Skip to main content
endokrinologija

Laboratorijska i radiološka dijagnostika

Pretražite

Uvod

Dijagnostika bolesti kostiju počiva na laboratorijskim i radiološkim metodama. Danas je u upotrebi niz laboratorijskih i radioloških metoda koje će nam pružiti mnoštvo klinički korisnih dokaza za razlikovanje normalnog od patološkog procesa. Stoga su od iznimnog značenja kako bismo došli do postavljanja konačne točne dijagnoze. 

Laboratorijska i radiološka dijagnostika bolesti kostiju

Laboratorijska dijagnostika

U sklopu laboratorijskih pretraga kao uzorak koristimo serum i urin. U serumu određujemo ukupni i ionizirani kalcij, fosfor, magnezij, biljege koštane izgradnje (alkalna fosfataza, osteokalcin i propeptidi prokolagena tip I) te biljege koštane razgradnje (hidroksiprolin, piridinolinske/deoksipiridinolinske poprečne sveze te N- i C-telopeptidi). Također, mjerimo razinu paratireoidnog hormona (PTH) i vitamina D.

U urinu mjerimo kalcij, hidroksiprolin i fosfate. 

Radiološka dijagnostika

Radiološke metode imaju za cilj odrediti koštanu masu. U njih ubrajamo rendgenogram kosti, denzitometrijske metode, ultrazvučno mjerenje koštane mase te MR i CT pretrage. 

Tko su kandidati za laboratorijsku i radiološku dijagnostiku?

Kandidati za laboratorijske i radiološke pretrage su osobe sa simptomima koštanih bolesti. 

Tegobe su obično:

 • bolovi u leđima i donjim udovima; 
 • zapažen otok;
 • deformacija kosti.

Bolest se može očitovati glavoboljama, gubitkom sluha ili bolnom osjetljivosti kosti na pritisak. Preporuka za izvođenje ove dijagnostike jest i za pacijente s prijelomima kosti uz neznatnu traumu i hipotoniju mišića.

Izvođenje

Laboratorijska dijagnostika

 • Uzimanje uzorka krvi

Za vrijeme uzimanja uzorka krvi pacijent može sjediti u stolici sa naslonom ili ležati. Nakon što se pacijent udobno smjesti, oslobodit će jednu ruku i ispružiti ju na podlozi.

Naše medicinsko osoblje će postaviti podvez kako bi vene bile što vidljivije i odabrati mjesto uboda. Nakon što je mjesto uboda dezinficirano, pristupa se uzimanju uzorka krvi. Samo vađenje krvi traje par minuta nakon čega se na ubodno mjesto stavlja pamučni jastučić koji se učvrsti ljepljivom trakom. 

 • Uzimanje uzorka urina

Za uzimanje uzorka urina najčešće se rabi metoda srednjeg mlaza. Prije uzimanja urina treba napraviti toaletu kože genitalnog područja. Zatim se prvi mlaz propusti, a potom se srednji mlad izmokri u sterilnu posudu.

Radiološka dijagnostika

 • Rendgenogram kosti 

Ova pretraga je važna za otkrivanje morfoloških promjena skeleta, a najčešće kralježaka. Ovom metodom otkrivaju se deformacije i prijelomi. 

 • Denzitometrija kosti

Sastoji se od propuštanja malih doza X-zraka kroz kost, a zatim analizom mineralne gustoće kosti (BMD). 

Tijekom pregleda pacijent je u ležećem položaju na leđima, izvor zračenja je ispod, dok je detektor iznad pacijenta. Ovisno o području koje se snima, ispod pacijenta se mogu podmetnuti spužve koje pomažu izravnati dio tijela s ciljem dobivanja što boljeg položaja za analizu. Tijekom snimanja, detektor iznad pacijenta se pomiče. Trajanje denzitometrije je otprilike 30 minuta, a onda slijedi analiza mineralne gustoće kosti. 

Nalaz (engl. T – score) se temelji na usporedbi dobivenih rezultata mineralne gustoće kostiju s mineralnom gustoćom kostiju zdrave 30 – godišnje osobe. On može biti normalan (T – score do -1), ukazivati na osteopeniju (T – score od -1 do -2,5), odnosno osteoporozu (T – score -2,5 ili niže).

 • Ultrazvuk kosti

Ultrazvuk predstavlja brzu, neinvazivnu metodu koja nam daje uvid u koštanu masu pacijenta. Ultrazvučni pregled se radi ležeći na stolu za snimanje, ali se može raditi stojeći kao i sjedeći, u zavisnosti od dijela tijela koji se snima i od stanja pacijenta. U toku pregleda, bitno je da mirujete i surađujete s liječnikom. Traje otprilike 30 minuta uključujući i pripremu za pregled. 

 • MR (magnetska rezonancija) kosti 

MR predstavlja tehniku kojom možemo vizualizirati patološko zbivanje u području kostiju i zglobova. Tijekom pretrage pacijent je u ležećem položaju unutar MR uređaja koji je u obliku tunela. Oko dijela mišićno-koštanoga sustava ili zgloba koji se snima postavljaju se specijalne zavojnice koje hvataju signale magneta, a pomoću kojih se dobiva slika u računalu.

Naše medicinsko osoblje dodijelit će pacijentu posebne slušalice za uši za zaštitu od buke jer MR uređaj proizvodi jako glasne zvukove tijekom pregleda.

Cijelo vrijeme pacijent je sam u prostoriji, dok se naše osoblje nalazi u kontrolnoj sobi, ali možete cijelo vrijeme komunicirati pomoću interfona. Dok snimanje traje, bitno je da mirujete kako bi snimka bila kvalitetna.

 • CT (kompjuterizirana tomografija) kosti

Kompjuterizirana tomografija predstavlja dijagnostičku proceduru gdje se pomoću rendgenskih zraka (x zraka) dobivaju detaljne dvodimenzionalne slike potrebne za tumačenje patoloških procesa. Tijekom pretrage, pacijent se smješta u ležeći položaj na stol koji se pomjera naprijed i nazad zavisno od regije koja se snima.

Rizici

Laboratorijska i radiološka dijagnostika bolesti kostiju nosi minimalan rizik, ali ponekad su mogući:

 • Bol i nelagoda

Uzimanje uzoraka krvi može uzrokovati blagu bol ili nelagodu na mjestu uboda.

 • Infekcije i krvarenje

Postoji minimalna opasnost od ovih komplikacija pri uzimanju uzoraka krvi, iako su rizici izuzetno niski.

 • Hematomi/modrice

Pojava modrica (hematoma) na mjestu uboda može se dogoditi ako krvarenje nastavi nakon vađenja krvi. Ovo je obično bezopasno i nestaje s vremenom. 

 • Izlaganje zračenju

Radiološki postupci, poput CT-a i rendgenskog snimka, uključuju izlaganje ionizirajućem zračenju. Razvojem modernijih uređaja smanjile su se doze zračenja, ali dugotrajna ili česta izloženost može povećati rizik od karcinoma.

Priprema za laboratorijsku i radiološku dijagnostiku

Za rutinske krvne pretrage i pretrage urina (laboratorijske pretrage) nisu potrebne posebne pripreme. Pacijent može biti upućen da dođe natašte (bez jela ili pića, osim vode) za određeno razdoblje prije testiranja.

U većini slučajeva nisu potrebne posebne pripreme prije radioloških pretraga. Pacijent će morati skinuti nakit ili odjeću koja sadrži metalne dijelove kako bi se izbjegle smetnje na slikama.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Laboratorijska i radiološka dijagnostika

Prihvaćam uslove korištenja