Skip to main content
endokrinologija

Liječenje komplikacija

Pretražite

Uvod

Poremećaji metabolizma lipida, koji obuhvaćaju narušavanje normalnog procesa proizvodnje, transporta i upotrebe lipida u organizmu, mogu izazvati niz komplikacija koje značajno utječu na zdravlje. Ovi poremećaji često vode do promjene u razini holesterola, triglicerida i drugih lipidnih jedinjenja u krvi, postavljajući osnovu za razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Komplikacije poremećaja metabolizma lipida često su povezane s nagomilavanjem masti u krvnim sudovima (ateroskleroza), što može dovesti do suženja ili blokade arterija. Ova stanja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih vaskularnih događaja.

Što je liječenje poremećaja metabolizma lipida?

Poremećaji metabolizma lipida mogu dovesti do komplikacija koje značajno utječu na zdravlje pacijenata. Ključne komplikacije uključuju:

 • Ateroskleroza

Jedna od najozbiljnijih komplikacija poremećaja metabolizma lipida je ateroskleroza. Ovaj proces karakterizira nakupljanje masnih naslaga, holesterola i drugih tvari na zidovima krvnih sudova. To može dovesti do suženja ili potpunog blokiranja arterija, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

 • Koronarna arterijska bolest (KAB)

Povećani nivoi LDL holesterola, posebno kada su nekontrolisani, mogu doprineti stvaranju plakova u koronarnim arterijama srca, što može dovesti do koronarne arterijske bolesti. Ovo stanje može rezultirati anginom pektoris ili srčanim udarom.

 • Moždani udari (Ishemički)

Ateroskleroza u krvnim sudovima koji opskrbljuju mozak može izazvati ishemiju (nedostatak krvotoka) i dovesti do moždanog udara. Ovo je ozbiljna komplikacija koja može uzrokovati trajne neurološke posljedice.

 • Periferna vaskularna bolest (PVB)

Oštećenje krvnih sudova u perifernim dijelovima tijela može dovesti do periferne vaskularne bolesti. Ovo može uzrokovati bol pri hodanju (intermitentna klaudikacija) i povećati rizik od gangrene.

 • Hronična Bubrežna Bolest (HBB)

Poremećaji metabolizma lipida mogu utjecati na oštećenje bubrežnih arterija, što može uzrokovati kroničnu bubrežnu bolest. Ova komplikacija može dovesti do zadržavanja toksina u organizmu i problema sa ravnotežom elektrolita.

 • Pankreatitis

Povišeni nivoi triglicerida u krvi mogu dovesti do pankreatitisa, upale pankreasa. Ovo stanje može biti bolno i ozbiljno, zahtijevajući medicinsku intervenciju.

 • Dijabetes melitus

Poremećaji metabolizma lipida često su povezani s inzulinskom rezistencijom i razvojem dijabetesa tipa 2. Dijabetes može dodatno pogoršati komplikacije vaskularnih bolesti i povećati rizik od srčanih bolesti.

 • ksantomatoza

Povećani nivoi lipida u krvi mogu uzrokovati formiranje ksantoma, otečenih naslaga masti ispod kože. Ovo je estetski i potencijalno bolan simptom.

Tko su kandidati za liječenje komplikacija?

Grupe kandidata za liječenje komplikacija poremećaja metabolizma lipida:

 • Osobe s srčanim bolestima:
 • Osobe s povišenim LDL holesterolom
 • Osobe s povećanim trigliceridima
 • Osobe s visokim krvnim pritiskom
 • Osobe s dijabetesom tipa 2
 • Osobe s povišenim rizikom od moždanog udara
 • Osobe s genetskim predispozicijama
 • Osobe koje su preživjele pankreatitis zbog visokih triglicerida

Izvođenje

Liječenje poremećaja metabolizma lipida obuhvaća kombinaciju promjena u načinu života, farmakoterapije (ukoliko je potrebno) i od strane zdravstvenih stručnjaka. Pacijenti će se najčešće savjetovati da usvoje dijetu koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim masnoćama. Smanjenje unosa zasićenih i trans masti je ključno. Ograničavanje unosa soli također može biti važno za kontrolu krvnog tlaka.

Povećanje tjelesne aktivnosti pomaže u poboljšanju metabolizma lipida i kontroli tjelesne mase. Preporučujem najmanje 150 minuta umjerenog aerobnog vježbanja svakog tjedna.

U nekim slučajevima, promjene u načinu života možda nisu dovoljne, pa će liječnik preporučiti određene lijekove za kontrolu razine lipida. Najčešće korišteni lijekovi uključuju statine (za smanjenje LDL kolesterola), fibratne lijekove (za smanjenje triglicerida), nikotinsku kiselinu i druge. Uz kontrolu razine lipida, važno je upravljati i drugim faktorima rizika za srčane bolesti, kao što su hipertenzija, dijabetes i pušenje. Pacijentima se može preporučiti dodatno praćenje i kako bi se održao optimalan kardiovaskularni zdravstveni profil.

Redovni pregledi su ključni za praćenje napretka i prilagođavanje terapije prema potrebi. LJekar će pratiti nivo lipida, pritisak, šećer u krvi i druge relevantne parametre.

Pacijenti će biti educirani o važnosti praćenja svojih zdravstvenih parametara kod kuće, poput mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Rizici

Rizici tretmana poremećaja metabolizma lipida mogu varirati ovisno o vrsti terapije koja se primjenjuje. Opći rizici koji mogu biti povezani sa tretmanom:

 • Nuspojave lijekova (bol u mišićima, probavne smetnje, promjene u jetri)
 • ​​Interakcije lijkova
 • Povećan rizik od dijabetesa
 • Rizik od pankreatitisa (Kod upotrebe fibrata)
 • Rizik od oštećenja jetre
 • Nefarmakološki rizici

Promene u načinu života, kao što su promjene u ishrani i vježbanju, također nose rizik od povreda ili komplikacija, osobito ako nisu provedene pod nadzorom stručnjaka.

Priprema pacijenta za liječenje poremećaja metabolizma lipida

Priprema pacijenta za tretman poremećaja metabolizma lipida obuhvaća nekoliko ključnih koraka kako bi se postigla najbolja učinkovitost i minimalizirali potencijalni rizici. 

Prije početka tretmana, pacijent će vjerojatno proći laboratorijske testove kako bi se utvrdili nivoi lipida u krvi. Ovi testovi pomažu u postavljanju dijagnoze i određivanju stupnja poremećaja metabolizma lipida. Ljekar će procijeniti rizike i koristiti tretmane na temelju rezultata laboratorijskih testova, medicinske povijesti i drugih relevantnih faktora. Ovo uključuje procjenu faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i potrebu za smanjenjem razine lipida. Bolesnika treba educirati o važnosti promjena u načinu života, uključujući pravilnu ishranu, povećanje fizičke aktivnosti, gubitak tjelesne mase (ako je potrebno), ograničenje alkohola, prestanak pušenja i druge čimbenike koji mogu utjecati na poboljšanje metabolizma lipida.

Oporavak

Oporavak nakon tretmana poremećaja metabolizma lipida može značiti postizanje i održavanje ciljeva tretmana, kao i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pacijent treba redovito obavljati laboratorijske testove kako bi se pratila razina lipida u krvi. Kontinuirano praćenje omogućuje liječniku praćenje učinkovitosti tretmana i prilagođavanje terapije prema potrebi. Promene u načinu života koje su započete tijekom tretmana, kao što su pravilna ishrana, fizička aktivnost i kontrola tjelesne mase, treba nastaviti i održavati kako bi se održala postignuta poboljšanja. Održavanje zdrave i uravnotežene ishrane ključno je za dugoročno upravljanje poremećajem metabolizma lipida. To uključuje konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i ograničavanje unosa zasićenih i trans masti.

Redovno vježbanje ima pozitivan utjecaj na razinu lipida u krvi. Pacijenti bi trebali održavati određenu razinu fizičke aktivnosti u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem i preporukama liječnika. Ako je gubitak tjelesne mase bio dio tretmana, važno je održavati postignutu težinu kako bi se podržalo zdravlje metabolizma.

Pacijenti trebaju nastaviti s edukacijom o svom zdravstvenom stanju i pratiti svoje stanje. Samopraćenje, uključujući praćenje ishrane, fizičke aktivnosti i drugih faktora, može pomoći u održavanju zdravog načina života.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje komplikacija

Prihvaćam uslove korištenja