Skip to main content

Pretražite

Uvod

Liječenje endokrinih poremećaja tokom trudnoće zahtijeva visoko specijalizirano znanje i iskustvo.

Neki primjeri endokrinih problema tokom trudnoće uključuju:

·    Hipertireoza

·    Hipotireoza

·    Dijabetes tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes

·    Diabetes insipidus

Hipertireoza

Ako imate bolest štitne žlijezde, lijekovi mogu održavati nivo štitnjače zdravim za Vas i Vašu bebu. Rijetko je trudnicama potrebna operacija tokom trudnoće. Ljekari ne smatraju liječenje zračenjem bezbednim tokom trudnoće. Opcije liječenja uključuju:

Antitireoidni lijekovi koji liječe hipertireozu kako bi smanjili proizvodnju hormona štitnjače. Opcije uključuju metimazol i propiltiouracil. Ovisno o Vašoj dozi, ove lijekove možete uzimati jednom do tri puta dnevno. Propiltiouracil može pomoći u prvom tromjesečju trudnoće jer ga liječnici smatraju sigurnijim od metimazola u tom periodu. Koristite se najniže moguće doze ovih lijekova kako biste izbjegli utjecaj na funkciju štitne žlijezde Vaše bebe.

Hipotireoza

Za liječenje majke koristi se nadomjestak hormona štitnjače. Doziranje nadomjesne terapije hormonima štitnjače zasniva se na individualnom nivou hormona štitnjače. Nivo hormona štitaste žlezde može se promeniti tokom trudnoće. A doziranje zamjene štitne žlijezde također se može promijeniti. Nivo hormona štitnjače je potrebno kontrolirati svake 4 sedmice tokom prve polovine trudnoće. Tretman je siguran i neophodan i za majku i za fetus. Rutinski skrining za svu novorođenčad uključuje ispitivanje nivoa hormona štitnjače.

Diabetes mellitus tip 1, tip 2, gestacijski dijabetes

Nakon što Vam se dijagnosticira gestacijski dijabetes, morat ćete promijeniti ono što jedete i naučiti provjeriti razinu šećera u krvi. Možda će Vam se također savjetovati da se više vježbate. Ako promjena Vaše prehrane i aktivnosti ne rezultira normalnim razinama šećera u krvi, također ćete morati naučiti kako sebi davati injekcije inzulina ili uzimati tablete za snižavanje razine šećera u krvi.

Glavni cilj liječenja gestacijskog dijabetesa je smanjenje rizika od komplikacija poput gore navedenih. Jedna od glavnih komplikacija je prevelika beba (beba koja je iznad normalne težine i visine za njenu dob). Veća je vjerovatnoća da ćete imati veliku bebu ako Vam je nivo šećera u krvi viši od normalnog tokom trudnoće. Veliku bebu može biti teško roditi vaginalnim putem. Beba se može zaglaviti nakon rođenja glave. Ovo povećava rizik od ozljeda bebe (npr. slomljene kosti ili ozljede živaca) i majke (npr. teži vaginalni razdor). Ako porođaj ne napreduje normalno, možda će Vam trebati porođaj carskim rezom.

Plan ishrane Prvi tretman za gestacijski dijabetes je pravilna ishrana. Kako bi vam pomogli da postignete promjene koje trebate napraviti u svojoj prehrani, sastat ćete se s dijetetičarom, medicinskom sestrom ili certificiranim edukatorom za dijabetes (medicinska sestra ili dijetetičar specijaliziran za dijabetes).

Vježbanje - Iako vježbanje nije neophodan dio liječenja gestacijskog dijabetesa, može pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Ako ste ranije vježbali, trebali biste nastaviti nakon što Vam se dijagnosticira gestacijski dijabetes.

Ako ranije niste vježbali, pitajte svog ljekara da li se vježba preporučuje. Većina osoba koje nemaju medicinske komplikacije ili komplikacije povezane s trudnoćom mogu vježbati, barem umjereno, tijekom cijele trudnoće. Hodanje je odličan oblik vježbanja za one koji započinju režim vježbanja.

Inzulin - Približno 15 posto pacijenata sa gestacijskim dijabetesom trebat će inzulin. Inzulin je lijek koji pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s gestacijskim dijabetesom. Inzulin je najčešći lijek za liječenje gestacijskog dijabetesa.

Inzulin morate davati injekcijom jer ne djeluje kada se uzima na usta. Većina trudnica počinje davanjem jedne do dvije injekcije inzulina dnevno. Ako Vam je nivo šećera u krvi visok nakon jela, možda ćete morati da dajete injekciju tri ili četiri puta dnevno.

Ako uzimate inzulin, trebalo bi da proveravate nivo šećera u krvi najmanje četiri puta dnevno. Takođe morate da zapišete svoje rezultate ili zadržite u mjeraču šećera i koliko ste inzulina uzeli i da pregledate ove zapise prilikom svake prenatalne posete ili češće na osnovu preporuke Vašeg ljekara. Vođenje točne evidencije pomaže u prilagođavanju doza inzulina i može smanjiti rizik od komplikacija.

Ako uzimate insulin, takođe bi trebalo da:

·    Jedete tri mala obroka i tri do četiri zdrave užine.

·    Jedete svaka dva do tri sata da ravnomerno rasporedite hranu tokom dana.

·    Ne preskačete obroke ili užine. Užina prije spavanja je posebno važna kako bi Vam pomogla da Vaš post (prvi šećer u krvi dana prije jela) bude u opsegu.

Insulin je efikasan i bezbedan i ne prelazi placentu do fetusa. Većina oralnih lijekova za dijabetes prelazi sa trudnice na bebu kroz placentu, iako nije dokazano da nanose štetu fetusu ili novorođenčetu, nije poznato da li postoje dugotrajniji efekti na djecu. U toku su studije koje pomažu u odgovoru na ovo pitanje. Međutim, oralni antihiperglikemijski agensi su razumna alternativa za pojedince koji neće uzimati, ili nisu u mogućnosti da se pridržavaju terapije inzulinom, sve dok razumiju nedostatak informacija o dugoročnim rizicima ili koristima.

Diabetes insipidus (DI)

Liječenje gestacijskog dijabetesa insipidusa uključuje uzimanje hormona dezmopresina, koji placenta neće uništiti kao vazopresin.

Vjerovatno će Vam također biti savjetovano da pratite svoje stanje kako biste bili sigurni da ne dehidrirate i da Vaša beba ne razvije probleme tokom trudnoće.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Liječenje

Prihvaćam uslove korištenja