Skip to main content
ginekologija

Endometrijska ablacija

Pretražite

Uvod

Endometrijska ablacija je postupak uklanjanja ili uništavanja endometrijuma uterusa, odnosno sluznice materice. Ablacija se preporučuje svim ženama koje imaju mukotrpno i obilno krvarenje koje traje duže od 8 dana te ženama koje imaju obilne cikluse te na svakih 2h moraju mijenjati uloške zbog ogromne količine krvarenja. Obavlja se ambulantno uz nekoliko testova pripreme kako bi se smanjili rizici za komplikacije nakon ablacije. Pacijentica se otpušta kući 1-2h nakon intervencije te savjetuje se izbjegavanje seksualnih odnosa i težih fizičkih aktivnosti narednih 2 sedmice. Ukoliko žena ima tendenciju za trudnoćom i rađanjem, izbjegava se činiti ablacija jer je veliki rizik od nastanka infertiliteta nakon procedure. 

Što je endometrijska ablacija?

Ablacija endometrijuma podrazumijeva manje invazivnu operativnu proceduru gdje se uništava ili odstranjuje sluzokoža materice. Intervencija je alternativa za histerektomiju (operativno uklanjanje materice) i resekciju (uklanjanje cijelog dijela materice) te se preporučuje za žene koje imaju obilno i dugotrajno krvarenje iz materice te ovim postupkom nastoje izbjeći veliki operativni zahvat. Procedura se obavlja u ambulantnim uslovima, pacijentica se otpušta nakon 2 h na kućno liječenje te je nakon nekoliko dana  spremna vratiti se normalnim svakodnevnim aktivnostima. Nakon ablacije, dugoročno se ne očekuje ponovno materično krvarenje pa zbog toga žena nakon ove procedure neće imati više menstrualni ciklus. 

Tko su kandidati za endometrijsku ablaciju?

Endometrijska ablacija se preporučuje svim ženama koje imaju dugotrajno i obilno materično krvarenje /metroragiju (duže od 8 dana) ili obilno menstrualno krvarenje /menoragiju (kod žena koje u toku menstruacije, mijenjaju uloške na svakih 2h).  Zbog gubitka ogromne količine krvi tokom ovakvih krvarenja, ovo stanje može dalje dovesti do anemije, smanjenja željeza, hroničnog umora i smanjenja kvalitete života žene. Postupak odstranjivanja sluznice materice se čini tek nakon neuspjelih konzervativnih terapija sa nesteriodnim protuupalnim lijekovima, oralnim kontraceptivima, hormonskim intrauterinim ulošcima i preparatima željeza. 

Izvođenje

Postoje različite vrste ablacije endometrija, ali sve uključuju uništavanje sluznice vaše maternice.

·        Mikrovalovi - mali aplikator oslobađa mikrovalove koji zagrijavaju sluznicu Vaše maternice, uništavajući njezine dijelove. Proces traje od tri do pet minuta.

·        Radiovalovi (radiofrekvencija) - instrument nalik na štapić s mrežastim vrhom raširi se unutar Vaše maternice, tek toliko da radiovalovi mogu doprijeti do sluznice. Mreža ispušta radio valove koji zagrijavaju i uništavaju dijelove endometrijuma. Proces traje od jedne do dvije minute.

·        Električna energija (elektrohirurgija) - mali uređaj nalik cijevi s lećom za gledanje (resektoskop) opremljen je žičanom petljom, valjkom ili laserom koji oslobađa elektricitet. Struja uništava dijelove sluznice Vaše maternice. Leća za promatranje pomaže Vašem liječniku da vidi unutrašnjost Vaše maternice i prati električne struje dok pretvaraju dijelove sluznice u ožiljno tkivo. Ova vrsta ablacije je najrjeđa i može zahtijevati anesteziju.

·        Zagrijana tekućina (hidrotermalna ablacija) - tanka, savitljiva cijev s lećom za gledanje koja omogućuje liječniku da vidi unutrašnjost Vaše maternice (histeroskop) te pomiče fiziološku otopinu sobne temperature u Vašu maternicu. Kada uđe unutra, fiziološka otopina se zagrijava do temperature dovoljno visoke da uništi sluznicu. Proces traje oko 10 minuta. Ova vrsta ablacije dobro funkcionira za maternice nepravilnog oblika.

·        Grijani balon (terapija balonom) - maleni balon se stavlja na tanku cjevčicu (kateter). Tekućina se pumpa kroz cijev u balon i zagrijava. Toplina uzrokuje širenje balona i dodirivanje sluznice maternice. Toplina iz balona uništava one dijelove sluznice maternice koje on dodiruje. Proces traje od dvije do 10 minuta.

·        Hladnoća (krioblacija) - cijev s hladnim vrhom stvara malene ledene kuglice koje smrzavaju dijelove sluznice maternice, uništavajući je. Proces traje od 10 do 20 minuta.

Rizici

Najčešći rizici ove procedure su:

Ø  Perforacija materice

Ø  Apsorpcija ubačene tečnosti (preopterećenje materice tekućinom)

Ø  Oštećenje okolnih tkiva, krvarenje i bol

Ø  Laceracija cerviksa (stvaranje razderotine na vratu materice)

Ø  Infekcije

Ø  Nakupljanje krvi unutar materice

Ø  Mučnina

Ø  Povraćanje

Ø  Grčenje materice

Nakon intervencije, smanjuje se mogućnost za rano otkrivanje karcinoma endometrijuma. Jedna od najtežih komplikacija je mogućnost uzrokovanja subfertilnosti. Nakon operacije, ovulacija je održana iako više ne postoji endometrijum u koji bi se oplođena jajna stanica mogla implementirati te je trudnoća skoro pa nemoguća pa se ablacija izbjegava raditi kod žena koje u budućnosti se žele ostvariti kao majke i nakon procedure nastavljaju se piti kontracepcijske pilule. Ukoliko se nakon odrađene ablacije, ipak desi trudnoća, veliki su rizici da će trudnoća biti izvanmaterična i završiti se pobačajem. Osim kod žena koje planiraju trudnoću, endometrijska ablacija se ne preporučuje kod žena sa premalignim ili malignim bolestima te kod žena koje trpe jake pelvične bolove.

Priprema za endometrijsku ablaciju

Prije izvršavanja ablacije, potrebno je da se određeni testovi i pregledi urade, kao što su:

1.       Test na trudnoću: Test mora biti negativan kako bi se smjela uraditi ablacija.

2.       Pregled cerviksa i uterusa (grlića i tijela materice): Pomoću ultrazvučne dijagnostike, liječnik će pregledati cijelu matericu. Za detaljan pregled, moguće je da pacijentica bude upućena na histeroskopiju, odnosno pregled uz pomoć šupljeg uređaja koji uz pomoć svjetla na vrhu, može iznutra bolje uvidjeti stanje uterusa. Također, obavezno je uraditi biopsiju materice kako bi se isključila mogućnost za postojanje karcinoma. Biopsija se izvodi uvodeći instrument kroz vaginu i uzimajući uzorke sa svih dijelova sluznice materice.

3.       Stanjivanje endometrijuma: Ablacija endometrijuma pokazuje bolje rezulatate kod endometrijuma koji je tanji te se stoga ženama prije činjenja ablacije preporučuje koristiti medikamente kako bi se stanjio endometrijum ili se upućuju na procedure dilatacije i kiretaže.

4.       Uklanjanje intrauterinih uložaka i spirala: Endometrijska ablacija se ne može izvoditi kod osoba koje imaju intrauterine uloške ili spirale.

5.       Potvrde za anesteziju: Generalno, ablacija se radi uz sedaciju i medikamente koji olakšavaju bol, što podrazumijeva aplikaciju nekoliko injekcija u cervix i matericu. Međutim, uz želju pacijentice, ablacija se može vršiti u generalnoj anesteziji gdje je pacijentica u stanju nalik snu u toku procedure.

Oporavak

Oporavak nakon endometrijske ablacije se dešava relativno brzo. Nakon uspješno obavljene procedure, pacijentica se otpušta kući nakon 2 h te joj se preporučuje da u kućnom liječenju koristi lijekove protiv bolova, analgetike kako bi ubrzala oporavak i smanjila neugodnost zbog bolova. Uobičajena je i pojava da čak i nekoliko dana nakon ablacije, žena osjeća grčeve u donjem dijelu stomaka te joj ti grčevi ne trebaju stvarati brigu, kao i postojeći vodenasti icjedak sa primjesama krvi iz vagine. Također, nakon ove intervencije, utvrđeno je da žena 2 do 4 sedmice ima više stolica dnevno, a i žena dosta češće osjeća potrebu za mokrenjem. Kroz nekoliko dana se očekuje potpuni oporavak te se žena može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Minimalno 2 sedmice se preporučuje izbjegavanje seksualnih odnosa i težih fizičkih aktivnosti.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Endometrijska ablacija

Prihvaćam uslove korištenja