Skip to main content
ginekologija

Intrauterina inseminacija (IUI)

Pretražite

Uvod

Intrauterina inseminacija (IUI) predstavlja medicinski postupak potpomognute oplodnje koji pomaže parovima u ostvarivanju trudnoće kada se suočavaju sa izazovima neplodnosti. Ovaj siguran i učinkovit postupak često predstavlja prvi korak u procesu potpomognute oplodnje, prije nego što se razmatraju složenije metode. IUI je relativno jednostavan i manje invazivan zahvat, koji omogućava susret spermatozoida s jajnom ćelijom u jajovodu žene, povećavajući tako šanse za začeće.

Tokom postupka sperma se pažljivo priprema i obrađuje kako bi se odvojili najzdraviji i najaktivniji spermatozoidi. Zatim se prerađena sperma aplicira izravno u matericu žene tokom njenog vremena ovulacije, s ciljem da se uspješno oplodi jajna ćelija u jajovodu, što bi rezultiralo početkom trudnoće. Intrauterina inseminacija pruža parovima jednostavno i pristupačno rješenje za ostvarenje njihovih snova o roditeljstvu.

Prije izvođenja IUI-a liječnici provode pažljivu procjenu medicinske historije parova i obavljaju potrebne pretrage kako bi utvrdili da li je par prikladan kandidat za ovaj postupak. Ovisno o uzrocima neplodnosti, IUI se može prilagoditi prirodnom menstrualnom ciklusu žene ili se primjenjuju odgovarajući lijekovi kako bi se potaknula ovulacija i povećala šansa za uspješnu oplodnju.

Zahvaljujući pravilnoj pripremi i stručnom vođenju, IUI može biti iznimno efikasan način za povećanje šanse za trudnoću kod parova koji se suočavaju sa određenim problemima u postizanju začeća.  

Važno je napomenuti da, iako je IUI jednostavna, nije odgovarajuća metoda za svaki par. Neplodnost je kompleksno stanje koje zahtijeva pažljivo praćenje i individualni pristup liječenju. Parovi koji razmišljaju o IUI-u trebaju potražiti stručno mišljenje i podršku od medicinskog tima kako bi bili informirani o svim aspektima postupka i donijeli najbolje odluke za svoje zdravlje i želje za proširenjem porodice.

Šta je IUI?

Intrauterina inseminacija (IUI) je medicinski postupak koji uključuje umjetnu potporu uvođenja sperme u matericu. Ovaj postupak pruža nadu i olakšava put do ostvarenja željenog roditeljstva.

Prije samog postupka muškarac obezbjeđuje uzorak sperme koji se tada obrađuje u laboratoriji kako bi se odvojili najzdraviji i najaktivniji spermatozoidi. Nakon toga se pažljivo ubacuju u matericu žene tokom ovulacije ili nakon primjene lijekova za stimulaciju ovulacije, kako bi se povećale šanse za uspješnu oplodnju jajne ćelije. Osim što se postupkom koncentrira sperma, IUI olakšava putovanje spermatozoida prema jajnoj ćeliji, jer smanjuje vrijeme i udaljenost koju moraju prijeći. Na taj se način znatno povećava šansa za trudnoću.

IUI je postupak koji je jednostavniji i manje invazivan u usporedbi s nekim drugim metodama liječenja neplodnosti, zbog čega se često koristi kao prvi korak u postizanju trudnoće. U određenim situacijama kombinira se s lijekovima koji stimuliraju ovulaciju kako bi se osigurala veća šansa za uspješnu oplodnju.

Uspjeh IUI postupka zavisi od samog uzroka neplodnosti. Pokazuje najbolje rezultate kod osoba s neobjašnjivom neplodnošću te osoba koje imaju problema s cervikalnom sluzi ili s ejakulacijom. Međutim, postoje određeni stanja poput poremećaja jajovoda, endometrioze ili ozbiljnog oštećenja sperme kod kojih IUI obično se obično ne preporučuje. Za takva oboljenja tretmani poput in vitro oplodnje mogu biti efikasniji.

Ko su kandidati za IUI?

Neki od razloga neplodnosti kod kojih je IUI efikasna metoda olakšavanja začeća su:

1. blaži problemi muškog faktora neplodnosti, kao što su smanjen broj spermatozoida ili smanjena pokretljivost spermatozoida

2. neplodnost uzrokovana cervikalnim faktorom, gdje cervikalna sluz može ometati prolazak sperme u matericu prema jajnoj ćeliji

3. poteškoće s ovulacijom kod žene, uključujući izostanak ovulacije ili smanjen broj jajnih ćelija

4. poteškoće s ejakulacijom ili erekcijom

5. alergija na spermu - IUI može biti efikasna jer se proteini koji uzrokuju alergiju uklanjaju tokom postupka prečišćavanja sperme

6. neobjašnjena neplodnost, kada nema jasnog uzroka neplodnosti kod oba partnera.

Izvođenje

Prije same IUI procedure primjenjuju se lijekovi koji potiču sazrijevanje jajnih ćelija u jajnicima kako bi se povećale šanse za trudnoću. Ljekar pažljivo prati rast folikula ultrazvukom i određuje optimalno vrijeme za izvođenje postupka. Na dan IUI-a muškarac da uzorak sperme koji se obrađuje u laboratoriji. Nakon odabira najkvalitetnijih spermatozoida ljekar koristi kateter ili tanku cjevčicu kako bi pažljivo unio spermu u maternicu žene, dok spekulum osigurava adekvatnu preglednost.

Tokom postupka pacijentica leži na preglednom stolu s nogama oslonjenim na nosače. Ljekar zatim postavlja spekulum u vaginu (ginekološki instrument koji omogućava širenje vaginalnih zidova), nakon čega se pažljivo uvlači kateter kroz grlić do materice. Kroz kateter se ubrizgava pažljivo pripremljeni uzorak sperme, nakon čega je inseminacija završena. Liječnik uklanja kateter i spekulum, a pacijentica ostaje ležati na leđima određeno vrijeme prije nego što je spremna ustati. 

Postupak je obično bezbolan te ne zahtijeva anesteziju niti primjenu lijekova protiv bolova, a traje samo nekoliko minuta. Preporučuje se korištenje testa za trudnoću nakon dvije sedmice od zahvata.

Rizici

Intrauterina inseminacija (IUI) obično je siguran postupak s minimalnim rizicima. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka mogu se pojaviti neke komplikacije, iako su vrlo rijetke. Mogući rizici i komplikacije IUI postupka uključuju: 

1. Blage grčeve ili nelagodu tokom postupka - neki pacijenti mogu osjetiti blage grčeve ili nelagodu tokom postupka, ali to obično traje vrlo kratko i prolazi brzo.

2. Rizik od višestruke trudnoće ako se koriste lijekovi za stimulaciju jajnika - uzimanje lijekova za stimulaciju jajnika može povećati vjerovatnoću da će doći do višestruke trudnoće, posebno ako se oslobodi više jajnih stanica koje su podložne oplodnji.

3. Rizik od infekcije - iako je rizik od infekcije vrlo nizak, postoji minimalna mogućnost da se infekcija pojavi nakon postupka. Redovno se provode higijenske mjere kako bi se minimizirao ovaj rizik.

4. Vaginalno krvarenje - kod nekih pacijentica može doći do blagog vaginalnog krvarenja nakon postupka, ali to je obično bezopasno i nestaje samo od sebe.

5. Sindrom hiperstimuliranih jajnika - ovo je rijetka komplikacija koja se može pojaviti kada se koriste određeni lijekovi za stimulaciju jajnika kako bi se potaklo sazrijevanje jajnih ćelija. To može dovesti do uvećanja jajnika i nelagode, ali je vrlo rijetko i obično se brzo rješava.

Priprema za IUI

Prije izvođenja postupka IUI, Vaš ljekar će obaviti temeljan pregled i procijeniti Vašu medicinsku historiju kako bi se osiguralo da ste odgovarajući kandidat za IUI. Također će biti provedene određene medicinske pretrage kako bi se isključili mogući drugi zdravstveni problemi koji bi mogli utjecati na trudnoću. Neki od osnovnih pretraga prije IUI-a uključuju pregled i ultrazvuk materice, analizu sperme, testiranje na spolno prenosive infekcije i druge zarazne bolesti, te krvne pretrage.

Prije samog postupka Vaš ljekar će pratiti vrijeme ovulacije kako bi se osiguralo da se sperma ubrizgava u pravo vrijeme. To se može odrediti pomoću kućnog testa za predviđanje ovulacije koji otkriva luteinizirajući hormon (LH). Također, Vaš ljekar može provjeriti nivo LH-a kroz krvne pretrage ili ultrazvukom pratiti rast folikula u jajniku. Ukoliko je potrebno, primjenjuje se injekcija humanog horionskog gonadotropina (hCG) ili drugi lijekovi kako bi potaknuli ovulaciju jedne ili više jajnih ćelija. Inseminacija (ubrizgavanje sperme u maternicu) obično se provodi 36 h nakon injekcije hCG-a.

Na dan postupka muškarac će dostaviti uzorak sperme koji će biti obrađen u laboratoriju.

Oporavak

Oporavak nakon IUI-a obično je brz i bezbolan. Većina žena može se odmah nakon postupka vratiti svojim redovnim aktivnostima. Međutim, Vaš ljekar vam može preporučiti da izbjegavate spolne odnose ili teške tjelesne aktivnosti nekoliko dana nakon zahvata. Preporučuje se da napravite test za trudnoću dvije sedmice nakon postupka kako biste saznali rezultate.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Intrauterina inseminacija (IUI)

Prihvaćam uslove korištenja