Skip to main content
ginekologija

Polipi (izrasline unutarnje sluznice)

Pretražite

Uvod

Polipi maternice, također poznati kao polipi endometrija, nastaju kao rezultat prerastanja ćelija u sluznici maternice (endometrija). Ovi polipi su obično nekancerozni (benigni). Mogu uzrokovati neredovno menstrualno krvarenje, krvarenje nakon menopauze, vrlo jak menstrualni tok ili krvarenje između menstruacija. U njihovom nastanku čini se da hormonski faktori igraju ulogu. Mogu biti povezani sa neplodnošću. Polipi se mogu razviti spontano ili usljed previše lučenja hormona estrogena. Polip na maternici najčešće se razvija između 40 i 50 godina, ali se povremeno javlja i kod žena mlađih od 20 godina. Prekomjerna težina, visok pritisak i razni lijekovi mogu povećati rizik od polipa na materici. 

Šta su polipi?

Polipi maternice su izrasline pričvršćene za unutrašnji zid maternice koje se šire u maternicu. Pričvršćuju se za maternicu velikom bazom ili tankom drškom. Polipi maternice, također poznati kao polipi endometrija, nastaju kao rezultat prerastanja ćelija u sluznici maternice (endometrija). Ovi polipi su obično nekancerozni (benigni), iako neki mogu biti kancerogeni ili se mogu pretvoriti u rak (prekancerozni polipi). Veličine su od nekoliko milimetara - ne veće od sjemena susama - do nekoliko centimetara - veličine loptice za golf ili više. Polipi maternice mogu uzrokovati neredovno menstrualno krvarenje, krvarenje nakon menopauze, vrlo jak menstrualni tok ili krvarenje između menstruacija.

Znakovi i simptomi polipa maternice uključuju:

·         Vaginalno krvarenje nakon menopauze

·         Krvarenje između menstruacija

·         Česti, nepredvidivi ciklusi čija dužina i težina variraju

·         Veoma obilne menstruacije

·         Neplodnost

·         Neke žene imaju samo lagano krvarenje ili mrlje, dok su druge bez simptoma.

Mali polipi bez simptoma mogu se sami povući. Manji polipi koji ne predstavljaju nikakav problem ne moraju se hirurški uklanjati, ali se moraju kontrolirati svakih šest mjeseci. Određeni hormonski lijekovi, uključujući progestine i agoniste gonadotropin-oslobađajućeg hormona, mogu smanjiti simptome polipa. Ali uzimanje takvih lijekova je obično u najboljem slučaju kratkoročno rješenje - simptomi se obično ponavljaju nakon prestanka uzimanja lijeka.

Ko su kandidati?

Potražite medicinsku pomoć ako imate:

·         Vaginalno krvarenje nakon menopauze

·         Krvarenje između menstruacija

·         Neredovno menstrualno krvarenje.

Izvođenje

Za dijagnosticiranje polipa materice mogu se koristiti sljedeći testovi:

Transvaginalni ultrazvuk. Tanak uređaj nalik štapiću postavljen u vaginu emitira zvučne talase i stvara sliku maternice, uključujući njenu unutrašnjost. Može biti jasno prisutan polip ili može postojati područje zadebljanog endometrijalnog tkiva. Tokom transvaginalnog ultrazvuka ležite na stolu za pregled dok ljekar stavlja uređaj nalik štapiću, poznat kao sonda, u vaginu. Zvučni valovi iz sonde stvaraju slike materice i jajnika.

Histerosonografija je ubrizgavanje tekućine (fiziološki rastvor) u maternicu kroz malu cijev koja se postavlja kroz vaginu i cerviks. Tekućina proširuje matericu, što daje jasniji pregled unutrašnjosti materice tokom ultrazvuka. Tokom histerosonografije, ljekar koristi tanku, fleksibilnu cijev (kateter) da ubrizga tekućinu  (fiziološki rastvor) u šuplji dio materice. Ultrazvučna sonda dobiva slike unutrašnjosti materice kako bi provjerila ima li bilo čega neobičnog.

Histeroskopija. Najučinkovitiji način liječenja poremećaja je uklanjanje endometrijskog polipa (histeroskopija). To uključuje umetanje tankog, fleksibilnog, osvijetljenog histeroskopa kroz vaginu i cerviks u maternicu. Histeroskopija omogućava pregled unutrašnjosti maternice. Tokom histeroskopije instrumenti koji se ubacuju kroz uređaj koji se koristi za pregled unutrašnjosti materice (histeroskop) omogućavaju vizuelizaciju polipa, koji se zatim uklanja resektoskopom. Uklonjeni polip će vjerovatno biti poslat na patohistološku analizu na. Kod uklanjanja polipa na maternici pacijentica dobija sedativ ili potpunu anesteziju, u zavisnosti od veličine polipa. Ginekolog će kroz vaginu sprovesti histeroskop kroz grlić i do maternice. Histeroskop će osvijetliti i kamerom prenositi sliku, uz pomoć koje će ginekolog locirati polip, a nakon toga uz pomoć posebnih makaza ili resektoskopom ukloniti polipe.

Biopsija endometrija. Aspiracioni kateter unutar materice prikuplja uzorak za patohistološku analizu. Polipi maternice mogu biti potvrđeni biopsijom endometrija, ali biopsija bi također mogla promašiti polip. Većina polipa maternice je benigna. To znači da nisu rak. Ali neke prekancerozne promjene maternice, koje se nazivaju hiperplazija endometrija, ili karcinomi maternice pojavljuju se kao polipi maternice. 

Rizici

Čini se da hormonski faktori igraju ulogu. Polipi materice su osjetljivi na estrogen, što znači da rastu kao odgovor na estrogen u tijelu.

Faktori rizika za nastanak polipa materice uključuju:

·         Period perimenopauze ili postmenopauze

·         Gojaznost

·         Uzimanje tamoksifena, lijeka za liječenje raka dojke

·         Uzimanje hormonske terapije za simptome menopauze.

Rizici histeroskopije obuhvataju:

·         vaginalni iscjedak

·         umjerene bolove u donjem trbuhu

·         promjene u ciklusu, prirode menstruacijskog toka

·         lagano povećanje tjelesne temperature.

Priprema

Prije operacije

·         Vaš ljekar vam može reći da ne uzimate aspirin, ibuprofen, naproksen i druge lijekove za razrjeđivanje krvi

·         Postupak se zakazuje nakon menstrualnog ciklusa i prije ovulacije

·         Ljekar će uzeti uzorak krvi

·         Izbjegavajte pušenje prije operacije, ovo će skratiti vrijeme oporavka

·         Zabrana uporabe vaginalnih supozitorija, tableta, intimnih higijenskih proizvoda sedmicu dana

·         Apstinencija od spolnog odnosa 3 dana prije manipulacije.

Na dan operacije

·         Ako se zahvat izvodi u potpunoj anesteziji, doktor će vas zamoliti da ne jedete i ne pijete ništa nakon ponoći prije operacije

·         Uzmite lijekove koje vam je propisao ljekar sa malo vode

·         Ljekar će vam reći kada treba da dođete u bolnicu.

Nakon operacije

·         Većina pacijentica se otpušta kući istog dana

·         Možete osjetiti grčeve i krvarenje dan ili dva nakon zahvata

·       Pacijentice se brzo oporavljaju od ove procedure, a većina će se osjećati bolje u prvih nekoliko dana.

Nekoliko sedmica nakon operacije

·        Neke žene nakon zahvata imaju vodenast sekret sa malo krvi, pojačanog intenziteta koji će polako slabiti nakon nekoliko dana

·        Većina žena se osjeća bolje sedmicu dana nakon zahvata. Međutim, morate se suzdržati od guranja ili podizanja teških predmeta najmanje nekoliko sedmica.

·        Nemojte imati seks dok vam ljekar ne kaže da je bezbjedno.

·      Potpuni oporavak traje oko dvije sedmice, kako bi unutrašnjost maternice potpuno zacijelila.

Oporavak

Pacijentice ponekada mogu otići kući istog dana, dok je nekada potrebno da provedu jednu noć u bolnici. Većina pacijentica se oporavi u roku od dvije sedmice. Ukoliko obavljate posao koji zahtijeva dosta fizičkog napora, morate se posavjetovati sa ljekarom prije povratka na radno mjesto.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Polipi (izrasline unutarnje sluznice)

Prihvaćam uslove korištenja