Skip to main content
ginekologija

Nastavak prenatalne njege

Pretražite

Uvod

Prenatalna njega je medicinska njega koju dobijate tokom trudnoće. Prilikom svake posjete Vaš zdravstveni radnik provjerava Vas i Vašu bebu koja raste. Nazovite svog ljekara i idite na svoj prvi pregled prenatalne njege čim saznate da ste trudni. I idite na sve svoje preglede prenatalne njege, čak i ako se osjećate dobro.

·     Ljekar provjerava Vašu težinu, urin i krvni pritisak prilikom svake posjete.

·     Ljekar obično radi ultrazvuk barem jednom tokom trudnoće - češće ovisno o historiji bolesti i simptomima.

·  Rutinske posjete i testovi omogućuju ljekaru da otkrije probleme prije no što uzrokuju simptome.

·  Problemi koje ste imali prije, poput visokog krvnog tlaka ili astme, možda će se tretirati drugačije dok ste trudni.

·    Vaš će vam ljekar savjetovati kako se brinuti o sebi, uključujući prehranu i vitamine koji su Vam potrebni.

·   Vidjet ćete svog ljekara jednom mjesečno na početku trudnoće i češće kako se približavate porođaju.

Prenatalna njega je važan dio očuvanja zdravlja tokom trudnoće.

Vaš ljekar, medicinska sestra ili babica će pratiti razvoj Vaše buduće bebe i obaviti rutinska testiranja kako bi pomogli u pronalaženju i prevenciji mogućih problema. Ovi redovni pregledi su također odličan trenutak da naučite kako da ublažite nelagodu koju možda imate i postavite bilo koja druga pitanja o vašoj trudnoći i rođenju buduće bebe.

Nastavak prenatalne njege

Vaš ljekar će vam dati raspored svih posjeta ljekaru koje bi trebali imati tokom trudnoće. Većina stručnjaka predlaže da se obratite svom ljekaru:

·    Otprilike jednom mjesečno tokom sedmice od 4. do 28.

·    Dvaput mjesečno između 28. i 36. sedmice

·    Sedmično od 36. sedmice do rođenja

·  Ako ste stariji od 35 godina ili je trudnoća visokog rizika, vjerovatno ćete češće posjećivati svog ljekara.

Kasniji pregledi prenatalne njege obično su kraći od prvih. Prilikom pregleda recite svom ljekaru kako se osjećate. Mnogo toga se dešava u Vašem tijelu tokom trudnoće. Vaš ljekar može pomoći da shvatite šta se dešava i da Vam pomogne da se osjećate bolje ako se ne osjećate dobro. Između posjeta, zapišite pitanja koja imate i postavite ih na sljedećem pregledu.

Na kasnijim pregledima prenatalne njege, Vaš ljekar:

·     provjerava Vašu težinu i krvni pritisak

·     također možete dobiti analize urina i krvi.

·   Provjerava otkucaje srca vaše bebe. To se dešava nakon otprilike 10 do 12 sedmica trudnoće. I Vi možete slušati.

·  Izmjerit će Vaš stomak kako bi provjerio rast Vaše bebe. Vaš ljekar to počinje raditi oko 20. sedmice trudnoće. Kasnije tokom trudnoće, također opipa Vaš stomak kako bi provjerio/la položaj Vaše bebe u materici.

·  Daje Vam određene prenatalne testove kako biste provjerili Vas i Vašu bebu. Naprimjer, većina žena radi ultrazvuk u 18. do 20. sedmici trudnoće. Možda ćete na ovom ultrazvuku moći odrediti da li je Vaša beba dječak ili djevojčica, pa obavezno recite svom ljekaru ako ne želite znati. Kasnije tokom trudnoće Vaš ljekar može koristiti ultrazvuk da provjeri količinu amnionske tečnosti oko vaše bebe u materici. Između 24. i 28. sedmice, dobijate test za skrining glukoze da vidite da li možda imate gestacijski dijabetes. Ovo je vrsta dijabetesa koju neke žene dobiju tokom trudnoće. A u 35. do 37. sedmici dobijate test za provjeru streptokoka grupe B. Ovo je infekcija koju možete prenijeti na svoju bebu.

·   Pita Vas o kretanju Vaše bebe u maternici. Ako vam je to prva trudnoća, možete osjetiti da se Vaša beba pomjera do otprilike 20. sedmice. Ako ste ranije bili trudni, možda ćete osjetiti da se Vaša beba brže kreće. Vaš ljekar može tražiti od vas da izbrojite udarce kako biste pratili koliko se često Vaša beba kreće.

·   Daje Vam Tdap vakcinu u 27. do 36. sedmici trudnoće. Ova vakcinacija štiti Vas i Vašu bebu od Pertussisa (koji se naziva i hripavac).

·  Radi karlični pregled. Vaš ljekar može provjeriti ima li promjena na grliću maternice kako se bližite terminu porođaja.

Neke žene brinu o zdravstvenim stanjima koja već imaju, kao što je dijabetes, i kako bi ona mogla utjecati na trudnoću. Važno je razgovarati sa svojim ljekarom, koji Vam može preporučiti promjenu lijekova ili tretmana koji bi mogli ublažiti vašu zabrinutost.

Stanja koja mogu doći s trudnoćom uključuju:

Preeklampsija (koja se naziva i toksemija trudnoće): Ovo se odnosi na visok krvni pritisak koji se razvija u drugoj polovini trudnoće ili ubrzo nakon rođenja bebe. Žena s preeklampsijom može imati problema s bubrezima (što dovodi do proteina u urinu), jetrom, očima, plućima i drugim organima, što može uzrokovati mnoge različite simptome. Ili možda uopće nema nikakve simptome. Ako zahvati mozak, može izazvati napade ili komu. Ovo se zove eklampsija. Eklampsija se ponekad može dogoditi bez prethodnih znakova preeklampsije. Ako se ne liječi, može biti opasno po život i mamu i bebu, ali to je vrlo rijetko.

Rh-negativna majka/Rh-pozitivan fetus (također se naziva Rh inkompatibilnost): Većina ljudi ima Rh faktor u svojim crvenim krvnim zrncima (oni su Rh pozitivni). Oni koji nemaju su Rh negativni. Jednostavan test krvi može odrediti vaš Rh faktor. Ako je vaša beba Rh pozitivna, a vi negativni, mogu se dogoditi problemi kada krvna zrnca bebe uđu u vaš krvotok. Vaše tijelo može reagirati stvaranjem antitijela koja mogu proći u krvotok fetusa i uništiti crvena krvna zrnca.

Ova stanja su ozbiljna, ali se daju kontrolirati. Stoga je važno naučiti o njima i razgovarati o njima sa svojim zdravstvenim radnicima.

Šta još trebam znati?

Za dobro Vaše bebe i Vas važno je da se posebno dobro brinete o sebi tokom trudnoće. Slijedite ove osnove:

·     Nemojte pušiti, piti alkohol, niti koristiti narkotike.

·     Odmarajte se dovoljno.

·     Jedite zdravu ishranu.

Također je važno poduzeti mjere opreza i znati o:

·     Sigurnosti lijekova

·     Sigurnosti hrane

·     Vakcinama

·     O bezbjednosti.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Nastavak prenatalne njege

Prihvaćam uslove korištenja