Skip to main content
ginekologija

Porod zatkom i ekstrakcija

Pretražite

Uvod

Očekuje se porod zatkom kada je beba u maternici postavljena stopalima ili stražnjicom prema naprijed. U idealnom slučaju, dijete je postavljeno tako da se prva porodi glavica tijekom vaginalnog poroda. Većina beba sa stražnjicom će se okrenuti u položaj s glavom naprijed do 36. sedmice trudnoće. Neke se bebe sa stražnjicom mogu roditi vaginalno, ali obično se preporučuje carski rez.

Što je porod zatkom i ekstrakcija?

Postoji nekoliko fetalnih položaja u kojima Vaša beba može biti. Idealno, Vaša beba je postavljena glavom prema dolje, okrenuta prema vašim leđima, s bradom priljubljenom uz prsa. 

Bebe postavljene zatkom mogu biti postavljene u nekoliko različitih pozicija:

 • jednostavni položaj zatkom (nožice ispružene na trbuhu, stražnjica izlazi prva)
 • položaj sa skvrčenim nožicama
 • kompletan zadak (nožice prednjače zajedno sa stražnjicom).

To obično ne utječe na vašu trudnoću. Većina beba sa položajem zatkom se rađa zdrava, iako postoji malo povećan rizik za određene urođene mane. Pokreti vaše bebe mogu se činiti malo drugačijima. Osjetit ćete bebine udarce niže u trbuhu. Možda ćete osjetiti tvrdu kvržicu bliže rebrima, što predstavlja bebinu glavu. Recite svom liječniku gdje osjećate kretanje. Opipat će Vam trbuh ili napraviti ultrazvuk kako bi potvrdili da je vaša beba položena zatkom.

Tko su kandidati za porod zatkom?

Postoji mala vjerojatnost da se vaša beba neće pomaknuti u položaj s glavom naprijed prije 37. sedmice trudnoće. Porođaj bebe zatkom čini oko 3% do 4% svih donošenih trudnoća.

Nije uvijek poznato zašto je beba položena zatkom u maternici u vrijeme porođaja. Neki faktori koji mogu pridonijeti ovom položaju su:

 • Višestruka trudnoća (blizanci ili više). Zbog toga je svakoj bebi teže zauzeti ispravan položaj.
 • Previše ili premalo amnionske tečnosti.
 • Maternica nije normalnog oblika ili ima abnormalne izrasline poput fibroida. Većinu vremena maternica ima oblik kruške. Ako je drugačijeg oblika, možda neće biti dovoljno mjesta da se odrasla beba pomakne u odgovarajući položaj.
 • Placenta prekriva cijeli ili dio grlića maternice (stanje koje se naziva placenta previa).
 • Beba je nedonošče. To znači da ste trudni manje od 37 sedmica i možda se beba još uvijek nije okrenula u položaj s glavom naprijed.
 • Vaša beba ima urođenu manu zbog koje ne može okrenuti glavu prema dolje.

Obratite se svom liječniku ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma tijekom trudnoće:

 • Jaki grčevi ili kontrakcije.
 • Vaginalno krvarenje.

Izvođenje

Ako ste planirali vaginalni porođaj, beba sa stražnjicom mogla bi promijeniti te planove. Kad je vaše dijete položeno zatkom, vaginalni porod može biti kompliciran i opasan. Vaš će se liječnik možda odlučiti da pokuša vaginalni porođaj, ali u većini slučajeva preporučiti će carski rez. U nekim slučajevima, opcija je okretanje bebe u položaj s glavom prema dolje dok je još unutar Vaše maternice. Vaša se beba tada rađa glavom naprijed.

Ako Vaša beba ima položaj zatkom u 37. sedmici  trudnoće, Vaš liječnik može:

 • Pokušati okrenuti bebu u maternici u položaj s glavom naprijed.
 • Planirati sa Vama porođaj carskim rezom.
 • Planirati sa Vama porođaj prirodnim putem.

Ljekar se možda neće odlučiti okretanju bebe u maternici ako imate nešto od sljedećeg:

 • Krvarenje iz vagine.
 • Placenta previa.
 • Izrazito mala beba.
 • Male količine amnionske tečnosti.
 • Spori ili brzi fetalni otkucaji srca.
 • Višestruka trudnoća.

Najčešća metoda koja se koristi za okretanje bebe pri položaju zatkom naziva se vanjska cefalična verzija (ECV). Izvodi je Vaš liječnik oko 37. tjedna trudnoće. Ovaj se postupak izvodi u bolnici samo u slučaju hitnosti. To uključuje stavljanje ruku na trbuh i snažan pritisak kako bi se beba okrenula u položaj s glavom prema dolje dok je beba još u Vašoj maternici. Učinkovitost metode je oko 65% i nosi određene rizike (prijevremeni porod, prijevremenu rupturu plodovih ovojnica, gubitak krvi Vas ili Vaše bebe, hitni carski rez, povratak bebe u položaj zatkom). 

Rizici

Komplikacije rađanja bebe u položaju zatkom obično se ne javljaju sve dok ne dođe vrijeme za porod. Neke se bebe sa položajem zatkom mogu sigurno poroditi prirodnim putem. 

Rizici porođaja prirodnim putem bebe zatkom su:

 • Ozljede nogu ili ruku Vaše bebe kao što su iščašene ili slomljene kosti.
 • Problemi s pupkovinom. Pupčana vrpca može biti spljoštena ili uvrnuta tijekom poroda. To može uzrokovati oštećenje živaca ili mozga zbog nedostatka kisika.

Priprema za porod zatkom i ekstrakciju

Saznanje da Vaša beba ima položaj zatkom može izazvati zabrinutost oko poroda. Potpuno je prirodno imati pitanja. Neka pitanja koja možete pripremiti da postavite svom liječniku mogu uključivati:

 • Kako mogu znati da li beba ima položaj zatkom ?
 • Je li moja beba dobro ?
 • Koje su prednosti i rizici okretanja moje bebe ?
 • Koje su moje opcije za porođaj ako moja beba ostane u položaju zatka ?
 • Koji su zdravstveni rizici za moju bebu i mene ako se rodi zatkom ?

Svu pripremu za porod zatkom ćete proći zajedno sa Vašim ljekarom koji će Vas detaljno provesti kroz sve mogućnosti i objasniti sve prednosti i rizike različitih dostupnih metoda. Svaki postupak će u tom slučaju biti detaljno planiran u saglasnosti sa Vama.

Oporavak

Oporavak nakon poroda zatkom  je jednak kao i oporavak nakon uobičajenog porođaja bebe. 

Vaš porođaj je može biti kompliciran ili jednostavan. Možete imati porod carskim rezom ili vaginalni porod. Možete imati trudove nekoliko sati ili nekoliko dana. Bez obzira kako je Vaš porod izgledao, Vaše tijelo je prošlo kroz traumu. Trebati će vremena za oporavak.

Ako ste imali carski rez, imati ćete više ograničenja u tome šta možete raditi u danima i sedmicama nakon poroda. Uobičajeno uključuje zabranu vožnje i podizanja bilo čega što je teže od Vaše bebe. Vaš liječnik će vas obavijestiti kada možete nastaviti s normalnim aktivnostima.

Šta možete očekivati tijekom oporavka nakon poroda:

 • Bolovi u trbuhu - Kako se vaša maternica smanjuje u normalnu veličinu i oblik, osjećati ćete bol u abdomenu (donjem dijelu trbuha). Ti se bolovi nazivaju "naknadni bolovi". Većina ovih bolova će biti tupa, ali neki će biti oštri. Možda ćete više osjećati ove bolove dok dojite bebu. To je zato što dojenje stimulira hemikaliju u Vašem tijelu koja uzrokuje kontrakciju (stezanje) maternice. Mnogim ženama primjena topline na to područje pomaže u kontroli boli. Razmislite o korištenju grijaćeg jastuka ili termofora. Bolovi u trbuhu trebali bi se smanjiti s vremenom. Ako se ovi bolovi pogoršaju ili ne posustanu, trebali biste kontaktirati svog liječnika.
 • Zatvor - Vrlo je uobičajeno imati zatvor u danima nakon poroda. Postoji nekoliko stvari koje bi to mogle uzrokovati. Ako ste u bolnici primili bilo kakve lijekove za ublažavanje bolova, mogli bi usporiti rad vašeg crijeva. Ako ste iz bilo kojeg razloga imali anesteziju (blokator boli), to također može uzrokovati. Ponekad je postporođajni zatvor uzrokovan jednostavno strahom. To je osobito tačno ako imate šavove jer ste imali epiziotomiju (hirurški rez između vagine i anusa kako biste proširili vaginalni otvor za porod) ili ste potrgali ovo područje tijekom poroda. Možda se bojite da ne oštetite šavove ili se bojite da će pražnjenje crijeva izazvati još veću bol u tom području. Kako biste olakšali zatvor, pijte puno vode i pokušajte jesti hranu koja sadrži puno vlakana.
 • Hemoroidi - Možda ste razvili hemoroide (bolno oticanje vena u rektumu) tijekom trudnoće. Ako niste, možda ste ih dobili od naprezanja i guranja tijekom poroda. Mogu izazvati bol i krvariti nakon pražnjenja crijeva. Oni također svrbe. Vaši bi se hemoroidi s vremenom trebali smanjiti. Ako ne, obratite se svom liječniku.
 • Hormonske promjene - Osim što potiču Vaše promjene raspoloženja, hormoni su odgovorni i za druge simptome nakon poroda. Možda se više znojite, osobito noću dok spavate. Pazite samo da Vam znojenje ne bude praćeno temperaturom. To bi mogao biti znak infekcije. Hormonalne promjene također uzrokuju gubitak kose kod mnogih novih mama. Ovo je samo privremeno. Kad vam se razina estrogena poveća, Vaša će se kosa vratiti na normalnu debljinu.
 • Bolne bradavice i grudi - Prvih nekoliko dana dojenja normalno je da žene imaju bolne bradavice i dojke. Ako se bol nastavi duže od nekoliko dana, moguće je da beba ne doji pravilno. Pokušajte promijeniti položaje ili se za pomoć obratite stručnjaku za laktaciju (stručnjaku za dojenje). Učinite to prije nego što vam se na bradavicama pojave bolne pukotine, koje bi vam mogle onemogućiti dojenje. Dojenje treba nastaviti uz dodatak dohrane tijekom druge polovice prve godine. Međutim, nisu sve žene u mogućnosti dojiti iz niza razloga i korištenje formule je u redu u tim slučajevima.
 • Vaginalno krvarenje i iscjedak - Nakon poroda uobičajeno je da ćete imati vaginalno krvarenje i iscjedak (lohija), čak i ako ste imali carski rez. Ovo je način na koji vaše tijelo eliminira višak krvi i tkiva koji su korišteni za rast i prehranu vaše bebe. Očekujte da će ovo u početku biti jače (do 10 dana), ali nakon toga se smanji. Lagano krvarenje i tačkasto krvarenje mogu trajati do šest sedmica nakon poroda. Važno je da tijekom tog vremena koristite samo higijenske uloške. Korištenje tampona može unijeti bakterije i dovesti do infekcije. Također očekujte izbacivanje nekih ugrušaka, osobito prve sedmice nakon porođaja.

Vaš oporavak nakon poroda neće trajati samo nekoliko dana. Potpuni oporavak od trudnoće i poroda može trajati mjesecima. Iako se mnoge žene osjećaju uglavnom oporavljene za 6-8 sedmica, može proći i duže od ovoga da se ponovno osjećate kao ono što jeste.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Porod zatkom i ekstrakcija

Prihvaćam uslove korištenja