Skip to main content
endokrinologija

Laboratorijska i radiološka dijagnostika

Pretražite

Uvod

Paratiroidni hormon (PTH) se formira u paratiroidnoj žlijezdi i izlučuje u krvotok. Selektivno mjerenje (uglavnom) intaktnog paratiroidnog hormona omogućava da se direktno utvrdi sekretorna aktivnost paratiroidne žlijezde. PTH, zajedno sa vitaminom D i kalcitoninom, dovodi do mobilizacije kalcijuma i fosfata iz skeleta, i povećava apsorpciju kalcijuma u crijevima i izlučivanje fosfata preko bubrega. Konstantna koncentracija kalcijuma u krvi regulisana je interakcijom PTH i kalcitonina. Visoka koncentracija kalcijuma inhibira sekreciju PTH dok niska koncentracija kalcijuma to podstiče.

Što je laboratorijska i radiološka dijagnostika paraštitne žlijezde ?

Test krvi za PTH služi da se utvrdi da li su abnormalni nivoi kalcijuma uzrokovani poremećajem u radu paratiroidnih žlijezda. Ako test pokaže da je PTH nivo odgovarajući za nivo kalcijuma, onda postoji neki drugi uzrok visokog ili niskog nivoa kalcijuma, pa bi ispitivanje trebalo nastaviti u smjeru otkrivanja pravog uzroka.

Radiološka dijagnostika paraštitne žlijezde najčešće obuhvata scintigrafiju i CT vrata. 

Scintigrafija paratireoidnih žlijezda je slikovna dijagnostička metoda kojom pomoću Tc-99m MIBI radiofarmaka možemo prepoznati hiperfunkcionalno tkivo paratireoidne žlijezde koje su uobičajeno smještene uz štitnjaču, ali mogu biti i ektopično smještene, najčešće u području medijastinuma. 

CT skeniranje vrata se koristi za dijagnosticiranje i praćenje različitih stanja i bolesti u području vrata. To uključuje probleme s krvnim žilama, tumore, infekcije, oštećenja kostiju i mehkih tkiva, te traume. CT vrata može pružiti detaljne slike organa, žila i živaca u ovom području, što može pomoći u preciznoj dijagnozi i planiranju liječenja.

Tko su kandidati za laboratorijsku i radiološku dijagnostiku paraštitne žlijezde?

Indikacije za laboratorijsku i radiološku obradu paraštitne žlijezde uključuju: 

 • Poremećaje paratireoidne žlijezde koji dovode do povišenog ili smanjenog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemija ili hipokalcemija), a do koje dolazi usljed promjene u sekreciji PTH-a.
 • Hiperfunkciju paratireoidne žlijezde, koja dovodi do povećane sekrecije PTH-a (hiperparatireoidizma). 
 • Uz povišen PTH, povišen je i nivo kalcijuma u krvi. Primarni uzroci su adenomi paratireoidne žlijezde.
 • Kod sekundarnog hiperparatireoidizma, postoji povišen nivo PTH, dok je nivo kalcijuma u krvi nizak kao posljedica drugih patoloških stanja (npr. nedostatka vitamina D).

Također je zabilježeno i određivanje PTH-a intraoperativno tokom resekcije adenoma paratireoidne žlijezde. Interoperativno određivanje PTH-a omogućava hirurgu da procjeni da li je resekcija urađena u potpunosti na osnovu brzog pada vrijednosti PTH.

Izvođenje

Laboratorijska dijagnostika oboljenja paraštitne žlijezde obuhvata uzorkovanje (uzimanje) venske krvi, iz koje se određuje ukupni nivo serumskog kalcija i PTH. 

Scintigrafija paraštitne žlijezde započinje iniciranjem radiofarmaka u venu, te snimanjem pacijenta u dvije faze - 30 minuta i 2 sata nakon intravenske aplikacije radiofarmaka. Izvodi se tomografsko snimanje vrata i grudnog koša, pri čemu dva detektora gama kamere kruže oko Vas. Snimanje traje 20-ak minuta.

CT vrata je dijagnostički postupak koji se obavlja pomoću kompjuterske tomografije (CT) i koji omogućava dobivanje detaljnog pregleda struktura vrata. Postupak se izvodi tako što se pacijent postavlja na stol za CT skeniranje, a glava se pozicionira u specijalni jastuk kako bi se osigurala stabilnost tokom skeniranja. Zatim se pacijentu intravenozno daje kontrastno sredstvo koje pomaže u prikazivanju krvnih žila i struktura vrata. Tokom skeniranja, CT uređaj rotira oko pacijenta i snima niz slika vrata iz različitih uglova. Kompjuter zatim koristi te slike kako bi stvorio detaljan 3D prikaz strukture vrata.

Proces traje obično od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koliko je detaljna analiza potrebna. 

Rizici

Scintigrafija se ne izvodi kod bolesnica koje su trudne ili postoji mogućnost trudnoće (apsolutna kontraindikacija), a u dojilja se izvodi samo ukoliko je potrebna, ali uz pridržavanje preporučenih mjera.

CT skeniranje vrata - male količine zračenja koje se primjenjuju tokom CT skeniranja ne bi trebale uzrokovati nikakve zdravstvene probleme, ali visoke doze zračenja mogu povećati rizik od razvoja raka u budućnosti. Kontrastni lijekovi koji se ponekad primjenjuju tokom CT skeniranja mogu uzrokovati alergijske reakcije i nuspojave. 

Najčešće nuspojave uključuju mučninu, svrbež, osip, crvenilo kože ili kihanje. Teške alergijske reakcije su rijetke, ali se mogu pojaviti u slučajevima preosjetljivosti na kontrastni lijek. 

Postupak CT skeniranja može često biti stresan i neugodan za pacijente koji pate od klaustrofobije. Anksioznost i stres mogu utjecati na kvalitetu slike koja se prikazuje tokom skeniranja. Ukratko, CT skeniranje vrata je relativno siguran i neinvazivan postupak. 

Priprema

Za scintigrafiju nije potrebna posebna priprema. Nije potrebno biti natašte. Savjetujemo da nakit, sat i metalne ukrase ne nosite na pretragu, jer ih je potrebno skinuti prije snimanja. Upozorite ljekara na mogućnost trudnoće ili dojenje djeteta.

Za CT vrata pacijenti ne bi trebali jesti i piti ništa najmanje jedan sat prije CT skeniranja vrata. Također bi trebali ukloniti sve metalne predmete sa svog tijela kako bi se izbjeglo ometanje snimanja.

Oporavak

Nakon završene scintigrafije možete nastaviti s uobičajenim aktivnostima osim ako to uključuje bliski kontakt s malom djecom i trudnicama koje treba izbjegavati do 24 sata nakon iniciranja radiofarmaka. Nakon pretrage savjetujemo piti dosta tekućine i češće mokriti.

Nakon CT snimanja vrata pacijent se može odmah vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Laboratorijska i radiološka dijagnostika

Prihvaćam uslove korištenja