Skip to main content

Pretražite

Uvod

Porod je završetak trudnoće, tj. gestacijskog perioda, rađanjem jednog ili više novorođenčeta iz maternice u vanjski svijet. Proces poroda sastoji se od niza kontrakcija materice koje omogućavaju protiskivanje ploda kroz porođajni kanal majke.

Šta je porod?

Prema trajanju trudnoće porod može biti:

·        prijevremeni (prije 37. sedmice trudnoće)

·        terminski  (od 38. do 42. sedmice trudnoće) i

·        preneseni (nakon kraja 42. sedmice trudnoće).

Porod počinje trudovima (kontrakcijama maternice) i obuhvaća četiri doba:

I. doba obuhvaća otvaranje grlića maternice

II. doba istiskivanje djeteta

III. doba porod posteljice

a IV. doba obuhvaća period dva sata nakon poroda posteljice, kada se uspostavlja hemostaza.

Prema načinu započinjanja porod može biti prirodni, ako se odvija spontano, vaginalnim putem, te izazvani, ako se zbog medicinske indikacije umjetno potiče (inducirani porod) ili programira (programirani porod).

Ko su kandidati za porod?

Ponekad može biti teško razlučiti da li se radi o pravim trudovima, naročito ukoliko se radi o rođenju prvog djeteta. Nerijetko se pravi trudovi mogu zamijeniti sa drugim simptomima ili lažne trudove (nazvane Braxton Hicksove kontrakcije).

Ako se radi o pravim trudovima, učestalost njihovog javljanja je pravilna za razliku od lažnih trudova koji se javljaju neujednačeno i nasumično.  Potrebno je obratiti pažnju na 3 glavne karakteristike trudova:

Učestalost: Koliko često se javljaju vaši trudovi? Pratite ih pomoću dnevnika ili aplikacije za rad na svom telefonu kako biste bili sigurni da dolaze u redovitim intervalima.

Trajanje: Koliko traje svaki vaš trud? Vremenom će trudovi trajati sve duže. Koristite štopericu ili gledajte sat kako biste mogli zabilježiti trajanje svake kontrakcije.

Intenzitet: Jesu li vaše kontrakcije sve jače? Kontrakcije mogu postati jače i možda ćete ih osjetiti intenzivnije dok prolazite kroz faze poroda. 

Izvođenje

Nakon adekvatne psihofizičke i medikamentozne pripreme trudnica se upućuje prema porođajnoj sali u kojoj je prisutan cjelokupan tim koji vodi porod. Početak poroda započinje kada je grlić maternice potpuno raširen (oko 10 cm), a vodenjak je prsnuo. Trudovi su intenzivni i učestali.

Pojavljuju se svake 2 minute, a traju oko 100 sekundi. Prvorotkinjama će period istiskivanja ploda trajati 1-2 sata, a višerotkinjama oko 30 minuta, no često je dovoljno i 5 do 10 minuta.

Produženje trajanja vremena istiskivanja ploda ovisi o pripremljenosti i osjetljivosti trudnice. Trajat će duže ako porodilja ne tiska paralelno s trudom i steže mišiće dna zdjelice kad ne treba. Nakon poroda ploda slijedi podvezivanje i presijecanje pupčane vrpce. Ponekad je potrebno i nekoliko minuta prije nego dijete zaplače, zbog toga što se mora adaptirati na nove uvjete života.

Po istiskivanju ploda slijedi faza istiskivanja posteljice u kojoj je normalno da izgubite određenu količinu krvi. U tom se razdoblju odvaja posteljica od maternice i tom se prilikom kidaju stvorene krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom.

Lijekovima se preventivno djeluje na skraćivanje ovo perioda smanjenjem krvarenja. O količini izgubljene krvi ovisit će i brzina oporavka. Nakon evakuacije posteljice, porodilja ulazi u fazu ranog oporavka gdje se nalazi pod stalnim nadzorom ljekara.

Rizici

Vaginalni porođaj općenito nosi mali rizik. Najčešće komplikacije tokom vaginalnog poroda su:

 • Izostanak napredovanja poroda: Karakterizira se usporavanjem ili prestankom pojave trudova, pri čemu se grlić materice ne širi. Vaš ljekar može vam dati oksitocin za stimulaciju kontrakcija i napredak poroda.
 • Nepravilni otkucaji srca fetusa: Otkucaji srca ploda se mogu poremetiti usljed pritiska na plod ili pupčanu vrpcu.
 • Krvarenje: Može se javiti obilno ili po život opasno krvarenja tokom ili neposredno nakon porođaja. Ponekad osoba ne krvari do nekoliko sati nakon poroda (postporođajno krvarenje).
 • Ozljede: Tokom poroda može doći do oštećenja vagine i/ili rektuma.
 • Duboka venska tromboza: Moguća je pojava krvnih ugrušaka koji mogu izazvati po život opasne komplikacije.

Postporođajna preeklampsija: Ona podrazumijeva izrazito visok krvni pritisak kod osobe koja je upravo rodila.

Priprema za porod

Psihofizičke pripreme za porođaj obično su namijenjene za trudnice od 28. do 32. sedmice trudnoće pa sve do samog porođaja. U koordinaciji sa medicinskim timom stručnjaka, trudnica će biti usmjerena na pravilan način pripreme za porod. Ove pripreme se sastoje od praktičnog i teorijskog dijela. Praktični dio podrazumijeva prezentaciju vježbi koje pomažu trudnicama da ostanu u kondiciji, da se generalno osjećaju bolje, ali i da nauče tehnike koje će im pomoći da izbjegnu potencijalne komplikacije na porođaju, kao i da ublaži bol. Potrebno je vježbati i tehnike disanja te razumjeti kako se spušta beba i kako se ponaša tokom napona i sve u cilju da porođaj bude prirodan i što lakši. Pored toga, teorijski dio se odnosi na to da se trudnice upoznaju sa svim aspektima porođaja, ali informiraju se i stječu konkretna znanja u vezi sa trudnoćom i njegom bebe nakon što se rodi.

Po dolasku u porođajnu salu dobiva se klizma (klistir) i brije se dio dlačica oko međice. Ukoliko ćete se osjećati lagodnije, možete se samostalno obrijati dok ste još kod kuće.

Oporavak

Babinje je period nakon poroda tokom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće. Traje otprilike šest do osam sedmica, a za to se vrijeme žena oporavlja od porođaja. Prve sedmice su obilježene, između ostaloga, cijeljenjem rana, involucijom maternice, te promjenama dojki i stvaranjem mlijeka, ali i brojnim emotivnim i psihičkim promjenama. Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije.

Oporavak nakon poroda odvija se kod svake žene na različit način i različitim tempom. Žene s jednoplodnom trudnoćom koje su kraće rađale te one kojima ovaj porod nije bio prvi, vjerovatno će imati brži i lakši oporavak. Kao vrijeme oporavka službeno se uzima period od šest do osam sedmica nakon porođaja, tzv. babinje ili puerperij, no neki od simptoma u velikom broju slučajeva u potpunosti nestaju tek nekoliko mjeseci ili godinu dana nakon poroda. Najčešći simptom koji zaostaje dulje vrijeme je bol, posebice bol na mjestu carskog reza. Često se javlja i gubitak kose koji obično prestaje kada se hormoni stabiliziraju.

Termofor ili utopljavanje dekom mogu pomoći olakšati grčeve i bol u leđima. Hladne obloge koristite za ublažavanje boli oko međice. Na tom se području stavljanje toplih obloga ne preporučuje, posebno ako je došlo do infekcije šavova jer toplina može dodatno naštetiti upaljenom tkivu. Pakete leda zamotajte u čistu tkaninu – nikad ne stavljajte led direktno na površinu kože jer može uzrokovati bol, ozebline i dodatno oštećenje tkiva.

Spontana stolica najčešće dolazi treći dan nakon poroda. Kako bi se obavljanje nužde olakšalo, jako je važno unositi dovoljne količine voća i povrća, vlakana iz drugih izvora te tekućine. Napinjanje tokom vršenja nužde može izazvati neugodan osjećaj da će se šavovi raspuknuti. Opasnost od pucanja šavova i prolapsa organa zdjelice zaista postoji, stoga se intenzivno tiskanje i napinjanje tokom obavljanja nužde treba izbjeći. Često se koriste razni laksativi i čepići kako bi se olakšalo obavljanje nužde i smanjila mogućnost ozljeđivanja usljed napinjanja.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Porod

Prihvaćam uslove korištenja