Skip to main content
endokrinologija

Praćenje bolesti nakon trudnoće

Pretražite

Uvod

Nakon trudnoće, praćenje endokrinoloških bolesti postaje ključno kako bi se osiguralo zdravlje majke i očuvalo dobrobit djeteta. Trudnoća može značajno utjecati na ravnotežu hormona u ženskom tijelu, a žene koje su već dijagnosticirane s endokrinološkim poremećajima, poput dijabetesa, hipotireoze ili poremećaja štitnjače, zahtijevaju posebnu pozornost i tijekom i nakon trudnoće. U ovom kontekstu, praćenje endokrinoloških bolesti ima za cilj ocijeniti stabilnost hormonskog sustava, pratiti razinu šećera u krvi, pravilno funkcioniranje štitnjače te identificirati eventualne komplikacije koje bi mogle utjecati na zdravlje majke i djeteta. Ovaj proces uključuje suradnju s endokrinolozima, ginekolozima i drugim zdravstvenim stručnjacima kako bi se osigurala optimalna skrb i prevencija mogućih komplikacija.

Što je praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće?

Praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće odnosi se na sistemsko i redovito praćenje žena koje su prethodno imale endokrinološke poremećaje tokom trudnoće ili su dijagnosticirane s takvim poremećajima prije trudnoće. Ovaj proces ima za cilj održavanje hormonalne ravnoteže, praćenje zdravlja žene te identifikaciju i upravljanje eventualnim komplikacijama ili promjenama koje se mogu pojaviti nakon poroda.

Praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće obično uključuje niz medicinskih postupaka, uključujući laboratorijske pretrage za praćenje razine hormona, dijagnostičke testove i konzultacije s endokrinolozima.

Tko su kandidati za praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće?

Kandidati za praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće obuhvaćaju žene koje su tokom trudnoće imale određene endokrinološke poremećaje ili su prije trudnoće već bile dijagnosticirane s takvim stanjem. Ovdje su neki od potencijalnih kandidata:

 • Žene s gestacijskim dijabetesom
 • Žene s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 prije trudnoće
 • Žene s poremećajima štitnjače
 • Žene s poremećajima nadbubrežne žlijezde:
 • Žene s poremećajima hipofize
 • Žene s poremećajima jajnika
 • Žene s poremećajima hormona nadbubrežnih žlijezda
 • Žene s drugim endokrinološkim poremećajima

Izvođenje

Izvođenje praćenja endokrinoloških bolesti nakon trudnoće uključuje niz koraka kako bi se osiguralo redovito i sustavno praćenje zdravlja žene te pravovremeno prepoznale eventualne komplikacije ili promjene u hormonskom statusu. 

Nakon poroda, žena treba imati inicijalni pregled s endokrinologom ili drugim odgovarajućim zdravstvenim stručnjakom. Ovaj pregled služi za procjenu trenutnog stanja, postavljanje temelja za daljnje praćenje te prilagodbu terapije prema potrebi. Postavljanje redovitih pregleda i laboratorijskih pretraga ključno je za praćenje razine hormona, šećera u krvi i drugih relevantnih parametara. Periodične analize omogućuju praćenje ili identifikaciju promjene stabilnosti koje zahtijevaju dodatne intervencije. Za žene s gestacijskim dijabetesom ili dijabetesom tipa 1 ili tipa 2, važno je kontinuirano pratiti razinu glukoze u krvi kako bi se održala kontrola šećera i spriječile dugoročne komplikacije. Redovito praćenje razine hormona štitnjače, poput TSH-a (stimulirajući hormon štitnjače) i slobodnog T4, bit će važno za održavanje optimalne funkcije štitnjače. Razgovor s endokrinologom o kontracepcijskim opcijama i planiranju budućih trudnoća može biti važan dio praćenja, posebno ako postoje posebne preporuke ili promjene u terapiji.

Rizici

Mogući rizici:

 • Nepravilna regulacija hormona
 • Ponovno javljanje simptoma ili pogoršanje stanja
 • Komplikacije tijekom budućih trudnoća
 • Rizik od dijabetesa tipa 2
 • Nuspojave terapije
 • Psihološki stres
 • Nedostatak pridržavanja terapije i praćenja
 • Komplikacije tokom dojenja

Priprema za praćenje endokrinoloških bolesti nakon trudnoće

Prije nego što počnete s praćenjem, važno je prikupiti sve relevantne informacije o prethodnim dijagnozama, terapijama, tekućem zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Suradnja s endokrinologom igra ključnu ulogu. Uspostavite detaljan plan praćenja koji uključuje redovite medicinske preglede, laboratorijske testove i druge dijagnostičke postupke. Ako postoji namjera da se planira nova trudnoća, razgovarajte s endokrinologom o optimalnom vremenskom okviru i potrebama koje proizlaze iz endokrinološkog poremećaja.

Edukacija pacijenata o simptomima koji ukazuju na pogoršanje endokrinoloških poremećaja važna je kako bi se omogućilo brzo prepoznavanje potencijalnih komplikacija. Ovo može uključiti promjene u razini energije, raspoloženju, tekućem zdravstvenom stanju i drugim specifičnim simptomima. Prilagodite životni stil u skladu s preporukama endokrinologa. To može uključiti pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, regulaciju stresa i druge prilagodbe koje su važne za očuvanje endokrinološkog zdravlja. Ako je dijabetes prisutan, redovito praćenje razine glukoze u krvi pomoći će u održavanju stabilnosti šećera i određivanju dugoročnih komplikacija.

Oporavak

Oporavak nakon praćenja endokrinoloških bolesti nakon trudnoće individualan je i ovisi o vrsti endokrinološkog poremećaja, zdravstvenom stanju pacijentice te učinkovitosti praćenja i upravljanja tijekom tog razdoblja. Nakon završetka praćenja, važno je nastaviti s redovitim medicinskim pregledima kako bi se osiguralo održavanje optimalnog zdravstvenog stanja.

Ako je propisana terapija, važno je pridržavati se uputa liječnika i redovito uzimati propisane lijekove. To će pomoći u održavanju stabilnosti hormonalnog sustava. Ako su napravljene prilagodbe u životnom stilu, poput prehrambenih promjena ili uvođenja tjelesne aktivnosti, važno je nastaviti s njihovim održavanjem kako bi se podržao oporavak. Oporavak može uključiti i emocionalni aspekt, stoga je važno osigurati psihološku podršku. Razgovor s obitelji, prijateljima ili stručnjacima za mentalno zdravlje može biti koristan. Ako žena planira buduću trudnoću, važno je razgovarati s liječnikom o optimalnom vremenskom okviru i pripremama koje bi mogle biti potrebne kako bi se osiguralo zdravlje majke i djeteta.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Praćenje bolesti nakon trudnoće

Prihvaćam uslove korištenja