Skip to main content
ginekologija

Smanjenje amnionske tekućine

Pretražite

Uvod

Plodova voda (amnionska tekućina) je tekućina kojom je okružen plod u maternici i koja se nalazi unutar plodovih ovoja (amnionske, gestacijske vreće). Razvijajući se, fetus pluta u plodovoj vodi koja ga štiti, ali i omogućava razmjenu hranjivih tvari, vode i biohemijskih proizvoda između njega i majke.

U ranim nedeljama trudnoće, amnionska tečnost je uglavnom voda koja dolazi iz vašeg tijela. Nakon otprilike 20 sedmica trudnoće, urin vaše bebe čini većinu tečnosti. Amnionska tečnost takođe sadrži hranljive materije, hormone (hemikalije koje proizvodi tijelo) i antijela (ćelije u tijelu koje se bore protiv infekcije).

Količina amnionske tečnosti se povećava do otprilike 36. sedmice trudnoće. U to vrijeme čini oko 1 litru. Nakon toga količina amnionske tekućine obično počinje da se smanjuje.

Ponekad možete imati premalo ili previše amnionske tečnosti. Premalo tečnosti se naziva oligohidramnion, previše tečnosti se naziva polihidramnion. I jedno i drugo može uzrokovati probleme trudnici i njenoj bebi. Ipak, čak i uz ova stanja, većina beba se rađa zdrava.

Liječenje polihidramniona se sastoji u smanjenju volumena amnionske tekućine kako bi se poboljšalo blagostanje majke i produžila trudnoća. Za smanjenje volumena amnionske tekućine koriste se sljedeće metode:

·   Terapijska amniocenteza (amnioredukcija)

·   Farmakološki tretman – koristi se Indometacin koji smanjuje lučenje urina fetusa i tako pridonosi smanjenom nakupljanju plodove vode. Ne preporučuje se korištenje nakon 31 nedjelje trudnoće zbog rizika od srčanih oboljenja fetusa.

Šta je amnioredukcija?

Amnioredukcija je postupak koji se koristi kada postoji prekomjerna količina amnionske tekućine u amnionskoj vrećici. Ovaj postupak smanjuje količinu plodove vode i smanjuje pritisak. Ova procedura je slična amniocentezi, gdje koristimo ultrazvuk fetusa visoke rezolucije dok vodimo tanku iglu kroz vaš abdomen dok izvlačimo višak tekućine.

Amnioredukcija se može izvoditi ručno ili pomoću vakuumskih aparata (vakuum cijevi i vakum boce). Mogu se koristiti igle različitih mjera (obično 18 ili 20), a različite količine tekućine mogu se ukloniti različitim brzinama, ovisno o kliničkoj situaciji.

Ko su kandidati za amnioredukciju?

Najčešća primjena ili indikacija za amnioredukciju kod blizanacke trudnoce odnosno twin-to-twin transfusion syndtrome (TTTS) gdje se izvodi kako bi se smanjio volumen tekućine u blizancu primaocu i time povećao protok krvi do blizanca davaoca. 

Amnioredukcija smanjuje distenziju materice i smanjuje rizik od prijevremenog  pucanja plodovih ovoja i prijevremenog porođaja. Amnioredukcija se takođe može izvesti kako bi se smanjio nivo tečnosti i pritisak u slučajevima kada amnionska vrecica prolabira prije postavljanja cervikalne serklaže, sa ciljem da se dozvoli da se amnionska vrecica povuče nazad u šupljinu maternice.

Izvođenje

Procedura se izvodi u ležećem položaju, nakon pripreme, ljekar nanosi gel na Vaš trbuh, a zatim pomoću ultrazvuka prikaže položaj bebe na monitoru.

Vođen ultrazvukom, Vaš će ljekar umetnuti tanku, šuplju iglu kroz zid abdomena i u maternicu. Amnionska tekućina se izvlači. Igla se zatim uklanja.

Može se pojaviti blaga bol tokom postupka.

Rizici

Curenje amnionske tečnosti. Rijetko, plodna voda curi kroz vaginu nakon amniredukcije. U većini slučajeva, količina izgubljene tečnosti je mala i prestaje u roku od nedelju dana bez uticaja na trudnoću.

Pobačaj. Amnioredukcija u drugom tromjesečju nosi mali rizik od pobačaja — oko 0,1% do 0,3% kada se radi od strane stručne osobe koja koristi ultrazvuk. 

Povreda iglom. Tokom amnredukcije beba može pomeriti ruku ili nogu na putanju igle. Ozbiljne ozljede iglom su rijetke.

Rh senzibilizacija. Rijetko, amnioredukcija može uzrokovati RH senzibiliizacija kod RH negativnih paciejntica te je potrebno nakon procedure dati immuno Rho (D).

Infekcija. Vrlo rijetko, amnioredukcija može izazvati infekciju materice.

Prenos infekcije. Neko ko ima infekciju – kao što je hepatitis C, toksoplazmoza ili HIV/AIDS – može je preneti na bebu tokom ove procedure.

Priprema

Vaš ljekar će vam objasniti proceduru, a Vi možete postavljati pitanja.

Od Vas će biti zatraženo da potpišete formular za pristanak koji daje Vašu dozvolu da izvršite proceduru. Pažljivo pročitajte obrazac i postavite pitanja ako Vam nešto nije jasno.

Generalno, ne postoje posebna ograničenja u prehrani ili aktivnosti prije amnioredukcije.

Recite svom ljekaru ako ste osjetljivi na bilo koje lijekove, lateks, traku ili anesteziju ili ste alergični na njih.

Recite svom ljekaru o svim lijekovima (na recept i bez recepta), vitaminima i suplementima koje uzimate.

Obavijestite svog liječnika ako imate historiju poremećaja krvarenja ili ako uzimate bilo koje lijekove protiv zgrušavanja krvi (lijekove za razrjeđivanje krvi), aspirin ili druge lijekove koji utiču na zgrušavanje krvi. Možda će Vam biti rečeno da prestanete sa uzimanjem ovih lijekova prije zahvata.

Pobrinite se da Vaš ljekar zna da li je Vaša krvna grupa Rh negativna. Tokom amnioredukcije krvna zrnca majke i fetusa mogu se miješati. To može dovesti do Rh senzibilizacije i razgradnje fetalnih crvenih krvnih zrnaca ako ste Rh negativni, a Vaša beba Rh pozitivna.

Od Vas se može ili ne mora tražiti da ispraznite mjehur neposredno prije zahvata.

Slijedite sve druge upute koje Vam daje Vaš ljekar da se pripremite.

Oporavak

Nakon amnioredukcije, odmorite se kod kuće i izbjegavajte naporne aktivnosti najmanje 24 sata ili prema uputama Vašeg ljekara. Obavijestite svog ljekara ako imate bilo šta od sljedećeg: Bilo kakvo krvarenje ili curenje amnionske tekućine iz mjesta uboda igle ili vagine. Groznica ili drhtavica.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Smanjenje amnionske tekućine

Prihvaćam uslove korištenja