Skip to main content

Pretražite

Uvod

Carski rez (carski rez) se koristi za porođaj bebe kroz hirurške rezove na abdomenu i maternici.

Planiranje carskog reza može biti neophodno ako postoje određene komplikacije u trudnoći. Žene koje su imale carski rez mogu imati još jedan carski rez. Često potreba za prvim carskim rezom se otkrije tek pri početku porođaja.

Ako ste trudni, saznanje šta možete očekivati tokom i nakon carskog reza može vam pomoći da se pripremite. 

Što je carski rez?

Carski rez ili porod carskim rezom, hirurški je zahvat u kojem se dijete rađa kroz rezove na Vašem abdomenu i maternici. Izvodi se kada vaginalni porod nije moguć ili siguran ili kada je zdravlje Vas ili Vaše bebe ugroženo.

U većini slučajeva ćete biti budni tokom carskog reza. Samo u rijetkim slučajevima majka će trebati opću anesteziju. Većina carskih rezova radi se uz regionalnu anesteziju poput epiduralne ili spinalne. S njima nećete imati osjećaj od struka prema dolje, ali ćete biti budni i moći ćete čuti i vidjeti svoju bebu čim se rodi.

Tko su kandidati za carski rez?

Ljekar može preporučiti carski rez ako:

 • Porod ne napreduje normalno. Porod koji ne napreduje (porođajna distocija) jedan je od najčešćih razloga za carski rez. Problemi s progresijom porođaja uključuju produženu prvu fazu (produžena dilatacija ili otvaranje grlića materice) ili produžena druga faza (produženo vrijeme guranja nakon potpunog širenja cerviksa).
 • Zabrinutost za zdravlje bebe. Zabrinutost zbog promjena u otkucajima bebinog srca mogla bi učiniti carski rez najsigurnijom opcijom.
 • Beba ili bebe su u neobičnom položaju. Carski rez je najsigurniji način rađanja beba čija stopala ili zadnjica ulaze u porođajni kanal prva (zatočna) ili beba čije su strane ili ramena na izlaznom mjestu (poprečno).
 • Nosite više od jedne bebe. Carski rez bi mogao biti potreban za žene koje nose blizance, trojke ili više. 
 • Postoji problem sa placentom. Ako posteljica prekriva otvor grlića materice (placenta previa), preporučuje se carski rez za porođaj.
 • Prolaps pupčane vrpce. Carski rez se može preporučiti ako omča pupčane vrpce prođe kroz cerviks ispred bebe.
 • Postoji zdravstveni problem. Carski rez se može preporučiti ženama sa određenim zdravstvenim problemima, kao što su određene srčane ili moždane bolesti.
 • Ukoliko se nalazi blokada u izlazu porođajnog kanala. Veliki fibroid koji blokira porođajni kanal, fraktura zdjelice ili beba koja ima stanje koje može uzrokovati da glava bude neobično velika (teški hidrocefalus) mogu biti razlozi za carski rez.
 • Imali ste prethodni carski rez ili drugu operaciju na maternici. Iako je često moguće imati vaginalni porod nakon carskog reza, ljekar može preporučiti ponovni carski rez.

Neke žene traže carski rez pri svom prvom porođaji iako nema očitih indikacija za isti. Razlog može biti da žele izbjeći trudove ili moguće komplikacije vaginalnog porođaja. Ili možda žele planirati tačno vrijeme porođaja. Potrebno je znati da što više žena ima carskih rezova, to je veći rizik od problema u budućoj trudnoći. 

Izvođenje

Prije procedure

Carski rez se može uraditi na različite načine. Ali većina carskih rezova uključuje ove korake:

 • Kod kuće. Vaš ljekar Vas može zamoliti da se istuširate kod kuće antiseptičkim sapunom noć prije i ujutro vašeg carskog reza. Nemojte brijati stidne dlake u roku od 24 sata od carskog reza. Ovo može povećati rizik od infekcije na mjestu operacije. Ako vam je potrebno ukloniti stidne dlake, hirurško osoblje će ih skratiti neposredno prije operacije.
 • U bolnici. Vaš stomak će biti očišćen. Tanka cijev (kateter) će vjerovatno biti postavljena u Vašu bešiku za prikupljanje urina. Intravenski pristup će se postaviti u venu na Vašoj šaci ili ruci kako bi se osigurala tekućina i lijekovi, uključujući antibiotike za sprječavanje infekcije.
 • Anestezija. Većina carskih rezova se radi u regionalnoj anesteziji. Ovo vam omogućava da budete budni tokom procedure. Uobičajeni izbori uključuju spinalni blok i epiduralni blok.

Neki carski rezovi mogu zahtijevati opću anesteziju. Uz opštu anesteziju nećete biti budni tokom porođaja.

Tokom postupka

Ljekar pravi hirurške rezove na abdomenu i materici.

 • Abdominalni rez. Doktor pravi rez na trbušnom zidu. Obično se radi horizontalno u blizini linije stidnih dlačica. Druga opcija je da ljekar napravi vertikalni rez od malo ispod pupka do malo iznad stidne kosti.
 • Rez materice. Zatim se pravi rez materice — obično horizontalno preko donjeg dela materice (niski poprečni rez). Mogu se koristiti i druge vrste rezova materice u zavisnosti od položaja bebe u materici i da li postoje komplikacije kao što je previjanje posteljice ili prijevremeni porođaj.
 • Porođaj. Beba će biti rođena kroz rezove. Doktor čisti bebina usta i nos od tečnosti, zatim steže i presiječe pupčanu vrpcu. Potom se posteljica odstranjuje iz materice, a rezovi se zatvaraju šavovima.

Ako imate regionalnu anesteziju, vjerovatno ćete moći držati bebu ubrzo nakon porođaja.

Nakon procedure

Carski rez obično zahtijeva boravak u bolnici 2 do 3 dana. Vaš zdravstveni radnik će s vama razgovarati o mogućnostima ublažavanja bolova.

Kada anestezija prestane da djeluje, savjetovati će Vam se da pijete tečnost i hodate. Ovo pomaže u prevenciji zatvora i duboke venske tromboze. Vaš zdravstveni tim će pratiti rez u slučaju znakova infekcije. Kateter mokraćne bešike će vjerovatno biti uklonjen što je prije moguće.

Možete početi sa dojenjem čim budete spremni, čak i u porođajnoj sali. Zamolite svoju medicinsku da Vas nauči kako da se postavite i podržite svoju bebu tako da Vam je udobno. Vaš zdravstveni tim će odabrati lijekove za Vašu bol nakon operacije imajući na umu dojenje.

Rizici

Kao i druge vrste velikih operacija, carski rez nosi određene rizike.

Rizici za bebe uključuju:

 • Problemi s disanjem. Bebe rođene zakazanim carskim rezom imaju veću vjerovatnoću da razviju problem s disanjem koji uzrokuje da dišu prebrzo nekoliko dana nakon rođenja (prolazna tahipneja).
 • Hirurška povreda. Iako rijetko, tokom operacije može doći do slučajnih ureza na bebinoj koži.

Rizici za majke uključuju:

 • Infekcija. Nakon carskog reza može postojati rizik od razvoja infekcije sluznice materice (endometritis), u urinarnom traktu ili na mjestu reza.
 • Gubitak krvi. Carski rez može uzrokovati teško krvarenje tokom i nakon porođaja.
 • Reakcije na anesteziju. Moguće su reakcije na bilo koju vrstu anestezije.
 • Krvni ugrušak. Carski rez može povećati rizik od nastanka krvnog ugruška unutar dubokih vena, posebno u nogama ili zdjelici (duboka venska tromboza). Ako krvni ugrušak putuje do pluća i blokira protok krvi (plućna embolija), oštećenje može biti opasno po život.
 • Hirurška povreda. Iako rijetke, hirurške povrede mokraćne bešike ili crijeva mogu se desiti tokom carskog reza.
 • Povećani rizici od komplikacija tokom budućih trudnoća. Carski rez povećava rizik od komplikacija u kasnijoj trudnoći i drugim operacijama. Što je više carskih rezova, to je veći rizik od previjanja posteljice i stanja u kojem se posteljica vezuje za zid materice (placenta accreta).
 • Carski rez također povećava rizik od kidanja materice duž linije ožiljka (ruptura materice) za žene koje pokušaju vaginalni porođaj u kasnijoj trudnoći.

Priprema za carski rez

Za planirani carski rez, ljekar može predložiti razgovor s anesteziologom ako postoje medicinska stanja koja mogu povećati rizik od komplikacija anestezije.

Ljekar također može preporučiti određene krvne pretrage prije carskog reza. Ovi testovi daju informacije o krvnoj grupi i nivou hemoglobina. Rezultati testa mogu biti od pomoći u slučaju da Vam je potrebna transfuzija krvi tokom carskog reza.

Čak i za planirani vaginalni porod, važno je pripremiti se za neočekivano. Razgovarajte o mogućnosti i rizicima carskog reza sa svojim ljekarom mnogo prije termina.

Ako ne planirate imati više djece, možete razgovarati sa svojim ljekarom o dugodjelujućoj reverzibilnoj prevenciji trudnoće ili trajnoj prevenciji trudnoće. Trajna prevencija trudnoće može se obaviti u vrijeme carskog reza (podvezivanje jajovoda).

Oporavak

Carski rez obično zahtijeva boravak u bolnici 2 do 3 dana. 

Tokom procesa oporavka od carskog reza, nelagodnost i umor su uobičajeni. Kako biste ubrzali proces oporavka možete:

 • Odmarati. Odmarajte se kada je moguće. Pokušajte da sve što je Vama i Vašoj bebi potrebno držite na dohvat ruke. Prvih nekoliko sedmica ne dižite više od 10kg.
 • Koristite preporučeno ublažavinje bolova. Da biste ublažili bol u rezu, ljekar može preporučiti jastučić za grijanje i lijekove protiv bolova koji su sigurni za dojilje i njihove bebe. To uključuje ibuprofen (Advil, Motrin IB i drugi) i acetaminofen (Tylenol i drugi).
 • Čuvajte se od spolnih odnosa. Da biste spriječili infekciju, pričekajte najmanje šest sedmica da imate spolne i ne stavljajte ništa u vaginu nakon carskog reza.
 • Ne vozite. Ako uzimate narkotike za ublažavanje bolova, može proći 1 do 2 sedmice prije nego što budete mogli udobno voziti.

Provjerite na svom carskom rezu znakove infekcije. Obratite pažnju na sve simptome. Obratite se svom ljekaru ukoliko:

 • Vaš rez je crven, natečen ili curi iscjedak iz njega
 • Imate groznicu
 • Imate jako krvarenje
 • Imate sve jači bol

Ako imate jake promjene raspoloženja, gubitak apetita, prevladavajući umor i nedostatak životne radosti ubrzo nakon porođaja, možda imate postporođajnu depresiju. Obratite se svom ljekaru ako mislite da biste mogli biti depresivni, posebno ako Vaši simptomi ne nestanu, ako imate problema s brigom o svojoj bebi ili obavljanjem svakodnevnih zadataka, ili ako mislite da naudite sebi ili svojoj bebi.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Carski rez

Prihvaćam uslove korištenja