Skip to main content
ginekologija

Liječenje abnormalnih krvarenja

Pretražite

Uvod

Abnormalno krvarenje predstavlja bilo kakvo teško ili neobično krvarenje iz maternice i vagine. Može se javiti u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa uključujući i u periodu menstrualnog krvarenja. Abnormalno krvarenje može upućivati na veći medicinski problem u pozadini krvarenja. Ovaj problem ne mora biti nešto sa čime ćete vječno živjeti s obzirom da se može tretirati kako bi poboljšali Vašu kvalitetu življenja. Normalno menstrualno krvarenje se javlja svakih 21 do 35 dana u traje pet do sedam dana u prosjeku.

Što je abnormalno krvarenje ?

Abnormalno krvarenje (menometroragija) predstavlja bilo kakvo krvarenje prisutno između perioda menstrualnog krvarenja ili prolongirano i jako krvarenje tokom perioda menstruacije. Termin abnormalnog krvarenja se obično odnosi na žene koje nisu trudne u reproduktivnom dobu. To ne znači da krvarenje kod trudnica ili žena u menopauzi ne predstavlja problem. Krvarenje u menopauzi nikada nije normalno stanje. Ukoliko primijete krvarenje u trudnoći obavezno se javite Vašem ljekaru. Najčešće se abnormalno krvarenje javlja u periodu menarhe (period prve menstruacije) i perimenopauze (period pred menopauzu). Obično se abnormalno krvarenje javlja kao tačkasto krvarenje između perioda menstrualnog krvarenja koje se može uočiti prilikom brisanja toalet papirom ili kao jako menstrualno krvarenje. Jako menstrualno krvarenje možete prepoznati ukoliko krv natapa jedan ili više tampona toliko da prolazi kroz njih svaki sat u toku četiri ili više sati. 

 Najčešći uzroci teškog i produženog menstrualnog krvarenja su:

 • Adenomioza – stanje kada ćelije površnog sloja maternice invadiraju mišični sloj, što uzrokuje teške i bolne menstrualne cikluse.
 • Poremećaji krvarenja – stanja koja uzrokuju poremećeno zgrušavanje krvi. Obično je to uzrok ukoliko su se abnormalna krvarenja pojavila u doba menarhe, kod osoba u čijoj porodičnoj historiji postoji sklonost ka poremećajima krvarenja, te kod osoba koje uzimaju medikaciju koja sprečava normalno zgrušavanje krvi.
 • Fibroidi – abnormalni rast mišićnog tkiva u maternici.

Ukoliko se krvarenje javlja u periodu između menstrualnog krvarenja najčešći uzroci tome su :

 • Prekancerozne ili kancerozne promjene – promjene na maternici ili grliću maternice mogu uzrokovati abnormalno krvarenje. Veća je vjerovatnoća ovog uzroka ukoliko ste nekada na papa razmazu imali abnormalne rezultate ili imate porodičnu historiju kanceroznih promjena maternice. 
 • Ožiljak carskog reza – osobe koje su imale jedan ili više carski rez imaju veću tendenciju abnormalnog krvarenja koje se obično javlja nakon normalnog menstrualnog krvarenja.
 • Kontraceptivi – većina metoda kontracepcije može uzrokovati intermenstrualno krvarenje u početnom periodu korištenja kontracepcije.
 • Infekcija zdjelice – abnormalno krvarenje može biti znak moguće infekcije zdjelice. Osobe sa infekcijom zdjelice obično uz krvarenje imaju prisutnu i bol u zdjelici te vaginalni iscjedak.
 • Polipi – predstavljaju dobroćudne izrasline u maternici ili grliću maternice.

Ostali uzroci abnormalnog krvarenja mogu biti:

 • Sindrom policističnih jajnika
 • Oboljenja štitnjače
 • Povećanja tjelesna težina
 • Medikamenti kao što su tamoksifen, aspirin i antikoagulanti. 
 • Intrauterini uložak

Tko su kandidati za liječenje abnormalnog krvarenja ?

Abnormalno krvarenje je potrebno evaluirati ukoliko ono traje nekoliko mjeseci kako bi se pronašao uzrok krvarenja. Postoje stanja koja je bolje tretirati što ranije kako bi se spriječili dalje komplikacije povezane sa uzrokom krvarenja, te se preporučuje da kontaktirate ljekara odmah nakon primijećenog abnormalnog krvarenja. Ukoliko ste trudni i primijetite krvarenje javite se ljekaru u što kraćem periodu.

Izvođenje

 1. Kada dođete ljekaru prvo ćete biti upitani za Vašu anamnezu. Ona će biti fokusirana na Vaše krvarenje, kada je počelo, kada se obično javlja i da li ste trudni.
 2. Nakon toga će ljekar preći na fizikalni pregled, pregled u spekulima.
 3. Nakon toga ćete biti podvrgnuti različitim testovima, u zavisnosti šta ljekar smatra da je najvjerovatniji uzrok abnormalnog krvarenja:
 • Test trudnoće – pobačaj može uzrokovati veoma jako krvarenje. Test za trudnoću je pozitivan i do 35 dana nakon prekida trudnoće. Blago krvarenje je moguće i u početnim stadijima trudnoće.
 • Krvna analiza – pomaže prikupljanju informacija o zgrušavanju krvi.
 • Hormonski testovi i testovi funkcije štitnjače – poremećene vrijednosti ovih testova mogu ukazivati na uzroke abnormalnog krvarenja.
 • Histereskopija - služi da se otkriju moguća stanja maternice kao što su fibroidi, polipi ili znakovi koji ukazuju na kancerozne promjene. Tokom ove procedure ljekar ubacuje tanki uređaj sa svjetiljkom kroz grlić maternice koji će prikazati sliku na ekranu i pomoći ljekaru da ustanovi da li postoje strukturne abnormalnosti. Može se raditi u lokalnoj, regionalnoj ili opstoj anesteziji, u zavisnosti od zahtjevnosti procedure. Od Vas će biti traženo da se oslobodite odjeće od pasa prema dole, legnete na ginekološki stol i postavite noge na držače. Nakon toga će ljekar umetnuti histeroskop kroz vaginu u maternicu.
 • Ultrazvuk zdjelice – pruža dobar pregled reproduktivnih organa što može pomoći pri uočavanju mogućih promjena koj dovode do abnormalnog krvarenja. U nekim slučajevima u materičnu šupljinu se ubrizgava fiziološka otopina, te korištenjem transvaginalnog ultrazvuka prikazuju moguće lezije maternice ili izraštaji kao što su polipi ili fibroidi. Od Vas će biti traženo da se oslobodite odjeće od pasa prema dole, legnete na ginekološki stol sa nogama postavljenim na držače. Ljekar će laganim pokretima ubaciti sondu prethodno namazanu lubrikantom kroz vaginu kako bi omogućio prikaz struktura.
 • Biopsija endometrijuma – ukoliko ljekar sumnja na prekancerozne i kancerozne lezije da su uzrok abnormalnog krvarenje, uzeti će uzorak površnog sloja maternice kako bi ustanovio dijagnozu.
 1. Nakon ustanovljenog uzroka krvarenja ljekar će odabrati opciju liječenja koja Vama najviše odgovara:
 • Medikamenti – kontraceptivi, progestin, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (Ibuprofen), agonisti gonadotropin oslobađajućeg hormona (zaustavljanjem ovulacije može se privremeno zaustaviti ili smanjiti krvarenje), antagonisti gonadotropin oslobađajućeg hormona (mogu zaustaviti krvarenje ukoliko je povezano sa fibroidom).
 • Hirurgija – ukoliko ne postoji drugo rješenje za rješavanje krvarenja, ljekar može preporučiti određene hirurške procedure kao što je: histereskopija (odstranjivanje fibroida ili polipa), embolizacija materične arterije (prekida dotok krvi u fibroid smanjujući ga u veličini), miomektomija (uklanjanje fibroida), ablacija endometrija (uništavanje površnog sloja maternice laserom, strujom ili zamrzavanjem. Ova metoda se ne preporučuje ukoliko planirate trudnoću u budućnosti), histerektomija (uklanjanje maternice)

Rizici

Osnovni testovi kao što su analiza krvi i ultrazvučni pregled nemaju rizika pri izvedbi. Specifičniji testovi ili minimalno invazivna operacija mogu zahtijevati rez, te izazvati bol ili moguću infekciju.

Ginekolog će uvijek preduzeti mjere kako bi rizike sveo na minimum i osigurao Vašu sigurnost i udobnost tokom procedure. Vaša dobrobit je naša glavna briga, stoga slobodno razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja

Priprema za liječenje abnormalnog krvarenja

Priprema je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena i truda. Da biste se pripremili za pregled, slijedite ove smjernice:

 • Izaberite odgovarajuće vrijeme za pregled, izbegavajući period menstruacije.
 • Budite otvoreni za svoje brige i pitanja sa svojim ginekologom.
 • Odaberite udobnu odjeću koja olakšava pregled.
 • Pripremite svu medicinsku dokumentaciju koja može pomoći ljekaru u zbrinjavanju Vaših problema

Slijedeći ove jednostavne smjernice, osigurat ćete udoban i bezbrižan pregled koji će vašem ginekologu omogućiti najbolju moguću brigu o vašem zdravlju

Oporavak

Ukoliko se rade jednostavna testiranja i opcije liječenja oporavak nije potreban. U slučaju histereskopije moguće je da ćete iskusiti blage grčeve ili tačkasto krvarenje nekoliko dana nakon procedure. Obično se možete vratiti redovnim aktivnostima nakon dan ili dva. U slučaju invazivnijih hirurških procedura možete osjetiti nelagodnost, nadutost illi blagu bol nekoliko dana nakon procedure. Obično se možete vratiti redovnim aktivnostima nakon sedam do deset dana.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje abnormalnih krvarenja

Prihvaćam uslove korištenja