Skip to main content
ginekologija

Sterilizacija žena

Pretražite

Uvod

Sterilizacija predstavlja najčešće primjenjivani postupak definitivne kontracepcije, u prvoj liniji nakon završenog planiranja porodice.

Šta je sterilizacija žena?

Sterilizacija vodi do trajnog gubitka sposobnosti oplodnje te je zato prikladna kao metoda trajne kontracepcije. Tokom postupka se oba jajovoda prerežu ili zatvaraju, tako da se jajna stanica i spermij više ne mogu spojiti, odnosno više ne može doći do oplodnje. Ovim postupkom onemogućuje se kontakt jajne ćelije sa spermatozoidima, pa samim time i oplodnja ženskih jajnih ćelija. Prilikom sterilizacije ne diraju se drugi spolni organi, ovulacija se i dalje odvija neometano, kao što dalje dolazi i menstruacija. Postupak sterilizacije nema nikakvog utjecaja na hormonski status žene, a time niti na spolni nagon ili smanjenje libida. Zapravo, većina steriliziranih žena navodi zadovoljstvo svojim seksualnim životom nakon zahvata uglavnom zbog opuštenijeg upuštanja u spolni odnos s partnerom, bez povećane brige o kontracepciji i stalnog straha od neželjene trudnoće. 

Prednosti sterilizacije su:

 • trajnost metode i niska razina neuspjeha,
 • ne smeta prilikom spolnog odnosa.

Nedostaci su:

 • ne štiti od spolno prenosivih bolesti,
 • metoda je najčešće konačna i teško je postići ponovnu plodnost ukoliko to par naknadno odluči,
 • postoji mogućnost ponovne prohodnosti jajovoda.

Kontraindikacije za izvođenje zahvata su akutne upale (peritonitis, upale zdjelice), zdjelične priraslice, bolesti srca i smetnje zgrušavanja krvi.

Ko su kandidati za sterilizaciju?

Sterilizacija je metoda izbora kod starijih parova koji su sigurno da više neće i ne žele imati djecu. Radi se o uglavnom ireverzibilnim metodama koje zbog svoje invazivnosti nose određen rizik, kao i svaki drugi hirurški zahvat. Kod žena mlađih od 35 godina sterilizacija se može izvesti ako bi im život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem (najčešće nakon izvršenog trećeg carskog reza ili komplicirane posljednje trudnoće) te kod žena kod kojih postoji potvrđeno medicinsko saznanje kako će roditi dijete s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama.

Izvođenje

Najčešće se rade presijecanje (resekcija) i podvezivanje (ligiranje) jajovoda stavljanjem prstenova ili klipsa. Od ostalih zahvata treba spomenuti elektro i termokoagulaciju jajovoda. Ovisno o postupku koristi se abdominalni put (laparoskopija, mini laparotomija), vaginalni put (kolpoceliotomija) ili kroz maternicu (histeroskopija).

Laparoskopija je jedan od najčešćih procedura. Nakon što pacijentica primi anesteziju, ljekar napuše trbuh zrakom kako bi bolje vidio unutrašnje organe. Zatim se naprave jedan ili dva reza pored pupka te se uz pomoć laparoskopa (uređaj s povećalom i svjetlima) traži jajovod. Nakon toga ljekar reže ili ‘veže’ jajovode kako bi se onemogućio prolazak jajne stanice do maternice. Ovdje zahvat završava te se na kraju zašiju prvotne rane na trbuhu. Cijeli proces traje 20-30 minuta i najčešće pacijentice odlaze kući nekoliko sati nakon što se probude iz anestezije. Ožiljci nakon operacije su minimalni.

Mini laparotomija je zahvat koji se izvodi odmah nakon poroda. Napravi se rez pored pupka, kao i kod laparoskopije. Nije potrebno upuhivati zrak jer je maternica nakon poroda još uvijek u visokom položaju. Ljekar podigne jajovode kroz rez, ‘blokira ih’ kopčanjem/vezanjem ili uklanjanjem dijela jajovoda. Oporavak nakon mini laparotomije traje nekoliko dana, a bolovi su nezamjetni budući da se oporavljate i od poroda.

Sterilizacija se obično izvodi odmah nakon menstruacije,  u prvoj polovici menstrualnog ciklusa (prije ovulacije) kako bi se spriječila, što je moguće sigurnije, trudnoća.  Može se učiniti i odmah nakon poroda ili pobačaja te tokom različitih intraabdominalnih ginekoloških operacija. Postupak se može izvesti ambulantno ili u bolnici, a za razliku od muške sterilizacije (vazektomija) koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, zahtijeva kratku opću ili lokalnu anesteziju, ovisno o zdravstvenom stanju žene i mišljenju ljekara.

Neuspjeh nije posljedica neadekvatno izvedenog zahvata, već nastaje zbog spontane rekanalizacije (uspostavljanja prohodnosti) jajovoda.

Rizici

Komplikacije su rijetke (u 1% slučajeva) i javljaju se u vidu:

 • jakih krvarenja iz vagine ili reza na trbuhu, ovisno o mjestu izvođenja zahvata,
 • ozljeda krvnih žila ili unutarnjih organa (crijeva),
 • produljenog zarastanja reza,
 • infekcije.

Priprema za sterilizaciju žena

Procesu se smije pristupiti samo nakon odgovarajuće preoperativne pripreme kako bi se izbjegli svi štetni rizici operacije kao i opće anestezije. 

Oporavak

Tok oporavka nakon zahvata je subjektivan, to jest zavisi od osobe do osobe, ali uglavnom teče bez većih problema. Preporučuje se odmor kroz sedam dana, kao i izbjegavanje podizanja težih predmeta, nakon čega se žena može vratiti uobičajenim životnim navikama. Moguća je pojava krvarenja iz vagine te ljekari preporučuju korištenje uložaka umjesto tampona. Moguća je i pojava boli u abdomenu, slična menstruacijskoj boli, za što ljekar može prepisati lijekove protiv bolova. Vrlo rijetko se javljaju veliki umora ili mučnina. Spolni odnos nakon podvezivanja jajovoda moguć je čim se vaše tijelo oporavi i čim vama bude ugodno, najčešće jednu do dvije sedmice nakon. Sve dok vam sljedeća menstruacija ne dođe, morat ćete koristiti neki od oblika kontracepcije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Sterilizacija žena

Prihvaćam uslove korištenja