Skip to main content
endokrinologija

Definitivni tretman

Pretražite

Šta su bolesti nadbubrežne žlijezde?

Poremećaji/bolesti nadbubrežne žlijezde su rezultat toga što Vaše žlijezde proizvode previše ili nedovoljno određenih hormona. Hormoni koje proizvode nadbubrežne žlijezde uključuju hidrokortizon (koji se naziva i kortizol), adrenalin i aldosteron.

Postoji mnogo vrsta poremećaja nadbubrežne žlijezde, uključujući Addisonovu bolest, Cushingov sindrom,  Adenom, Feohromocitom, Kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju (CAH).

Tretman bolesti nadbubrežne žlijezde

Addisonova bolest

  • Hormonska nadomjesna terapija koriguje nivo steroidnih hormona koje tijelo ne proizvodi dovoljno. Neki tretmani uključuju oralne kortikosteroide kao što su: hidrokortizon, prednizon ili metilprednizolon za zamjenu kortizola. Ovi hormoni se daju po rasporedu kako bi se ponašali kao promjene nivoa kortizola kroz koje tijelo prolazi tokom 24 sata.

Ostale preporuke za liječenje uključuju:

  • U svakom trenutku nosite medicinsku karticu i narukvicu. Kartica za hitne slučajeve sa steroidima i identifikacija medicinskog upozorenja omogućavaju pružaocima hitne pomoći da znaju koja Vam je vrsta njege potrebna. Imajte i pisani akcioni plan.

Addisonova kriza je hitno stanje čije liječenje obično uključuje intravensku upotrebu:

  • Kortikosteroida
  • Slanog rastvora
  •  Šećera

Cushingov sindrom

Liječenje ovisi o uzroku i može uključivati operaciju, zračenje, hemoterapiju ili lijekove za smanjenje kortizola. Ako je uzrok dugotrajna upotreba glukokortikoida u liječenju nekog drugog poremećaja, Vaš ljekar će postepeno smanjiti dozu lijeka na najnižu dozu koja će kontrolisati taj poremećaj. Ponekad se poremećaji koje liječnici liječe glukokortikoidima mogu umjesto toga liječiti neglukokortikoidnim lijekom.

Tumori hipofize

Najčešći tretman za tumore hipofize je operacija uklanjanja tumora. Koristeći poseban mikroskop i fine instrumente, hirurg pristupa hipofizi kroz nozdrvu ili otvor napravljen ispod gornje usne. Vaš ljekar će Vas vjerovatno uputiti u centar specijaliziran za ovu vrstu operacije.

Nakon što hirurg ukloni tumor, Vaša hipofiza neko vrijeme neće proizvoditi dovoljno ACTH. Vaš ljekar će vam propisati lijekove za kortizol jer nema dovoljno ACTH da stimuliše nadbubrežne žlijezde da proizvode dovoljno kortizola. Možda ćete moći da prestanete sa uzimanjem kortizola za 6 do 18 meseci.

Ukoliko je operacija bezuspješna, preporučuje se tretman zračenjem.

Ektopični tumori koji proizvode ACTH

Prvi izbor liječenja ektopičnih tumora je njihovo uklanjanje hirurški. Ako je tumor kancerogen i širi se, možda će Vam trebati hemoterapija, terapija zračenjem ili drugi tretmani raka. Lijekovi za smanjenje nivoa kortizola također mogu biti dio Vašeg liječenja. Ako drugi tretmani ne uspiju, hirurzi će možda morati ukloniti nadbubrežne žlijezde kako bi kontrolisali Cushingov sindrom.

Adrenalni tumori

Operacija uklanjanja nadbubrežne žlijezde s tumorom je najčešći tretman. Neke rijetke bolesti uzrokuju mnogo čvorova u obje nadbubrežne žlijezde i zahtijevaju operaciju za uklanjanje obje žlijezde. Ako su Vam uklonjene obje nadbubrežne žlijezde, morat ćete doživotno uzimati lijekove koji će zamijeniti kortizol i druge hormone koje proizvode nadbubrežne žlijezde.

Aldosterinom (tumor nadbubrežne žlijezde koji luči aldosteron)

Aldosterinom liječe endokrini hirurzi i endokrinolozi koji su specijalizirani za liječenje poremećaja nadbubrežne žlijezde i drugih endokrinih stanja. Definitivni tretman aldosterinoma uključuje operaciju.

Adrenalektomija poboljšava krvni pritisak i vraća nivo kalijuma u normalu kod skoro svih pacijenata. U oko 30% slučajeva, adrenalektomija također u potpunosti liječi visoki krvni pritisak. Većina ljudi će, međutim, morati uzimati neke lijekove za kontrolu krvnog pritiska čak i nakon uklanjanja zahvaćene nadbubrežne žlijezde.

Feohromocitom

Primarni tretman za feohromocitom je operacija uklanjanja tumora. Prije nego što se operacija obavi, Vaš ljekar će Vam vjerovatno propisati određene lijekove za krvni pritisak. Ovi lijekovi blokiraju hormone visokog adrenalina kako bi smanjili rizik od razvoja opasno visokog krvnog pritiska tokom operacije.

Obično se zahvat kod tumora nadbubrežne žlijezde izvodi minimalno invazivnom operacijom (laparoskopska kirurgija). Vaš hirurg će napraviti nekoliko malih rezova (rezova) na Vašem stomaku (abdomenu) kako bi ubacio štapićaste uređaje opremljene video kamerama i malim alatima za izvođenje operacije.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija (CAH)

Cilj liječenja kongenitalne adrenalne hiperplazije je smanjenje prekomjernih androgena i nadoknađivanje manjkavih hormona. Osobe s klasičnim CAH trebaju uzimati lijekove za zamjenu hormona tokom cijelog života, dok osobe s neklasičnim CAH mogu ili ne moraju zahtijevati liječenje na osnovu njihovih simptoma i spola. 

Lijekovi mogu uključivati:

  • Kortikosteroide (npr. hidrokortizon, prednizon, deksametazon) za zamjenu manjkavog kortizola.
  • Fludrokortizon zamjenjuje nedostajući aldosteron i pomaže tijelu da zadrži sol i održava krvni pritisak normalnim.
  • Dodatke soli, koji pomažu u povećanju intravaskularnog volumena (tekućine u Vašim krvnim žilama) i krvnog pritiska.
  • Oralne kontracepcijske pilule za regulaciju menstruacije.
  • Anti-androgeni lijekovi kao što je spironolakton za liječenje viška nivoa androgena.

Vaš ljekar će prilagoditi Vaše lijekove na osnovu redovnih fizičkih pregleda, testova krvi kako bi provjerio nivoe hormona i praćenja nuspojava liječenja.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

  • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
    • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
  • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
  • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
    • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
  • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
    • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
  • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

  • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
  • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
  • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
    • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

  • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
    • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
  • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
  • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
    • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
  • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
    • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
  • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

  • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
  • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
  • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
    • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Definitivni tretman

Prihvaćam uslove korištenja