Skip to main content
ginekologija

Savjetovanje o kontracepciji

Pretražite

Uvod

Tokom spolnog odnosa je za zaštitu nužno koristiti pravilnu kontracepciju, a ponekad je potrebno koristiti čak i više različitih sredstava kontracepcije. Postoje vrste kontracepcije koje sa stopostotnom sigurnošću zaustavljaju neželjenu trudnoću, ali i one koje nemaju toliki stepen uspješnosti. Najučinkovitije metode su one koje su dugoročne, a zbog kojih nisu potrebne česte kontrole kod ljekara. Premda sve metode kontracepcije imaju određene potencijalne nepoželjne učinke, opasnost od njih je manja nego od trudnoće. Nakon prekida primjene mnogih metoda kontracepcije, uključujući oralne kontraceptive (tablete), spirale, implantacijske i injekcijske kontraceptive, stope trudnoća su u sljedećoj godini jednake kao i ako se nije koristila niti jedna od metoda kontracepcije.

Šta je kontracepcija?

Kontracepcija, poznata i pod nazivom zaštita od začeća, obuhvata postupke za sprječavanje trudnoće, odnosno njeno planiranje. Metode kontracepcije obuhvaćaju mehaničke metode, hormonsku kontracepciju, intrauterine uloške (spirale, IUD), sterilizaciju i promjene u ponašanju. One se koriste prije ili za vrijeme spolnog odnosa, dok je hitna kontracepcija učinkovita i do nekoliko dana nakon spolnog odnosa. Postoje mnoge vrste kontracepcije koje su dostupne za žene koje ne žele zatrudnjeti. Odluku o tome koja metoda je prava za vas treba donijeti sa svojim ljekarom, kao i sa svojim partnerom.

Metode kontrole rađanja djeluju na različite načine kako bi spriječile trudnoću, uključujući:

·         Stvaranje barijere koja sprečava spermu da dopre do jajne ćelije

·         Ubijanje sperme

·         Sprječavanje oslobađanja jajnih ćelija iz jajnika

·         Promjena cervikalne sluzi kako bi se spriječilo kretanje spermatozoida u matericu

·         Promjena tkiva koje oblaže maternicu tako da se oplođeno jaje ne može implantirati.

Ko su kandidati za kontracepciju?

U osoba sa specifičnim zdravstvenim tegobama, prije primjene određenih načina kontracepcije mogu biti potrebne dodatne pretrage. U zdravih žena prije primjene mnogih metoda kontracepcije, uključujući tablete, injekcijsku ili implantacijsku kontracepciju i prezervative, nije potreban ljekarski pregled. Ginekološki pregled, pregled dojki ili pretrage krvi prije početka primjene kontracepcijske pilule ne utječu na ishod, te se stoga ne smatraju potrebnima. 

Izvođenje

Mehanička kontracepcija obuhvata sredstva koja sprječavaju trudnoću tako što fizički sprječavajući spermu da dospije do maternice. U njih spadaju muški kondomi, ženski kondomi, cervikalne kape, dijafragme i kontracepcijske spužve sa spermicidom. 

Kondomi su kao sredstvo kontracepcije najviše korišteni. Lako su dostupni, sprječavaju brojne zarazne spolne bolesti te u većini slučajeva i trudnoću. Prezervativi se lako koriste i obično su prvo sredstvo kontracepcije s kojom se susreću spolno aktivne osobe. Malo je poznato da kondomi nemaju stopostotnu razinu zaštite. Istraživanja su pokazala, a isto i piše na pakiranjima prezervativa, da je njihova zaštita samo 98%, a kod nekih brendova i manje. Ovo znači da će 2 od 100 žena zatrudnjeti prilikom spolnog odnosa u kojem su korišteni kondomi. Razlog tome je što se ova vrsta kontracepcije može nepravilno namjestiti, ali se može i oštetiti tokom korištenja. Postoji mogućnost da kondom pukne zbog smanjene lubrikacije. Također, uljni proizvodi poput lubrikanta, losiona i vazelina mogu oštetiti lateks stoga je bolje koristiti lubrikante na bazi vode.

Dijafragma je vrsta kontracepcije koju koriste žene, a riječ je o fleksibilnoj silikonskoj čašici koja se unosi u vaginu. Prilikom seksa prekriva grlić maternice i na taj način radi na sprječavanju trudnoće jer zaustavlja spermije da dođu do maternice. Najbolje djeluje u kombinaciji sa spermicidima. Kada se dijafragma unese, zadržavaju je mišići zdjelice te najčešće nije potrebna stručna pomoć da bi se ista unijela. Da bi imala utjecaj na sprječavanje neželjene trudnoće, treba biti na poziciji barem šest sati nakon spolnog odnosa. Nakon toga se treba izvaditi i očistiti. Ova kontracepcija se može koristiti iznova i to u trajanju od oko dvije godine ako se o njoj dobro brinete. Postoji nekoliko vrsti dijafragme, no obično se radi o kontracepciji jedne veličine. Efektivna je, no ne kao i kontracepcijske pilule jer se može nepravilno unijeti, odnosno namjestiti. Ako se za vrijeme spolnog odnosa pomakne ili se krivo namjesti, ona neće štititi od trudnoće. Ona se također može oštetiti ili puknuti za vrijeme odnosa. Ženama koje je nisu nikada koristile preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije unošenja. Ova vrsta kontracepcije ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Osim uobičajenih prezervativa, kao kontracepcija se mogu koristiti i kondomi te dijafragma sa spermicidima. Spermicidi su vrsta hemijske kontracepcije koja se kod nas rijetko primjenjuju te su obično u kombinaciji s prezervativima ili dijafragmom. Spermicidi imaju malu učinkovitost, a cilj im je onesposobljavanje spermija u njihovoj ulozi. Spermicidi kao kontracepcija mogu biti u obliku krema, gelova, tableta i pjena. Korištenje je obično jednostavno uz pomoć aplikatora te se unose u rodnicu neposredno prije odnosa. Prednost im je što mogu pojačati vlažnost rodnice i tako poboljšati spolni odnos. Ova vrsta kontracepcije nema veliku učinkovitost po pitanju trudnoće te ne štiti od spolnih bolesti.

Osim mehaničkih metoda kontracepcije postoji i prirodna kontracepcija koja se ne preporučuje bez korištenja mehaničkih metoda. Te metode mogu imati velik postotak uspješnosti, ali ne štite od spolnih bolesti. Cilj je upoznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa te postupanje na temelju promjena u tijelu. Ove metode su uspješne jedino ako se prakticiraju pravilno. Među prirodnom kontracepcijom su kalendarska metoda, promatranje cervikalne sluzi, mjerenje bazalne temperature te prekidanje snošaja.

Kalendarska metoda se prvenstveno odnosi na provjeravanje menstrualnog ciklusa te izbjegavanje spolnih odnosa za vrijeme ovulacije, a prakticiranje istih u danima kada oplodnja nije moguća. Prije primjene metode mjeri se dužina menstruacijskog ciklusa 6 mjeseci. Utvrdi se najduži i najkraći ciklus. Od broja dana u najkraćem ciklusu oduzima se 18, da bi se dobio prvi plodni dan. Od broja dana u najdužem ciklusu oduzima se 11, da se dobije posljednji dan ciklusa. U normalnom menstrualnom ciklusu od 28 dana plodni dani su obični između 8. i 19. dana. Tada se apstinira.

Promatranje cervikalne sluzi i mjerenje bazalne temperature se obično koriste kod žena koje žele zatrudnjeti. Ta dva uvjeta s povećanom sigurnošću pokazuju je li ciklus u periodu ovulacije. Za vrijeme ovulacije događaju se promjene u količini, gustoći i sastavu sluzi rodnice - vanjskog spolovila. Svaku večer bilježe se promjene sluzi, koja ostaje na papiru nakon brisanja rodnice. Na početku i na kraju menstruacijskog ciklusa sluzi nema ili je oskudna, gusta, ljepljiva. Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje obilnija, bistrija i elastična. Nakon ovulacije sluz postaje ljepljiva i gušća, a zatim nestaje. Apstinencija se preporučuje od pojave prvih znakova sluzi do 4 dana nakon najobilnije pojave sluzi. U to neplodno vrijeme, sluz je gusta, oskudna ili je nema. Plodni dani traju cijelo vrijeme dok je sluz obilna, bistra i elastična. U normalnom menstruacijskom ciklusu postoje dvije faze. U prvoj fazi temperatura je niža od 36,6 °C, a u drugoj fazi temperatura je u rasponu od 36,6 °C i 37,2 °C. Ovulacija se dogodila 1-2 dana prije porasti temperature. Neplodno razdoblje je tri dana nakon početka povišene temperature. Simptotermalna metoda sastoji se od kombiniranja metode mjerenja bazalne tjelesne temperature i ovulacijske metode. Daje najbolje rezultate.

Prekinuti snošaj je metoda pri kojoj muškarac prekida spolni odnos prije ejakulacije. Kao sredstvo kontracepcije se ne preporučuje. Ako ga odlučite koristiti, pripazite na period menstrualnog ciklusa i prakticirajte je kada nije nastupila ovulacija. Ova metoda kontracepcije može biti neuspješna jer se i u predejakulatu mogu nalaziti spermiji koji mogu oploditi jajnu stanicu. Osim toga, nakon ejakuliranja, u uretri muškarca može ostati sperme te, ako dođe do ponovnog odnosa uz prekinuti snošaj, spermiji mogu dospjeti do maternice.

Hormonski kontraceptivi djeluju putem sprječavanja ovulacije, a time i oplodnje. Oni postoje u obliku različitih pripravaka, kao što su kontracepcijske pilule, potkožni implantati, injekcije, flasteri, kontracepcijske spirale i vaginalni prstenovi. Trenutno postoje samo za primjenu u žena. Najveći dio žena se okreće kontracepcijskim pilulama kao sredstvu zaštite prilikom spolnog odnosa. Kontracepcijske pilule, važno je napomenuti, neće štititi od spolno prenosivih bolesti, no uspješne su kod sprječavanja trudnoće. Ova metoda obično se opisuje kao najjednostavnija te se smatra vrlo uspješnom. Međutim, zbog toga što se radi o hormonalnoj kontracepciji, ima i svoje nedostatke. Postoje dva tipa kontracepcijskih pilula, kombinirana kontracepcijska pilula i progestagenska pilula. Sadrži različite koncentracije estrogena i/ili progesterona koji inače u ženskom organizmu imaju važne uloge, posebno kod reproduktivnog sistema. Djeluju tako da sprječavaju ovulaciju/oslobađanje zrele jajne stanice. Tako sprječavaju oplodnju. Uz to povećavaju i gustoću cervikalne sluzi što onemogućava ili otežava prolazak spermija te stanjuju sluznicu maternice, što otežava implementaciju eventualno oplođene jajne stanice. Ova kontracepcija se može uzimati od prvih spolnih odnosa sve do menopauze, a neke je žene koriste i kada nemaju spolne odnose kako bi se liječile. Ova kontracepcija nikako se ne preporučuje ženama koje imaju povećan rizik od nastanka raka dojke te onima koje imaju povećan rizik od tromboembolijskih poremećaja. Koristiti ih ne smiju niti žene koje imaju karcinom, bolesti jetre, koje puše i koje imaju poteškoće s bolestima krvnih žila i srca. Kontracepcijske pilule stvaraju povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do tromboze, srčanog i moždanog udara. Osim prevencije trudnoće, oralni kontraceptivi imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući regulaciju menstrualnih ciklusa i smanjenje količine i dužine menstruacije. Ovo može pomoći u povećanju zaliha željeza kod žena s nedostatkom željeza koji je povezan s pretjeranim krvarenjem. Prevencija određenih karcinoma jajnika i endometrija je značajna prednost upotrebe oralnih kontraceptiva. Neka istraživanja su otkrila da se neke benigne (nekancerozne) bolesti dojke rjeđe događaju uz upotrebu oralnih kontraceptiva. Ove bolesti dojke uključuju fibroadenom i cistične promjene. Nedavne studije su također sugerirale da upotreba oralnih kontraceptiva može smanjiti pojavu teškog onesposobljavajućeg reumatoidnog artritisa.

Savremeni intrauterini ulošci (spirale, IUD) su obično maleni i imaju oblik slova 'T', a uvode se u sluznicu šupljine maternice. Oni predstavljaju oblik dugoročne reverzibilne zaštite od začeća. Od različitih metoda zaštite od začeća njima su, uz kontracepcijske implantate, korisnice najzadovoljnije. Dokazi podupiru učinkovitost i bezopasnost u adolescentica i žena koje do tada nisu rađale. Spirale ne utječu na dojenje i mogu se koristiti neposredno nakon porođaja. Također se mogu koristiti neposredno nakon pobačaja. Kad se, čak i nakon dugotrajnog korištenja, spirala ukloni, odmah se uspostavlja sposobnost začeća. 

Metoda dojenje-amenoreja sastoji se u iskorištavanju prirodne ženine poslijeporođajne neplodnosti do koje dolazi nakon porođaja, a koja se može produljiti i za vrijeme dojenja. Za ovu metodu obično je potrebno nepostojanje menstruacije, prehrana djeteta isključivo dojenjem i da je dojenče mlađe od šest mjeseci. U žena koje prehranjuju djecu isključivo dojenjem, u 10% slučajeva do pojave menstruacija dolazi prije isteka od tri mjeseca, a u 20% prije isteka od šest mjeseci nakon porođaja. U žena koje ne doje, do uspostave plodnosti može doći već četiri tjedna nakon porođaja.

Hitna kontracepcija obuhvata lijekove (pilula za dan poslije) ili sredstva koja se primjenjuju nakon spolnog odnosa bez kontracepcije, a u svrhu sprječavanja trudnoće. Kad se primijene unutar 3 dana nakon spolnog odnosa bez kontracepcije ili pucanja prezervativa, pilule levonorgestrela smanjuju mogućnost trudnoće za 70%. U razdoblju primjene do 5 dana nakon spolnog odnosa bez kontracepcije, ulipristal smanjuje mogućnost trudnoće za oko 85%, te je možda nešto učinkovitiji od levonorgestrela. Mifepriston je također učinkovitiji od levonorgestrela, dok su bakrene spirale najučinkovitije. Spirala se može ugraditi i do 5 dana nakon spolnog odnosa i sprječava oko 99% trudnoća. Zbog toga je ona najučinkovitiji način hitne kontracepcije. Kao rezultat pilule za dan poslije, oplođena jajna stanica će umrijeti, zbog nedostatka hrane, što je vrsta pobačaja.

Rizici

Gubitak seksualne želje jedna je od čestih nuspojava koja muči brojne žene. Zbog nedostatka ovulacije, ponekad žene nemaju ni seksualnu želju ni dovoljnu vlažnost vagine, ali prestankom konzumacije kontracepcije vjerojatno će se seksualna želja opet unormaliti. Jedan od najopasnijih rizika za žene kod uzimanja kombiniranih pilula je povećan rizik od duboke venske tromboze, što može biti kobno. Tu je i povećan rizik od karcinoma dojke.

Priprema

Neke od metoda kontracepcije mogu se početi koristiti neposredno nakon porođaja, dok je za korištenje drugih potrebno da protekne i do šest mjeseci. U dojilja se u svrhu sprječavanja začeća prednost pred kontracepcijskim tabletama daje pripravcima progestina. Ženama oko menopauze preporučuje se korištenje kontracepcije tokom godinu dana nakon posljednje menstruacije. 

Oporavak

U periodu nakon poroda preporučuje se korištenje kontracepcijskog implantanta ili tablete progesterona - isti su kompatibilni s dojenjem. Produljenjem vremenskog razdoblja između trudnoća, korištenje metoda kontracepcije u odraslih žena poboljšava ishode sljedećih trudnoća i preživljenje novorođenčadi. Nakon porođaja žena koja ne prehranjuje novorođenče isključivo dojenjem može ponovno zatrudnjeti već nakon četiri do šest sedmica. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Savjetovanje o kontracepciji

Prihvaćam uslove korištenja