Skip to main content
ginekologija

Istraživanje neplodnosti

Pretražite

Uvod

Neplodnost se definira kao nemogućnost postizanja trudnoće nakon 12 mjeseci redovnog nezaštićenog seksualnog odnosa. Otprilike 85% neplodnih parova ima prepoznatljiv uzrok. Najčešći uzroci neplodnosti su ovulacijska disfunkcija, muški faktor neplodnosti i bolest jajovoda. Preostalih 15% neplodnih parova ima "neobjašnjivu neplodnost". Životni stil i faktori okoline, kao što su pušenje i gojaznost, mogu negativno utjecati na plodnost.

Infertilnost može biti primarna i sekundarna. Primarna neplodnost je kada žena uopće ne može zatrudnjeti. Sekundarna neplodnost je kada je žena ranije zatrudnjela, ali više ne može.

Istraživanja su pokazala da žene sa neplodnošću imaju isti nivo anksioznosti i depresije kao žene sa rakom, srčanim oboljenjima i HIV-om. Mnoga društva ne shvaćaju da je neplodnost bolest, pa se parovi krive zbog svoje neplodnosti.

Uzroci neplodnosti

Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni i mogu biti muški, žeski, kombinirani i neobjašnjeni faktori infertiliteta.

Iako u današnjem vremenu još uvijek prevladava mišljenje da uzrok neplodnosti leži većinom u ženama, to nije tačno. U 30-40% slučajeva uzrok neplodnosti je vezan za ženu, a u 30-40% slučajeva uzrok je vezan za muškarca. U ostalim slučajevima uzrok neplodnosti je povezan s oba partnera ili je nepoznat.

1.   Uzroci muškog steriliteta: smanjeno ili potpuno odsustvo produkcije spermatozoida, abnormalna funkcija spermatozoida, varikocela, životne navike, hormonski poremećaji, defekti hromozoma, defekti u reproduktivnom sistemu nastali tokom fetalnog razvoja, imunološki problem.

2.   Uzroci ženskog steriliteta: ekstragenitalni uzroci – endokrinološki, metabolički, psihogeni, imunološkim, genitalni itd. Genitalni su podjeljeni po lokalizaciji na: vaginalne, cervikalne, uterusne, tubarne i ovarijalne. Problem može biti u bilo kojem dijelu ženskog spolnog sistema, a najčešći razlozi neplodnosti u žena su problemi s ovulacijom, neprohodni jajovodi i endometrioza, ali i starija životna dob.

Poremećaji ovulacije

Poremećaji ovulacije su među najčešćim uzrocima neplodnosti kod žena. Problem može biti na nivou hipotalamusa ili hipofie – žlijezda odgovornih za regulaciju proizvodnje spolnih hormona ili na nivou samih jajnika koji zbog različitih uzroka ne obavljaju svoju funkciju kako bi trebali.

Uzroci poremećaja ovulacije su:

·        Sindrom policističnih jajnika – jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena. Stanje poremećene hormonske ravnoteže koja uzrokuje hronične anovulacije. Jajnici su cistično promijenjeni, što se može potvrditi i ultrazvukom.

·        Disfunkcija hipotalamusa/hipofize – poremećaj hormona koji se luče iz hipofize, a potrebni su za normalnu regulaciju menstrualnog ciklusa. Njihova se ravnoteža može poremetiti usljed stresa, naglog gubitka težine, poremećaja u prehrani i dr. Može doći do neredovnih ovulacija pa čak i potpunog gubitka ovulacija.

·        Hiperprolaktinemija -  stanje povišenog nivoa hormona prolaktina u krvi. Luči ga žlijezda hipofiza, a povišen nivo može uzrokovati poremećaje menstrualnog ciklusa. Može biti uzrok u samoj žlijezdi, ali i kod uzimanja nekih lijekova.

·        Preuranjena iscrpljenost jajnika – gubitak funkcije jajnika prije 40 godine života te se time ulazi ranije u menopauzu. Uzroci mogu biti različiti poput genetskih poremećaja, autoimune bolesti, zračenje itd.

·        Hiper/hipotireoza – pormećaji lučenja hormona štitnjače mogu dovesti do poremećaja ovulacije.

Poremećaji na nivou jajovoda

Funkcionalni i prohodni jajovodi su važni za proces oplodnje kao i za prijenos oplođene jajne stanice. Oštećeni i začepljeni jajovodi sprječavaju spermije da dođu do jajne stanice te onemogućuju ili otežavaju prijenos oplođene jajne stanice do maternice.

Uzroci oštećenja jajovoda mogu biti:

·        Upala jajovoda (salpingitis) – najčešće rezultat zdjelične upalne bolesti, koja nastaje kao posljedica neliječenih spolno prenosivih infekcija.

·        Operacije – Operacije na abdomenu i zdjelici mogu dovesti do nastanka ožiljkastih promjena na jajovodu.

Poremećaji na nivou materice i cerviksa

Razni poremećaji maternice mogu ometati implantaciju oplođene jajne stanice. Poremećaji na nivou vrata maternice (cerviksa) mogu ometati prolazak spermija i na taj način smanjiti vjerojatnost za oplodnju. A to mogu biti neki tumori poput mioma, zatim anomalije zdjelice, stenoza (suženje cerviksa).

Endometrioza je čest uzrok neplodnosti. Ovo se može dogoditi ako se endometrijsko tkivo implantira oko jajnika ili jajovoda, gdje također može uzrokovati upalu i ožiljno tkivo. Tkivo se također može implantirati na druge organe u karlici i, u nekim slučajevima, izvan karlice. Kod nekih ljudi ovo endometrijsko tkivo može urasti u mišić maternice i uzrokovati drugi oblik endometrioze, koji se zove adenomioza. Također se pokazalo da endometrioza mijenja imuni sistem, mijenja hormonsko okruženje oko jajnih stanica, inhibira implantaciju embriona i mijenja kvalitet jajnih ćelija. Najčešće se endometrioza može ukloniti, zajedno sa svim ožiljcima, a simptomi će se poboljšati, uključujući i sposobnost začeća.

Pored navedenih uzroka neplodnosti, infertilitetu pridonose i životna dob, količina i kvalitet jajnih stanica, pušenje, tjelesna težina, spolno prenosive bolesti osobito klamidija i gonoreja.

Istraživanje neplodnosti

Nakon pokušaja začeća od 12 mjeseci osoba bi trebala posjetiti ljekara. Ako je partnerica starija od 35 godina, par bi možda želio posjetiti ljekara ranije, jer testiranje plodnosti može potrajati. Naprimjer, osoba starija od 35 godina može htjeti da ode kod ljekara nakon 6 mjeseci, dok osoba starija od 40 godina može htjeti posjetiti ljekara čim shvati da ne ostaje trudna.

Vaš ljekar Vam može dati savjet i izvršiti neke preliminarne procjene, te može pitati o vašim seksualnim navikama i dati preporuke u vezi s tim. Testovi su dostupni, ali testiranje ne otkriva uvijek konkretan uzrok.

Prije započinjanja bilo kakvih pretraga, ljekar će uzeti detaljnu anamnezu. To je prvi korak u obradi potencijalne neplodnosti i u žene i u muškarca. U anamnezi su važne informacije o menstruacijskim ciklusima, prijašnjim trudnoćama ako ih je bilo, infekcijama, hroničnim bolestima, prijašnjim operacijama, bolestima u porodici, metodama kontracepcije, životnim navikama i dr. Nakon toga slijedi klinički pregled te osnovna i dodatna obrada neplodnosti.

Dijagnoza neplodnosti kod žene

Dijagnoza neplodnosti kod žene započinje ginekološkim pregledom i uzimanjem Papa testa. Uzimaju se cervikalni brisevi na najčešće spolno prenosive uzročnike (klamidija, mikoplazmu, ureaplazmu i druge).

·        Osnovne laboratorijske pretrage – kompletna krvna slika, šećer u krvi, jetrene probe, koagulogram, analizu urina, analiza krvi na krvno prenosive bolesti (HIV, HCV, HBV). Također se mjeri nivo hormona u krvi (FSH, LH, E2, PRL, TSH).

·        Histerosalpingografija – ovom metodom se ispituju prohodnost jajovoda i anatomije materice. Ova se sve manje koristi zbog korištenja jonizirajućeg zračenja. Danas se koristi sve češće histerosalpingografija pod ultrazvukom odnosno histerosonosalpingografija.

·        Laparoskopija i histeroskopija – invazivne metode koje se koriste kao zadnje metode dijagnosticiranja infertiliteta. Laparoskopija je minimalno invazivni operativni zahvat u kojem kroz male otvore na trbuhu uvodi uređaj (laparoskop) kojim se mogu dobro vizuelizirati organi unutar trbušne šupljine i zdjelice. Izvodi se pod općom anestezijom, a oporavak traje dan ili dva. Histeroskopija je također minimalno invazivna hirurška metoda koja omogućuje detaljan pregled kanala vrata materice i unutrašnjosti same materice. Dijagnostička histeroskopija se izvodi pod lokalnom anestezijom, neposredno nakon menstruacije. Ova metoda može biti i dijagnostička i terapijska.

Dijagnoza neplodnosti kod muškaraca

Obrada neplodnosti u muškaraca započinje kliničkim pregledom spolnih organa. Nakon toga se najčešće radi spermiogram – ključna pretraga kojom se analizira sjemena tekućina (ejakulat). Pretraga je bezbolna i jednostavna, a rezultati su brzo dostupni. Ejakulat se pregledava makroskopski i mikroskopski. Makroskopski se gleda količina (volumen), boja i gustoća uzorka. Pod mikroskopom se analizira koncentracija, morfologija (izgled) i motilitet (pokretljivost) spermija.

·        Endokrinološka kontrola – FSH, LH i prolaktin.

·        Ultrazvučna pretraga – poremećaji organa mokraćno-spolnog sistema kao što je neprohodnost ejakulacijskog voda ili retrogradna ejakulacija.

·        Mikrobiološka analiza ejakulata

·        Genetski testovi

·        Biopsija testisa

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Istraživanje neplodnosti

Prihvaćam uslove korištenja