Skip to main content
ginekologija

Rani prenatalni pregledi

Pretražite

Uvod

Rani prenatalni pregled je pregled rezerviran za trudnice u prvom trimestru trudnoće. Ovim pregledom Vaš ljekar prati Vašu trudnoću, zdravlje kao i zdravlje bebe. Ovaj pregled uključuje neke osnovne pretrage, kao što su krvne pretrage, mjerenje pritiska ili ultrazvuk, koje će se raditi još mnogo puta u toku Vaše trudnoće, te neke posebne skrining i dijagnostičke testove. Neki od ovih testova, kao to je amniocenteza ili uzimanje uzorka horionske resice, ne rade se rutinski te, ako postoji potreba, to će Vam ljekar predložiti. 

Šta je rani prenatalni pregled?

Prenatalni pregledi su pregledi koji se rade tokom trudnoće kako bi se provjerilo zdravlje žene i njene bebe. Oni mogu otkriti stanja koja bebu mogu izložiti riziku od problema poput prijevremenog poroda ako se ne liječe. Pregledi također mogu pomoći pružateljima zdravstvenih usluga da pronađu stvari poput urođene mane ili hromosomske abnormalnosti. Neki prenatalni testovi su testovi koji mogu otkriti samo mogućnost problema. Ostali prenatalni testovi su dijagnostički testovi koji mogu tačno utvrditi ima li fetus određeni problem.

Dvije su glavne vrste prenatalnog testiranja:

·        Skrining testovi – Prenatalni skrining testovi mogu utvrditi postoji li veća ili manja vjerovatnost da će Vaša beba imati određene urođene mane. Ti testovi uključuju krvne pretrage, specifičnu vrstu ultrazvuka i prenatalni DNK pregled bez stanica. Ovi testovi se obično nude tokom prvog ili drugog tromjesečja. Oni ne mogu postaviti konačnu dijagnozu. Ako rezultati ukazuju na povećan rizik od genetskog poremećaja, Vaš ljekar će razgovarati o mogućnostima dijagnostičkog testa za potvrdu dijagnoze.

·        Dijagnostički testovi - Ako skrining test ukazuje na mogući problem - ili vas vaša dob, porodična historija ili medicinska historija izlažu povećanom riziku da imate dijete s genetskim problemom - možete razmisliti o invazivnom prenatalnom dijagnostičkom testu. Dijagnostički test je jedini način da budete sigurni u dijagnozu. 

Ko su kandidati za rani prenatalni pregled?

Sve trudnice, bez obzira na dob, imaju mogućnost podvrgnuti se prenatalnom testiranju. Međutim, kako žene stare, povećava se mogućnost da će imati dijete s hromosomskom abnormalnošću. Stoga je dob majke najčešći razlog za prenatalno testiranje.

Ostali razlozi zbog kojih se ženi može ponuditi prenatalno testiranje uključuju:

·        porodična historija ili prethodno dijete s genetskim poremećajem

·        roditelji za koje se zna da su nositelji određenog genetskog stanja

·        abnormalni ultrazvučni nalazi

·        rezultati skrining testova.

Svaka žena koja želi više informacija o razvoju fetusa može razmisliti o prenatalnom testiranju. Odluka je osobni izbor. Žena bi trebala razgovarati o različitim gore navedenim opcijama sa svojim opstetričarom ili genetskim savjetnikom kako bi utvrdila koje su za nju prave.

Izvođenje

Skrining testovi u prvom tromjesečju mogu uključivati:

·        Ultrazvučni pregled fetalne nuhalne translucencijeOvaj test koristi ultrazvuk za pregled stražnjeg dijela bebinog vrata. Provjerava ima li povećane tekućine ili zadebljanja kože.

·        Krvne pretrage - Krvni testovi mjere dvije tvari koje se nalaze u krvi svih trudnica: Protein-A plazme povezan s trudnoćom - ovaj protein proizvodi posteljica u ranoj trudnoći. Abnormalne razine mogu značiti povećani rizik za defekt hromosoma. Ljudski horionski gonadotropin (hCG) - ovaj hormon proizvodi posteljica u ranoj trudnoći. Abnormalne razine mogu značiti povećani rizik za defekt hromosoma.

·        Skrining DNK fetusa bez stanica - Time se testira DNK bebe koja se nalazi u vašoj krvi. Provjeravaju se određeni abnormalni hromosomi. Također može se provjeriti ima li nedostataka u fetalnim spolnim hromozomima (X ili Y). Bestanični skrining fetalne DNK ne pronalazi strukturne urođene defekte, kao što je spina bifida ili defekti trbušne stijenke.

·        Ultrazvuk - Ovaj siguran i bezbolan test koristi zvučne valove za izradu slika koje pokazuju oblik i položaj bebe. Može se učiniti rano u prvom tromjesečju trudnoće. Žene s visokorizičnim trudnoćama mogu imati višestruke ultrazvuke tokom prvog tromjesečja.

Najčešći dijagnostički testovi:

·        Uzimanje uzorka horionskih resica (CVS) - test obično traje 30 do 45 minuta. Postoje dvije vrste CVS-a: testiranje kroz trbuh (naziva se transabdominalni CVS). Drugi CVS testira se kroz cerviks (naziva se transcervikalni CVS). Cerviks je otvor maternice koji se nalazi na vrhu vagine. Zdravstveni radnik sa stručnošću u izvođenju CVS-a uzima maleni komadić tkiva iz placente, koja ima stanice Vaše bebe, kako bi provjerio postoje li problemi. Posteljica raste s Vašom bebom u Vašoj maternici. Ona daje Vašoj bebi hranu i kisik kroz pupčanu vrpcu. Ovaj test provjerava stanice iz placente kako bi se vidjelo imaju li hromozomske abnormalnosti (kao što je Downov sindrom). Može se raditi od 10. do 13. sedmice i može sa sigurnošću reći hoće li se beba roditi s određenim hromozomskim poremećajem.

·        Amniocenteza - hirurško uvođenje šuplje igle kroz trbušnu stijenku u maternicu trudne žene i aspiracija tekućine iz amnionske vrećice za analizu. Ispitivanje same amnionske tekućine, kao i fetalnih stanica pronađenih u tekućini, može otkriti stvari poput fetalnog spola (značajan faktor u nasljednim bolestima koje su spolno povezane), hromozomske abnormalnosti i druge vrste potencijalnih problema. Zahvat, koji se obično izvodi u 15. do 17. sedmici trudnoće, relativno je bezbolan i može se izvesti u lokalnoj anesteziji.

Rizici

Riziko faktori ranog prenatalnog pregleda variraju te zavise od testa koji je provođen. Što se tiče svih pregleda koji uključuju ultrazvuk (kao što je sami ultrazvuk te ultrazvučni pregled fetalne nuhalne translucencije) su bez poznatih rizika i mogu se provoditi bez brige.

Testovi koji uključuju vađenje krvi (kao što su krvne pretrage i skrining DNK fetusa bez stanica) nose sa sobom određene rizike koji su vezani za samo vađenje krvi, a to su:

·        vrtoglavica

·        infekcija

·        bol na mjestu vađenja krvi.

Rizici od sprovođenja amniocenteze:

·        Pobačaj (rizik je vrlo mali)

·        Infekcija

·        Urođeno krivo stopalo - rana amniocenteza (prije 15. sedmice trudnoće) povezana je s povećanim rizikom da nerođeno dijete razvije krivo stopalo.

Neke žene smatraju da je CVS bezbolan. Druge osjećaju grčeve, slične menstrualnim grčevima, kada se uzima uzorak. Neke žene koje rade testiranje kroz grlić maternice kažu da imaju osjećaj kao da imaju Papa test.

Ostali rizici uključuju:

·        Pobačaj (rizik je vrlo mali)

·        Rh senzibilizacija - ovo je stanje kada se bebina krv miješa s Vašom krvlju. Možda ćete trebati primiti injekciju kako biste spriječili imunološki sistem da se bori protiv bebine krvi.

·        Infekcija.

Priprema za rani prenatalni pregled

Za ovaj pa i svaki naredni prenatalni pregled trebate ponijeti Vašu medicinsku dokumentaciju i historiju bolesti, naravno ako imate. Za krvne pretrage Vam se preporučuje da ne unosite ništa u organizam osim vode u intervalu od 8 do 12 sati prije vađenja krvi. Naravno, ovo se odnosi ako krvne pretrage uključuju određene segmente koji mogu biti značajno promijenjeni na unos hrane kao što je mjerenje šećera u krvi ili masnoće. Naše ljubazno osoblje će Vam objasniti detaljnije o kojoj pretrazi se radi te kakva je priprema.

Ultrazvučni pregled ne iziskuje pripremu. Ljekar od Vaš može tražiti da dođete punog mjehura jer je lakše obaviti pregled.

Amniocenteza - prethodno možete jesti i piti kao i obično. U nekim slučajevima može Vam se savjetovati da izbjegavate odlazak na WC nekoliko sati prije testa, jer ga je ponekad lakše izvesti kada Vam je mjehur pun. Vaš ljekar ili babica reći će Vam o tome prije nego što dođete na pregled.

Uzimanje uzorka horionskih resica - od Vas se može tražiti da popijete čašu tekućine oko sat vremena prije testa kako bi Vam mjehur bio umjereno pun. Umjereno pun mjehur olakšava izvođenje testa.

Oporavak

Nakon izvođenja ultrazvučnog pregleda nije potreban nikakav oporavak. Što se tiče krvnih pretraga i vađenja krvi, preporučuje Vam se da taj dan unosite dosta tekućine te umjerena fizička aktivnost.

Nakon CVS-a i amniocenteze opustite se ostatak dana. Možda ćete imati krvarenje ili grčeve nekoliko sati nakon testa. Možete razmotriti izbjegavanje tjelovježbe i seksualne aktivnosti tokom dana. Odmah nazovite svog ljekara ako imate:

·        Curenje tekućine iz vagine

·        Obilno krvarenje

·        Povišena tjelesna temperatura

·        Kontrakcije.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Rani prenatalni pregledi

Prihvaćam uslove korištenja