teško dostupna za minimalno invazivne laparoskopske tehnike ili kada je stanje pacijentice komplicirano i zahtijeva detaljniji hirurški pristup. Razlikuje se od laparoskopske tehnike po tome što hirurg pravi jedan, nekad dva veća reza u donjem dijelu trbuha, što omogućava pristup trbušnoj šupljini te veću preglednost i kontrolu uklanjanja elemenata ektopične trudnoće. 

Otvorena operacija je posebno korisna u slučajevima kada je ektopična trudnoća vrlo velika i kada postoji obilno unutrašnje krvarenje. Najčešće, otvorena operacija se izvodi kod težih komplikacija ektopične trudnoće koji često uključuju rupturu jajovoda, a to podrazumijeva i potpuno uklanjanje zahvaćenog jajovoda.

Rizici

Ukoliko tretman ektopične trudnoće podrazumijeva korištenje lijekova, rizici i komplikacije koji mogu da se pojave su: 

 • Neuspjeh tretmana: U nekim slučajevima, metotreksat ne može potpuno riješiti ektopičnu trudnoću, što zahtijeva dodatne postupke u vidu hirurškog zahvata.
 • Neželjeni efekti lijeka: Primjena metotreksata može izazvati nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, umor, glavobolja, vrtoglavica, anemija, osjetljivost na sunce i probavne tegobe.
 • Rizik od unutrašnjeg krvarenja: Iako je cilj tretmana spriječiti rast ektopične trudnoće, postoji rizik od unutrašnjeg krvarenja ako se jajovod rupturira tokom ili nakon tretmana.
 • Neplodnost: Metotreksat može utjecati i na normalne stanice materice i jajnika, što može dovesti do poteškoća pri pokušaju ponovnog začeća i probleme u menstrualnim ciklusima.
 • Mogućnost ponovne ektopične trudnoće: Nakon tretmana metotreksatom, postoji rizik od ponovne ektopične trudnoće u budućnosti.

Pacijentice podvrgnute ovom tretmanu nalaze se pod nadzorom stručnog medicinskog tima kako bi se pravilno upravljalo mogućim rizicima i komplikacijama.

Kada je u pitanju hirurški pristup zbrinjavanja ektopične trudnoće, važno je obratiti pažnju na sljedeće moguće rizike i komplikacije: 

 • Infekcije: Hirurški zahvat nosi rizik od postoperativnih infekcija, koje se mogu pojaviti na mjestu operacije ili u trbušnoj šupljini. Zbog prisutnosti infekcija, produženi oporavak i dodatno liječenje mogu biti potrebni.
 • Unutrašnje krvarenje: Ektopična trudnoća, osobito u slučaju rupturiranog jajovoda, može rezultirati ozbiljnim unutrašnjim krvarenjem tokom operacije.
 • Oštećenje organa: Tokom hirurškog zahvata, postoji rizik od oštećenja susjednih organa kao što su materica, jajnici ili crijeva. Ovo može zahtijevati dodatne hirurške korekcije i utjecati na reproduktivne mogućnosti pacijentice.
 • Anestezija: Kao kod svake operacije, primjena anestezije nosi rizik od nepoželjnih reakcija, koje su obično rijetke.
 • Formiranje ožiljaka: Hirurški rezovi tokom operacije mogu rezultirati stvaranjem ožiljaka na trbušnom zidu. To može utjecati na estetiku i fleksibilnost trbušnog područja.
 • Utjecaj na plodnost: Ovisno o složenosti postupka, hirurški tretman ektopične trudnoće može negativno utjecati na plodnost pacijentice. Uklanjanje jajovoda ili oštećenje materice može predstavljati izazov u postizanju budućih trudnoća.
 • Mogućnost ponovne ektopične trudnoće: Iako je cilj tretmana ukloniti ektopičnu trudnoću, postoji mala vjerovatnoća da se ektopična trudnoća može ponoviti u budućnosti. Redovno praćenje i brza reakcija ključni su za otkrivanje i suzbijanje eventualne ponovne pojave.

Prije odluke o hirurškom tretmanu važno je da pacijentice budu potpuno informirane o potencijalnim rizicima i koristima te da sarađuju sa svojim medicinskim timom kako bi se pronašlo najoptimalnije rješenje.

Priprema

Prije zbrinjavanja ektopične trudnoće pacijentica će proći temeljnu pripremu kako bi osigurala siguran i efikasan postupak. To uključuje detaljan pregled medicinske historije i fizički pregled kako bi se procijenilo opće zdravstveno stanje. Također će biti obavljen ultrazvučni pregled za dijagnosticiranje i lokalizaciju ektopične trudnoće i krvne pretrage radi potvrde prisutnosti trudnoće i praćenja njezine dinamike.

Pacijentica će također biti educirana o postupku zbrinjavanja, uključujući prednosti, rizike i moguće alternative. Pružit će joj se psihološka podrška kako bi se nosila s tjeskobom i strahovima vezanim uz liječenje.

Ovisno o odabranom tretmanu može biti potrebna posebna priprema. Za medicinski tretman metotreksatom pacijentica će vjerovatno morati biti natašte (suzdržavanje od jela i pića) kako bi se smanjile moguće nuspojave. Osim toga može biti preporučeno i uzimanje folne kiseline kako bi se izbjegla anemija izazvana lijekom.

U slučaju hirurškog tretmana pacijentica će trebati slijediti upute o ograničenju unosa hrane i pića prije zahvata. Nakon operacije bit će joj pružene posebne smjernice za njegu rane i oporavak.

Važno je napomenuti da će se svaka priprema prilagoditi individualnim potrebama pacijentice kako bi se osigurao što uspješniji i sigurniji postupak zbrinjavanja ektopične trudnoće. Redovni pregledi i pravilna briga tokom cijelog procesa igraju ključnu ulogu u postizanju najboljeg mogućeg ishoda.

Oporavak

Nakon zbrinjavanja ektopične trudnoće, pacijentica prolazi kroz proces oporavka. Ovisno o odabranom tretmanu (medicinskom ili hirurškom) te o individualnim karakteristikama pacijentice, oporavak može varirati u trajanju i zahtjevima.

U slučaju medicinskog tretmana metotreksatom pacijentica će provesti određeno vrijeme u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja kako bi se pratila reakcija na lijek i osigurao uspješan tretman. Tokom oporavka kod kuće važno je izbjegavati tjelesnu aktivnost koja može izazvati nelagodu ili komplikacije. Ljekar će također preporučiti izbjegavanje seksualne aktivnosti kako bi se izbjegla ponovna trudnoća dok se tijelo potpuno ne oporavi.

U slučaju hirurškog tretmana (laparoskopija ili otvorena operacija) pacijentica će provesti određeno vrijeme u bolnici kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje rane i praćenje oporavka. Nakon odlaska iz bolnice važno je pridržavati se uputa ljekara o mirovanju i ograničenju tjelesnih aktivnosti kako bi se izbjeglo naprezanje. Tokom prvih nekoliko dana nakon operacije moguća je pojava umora, pospanosti i bolova u trbuhu za koje je moguće koristiti preporučene lijekove za ublažavanje boli i nelagode.

Važno je napomenuti da mnoge žene koje imaju ektopičnu trudnoću mogu u budućnosti imati zdravu trudnoću. Žensko tijelo normalno ima dva jajovoda. Ako je jedan oštećen ili uklonjen, jajna stanica može biti oplođena u drugom jajovodu i zatim putovati do materice. Ako su oba jajovoda oštećena ili uklonjena, in vitro oplodnja (IVF) može biti sljedeća opcija. Ovim postupkom zrele jajne stanice se oplode u laboratoriji, a zatim se implantiraju u matericu.

Oporavak nakon zbrinjavanja ektopične trudnoće može trajati nekoliko sedmica, a individualne karakteristike pacijentice mogu utjecati na brzinu i tok oporavka. 

Važno je da pacijentica prati upute ljekara, vodi brigu o svom zdravlju te traži stručnu pomoć ako primijeti bilo kakve znakove potencijalnih komplikacija kao što su pojava temperature i/ili groznice, vaginalno krvarenje, krvarenje ili iscjedak na mjestu reza i jaki bolovi u trbuhu. Redovni pregledi i praćenje uputa ljekara igraju ključnu ulogu u osiguranju uspješnog i bezbolnog oporavka. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Zbrinjavanje trudnoće izvan maternice (ektopična trudnoća)

Prihvaćam uslove korištenja