Skip to main content
ginekologija

Prvi pregled trudnoće

Pretražite

Uvod

Prvi pregled trudnoće zakazujete nakon što saznate da ste trudni. Na ovom pregledu razgovarat ćete sa doktorom o Vašoj historiji bolesti, životnim navikama, ishrani. Doktor će Vam procijeniti termin porođaja te prema tome pratiti trudnoću i razvijanja ploda. Isto tako doktor će Vam odrediti koliko je fiziološki da dobijete na kilaži tokom trudnoće. Na ovom pregledu će Vas doktor savjetovati i uputiti kako da promijenite ili dodate neke stvari kako biste učinili sebe i bebu što zdravijim. Posebno je važno da ponesete svu svoju medicinsku dokumentaciju, budete iskreni i pitate sve šta Vas zanima.

Šta je prvi pregled trudnoće?

Onog trenutka kada saznate da ste trudni, vrijeme je za vaš prvi prenatalni pregled. Odvojite vrijeme za prvu posjetu kako biste pregledali svoju historiju bolesti i porazgovarali o faktorima rizika za probleme u trudnoći koje možda imate. Prilikom prvom pregleda s doktorom ćete razgovarati o Vašoj historiji bolesti. Zatim će Vam doktor procijeniti termin porođaja. Na prvom pregledu je moguće da Vam doktor odradi fizikalni pregled kao i analizu krvi i urina. Bitno je da budete potpuno iskreni na ovom pregledu i da pitate sve što vas zanima.

Ko su kandidati za prvi pregled trudnoće?

Prvi pregled trudnice se preporučuje zakazati kad osoba sazna da je u drugom stanju. Ukoliko trudnica ne osjeća nikakve simptome koje su karakteristični u prvim sedmicama trudnoće, onda se na trudnoću posumnja čim izostane menstrualni ciklus, te bi u tom periodu već trebalo da je trudnica u 6. sedmici. Nakon dobijanja pozitivnog testa na trudnoću preporučuje se odlazak na prvi pregled trudnice kako bi se utvrdila starost trudnoće, termin porođaja i uputili trudnicu kako da najbezbrižnije provede trudnoću. Preporučeno je prvi pregled kod ginekologa obaviti u 7. Ili 8. sedmici trudnoće, ali ukoliko je trudnoća praćena bolovima, krvarenjem ili anamnezom ranijih pobačaja, savjetuje se raniji odlazak ginekologu.

Preporuke za ranije javljanje na prvi pregled su kod:
- trudnica koje imaju krvarenja i bolove u trbuhu
- trudnica koje su trudnoću ostvarile putem IVF metoda ili nekom od metoda potpomognute oplodnje
- trudnica koje u svojoj anamnezi imaju ranije pobačaje, mrtvorođeno dijete ili izvanmaterične trudnoće.

Izvođenje

Pri prvom pregledu trudnoće doktor će s vama razgovarati o historiji bolesti, o određivanju termina porođaja. Zatim radi fizikalni pregled kao i analizu krvi i urina, te Vas savjetuje o prehrani i životnim navikama. 

Historija bolesti

Vaš ljekar vas može pitati o:

·        Vašem menstrualnom ciklusu, ginekološkoj historiji i sve prethodne trudnoće

·        Vašoj osobnoj i porodičnoj historiji bolesti

·        Izloženost svemu što bi moglo biti otrovno

·        Lijekovima koje uzimate, uključujući lijekove na recept i lijekove bez recepta, vitamine ili dodatke prehrani

·        Vašem životnom stilu, uključujući korištenje duhana, alkohola, kofeina

·        Putovanjima u područja gdje su malarija, tuberkuloza, Zika virus, boginje — koje se nazivaju i majmunske boginje — ili druge zarazne bolesti koje su česte

·        Podijelite i informacije o osjetljivim temama, poput zlostavljanja u porodici ili upotrebe droga u prošlosti. To će pomoći vašem pružatelju zdravstvenih usluga da se najbolje brine za vas - i vašu bebu.

Termin porođaja

Vaš termin poroda nije predviđanje kada ćete dobiti bebu. To je jednostavno datum kada ćete biti trudni 40 sedmica. Malo ljudi rađa na predviđeni termin. Ipak, važno je odrediti datum poroda - ili procijeniti datum poroda. To omogućuje Vašem ljekaru da prati rast vaše bebe i napredak vaše trudnoće. Vaš datum poroda također pomaže u zakazivanju testova i postupaka, tako da se obave u pravo vrijeme. Za procjenu vašeg datuma poroda, vaš će ljekar koristiti datum početka vaše zadnje menstruacije (potrebno je naglasiti ukoliko su one neredovne), dodati sedam dana i odbrojati tri mjeseca unatrag. Termin poroda bit će oko 40. sedmice od prvog dana vaše zadnje menstruacije.

Fizikalni pregled

Da biste saznali koliko se tjelesne težine trebate udebljati za zdravu trudnoću, Vaš će ljekar izmjeriti vašu težinu i visinu te izračunati vaš indeks tjelesne mase. Vaš ljekar može obaviti fizikalni pregled, uključujući pregled dojki i pregled zdjelice. Možda ćete trebati Papa test, ovisno o tome koliko je vremena prošlo od vašeg posljednjeg Papa testa. Ovisno o vašoj situaciji, možda ćete trebati preglede srca, pluća i štitnjače.

Laboratorijski nalazi

Prilikom vaše prve posjete uradit će se neki laboratorijski nalazi, kao što su:

Provjera krvne grupe -  to uključuje vaš Rh status. Rh faktor je nasljedna osobina koja se odnosi na protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih stanica. Vaša trudnoća može zahtijevati posebnu brigu ako ste Rh negativni, a otac Vašeg djeteta je Rh pozitivan.

Izmjeriti hemoglobin. Hemoglobin je protein bogat željezom koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i omogućuje stanicama da prenose kisik iz pluća u druge dijelove tijela. Nizak hemoglobin ili nizak nivo crvenih krvnih stanica znak je anemije. Zbog anemije se možete osjećati jako umorno i može utjecati na trudnoću.

Provjerite imunitet na određene infekcije. To obično uključuje rubeolu i vodene kozice (varičela) — osim ako je dokaz o vakcinaciji ili prirodnom imunitetu dokumentiran u vašoj historiji bolesti.

Otkrijte izloženost drugim infekcijama. Vaš ljekar će predložiti krvne pretrage za otkrivanje infekcija kao što su hepatitis B, sifilis, gonoreja, hlamidija i HIV. Uzorak urina također se može testirati na znakove infekcije mokraćnog mjehura ili mokraćnog sistema.

 Vaš ljekar može razgovarati o važnosti prehrane i unosu vitamina. Pitajte o tjelovježbi, seksu, njezi zuba, cijepljenju i putovanjima tokom trudnoće, kao i o drugim pitanjima vezanim uz način života. Također možete razgovarati o svom radnom okruženju i upotrebi lijekova tokom trudnoće. Ako pušite, pitajte svog ljekara za prijedloge koji će vam pomoći da prestanete pušiti.

Rizici

Za ovaj pregled nema potencijalnih rizika. Jedini rizici su vezani za davanje krvi (osjećaj slabosti i nelagode, gubitak svijesti). 

Priprema za prvi pregled trudnoće

Prije odlaska na prvi pregled kod ginekologa, poželjno je da sa sobom trudnica ponese svu medicinsku dokumentaciju koja će ljekara uputiti u zdravstveno stanje trudnice (nalazi specijalista, otpusna pisma iz bolnica zbog prethodne bolesti ili operacija) kao i spisak svih lijekova, vitamina, minerala i pripravaka koja trudnica u tom trenutku koristi. Od trudnice se očekuje da o svim alergijama, prethodnim ginekološkim bolestima i procedurama, izloženosti nekim opasnim hemikalijama, preležanim bolestima i putovanjima u inozemstvo, upozori svog ljekara. Od izuzetnog značaja je i historija bolesti, zdravstvenih problema oca djeteta zbog mogućih nasljednih bolesti koje bi dijete moglo imati. Ukoliko je trudnica imala prethodnih trudnoća koje su završavale pobačajem ili rođenjem mrtvog djeteta, bitno je obavijestiti ginekologa kako bi se prevenirale takve komplikacije na vrijeme. Ukoliko je ovo trudnici prva trudnoća, savjetuje se da već prije pregleda razmisli o svim pitanjima koje želi postaviti ginekologu kako bi se riješila svih nedoumica.

Oporavak

Prvi pregled trudnoće je izrazito jednostavan postupak koji ne iziskuje određeni oporavak. U slučaju gubitka veće količine krvi prilikom uzimanje krvi za analizu, preporučuje se mirovanje te unos dovoljne količine tečnosti. Izbjegavati upravljanje automobilom i teškim mašinama. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Prvi pregled trudnoće

Prihvaćam uslove korištenja