Skip to main content
ginekologija

Uvrtanje jajnika (Torzija)

Pretražite

Uvod

Torzija jajnika odnosi se na potpunu ili djelomičnu rotaciju jajnika na njegovim ligamentnim nosačima, što često rezultira djelomičnim ili potpunim začepljenjem njegove opskrbe krvlju. To je jedno od najčešćih hitnih ginekoloških hirurških stanja i može zahvatiti žene svih dobnih skupina. Jajovod se često uvija zajedno s jajnikom - kada se to dogodi, to se naziva adneksalna torzija. Rjeđe je izolirana torzija jajovoda, a može doći i do torzije paratubalne i paraovarijalne ciste. Brza dijagnoza je važna za očuvanje funkcije jajnika i/ili jajovoda i za sprječavanje drugih povezanih morbiditeta. Međutim, postavljanje dijagnoze može biti izazovno jer su simptomi relativno nespecifični. Klasična prezentacija torzije jajnika je akutni početak umjerene do jake boli u zdjelici, koja može biti difuzna ili lokalizirana na jednu stranu, često s mučninom i povraćanjem. Historija nedavne snažne aktivnosti ili iznenadno povećanje abdominalnog pritiska može biti poticajni događaj i trebao bi pobuditi sumnju na ovu dijagnozu. Međutim, prezentacija može varirati, a ti su simptomi također povezani s drugim stanjima.

Šta je torzija jajnika?

Torzija jajnika najčešće se javlja kod žena tokom reproduktivnih godina, no ponekad se događa i kod djevojčica u pretpubertetu. Imati cistu na jajniku najveći je faktor rizika za torziju jajnika, jer cista može učiniti jajnik neuravnoteženim i uzrokovati njegovo uvijanje.

Druga stanja koje povećavaju vjerojatnost pojave cisti, a time i torzije:

·        Trudnoća - Kada je žena u periodu ovulacije, jajna stanica se oslobađa iz folikula. Zatim se zatvori i formira ono što se zove žuto tijelo, struktura koja izlučuje hormone. Ako ne zatrudnite, žuto tijelo se razgrađuje i vaše tijelo ga ponovno apsorbira. Ako ipak zatrudnite, žuto tijelo se ponekad ispuni krvlju ili tekućinom i pretvori u cistu. Ova vrsta ciste je česta i najčešće se javlja u ranoj trudnoći. Često nestaje sam od sebe, ali može uzrokovati torziju jajnika.

·        Hormonalni lijekovi - Uzimanje hormona koji pokreću ovulaciju (za neplodnost) može stimulirati jajnike na razvoj cista, što može povećati vjerojatnost torzije jajnika.

Najčešći simptomi torzije jajnika:

●Bol u zdjelici  – Bol u zdjelici često počinje iznenada i obično je umjerena do jaka. Karakter boli može biti oštar, tup, probadajući, s grčevima, a može se širiti u bok, leđa ili prepone. Većina pacijenata dolazi na procjenu unutar jednog do tri dana od početka boli.

● Masa jajnika – Povećana masa jajnika

●Mučnina sa ili bez povraćanja – Početak mučnine obično se podudara s pojavom boli u zdjelici.

●Povišena temperatura – Povišena temperatura je obično niskog stepena i može biti marker adneksalne nekroze (smrt tkiva), osobito u okruženju leukocitoze (povišeni leukociti).

Ljekari i ginekolozi mogu identificirati prisustvo torzije prepoznavanjem simptoma koje je pacijentkinja prijavila tokom uzimanja anamneze ili upotrebom transvaginalnog ultrazvuka. Ukoliko nije moguće postaviti dijagnozu torzije jajnika ovim dijagnostičkim testom, ali se i dalje sumnja na njeno prisustvo, ljekar može predložiti da se uradi laparoskopija, kako bi se izbjegle negativne posljedice po jajnike pacijentkinje.

Operacija je jedini način liječenja torzije jajnika. Ako postoji cista, ljekar će je najprije odstraniti, a zatim odvrnuti jajnik i/ili jajovod, čime će se uspostaviti pravilan protok krvi. Dva su postupka koja se obično koriste:

·        Laparoskopija

·        Laparotomija.

Ko su kandidati za operaciju torzije jajnika?

Kandidati za operaciju su pacijentkinje kojima se dijagnosticira ovo akutno hirurško stanje.

Dijagnoza adneksalne torzije:

·        Anamneza i pregled zdjelice

·        Transvaginalni ultrazvuk

·        Eksploratorna operacija za potvrdu.

Sumnja se na torziju jajnika na temelju tipičnih simptoma (povremena, jaka bol u zdjelici, obično s mučninom i povraćanjem) i neobjašnjivih peritonealnih znakova te jaka osjetljivost na pokretljivost vrata maternice. Treba isključiti druge uobičajene uzroke boli u zdjelici (npr. upalu slijepog crijeva, izvanmaterničnu trudnoću, upalne bolesti zdjelice).

Klinička dijagnoza torzije jajnika potkrijepljena je transvaginalnim ultrazvučnim pregledom koji pokazuje povećani jajnik ili masu jajnika. Color Doppler ultrazvuk koji pokazuje smanjen ili odsutan protok krvi u jajniku daje daljnju potporu dijagnozi.

Izvođenje

Laparoskopija - Hirurzi rade nekoliko sitnih rezova na Vašem abdomenu kako bi umetnuli laparoskop (tanku cijev s kamerom i svjetlom na vrhu) i hirurške instrumente za uklanjanje ciste (ako je potrebno) i odvrtanje jajnika i, ako je potrebno, jajovoda. Nakon što se osigura dotok krvi u jajnik, operacija je dovršena. To se može učiniti u bolnici pod anestezijom i ne zahtijeva noćenje.

Laparotomija - Na abdomenu se napravi veći rez kako bi ljekari mogli vidjeti zahvaćene organe i odvrnuti jajnik (i ukloniti cistu, ako postoji). Vaš će hirurg zatim zašiti rez. To zahtijeva noćenje u bolnici jer oporavak od otvorene operacije traje duže.

Rizici

Rizici ove operacije mogu biti opći rizici kao što je: infekcija, alergijska reakcija, oštećenje susjednih organa, krvarenje; zatim može doći do alergijske reakcije na anesteziološke medikamente; postoje i specifični rizici za ovu operaciju kao je potpuno presijecanje krvnog suda koji je zaslužan za opskrbu jajnika krvlju pa da dođe do posljedične nekroze (odumiranja) jajnika.

Laparoskopska operacija čini oporavak mnogo brži ali i ona ima svoje rizike: nelagoda i bolovi u ramenu zbog upuhivanja ugljendioksida u stomačnu šupljinu te mogućnost laparotomije (otvoreni operativni zahvat) ako dođe do komplikacija.

Laparotomija: oporavak je mnogo duži te veći ožiljci.

Priprema za operaciju torzije jajnika

Torzija jajnika je akutno hirurško stanje koje se treba operirati u što kraćem roku da bi se uspio sačuvati jajnik te da bi se sačuvala mogućnost začeća. Zbog hitnosti same situacije, preoperativni protokol se izvodi po hitnoj proceduri. Preoperativna priprema uključuje Vašu historiju bolesti uz obavezno naglašavanje da li koristite nešto od lijekova pogotovo ako se radi o lijekovima kao što su aspirin, klopidogrel ili heparin. Nakon toga prolazite kroz internistički pregled, radite EKG kao i RTG pluća. Vaša krv ide na analizu te se promatraju parametri kao što je glukoza, vrijeme zgrušavanje krvi. Nakon toga Vas pregledava anesteziolog i daje zeleno svijetlo za operaciju.

Oporavak

Nakon operacije:

Većina pacijenata može otići kući isti dan. U nekim slučajevima može biti potrebno noćenje. Očekujte malo bolova oko mjesta operacije tokom prvih 24 do 48 sati nakon operacije. Potiče se hodanje, ovisno o Vašim mogućnostima. Ova operacija ima brz oporavak s većinom pacijenata koji se osjećaju puno bolje u prvih nekoliko dana nakon operacije. Većina žena osjeća se bolje unutar prve sedmice nakon operacije; međutim, nemojte podizati, gurati ili povlačiti teške predmete nekoliko sedmica. Ne nastavljajte spolni odnos dok ljekar ne kaže da je to u redu. Potpuni oporavak traje oko četiri do šest sedmica. Obično oporavak nakon laparoskopske operacije traje kraće uz mogućnost pojave nelagode i jakih bolova u predjelu ramena. U slučaju nekih komplikacija za vrijeme ili poslije operacije, period oporavka se može produžiti.

Obavezno biste trebali slušati savjete Vašeg doktora i našeg medicinskog osoblja da biste izbjegli moguće postoperativne komplikacije te Vaše vrijeme oporavka sveli na minimum.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Uvrtanje jajnika (Torzija)

Prihvaćam uslove korištenja