Skip to main content

Pretražite

Uvod

Endokrine bolesti su česte u trudnoći. Većina postojećih endokrinih stanja, ako su dobro kontrolisana, imaju mali utjecaj na morbiditet majke ili fetusa. 

Nekontrolisana endokrina stanja u trudnoći, bilo da su loše kontrolisana prije začeća ili tek dijagnosticirana, povezana su s različitim štetnim ishodima fetusa i morbiditetom majke.

Inicijalnu dijagnozu mnogih stanja ometa preklapanje simptoma koji se javljaju u normalnoj trudnoći i onih koji ukazuju na specifične endokrine patologije, kao i promjene referentnih raspona uobičajenih biohemijskih mjerenja koje nastaju kao rezultat fizioloških promjena u trudnoći.

Pregled endokrinih poremećaja tokom trudnoće

Neki primjeri endokrinih problema tokom trudnoće uključuju:

·    Hipertireoza

·    Hipotireoza

·    Dijabetes tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes

·    Diabetes insipidus

1. Hipertireoza

Mnogi znaci i simptomi hipertireoze odražavaju normalne fiziološke procese trudnoće, uključujući tahikardiju i dispneju. Drugi simptomi hipertireoze uključuju dijaforezu, netoleranciju na toplotu, palpitacije, nesanicu, česte stolice, nervozu, povećan apetit, svrbež, anksioznost i drhtanje. Nalazi fizikalnog pregleda mogu uključivati gušavost i hipertenziju.

Kada se sumnja na novonastalu hipertireozu u trudnoći, laboratorijska procjena je slična onoj kod negravidnih pacijenata. Procjena počinje s nivoom TSH, koji se često smanjuje u trudnoći zbog stimulacije štitnjače hCG-om, što uzrokuje negativnu povratnu informaciju o proizvodnji TSH.

Ako je nivo TSH niži od referentnog raspona, potrebno je provjeriti nivoe hormona štitnjače kako bi se razlikovala očigledna hipertireoza od normalnih fizioloških promjena u trudnoći. Najčešće se procjenjuju nivoi slobodnog T4. Ukupni nivoi T4 i T3, slobodni T4 indeks ili TBG mogu biti klinički korisni ako su dostupni.

Tumačenje ovih laboratorijskih studija je različito kod trudnica, jer normalne vrijednosti variraju između trimestra i negravidnog stanja zbog povećanja nivoa TBG.

Konačna dijagnoza hipertireoze može biti teška zbog normalno fluktuirajućeg nivoa hormona štitnjače u trudnoći.

2. Hipotireoza

Hipotireoza je stanje obilježeno nedovoljnom aktivnošću štitne žlijezde i može biti prisutno tokom trudnoće. Mnogi simptomi hipotireoze slični su simptomima trudnoće. Na primjer, umor, debljanje i abnormalna menstruacija su zajednički za oboje. Nizak nivo hormona štitnjače može čak ometati trudnoću ili biti uzrok pobačaja.

Hipotireoza tokom trudnoće obično je asimptomatska, posebno kada je subklinička. Znakovi i simptomi koji upućuju na hipotireozu uključuju neprimjereno povećanje tjelesne težine, netoleranciju na hladnoću, suhu kožu i odgođeno opuštanje dubokih tetivnih refleksa. Ostale karakteristike kao što su zatvor, umor i pospanost obično se pripisuju trudnoći.

Za dijagnozu hipotireoze, uraditi ćete test krvi koji mjeri nivoe hormona štitnjače (tiroksina ili T4) i serumskog TSH (hormona koji stimulira štitnjaču) kako biste provjerili hipotireozu. Često se sumnja na hipotireozu kada je nivo TSH iznad normalnog, a nivo T4 ispod normale.

Rutinski skrining na hipotireozu tokom trudnoće se ne preporučuje. Trudnicu sa simptomima hipotireoze, hipotireozom u anamnezi ili drugim poremećajima endokrinog sistema treba pregledati.

3. Dijabetes mellitus i gestacijski dijabetes

Dijabetes je bolest koja utiče na to kako Vaše tijelo hranu pretvara u energiju. Inzulin je hormon koji pomaže šećeru iz krvi da uđe u ćelije kako bi se koristio za energiju.

Postoje tri glavna tipa dijabetesa: tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes.

Kod dijabetesa tipa 1 tijelo ne proizvodi inzulin.

Kod dijabetesa tipa 2 tijelo proizvodi inzulin, ali ga ne koristi dobro.

Gestacijski dijabetes je tip dijabetesa koji se razvija tokom trudnoće.

Dijabetes tokom trudnoće – uključujući tip 1, tip 2 ili gestacijski dijabetes – može negativno uticati na zdravlje žena i njihovih beba. Za žene s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2, visok šećer u krvi u vrijeme začeća povećava rizik beba od urođenih mana, mrtvorođenosti i prijevremenog porođaja. Osim toga, među ženama s bilo kojom vrstom dijabetesa, visok šećer u krvi tijekom trudnoće povećava rizik žena od porođaja carskim rezom i povećava rizik da se beba rodi prevelika i razvije gojaznost ili dijabetes tipa 2 u budućnosti.

Zašto se javlja gestacijski dijabetes?

Inzulin je hormon koji omogućava da glukoza (šećer) iz krvotoka uđe u ćelije tijela. Šećer je izvor energije za ćelije. Tokom trudnoće, fetus i posteljica proizvode hormone koji trudnicu čine otpornom na vlastiti inzulin. 

Većina trudnica može proizvesti dovoljno dodatnog inzulina da to nadoknadi i tako održava normalan nivo šećera u krvi. Međutim, neke ne mogu, pa im raste razina šećera u krvi, što rezultira gestacijskim dijabetesom.

Svim trudnicama preporučujemo da se testiraju na gestacijski dijabetes.

Vrijeme testiranja — Testiranje na gestacijski dijabetes se obično radi jednom između 24. i 28. sedmice trudnoće. Međutim, testiranje na dijabetes se može obaviti već prilikom vaše prve prenatalne posjete ako imate faktore rizika za dijabetes, kao što su:

·    Gestacijski dijabetes u anamnezi u prethodnoj trudnoći

·    Gojaznost

·    Snažna porodična istorija dijabetesa

·    Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Postupak testiranja — Postoji nekoliko načina za testiranje na gestacijski dijabetes.

Dvodijelni test — Na dan skrining testa možete normalno jesti i piti. Dobićete 50 grama glukoze, obično u obliku posebno formulisanog napitka. Trebali biste popiti cijelu količinu u roku od nekoliko minuta. Jedan sat kasnije, imaćete krvni test za merenje nivoa šećera u krvi.

Ako vam je nivo šećera u krvi normalan, ne rade se drugi testovi.

Smatra se da je Vaš nivo šećera u krvi na skrining testu visok ako je iznad 130 do 140 mg/dL (7,2 do 7,7 mmol/L). Ako vam je nivo šećera u krvi vrlo visok ≥200 mg/dL (>11,1 mmol/L), postoji velika šansa da imate gestacijski dijabetes.

Ako je na Vašem skrining testu nivo šećera u krvi visok, ali ne jako visok, trebat će Vam još jedan test da biste sa sigurnošću utvrdili imate li gestacijski dijabetes. Ovaj test se naziva oralni test tolerancije glukoze (OGTT). Test se radi merenjem nivoa šećera u krvi pre nego što jedete ili popijete bilo šta ujutru (natašte), a zatim ponovo jedan, dva i tri sata nakon što popijete napitak glukoze koji sadrži 100 grama glukoze (dvostruko veća količina u jednosatni test). Slično jednosatnom testu, ovo je obično u obliku posebno formulisanog napitka od narandže, limuna i limete ili kola.

Gestacijski dijabetes se dijagnosticira ako imate dvije ili više povišenih vrijednosti šećera u krvi tokom GTT-a, iako neki liječnici mogu preporučiti liječenje nakon jedne povišene vrijednosti, posebno ako imate druge znakove gestacijskog dijabetesa (veliki fetus ili višak tekućine oko fetusa) .

Jednodijelni test — Neki doktori i medicinske sestre testiraju dijabetes jednodijelnim testom. Test se radi mjerenjem nivoa šećera u krvi prije nego što jedete ili nešto popijete ujutro (natašte), a zatim ponovo jedan i dva sata nakon što popijete napitak glukoze koji sadrži 75 grama glukoze. Ovo je obično u obliku posebno formulisanog napitka od narandže, limuna i limete ili kola.

Gestacijski dijabetes se dijagnosticira ako imate jednu ili više povišenih vrijednosti šećera u krvi.

4. Diabetes insipidus (DI)

Gestacijski dijabetes insipidus je rijetko stanje koje može uzrokovati pretjeranu žeđ i učestalo mokrenje kod trudnica.

Gestacijski dijabetes insipidus je rijedak oblik dijabetesa insipidusa koji utječe na sposobnost bubrega da uravnoteže količinu vode koja izlazi iz Vašeg tijela. Gestacijski dijabetes insidipus izgleda sličan gestacijskom dijabetesu, iako ova dva stanja nisu povezana. Oboje se javljaju tokom trudnoće i imaju slične simptome pojačane žeđi i mokrenja.

Dijagnosticiranje gestacijskog dijabetesa insipidusa može biti izazovno jer se žeđ i dodatno mokrenje prirodno očekuju u kasnijoj trudnoći.

Dok se testiranje na nedostatak vode obično ne savjetuje tijekom trudnoće zbog potencijalnih rizika od dehidracije, testiranje krvi i urina može se koristiti za saznanje više o ravnoteži vode, razinama natrijuma, glukoze i funkciji jetre. MRI hipofize se takođe mogu uraditi kako bi se isključila druga stanja.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Dijagnostika

Prihvaćam uslove korištenja